#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/03/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα γα την Κύπρο


Αυτό δεν ήταν ένα καλό Σαββατοκύριακο για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους. Πρώτον, o Μπόρις Μπερεζόφσκι βρέθηκε νεκρός στη Βρετανία. Τώρα, όλοι οι ανασφάλιστοι καταθέτες (βλέπε Ρώσοι πλουτοκράτες) στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου πρόκειται να δεχθούν ένα μεγάλο πλήγμα, πολύ πιο δύσκολο από ό,τι φοβούνταν από όταν ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο, την περασμένη εβδομάδα, σχολιάζει ο Felix Salmon.

Τότε - μια εβδομάδα πριν που φάνηκε πολύ μεγάλη - Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ήταν σταθερός: δεν θα επέτρεπε να χάσουν οι ανασφάλιστοι καταθέτες περισσότερο από το 10% των χρημάτων τους. Μια εβδομάδα όμως μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά: τώρα, αν οι ανασφάλιστες καταθέσεις σας είναι στην Τράπεζα της Κύπρου, πιθανότατα θα χάσετε περίπου το 40%. Και αν είναι στη Λαϊκή, θα χάσετε τα πάντα.

Η συμφωνία μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας είναι ένα τολμηρό και βάναυσο γεωπολιτικό παιχνίδι δυνάμεων. Μπορεί το επίσημο ανακοινωθέν να αναφέρει το πώς «Το Eurogroup προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συνεισφορά», αλλά με δεδομένο τα δισεκατομμύρια ευρώ που οι Ρώσοι αναγκάζονται να δώσουν παρά τη θέλησή τους, οι πιθανότητες να ρίξουν λίγα περισσότερα χρήματα στη διάσωση ευχαρίστως πρέπει να είναι ελάχιστες.

Στο παιχνίδι πόκερ Ευρώπης- Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι έχουν παίξει την πιο επιθετική κίνηση που μπορούσαν, κατ 'ουσίαν, αναγκάζοντας τους ρώσους καταθέτες να συμβάλουν τα μέγιστα στη διάσωση παρά τη θέλησή τους. Αν τελειώνει έτσι το παιχνίδι, είναι μια ξεκάθαρη ήττα για τη Ρωσία και μια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, δεν θα υπάρξει οποιοσδήποτε έλεγχος κεφαλαίου: αυτό είναι ένα καλό πράγμα. (Μερικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Κύπρου θα παγώσουν, το οποίο είναι ένα είδος ελέγχου του κεφαλαίου, αλλά δεν υπάρχουν εμπόδια στιλ corralito για τη γενική κίνηση του ευρώ εντός και εκτός της χώρας). Επιπλέον, οι δημόσιες αγορές έχουν μείνει ατάραχες: δεν θα υπάρξει πανικός στα πορτοφόλια της Ευρώπης, εν μέρει επειδή το μεγαλύτερο πλήγμα έγινε στους ιδιώτες Ρώσους πολίτες.

Πολύ πιο σημαντικό, οι δύο κύριοι φορείς μετάδοσης του - το πλήγμα στις ασφαλισμένες καταθέσεις, καθώς και η έξοδος από το ευρώ - έχουν αποφευχθεί. Και το πιο κομψό απ 'όλα, κατά την άποψη της τρόικας, το όλο θέμα έχει κατασκευαστεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων τραπεζικών αρχών ανάλυσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί από το κυπριακό κοινοβούλιο και ως εκ τούτου καμιά ρωσική πίεση, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στη συμφωνία με τη Λευκωσία.

Φυσικά, το παιχνίδι δεν τελειώνει εδώ. Είναι απίθανο ότι η Ρωσία θα εμφανιστεί με μια καλύτερη συμφωνία κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες 24 ώρες, αλλά το πλήγμα  στο ΑΕΠ της Κύπρου θα είναι τόσο μεγάλο που η παραμονή της στην ευρωζώνη μακροπρόθεσμα, αν δεν υπάρξει τουλάχιστον ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων για τη μαζική ελάφρυνση του χρέους, πρόκειται να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η συμφωνία, όπως είναι κατασκευασμένη, κατά την υπέροχη φράση του Pawelmorski, είναι «η Ισλανδία χωρίς ψάρια»: η Κύπρος, όπως έκανε και η Ισλανδία πριν από αυτή, αφήνει τις τράπεζές της να αποτύχουν, δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα για να τις σώσει η κυβέρνηση. Όμως, η Ισλανδία έχει άλλες βιομηχανίες εκτός των τραπεζών - και, το πιο σημαντικό, έχει ένα κυμαινόμενο νόμισμα, η υποτίμηση του οποίου μπορεί να κάνει αυτές τις βιομηχανίες πιο ανταγωνιστικές.
Για να γίνει πραγματικά Ισλανδία η Κύπρος θα πρέπει να κάνει υποτίμηση και να χρεοκοπήσει. Αν δεν το κάνει, τότε θα ζει δυστυχώς κάτω από το ζυγό της Ευρώπης-την επιβεβλημένη λιτότητα, έως ότου εξεγερθεί το κοινοβούλιο, ανακληθούν τα μέτρα λιτότητας και το νησί φύγει από το ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα και από την ΕΕ. Η οικονομία της Κύπρου θα υποφέρει πολύ τα επόμενα χρόνια και οι πολίτες της θα κατηγορούν την Ευρώπη για τα δεινά τους. Είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψουν οικειοθελώς το ευρώ, αν το μόνο που θα βλέπουν στον ορίζοντα ως εναλλακτική θα είναι η αρνητική οικονομική ανάπτυξη, μαζί με ένα μαζικά υπερτιμημένο νόμισμα. Αν και όταν αυτή η δυσαρέσκεια αρχίσει να εμφανίζεται, αναμένετε ότι οι Ρώσοι θα αρχίσουν να είναι και πάλι εξαιρετικά καλοί με τους Κυπρίους.

Εν τω μεταξύ, το «σπάσιμο» της Λαϊκής θα δώσει στον κόσμο ένα πολύ πραγματικό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν αφήνουν μια υπερβολικά μεγάλη για να καταρρεύσει τράπεζα, να αποτύχει. Η Λαϊκή είναι μικρή για τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά πολύ μεγάλη σε σχέση με το ΑΕΠ της Κύπρου. Αν η Κύπρος μπορεί να επιβιώσει από την κατάρρευση της Λαϊκής, τότε ίσως - ίσως μόνο - ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα «σπάσιμο» μιας πιο μεγάλης τράπεζας όπως η Citigroup. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο «αν». Πιο πιθανό, το κόστος από το γεγονός ότι η Κύπρος επέτρεψε στη Λαϊκή να αποτύχει θα είναι τεράστιο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Και οι 800.000 Κύπριοι θα πληρώνουν για τα επόμενα χρόνια το τίμημα που ο Mohamed El-Erian κομψά αποκάλεσε «κόπωση διάσωσης».

http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2013/03/25/cyprus-its-not-over-yet/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 26/03/2013 08:04:28

  Αν η Ρωσία ήθελε να προστατεύσει τους δικούς της καταθέτες θα άνοιγε το πουγκί της. Ο Πούτιν αποφάσισε να μην το πράξει. Συνεπώς δεν πρόκειται για ήττα.

 2. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 26/03/2013 09:44:53

  Υπάρχει μια σοβαρή Γεωπολιτική διάσταση του προβλήματος.Η Κύπρος δεν είναι Ισλανδία. Κύπρος και Κρήτη αποτελούν την προκεχωρημένη γραμμή Αμυνας του Ισραήλ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.Ταυτόχρονα είναι και η καρδιά του αμυντικού Νατοικού συστήματος στην ίδια περιοχή.Δείτε ξανά την είδηση της "τηλεφωνικής" συγνώμης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.Επειδή πολύ μίλησαν πως η Τουρκία διαθέτει στρατηγικό βάθος το οποίο και δεν διαθέτει η Κύπρος και η Ελλάδα , θεωρώ χρήσιμο να αναφέρω πως αυτό αφορά την Μέση Ανατολή και δεν αφορά τον συνολικό χώρο κάτι το οποίο και επιβεβαίωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ( " η σχέση των δύο χωρών είναι "ζωτικής και στρατηγικής σημασίας" για την ειρήνη και τη σταθερότητας της περιοχής") .

  Η κατάσταση η οποία και διαμορφώθηκε είναι το νέο σημείο εξισορρόπησης της διελκυστίνδας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας.Αυτό δεν συνεπάγεται ότι είναι και το οριστικό.Παράλληλα αξίζει να επικεντρωθεί ο καθείς μας στην ουσία της ρωσικής ένστασης η οποία και ήταν όχι η ουσία της απόφασης αλλά ότι δεν ερωτήθηκε νωρίτερα και δεν ενημερώθηκε έγκαιρα, ότι δηλαδή φάνηκε να συρεται απο τις εξελίξεις.Εκκωφαντική η σιωπή του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και η συνεχής προβολή Πούτιν ο οποίος φέρεται να λαμβάνει πρωτοβουλίες επι του συνόλου των τεκταινόμενων στην Ρωσική επικράτεια

  Το ότι η Κυπριακή πολιτική ηγεσία ως και στην περίπτωση του Μαρί επέδειξε χρονική καθυστέρηση και βρέθηκε και κατώτερη των περιστάσεων προσωπικά μου φαίνεται περίεργο.Οπως περίεργη είναι και η σεναρολογία για το θέμα των υδρογονανθράκων και της αξίας τους.Σε ότι αφορά την τουρκική "εμπλοκή" την θεωρώ ως μέσο πίεσης να επισπεύσει την ένταξη της η Κύπρος στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και ως προσπάθεια ανάσχεσης της Ρωσικής προσπάθειας για εξεύρεση ναυτικής βάσης (η βάση του Ρωσικού Ναυτικού στην Ταρσό είναι πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων για τις ανάγκες του ρωσικού στόλου)

  Σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα η θετική εξέλιξη είναι πως αυτός θα πάψει να δραστηριοποιείται ανεξέλεγκτα.Παράλληλα το θετικό που προκύπτει για την Ελληνική πολιτική σκέψη είναι πως το άδικο ή το δίκαιο δεν μπορεί να αποτελέσει άξονα πολιτικής δράσης αλλά μόνο το εφικτό και πως μεσούσης της όποιας κρίσης οι όποιες πρωτοβουλίες δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα.Ας αφήσουμε τους συναισθηματισμούς τους αυθορμητισμούς οι οποίοι ποτέ δεν παρήγαγαν αποτέλεσμα καις επικεντρωθούμε στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό

  Οι αποτυχίες διδάσκουν όταν κάποιος δεν φοβείται την αυτογνωσία και αποτελούν εχέγγυο για μια ασφαλή πορεία στο εγγύς μέλλον τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο

 3. Ρηνα avatar
  Ρηνα 26/03/2013 11:37:41

  Υπαρχουν πολλοι που αναρωτιουνται για τη σταση της Ρωσιας και γιατι δεν επεμβαινει δραστικα...
  Ο τροπος που δρα η Ρωσια ειναι παντα αποτομος, αιφνιδιαστικος και παντα στο τελος, οταν δεν υπαρχει αλλη λυση και τα ζωτικα της συμφεροντα κινδυνευουν με τροπο που δεν μπορει αλλιως να τα υπερασπισει παρα με καποια επεμβαση, ακομα και πολεμικη. Υπολογιζει παρα πολυ καλα τι θα στοιχισει καθε επεμβαση και βασει αυτου προχωρει. Αν βλεπει το αδικο αλλα δεν την επηρεαζει η λιγο μονο, προτιμα να το χειριστει διαφορετικα απο το να βγει μπροστα και να το υπερασπιστει. Γενικα η πολιτικη της μοιαζει με αυτου που διαρκως καταπινει, καταπινει και στο τελος δινει μια και τα σαρωνει ολα. Μια φορα θα μιλησει αλλα θα ειναι εκκωφαντικη σ ολη την υφηλιο. Και βεβαια θα ειναι για να υπερασπιστει απολυτα τα συμφεροντα της. Τωρα αν τοτε αυτα θα συμπεσουν με τα δικα μας, αυτο πρεπει εμεις να το καλλιεργουμε και να ειμαστε ετοιμοι...
  Ο Μπρεζοφσκυ πχ ηταν ενας μεγαλος εχθρος του Πουτιν, πολλα λεγονται...
  Αλλοι πολυεκατομμυριουχοι παραμενουν στη Ρωσια ενισχυοντας τη χωρα αλλα και τον ιδιο τον Πουτιν [αυτο το μοντελακι φοριεται πολυ παντου] που ειναι πλουσιοτερος ολων. Οσοι εφυγαν μετα τη διαλυση τη Σοβ Εν. ειναι μοιρασμενοι σε φιλους και εχθρους αναλογα με τον τροπο που χειριστηκαν του πλουτοπαραγωγικους πορους που "ξεκολλησαν" απο την κρατικη περιουσια. Στη Κυπρο απ οτι φαινεται ειχαμε πολλους "φιλους" αλλα ουτε αυτο το κινητρο ηταν ισχυρο για κατι ουσιαστικοτερο....Οσοι δε "εχθροι" παρεμειναν στη Ρωσια ειναι ολοι φυλακη ως αντικαθεστωτικοι η παραβατες του νομου η και τα δυο.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 26/03/2013 11:46:56

  Χρήσιμη η γεωπολιτική, αλλά όχι πανάκεια.
  Δεν ερμηνεύονται τα πάντα με γεωπολιτική. Ιδιαίτερα απο τότε που το χρήμα κινείται ψηφιακά.
  Το Βλαδιβοστόκ είναι πιό "κοντά" στη Λευκωσία, παρά η Αττάλεια και η Βηρυττός. Η Ισλανδία βγάζει ψάρια, η Κύπρος πατάτες, αλλά με ένα πάτημα enter, τα κέρδη απο τα ψάρια και τις πατάτες γίνονται ένα πράγμα: Fish and Chips.

 5. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 26/03/2013 15:03:50

  Εγραψα πως υπάρχει μία, που απλά σημαίνει προς προστίθεται και στις άλλες πτυχές του ζητήματος.Παρόλα αυτά θεωρώ πως ο τρόπος σκέψης μας- σε ότι κιαν εστιάζεται- πρέπει να διαθέτει μια μεθοδολογία στην βάση της οποίας βρίσκεται το γνωστικό μας πεδίο , το οποίο και πρέπει να συνδυάζει στοιχεία πολλών επιστημών.Το όποιο αντικείμενο προβληματισμού μας θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα σύστημα του οποίου ούτε η δομή του ούτε η ισορροπία του θα πρέπει να θεωρείται είναι δεδομένη .Η πολυπλοκότητα παράγεται κατά την διάρκεια του χρόνου καθως υπεισέρχονται πλήθος παραγόντων.Οι παράγοντες αυτοί μεταβάλλουν φορές και τα δομικά του χαρακτηριστικά και είναι αστάθμητοι

  Η κατάσταση του όποιου ζητήματος -το οποίο αποτελεί και αντικείμενο του προβληματισμού μας - εξάγεται δέ στο εξωτερικό περιβάλλον και προκαλεί συνέπειες σε αυτό.Οι συνέπειες μεταβάλλονται καθως αυτό μεταλάσσεται η εξελίσσεται και είναι ανεξάρτητες απο γεωγραφικά μήκη και πλάτη

  Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος δεν είναι ούτε Ισλανδία ούτε Βλαδιμοστόκ.Τα γιγάντια γεωπολιτικά συμφέροντα που συγκρούονται διαχρονικά το αποδυκνείουν. Για ρέγγες και μπακαλιάρους οι συγκρούσεις είναι συγκεκριμένες και σε περιορισμένο χρονικό εύρος.Για τις πατάτες του βλαδιμοστόκ δεν γνωρίζω οποτε και δεν κανω καμια εξίσωση υδατανθρακων με υδρογονανθρακων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.