06/08/2008 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέσσερα χρόνια Λύκειο, πέντε Δημοτικό

Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία προτείνει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θάνος Βερέμης. Συγκεκριμένα, προτείνει ένα επιπλέον έτος στο τέλος του Λυκείου, το οποίο χαρακτηρίζει ως "εθνικό φροντιστήριο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση", και ένα λιγότερο στο Δημοτικό Σχολείο. Προσθέτοντας μία τάξη στο λύκειο, πρόσθεσε, αποδεσμεύουμε το λύκειο από τον σημερινό του παροπλισμό και το βγάζουμε από τη δουλεία των εξετάσεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είναι κατ' αρχήν αρνητική στην πρόταση αυτή, που συνδυάζεται με την καθιέρωση ενός προπαρασκευαστικού έτους για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, χωρίς κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Κατά τη διάρκεια του έτους αυτού, οι υποψήφιοι φοιτητές θα αξιολογούνται ως προς την καταλληλότητά τους για τη συνέχιση των σπουδών τους. Παράλληλα με αυτά τα μέτρα, η πρόταση του κ. Βερέμη περιλαμβάνει και την δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Εξετάσεων, στα πρότυπα του Βρετανικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tetrapolis avatar
  tetrapolis 06/08/2008 13:46:53

  www.tetrapolis.blogspot.com
  για τη κεφαλονια και την ιθακη και οχι μονο...

 2. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 06/08/2008 14:26:21

  Άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Περιμένουμε πιο ουσιαστικά πράγματα από τέτοια πασαλείμματα.

 3. rapounzel avatar
  rapounzel 06/08/2008 14:32:49

  Αυτό θα γίνει σε μορφή διαλόγου και διαδικασίας ανάπτυξης σε τετράχρονη βάση. Μετά θα εφαρμοστεί, αν συμφωνήσουν όλοι οι θεσμικοί.

  Μα στην τετραετία, το λογικότερο είναι να είναι άλλη κυβέρνηση, αντίθετη με αυτούς!

  Α ρε βερέμη, έφαγες τη γιαννάκου, θα φας τώρα και το στυλια -ρίδη (από το στυλιάρι, το ξύλο του "νγκασμά")

  βρεέμης ρουσόπουλος στην ίδια σχολή ρητορείας, τα άρρητα ρήματα!

 4. mesas avatar
  mesas 06/08/2008 15:04:33

  μάλλον η επόμενη μεγαλη μπίζνα: η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης
  ίσως και η μεγαλύτερη του 21ου αιώνα
  στην Αμερική ξεπερνά το κλάδο της στρατιωτικής βιομηχανίας ή την αυτοκινητοβιομηχανία
  φαντάζομαι ότι ανάλογο θα είναι το μερίδιο και εγχωρίως

 5. Alan Dallon avatar
  Alan Dallon 06/08/2008 15:24:47

  αναλογο ΘΑ είναι masas ?


  Ενώ τώρα η παιδεία είναι δωρεάν και δημόσια ε ;

 6. rapounzel avatar
  rapounzel 06/08/2008 15:26:26

  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  Για τον απλό λόγο, πως θα χαθεί ο μεγαλύτερος χώρος ρουσφετιοού και πελατειακών σχέσεων.

  ΔΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

  ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΟ ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ

  Κι όχι μόνο αυτό, αν έρθουν λίγοι λίγοι έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, πίσω σαν καθηγητές, στα ιδιωτικά π.μια, τότε θα μεταφέρουν μαζί τους πολλά μικρόβια από τη δύση. Θα αρρωστησουν την ανατολή με αξιοκρατία, δικαοισύνη, δημοκρατία.

  Δείτε σχετικά τις ταινίες PERSEPOLIS & KITE RUNNER για να δείτε πού ανήκουμε πραγματικά σαν λαός, σαν τόπος, σαν κράτος.

  καμιά τεχνική σχολή, κάτι σαν τα παλιά κρονος ωμεγα κλπ με εσανς από πτυχίο αει, μπορεί. αλλά αει με δικαιώματα υπομηχανικού!

 7. fantomas avatar
  fantomas 06/08/2008 18:14:23

  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
  ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ 99% ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΩΚΡΑΤΙΚΕΣ.

 8. Χρίστος avatar
  Χρίστος 06/08/2008 19:44:08

  ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.
  ΕΝΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ.
  ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ.
  ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑΧΤΥ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
  Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.
  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΩΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ.
  ΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ, ΤΟΤΕ Ο ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ. ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΒΡΑΧΝΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ.
  ΦΥΣΙΚΑ, ΟΛΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.
  ΜΑΛΛΟΝ, ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!!

 9. Basil avatar
  Basil 06/08/2008 20:23:18

  Τελικά νομίζω ότι από όλα τα συστήματα του Παπανούτσου (το παλιό ακαδημαικό) ήταν το καλύτερο.Τώρα το Λύκειο είναι σαφές ότι θα το τρώει η "μαραρμάγκα " εξ ορισμού. Τι σημασία έχουν η φιλοσοφία ή τα αρχαία μπροστά στην είσοδο στην σχολή που θέλεις; Απολύτως καμμία. Οσο για αυτά που λέγονται για ουσιαστική χρηματοδότηση και αναβάθμιση της παιδείας αυτά ήταν και είναι παραμύθια της χαλιμάς.

  Θέλει ανθρώπους-δασκάλους με όρεξη και σύστημα να στηρίζει ουσιαστικά τους ανθρώπους αυτούς.

  Συστήματα επιλογής υπάρχουν πολλά και σε όλα υπάρχουν εξετάσειες γραπτές. Ανάλογα με το βαθμό σου σε αποδέχονται ή όχι σε κάποιο πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα έχεουμε κεντρικό σύστημα επιλογής. Ο διαβόητος βραχνάς των πανελλαδικών. Αν υιοθέτησουμε για παράδειγμα το αγγλοσαξωνικό σύστημα τι θα αλλάξει; (εννόειτε ότι οι παράπλευρες πόρτες-κολλητοί είναι κλειστές).

  Οπως λένε σκάσε και διάβαζε.

 10. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 06/08/2008 21:38:35

  Ξέχασε να προσθέση το μπλε-πράσινο λαστιχάκι στο σώβρακο.

 11. Τακτικός Αναγνώστης avatar
  Τακτικός Αναγνώστης 06/08/2008 22:22:27

  Ας μην βιαζόμαστε. Να καταλάβουμε πρώτα τι ακριβώς προτείνει. Παρά το ότι γνωρίζω τον χώρο της ανώτατης παιδείας δεν έχω καταλάβει περί ποιού συστήματος ακριβώς πρόκειται. Το ουσιαστικότερο όμως είναι να δούμε πώς και σε τι θα καταλήξει η πρόταση μετά την απαραίτητη επενέργεια πρυτάνεων, φοιτητικών οργανώσεων, κομματικών μηχανισμών, εκπροσώπων της παραπαιδείας κλπ. Μη βιαζόμαστε λοιπόν. Προσωπικά πιστεύω ότι θα καταλήξει σε τερατώδες έκτρωμα, αλλά ας μην φανούμε και προκατειλημμένοι, ειδικά τώρα που μόλις αρχίζει να ξετυλίγεται και το παραμύθι των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία.

 12. Νἰκος avatar
  Νἰκος 07/08/2008 00:45:13

  Απο ποτε οι προχειροτητες αποτελουν συστημα;
  Τι 4 τι 5 τι 6 χρονια. Τριχες, λεω εγω. Του ποδαριου σκεψεις. Ας γινουν 4,5 χρονια.

  Το προβλημα ειναι πιο θεμελιωδες, και κανεις δεν λεει τιποτα.

  1) Υπαρχουν συντριπτικα περισσοτεροι αποφοιτοι απ'οτι θεσεις εργασιες. Ειναι φυσικο οταν εδω και 40 χρονια απο τοτε που γεννηθηκα θυμαμαι οτι τα κυρια εξαγωγικα προιοντα μας ειναι...ελιες, τυρι (παρα λιγο να μας το φανε οι βορειοι και αυτο), λαδι οπως και στην εποχη του..Ομηρου.
  2) Ολοι μα ολοι θελουμε να μπουμε σε πανεπιστημιο τοσο που η βαση τωρα ειναι...10!!
  3) Πηγαινουμε στο πανεπιστημιο οπου κανουμε... Οκτωβριανη επανασταση καθε εβδομαδα, καταστρεφουμε τα παντα. Εχετε δει τα αποχωρητηρια σε Ελληνικο πανεπιστημιο; αν οχι να πατε να τα δειτε, εχω δει καλυτερα σε Αφρικανικη χωρα. Εφερα ξενο συναδελφο και καταντραπηκα. Τα σκουπιδια, οι αφισσες των ...επιδοξων Λενινοσταλιν και η βρωμια μαζι με την εγκαταλειψη, να τα νεα συμβολα των νεοελληνων. Και μετα αναρωτιομαστε γιατι τοση σαπιλα και στο..ποιλτιο πεδιο. Η χαβουζα τι περιχει....;
  Λες και δεν τα εχτισαν οι φοροι των γονιων μας, δηλαδη στην ουσια καταστρεφουμε ...το σπιτι μας, οπου ζουμε επι 4-5 χρονια (δεν μιλαω για τους επαγγελματιες φοιτητες) και μας φταιει η κοινωνια, η κυβερνηση, οι Αμερικανοι και η...δεξια!!!
  4) Θελουμε να πηγαινουμε οποτε θελουμε εμεις στο πανεπιστημιο, να φοιτουμε οσο και οποτε θελουμε, να αποφοιτουμε οταν θελουμε και μετα ...να μας βρισκει δουλεια η κοινωνια που δεν παραγει τιποτα πλεον, και ονταν δεν γινεται να τη βριζουμε γιατι ειναι...αδικη.

  Πιθανες λυσεις:
  1) Τερμα στην δωρεαν (απο)παιδεια. να πληρωνουν κατι ΟΛΟΙ, εστω κατι. Μονο οταν πληρωνεις κατι το εκτιμας.
  2) Ιεραρχια σε μισθους, κρισεις απο επιτροπες, και σε διδασκαλια. Επαναφορα των κρισεων διδασκοντων και διδασκομενων. Οχι δεν ειμαστε ιδιοι ολοι ουτε ισοι, που ειναι διαφορετικο απο το να ειμαστε ισοι στα ματια του νομου. Αυτα τα δυο τα συγχεουν στο Ελλαδισταν οπως και τη δημοκρατια που την ταυτιζουν με την οχλοκρατια. Αυτο φαινεται παντου, στα παενπιστημι, στην τηλεοραση οπου ολοι μιλανε και κανεις δεν ακουει.
  3) Να υποχρεωνονται οι καθηγητες να φερνουν χρηματοδοτηση για τα ερευνητικα προγραμματα, που θα φερει πραγματικη αυτονομια στα πανεπιστημια.
  4) Το 4 θα φερει την καθηγητικη αυτονομια.
  5) Δημιουργια νεων θεσεων εργασιας. 30 χρονια μετα τη βιοτεχνολογικη επανασταση δεν εχουμε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ρε γαμωτο, προιον που να εχει καποια αναγνωριση. Ακομα με επιδοτησεις, ελιες και λαδι (και δεν το εννοω υποτιμητικα για τα προιοντα αυτα, καλο ειναι που τα εχουμε).

  Αμαν πια.

 13. Νίκος avatar
  Νίκος 07/08/2008 06:38:26

  Δυστυχως το ξερω. Αν και ο σαρκασμος καιει. Μεταπρατες σε ολα, μα ολα.
  Γκρινιαζουμε ομως επειδη αγαπουμε την Ελλαδα. Και θα την αγαπουσαμε εστω και αν εμενε μια πετρα μονο.

 14. ataktos avatar
  ataktos 07/08/2008 12:56:02

  epidi i kseftila den ehi oria na protinume ston k.kathigiti tris taksis dimotiku ke 4 metalikiaku frontistiriu etsi ke ta esoda tha avksitoun ta eksoda ipohreotikis kratis pedia tha miothoun ke perisoteri tha mbun sta TEI kai AEI meta apo avto tha ehoume perisotera mousharia ke bodia gia anaparagogi sta ergastiria .Shetos gebelismos tis neodeksias.

 15. Πανσεληνος avatar
  Πανσεληνος 07/08/2008 14:32:54

  Φευγουν απο την αρχαιοτητα ακομη μεγαλες ποσοτητες λαδιου απο την Ελλαδα για να υποστουν τις απαιτουμενες διυλιστικες εργασιες, τις οποιες δεν ειναι δυνατον να γινουν στην Ελλαδα,
  ακολουθωντας τον δρομο για τα ακριβα ραφια της Ευρωπης και οχι μονο.
  Στην Ελλαδα το λαδι σερβιρεται πουρ οπως παλιοτερα στα Ομηρικα χρονια απο τον πυρηνα ολοπυχτο απ' ευθειας στο πιατο απο τενεκεδενια μπετονια, αγνοωντας και περιφρονωντας συγχρονωνς την Ευρ.απαγορευτικη οδηγια.
  Διαβασα οτι Αυστιακοι επιχειρηματιες σκοπευουν να ιδρυσουν εργοστασιο μοντερνων προδιαγραφων επεξεργασιας Ελιας και εμφιαλωσης Λαδιου στη Σουρπη Μαγνησιας.

 16. Νἰκος avatar
  Νἰκος 07/08/2008 17:15:50

  Προς ατακτο:

  Μαθε Ελληνικα και μετα κανε μια προσπαθεια να γραψεις. Τα αλαμπουρνεζικα τα μιλουν αλλου.
  Θυμα της "δωρεαν" παιδειας και συ;

 17. ataktos avatar
  ataktos 09/08/2008 09:35:43

  ego Niko tsamba pedia den spudasa tora an esi spudases evge sou

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.