14/01/2012 19:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα μετά την εμπλοκή στο "κούρεμα"

H εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους φέρνει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, καθώς, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή, η χρεοκοπία θα βρεθεί επί θύραις.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχει καταστεί αδύνατη μέχρι στιγμής η επίτευξη συμφωνίας είναι αφενός ότι οι ιδιώτες δανειστές ζητούν υψηλό επιτόκιο -τουλάχιστον 5% (4,75%-5% σε ορίζοντα 30ετίας) για να μετριάσουν τις απώλειες από το «κούρεμα», ενώ η ελληνική πλευρά, καθ’ υπόδειξιν της Γερμανίας, επιμένει σε επιτόκιο κάτω του 4% προκειμένου το όλο πακέτο να έχει νόημα.

Αφετέρου, πρόβλημα συνιστά η χαμηλή συμμετοχή στο PSI, κυρίως από hedge funds, η οποία και θα κρίνει αν καταστεί εφικτό να παραμείνει η όλη διαδικασία εθελοντική ή όχι και αν προκύψει ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση χρέους χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον χρηματοδότηση από τους εταίρους της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο μοιάζει, όμως, εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, ιδίως μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων που υπέστησαν 9 χώρες της ευρωζώνης το βράδυ της Παρασκευής από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Οι υποβαθμίσεις αυτές καθιστούν ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα για τη χώρα μας επειδή προκαλούν επίσης πίεση πιστοληπτικής υποβάθμισης στον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στο μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό (ESM). «Αχρηστεύεται» έτσι το «μπαζούκα» της Ε.Ε. εναντίον των αγορών. Αν οι «μπλόφες» έχουν ήδη εξελιχθεί σε πόλεμο, τότε τα χειρότερα για την Ευρώπη είναι μπροστά.

Πρόσθετη προϋπόθεση για να γίνει πράξη το πλαίσιο της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί η (σχεδόν) καθολική εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων, ώστε τα 206 δισ. ευρώ χρέους που κατέχουν να περιοριστούν στα 103 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τέτοιο ενδεχόμενο δεν φάνηκε στον ορίζοντα τις τελευταίες ημέρες, δεδομένου ότι τα hedge funds συνέχισαν τα προσφιλή τους κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι κάτοχοι ομολόγων συνολικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου έχουν κάθε λόγο να χρονοτριβούν, προσδοκώντας ότι θα εξοφληθούν στο άρτιο.

 

Τέσσερα σενάρια  για την  επόμενη  μέρα

 

Τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα είναι τέσσερα, όπως επισήμανε και η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

 

Οι δανειστές καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ομολογούν πλέον ανοιχτά ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα. Αξιωματούχοι της Τρόικας, μέσω διαρροών, έχουν προσδιορίσει τη «μαύρη τρύπα» στα 15 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Μπροστά στον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας, οι εταίροι μας πιθανόν να υποχρεωθούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη.

Η εμπλοκή με τους ιδιώτες επενδυτές ξεπερνιέται και το «κούρεμα» ολοκληρώνεται

Η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τις αυξημένες απαιτήσεις των πιστωτών, σε συνεννόηση με το Βερολίνο, υπονοεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, εξέλιξη που θα οδηγήσει του ομολογιούχους σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες απ’ ό,τι αν δεχθούν ένα συμβιβασμό στο πλαίσιο του PSI, με τον οποίο θα υποστούν υψηλή μεν, αλλά συγκεκριμένη και ελεγχόμενη ζημία. Επίσης, η νέα «κουρεμένη» αξία (50%) θα τους δοθεί σε συνδυασμό ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (35%) και μετρητών (15%).

Άρα, το δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι: υποχρεωτικό «κούρεμα» 80% - 85%, ακόμα και ολική απώλεια εξαιτίας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, ή PSI. Στην πρώτη περίπτωση το πιθανότερο είναι πως θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDSs), οπότε οι τράπεζες που τα έχουν εκδώσει θα κληθούν να πληρώσουν αποζημιώσεις δεκάδων δισ. ευρώ στους κατόχους τους και η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες του πιστωτικού γεγονότος.

Τα CDSs βρίσκονται στα χέρια θεσμικών ομολογιούχων ελληνικού χρέους, αλλά και hedge funds που είχαν αγοράσει «γυμνά» CDSs και στη συνέχεια απέκτησαν «κουρεμένα» ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, προκειμένου ως κάτοχοι ελληνικού χρέους πλέον να αρνηθούν να συμμετάσχουν στο PSI και να προκαλέσουν έτσι πιστωτικό γεγονός μέσω της ενεργοποίησης των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (Collective Act Clauses - CAC), ώστε να εισπράξουν τα CDSs.

 

Μόνο οι τράπεζες συμβιβάζονται με το «κούρεμα» και το χρηματοδοτικό κενό καλούνται να το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι

Παρά τις παραδοχές της Τρόικας ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών, το σενάριο αυτό συζητιέται σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον καθώς απαλλάσσει το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τον «πονοκέφαλο» να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στο εσωτερικό τους μια απόφαση για μεγαλύτερη δανειακή στήριξη προς τη χώρα μας.

 

Το PSI αποτυγχάνει και η Ελλάδα αφήνεται να χρεοκοπήσει

Το σενάριο αυτό καθιστά πραγματικότητα το χειρότερο εφιάλτη της χώρας μας, καθώς θα τη συμπαρασύρει πολλές δεκαετίες πίσω και θα σημάνει πλήρη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάρρευση. Ισχυρό θα είναι το σοκ και για όλη την Ευρώπη, οι τράπεζες της οποίας θα κλυδωνιστούν, ενώ θα προκληθεί διεθνές ντόμινο.

 

Ρεπορτάζ του Μάριου Ροζάκου και Λάμπρου Καλαρρύτη στον "Τύπο της Κυριακής"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΛΛΑΣ avatar
  ΕΛΛΑΣ 14/01/2012 21:03:00

  ΑΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟ PSI ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 70% ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΜΕΣΩ ΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΝΕΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟΙ ΦΟΡΟΙ). ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ CDS ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΜΑΤΑ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ. ΤΑ CDS ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ "ΤΥΧΑΙΑ" ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.

 2. ΙΩΝΑΣ2 avatar
  ΙΩΝΑΣ2 14/01/2012 22:04:38

  Αρα το 4ο σεναριο αποκλειεται εκ των πραγματων.
  Οι Ευρωπαιοι και οι λοιποι δεν θα αφησουν ποτε να χρεωκοπισει η Χωρα γιατι θα συμπαρασυρει και αυτους στο βυθο.
  Το λετε και εσεις ...ισχυρο σοκ σ'ολη την Ευρωπη και οι Τραπεζες θα κλυδωνιστουν...
  Εμ αυτο ειναι και το διαπραγματευτικο ατου της Ελλαδας.
  Το λεμε και το ξαναλεμε εχει μαλιασει η γλωσσα μας και η απαντηση που παιρνουμε ειναι ..η Νεα Δανειακη Συμβαση.
  Καληνυχτα σας και καληνυχτα μας

 3. Evro-skeptikos avatar
  Evro-skeptikos 14/01/2012 23:57:56

  Με συμμετοχη 70% στο PSI το (κουρεμένο) χρέος δεν είναι βιώσιμο και φυσικά τα επιπλέον δάνεια από την τρόικα δεν λύνουν το πρόβλημα της βιωσιμότητας αφού απλά αυξάνουν το χρέους... Πάλι χρόνο θα αγοράσουν με τέτοιου είδους συμφωνίες, για να εξαγοράζουν οι ομολογιούχοι τα τοξικά μας χρεόγραφα, να βγάζουν οι βολεμένοι τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό σε βάρος της οικονομίας και των μισθωτών, και να διασώζει η κυβερνητική τρόικα τη σάπια εξουσία της... (ίσως εκλέξει και το Πασοκ νέο αρχηγό στην πορεία...). Στο μεταξύ θα έχουν ξεπουλήσει τα πάντα δένοντας την χωρα χειροπόδαρα με τις εμπράγματες εγγυήσεις! Good job "εθνοσωτήρες"!

 4. Δήμος avatar
  Δήμος 15/01/2012 00:22:33

  Έσκασε το παραμύθι... Χτες βράδυ στο BBC, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής της PIMCO (το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο σε ομόλογα, διαχειρίζεται επενδύσεις $1 τρις), είπε πως ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ!!! Και το λέει ιδιώτης που έχει συμφέροντα σε τοποθετήσεις ομολόγων!

  Επίσης συμφώνησε πως στην περίπτωσή μας έχουμε υποστεί όλα τα κακά γιατί η πολιτική λιτότητας στη λιτότητα έκανε τα πράγματα χειρότερα.

  Βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=y0TwUpmBlB8

 5. Γιωργος avatar
  Γιωργος 15/01/2012 00:52:33

  Αποθανετω η ψυχη μου μετα των αλλοφυλων.

 6. Κωστής avatar
  Κωστής 15/01/2012 08:55:54

  Αυτό ονομάζεται: "Η μέγκενη της επόμενης δόσης"! Αν δει κανείς τι συνέβη πριν από κάθε δόση, θα καταλάβει! Το τέλμα, η καταστροφή και η χρεοκοπία ήταν η απειλή!
  Άραγε, γιατί ο δανεισμός γίνεται σε δόσεις?

 7. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 15/01/2012 12:15:37

  Θα παρακαλουσα το ANTINEWS να μας πληροφορησει γι' αυτη την "ασκηση προσομοιωσης" που εγινε σε περιπτωση χρεωκοπιας της Ελλαδας τον Μαρτιο, συμφωνα με την οποια εξεταστηκε το ενδεχομενο πληρωμης του μισου των μισθων και συνταξεων σε ευρω και του αλλου μισου σε κουπονια του δημοσιου, τα οποια θα χρησιμευουν μονο για εξοφληση χρεων προς τις εφοριες, κλπ. Ακομα κι' αν προκειται για τρομοκρατικα σεναρια της κυβερνησης Παπαδημου, νομιζω πως θα επρεπε να μαθουμε περι τινος ακριβως επροκειτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.