#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/05/2010 11:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέρμα τα δίφραγκα

 

Άρθρο του Economist

 Διαδηλώσεις, μολότοφ, δακρυγόνα και απεργίες, είναι αυτά που ακολούθησαν τη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που της επέβαλλαν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Τρεις αθώοι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε τράπεζα, που προκλήθηκε από διαδηλωτές. Όλοι συμφωνούν πως οι θάνατοι αποτελούν όνειδος για τη κοιτίδα της δημοκρατίας. Όμως όλοι γνωρίζουν πως το πάρτι τελείωσε, Και πως όσο κράτησε, η Ελλάδα πέρασε καλά. Οι Έλληνες λένε αντίο σε μια δεκαετία όπου όλα τα καλά και όλα τα κακά της χώρας τους ήταν υπερβολικά μεγάλα. Υπήρξαν αθλητικές και πολιτιστικές υπερεκδηλώσεις, νέες κατασκευές, οικονομική ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, και μια γενική ευμάρεια. Την ίδια ώρα όμως της ευμάρειας, οι Έλληνες συνέχιζαν να κάνουν αυτό που κάνουν χρόνια: Τη λεηλασία των κρατικών ταμείων, τη κατάχρηση της δημόσιας εξουσίας, την ατιμωρησία των ισχυρών, κλπ. Όλα αυτά πολλαπλασιάστηκαν. Μερικές Κασσάνδρες προειδοποιούσαν για το επερχόμενο και αναπόφευκτο οδυνηρό τέλος, αλλά κανένας δεν άκουγε. Τώρα, με την είσοδο στο παιχνίδι του ΔΝΤ, το πάρτι τέλειωσε για τα καλά.

Ο σοσιαλιστής Γ. Παπανδρέου μπορεί να βασίζεται στη κατανόηση του μισού εκλογικού σώματος, για το ότι τα σκληρά μέτρα είναι η μόνη λύση. Μπορεί επίσης να παίρνει κουράγιο από τα φαινόμενα διάλυσης που σπαράσσουν την αξιωματική αντιπολίτευση, της οποίας η καταστροφική διακυβέρνηση της χώρας μεταξύ 2004-09 είναι πλέον καταφανής. Αλλά αρκούν αυτά; Ακόμη και όσοι από τους Έλληνες καταλαβαίνουν πως για όλα φταίνε οι ίδιοι, αισθάνονται άσχημα που αυτοί που καλούνται να πληρώσουν είναι οι απλοί και συχνά κακοπληρωμένοι απλοί εργαζόμενοι. Υπάρχει όμως και μια θερμοκέφαλη μειονότητα, που δεν πιστεύει τη κυβέρνηση όταν αυτή λέει πως δεν υπάρχει άλλη λύση. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει πολλούς, ισχυριζόμενος πως πίσω από τη κρίση υπάρχει μια συνομωσία σκοτεινών δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κέντρων, που επιδιώκουν να γονατίσουν τα μικρά περήφανα έθνη. Όσο και αν ακούγεται τρελό, ειδικά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εξαντλούν κάθε όριο για να βοηθήσουν την Ελλάδα, αυτού του είδους οι απόψεις πείθουν αρκετούς πολίτες σε μια χώρα που έχει μεγάλη παράδοση στη πολιτική  συνομωσιολογία.

Στην ελληνική πολιτική σκηνή υπάρχει και ένα σταλινικό  κομμουνιστικό κόμμα που θεωρεί τον Khrushchev φιλελεύθερο! και  που απολαμβάνει το 8% των ψήφων. Υπάρχει ακόμη και ένα θρησκοληπτικό εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα που προσπαθεί να κερδίσει το σεβασμό δεχόμενο την ανάγκη επιβολής αυστηρών μέτρων. Και για πολλοστή φορά η ΕΕ και το ΔΝΤ θα αποτελέσουν το στόχο της ξενοφοβικής οργής. Στον ακραίο τύπο και στο διαδίκτυο, το ΔΝΤ χαρακτηρίζεται ως χούντα, όμοια με εκείνη του 1967 που επέβαλλαν οι στρατιωτικοί με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ. Το ότι η Ελλάδα κάλεσε για βοήθεια το ΔΝΤ σε μια ημερομηνία πολύ κοντά στην επέτειο της  21η Απριλίου 1967, αποδεικνύει για πολλούς στη μπλογκόσφαιρα, πως η χώρα αντιμετωπίζει και πάλι έναν ξενόφερτο δεσποτισμό.

Αυτές οι απόψεις κυριαρχούν στην Ελλάδα. Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων είναι πάντα πηγή έντονων συζητήσεων και παθών. Όλοι οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής επιζήτησαν κατά καιρούς την εξωτερική βοήθεια, καταγγέλλοντας όμως την όποια εξωτερική βοήθεια δόθηκε στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Η άνευ προηγουμένου ευμάρεια που απόλαυσε η Ελλάδα τη τελευταία δεκαετία, μπόρεσε και κουκούλωσε κάποια συναισθήματα που ποτέ όμως δεν εξαφανίστηκαν τελείως: Ακραίος αριστερισμός (συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατικής βίας), υπερεθνικισμός, και ξενοφοβία. Όλα αυτά τα συναισθήματα βγαίνουν  τώρα ξανά στην επιφάνεια. Η κυβέρνηση είχε κάποια επιτυχία στην εξάρθρωση μερικών μικρών ακροαριστερών ανταρτών πόλεων, όμως υπάρχει φόβος πως η λιτότητα και τα συλλαλητήρια θα γεννήσουν μια νέα φουρνιά αυτόκλητων Ρομπέν των δασών που θα περάσουν στη χρήση βίας.

Εν τω μεταξύ, οι πιο ψύχραιμοι Έλληνες στύβουν το μυαλό τους προκειμένου να βρουν τρόπους ώστε η οικονομία τους να ξαναγίνει ανταγωνιστική, και να εκμεταλλευτεί τους τεράστιους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους της χώρας. Η ανάπτυξη της προηγούμενης δεκαετίας αντανακλούσε απλά τα φτηνά επιτόκια του ευρώ, που διόγκωσαν τον καταναλωτισμό, την αγορά ακριβών αυτοκινήτων, τα ταξίδια στο εξωτερικό, και τους … προσωπικούς γυμναστές. Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα περιορισθούν τώρα απότομα. Η επιβολή υψηλής φορολόγησης στις επιχειρήσεις θα αποτρέψει πολλούς που έχουν το θάρρος να ξεκινήσουν νέα πράγματα. Οι νέοι φόροι στις κατοικίες και γενικά στη ιδιοκτησία, θα αποτρέψουν ή θα περιορίσουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πουλήσει ώστε να κερδίσει έσοδα. Και υπάρχει η γενική υποψία πως οι ελαφροχέρηδες δημόσιοι λειτουργοί και πλεονέκτες πολιτικοί που προκάλεσαν τη κρίση, θα τη βγάλουν ατιμώρητοι. Ο μετριοπαθής πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, το αξίωμα του οποίου είναι υπεράνω της πολιτικής, αντέδρασε  στο πρόγραμμα λιτότητας με τη προτροπή να τιμωρηθούν όσοι έκλεψαν τα δημόσια ταμεία. Πολλοί συμφωνούν. Όμως το χάος που χαρακτηρίζει το ελληνικό δικαστικό σύστημα, σημαίνει πως δύσκολα θα διωχθούν οι φοροφυγάδες και οι δωροδοκούμενοι.

Ένα e-mail που κάνει το γύρο της Ελλάδας λέει πως «Καλά κάνει ο ΓΑΠ και συγκρίνει τον εαυτό του με τον Οδυσσέα και το ηρωικό του ταξίδι… όμως ο Οδυσσέας είχε ένα άσχημο ταξίδι και έχασε όλους τους συντρόφους του. Ξεβράστηκε στην Ιθάκη χωρίς καν τα ρούχα του…». Στο δρόμο, τα συναισθήματα είναι λιγότερο ποιητικά. «Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος» είναι το σύνθημα πολλών εργατικών συνδικάτων που απείργησαν αυτές τις ημέρες. Οι Έλληνες που πιστεύουν σε μια αυτάρκεια μπολσεβίκικου τύπου είναι ελάχιστοι. Όμως η ιδέα του να εργάζονται σκληρά επί πολλά χρόνια, με μόνο αντάλλαγμα ένα πιστοποιητικό του ΔΝΤ για καλή συμπεριφορά, κάθε άλλο παρά σαν ελκυστική προοπτική τους μοιάζει.

Οι πολίτες ανησυχούν πως το πολιτικό  σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει. Ένα σύστημα με ιστορία ενός αιώνα, όπου οι δυο κυρίαρχες παρατάξεις (κεντροδεξιά και κεντροαριστερά) κυβερνούσαν, με μια κλίση προς τη ρουσφετολογία και τα δωράκια, εξαντλώντας η κάθε μια τα δημόσια ταμεία. Μετά από τα πρόσφατα επεισοδιακά συλλαλητήρια, όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.

 S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. skeptiki avatar
  skeptiki 06/05/2010 11:50:22

  Γενικώς τέρμα τα δίφραγκα πες τε στον economist που δεν έχει ξανακούσει ποτέ για παρεμβάσεις κρατών με στόχο την κατάρρευση.... Τσ τσ τι θεωρίες συνωμοσίας είναι αυτές.... και μου συγχίζετε τους αφελείς αμερικανούς

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ skeptiki 06/05/2010 12:01:17

   παλι οι αμερικανοι φταινε για τις καγιεν μας; μπορεί και ναι σε μεγαλυτερα γεοπολιτικα οικονομικά παιχνιδια για το μέλλον. Αλλα εδω και τωρα φταιμε και εμεις που γουσταραμε γουστα.

   • fitsulas avatar
    fitsulas @ Lalakis 06/05/2010 12:51:37

    Και από που αγοράστηκαν τα καγιέν; Από τα πακέτα στήριξης δεν αγοράστηκαν; Και πως δοθήκαν τα πακέτα στήριξης; Υπό την προϋπόθεση να ξεπουλήσουμε τον πρωτογενή τομέα και να δυαλίσουμε την βιομηχανική και αγροτική παραγωγή. Για να αγοράζουμε γερμανικά αμάξια και γαλλικές τρελές αγελάδες.

  • Eurocrat avatar
   Eurocrat @ skeptiki 06/05/2010 12:08:05

   @ skeptiki:

   Ο κάθε λαός έχει την αντιπροσώπευση που αξίζει στη μέση νοημοσύνη του. Είμαστε experts στο να αναζητούμε εσπευσμένα αποδιοπομπαίους τράγους κάθε φορά που γίνεται κάτι που καίει τη γούνα μας και να απενοχοποιούμαστε μ'αυτό τον τρόπο συλλήβδην.. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν;

 2. Pankalos avatar
  Pankalos 06/05/2010 11:50:39

  Από πότε γράφει ο Πάγκαλος στον Economist???

 3. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 06/05/2010 12:04:39

  Economist !!!!Δεν ξέρει τίποτα γιά το φόνο.Δεν άκουσε τίποτα γιά τις τράπεζες.Δεν διάβασε πουθενά γιά τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. ΔΝΤ ;;;;Τι είν'αυτό και σε τι θεό προσκυνάει ο τιμονιέρης του;;;;;Κυρίως όμως,μας ΕΠΕΙΣΕ !!!!! Μας έπεισε,πως δεν μυρίστηκε κάν ποιά είναι τα μεγάλα κεφάλια πίσω απ'όλ'αυτά και κυρίως τι Θρήσκευμα έχουν.Περαστικά τους.Ομως,φίλε Economist,έβγαζε Πλάτωνες,Αριστοφάνηδες κι Ομήρους,όταν η πατρίδα σου κατοικιόταν από σαύρες και γλάρους.Ακόμα κι ο τίτλος της φυλλάδας σου,Ελληνική ρίζα έχει.

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 06/05/2010 14:06:35

   τωρα μας φταιει το εκονομιστ. Αυριο το νιουσγουικ.
   Το ντάουν τάουν και το νίτρο που μας έπρηξαν στη γκλαμουριά δεν μας φταίει ρε έλληνες; Τι λέει ο ψινάκης; θα κόψει την χαλάουα τώρα;

 4. Orestios avatar
  Orestios 06/05/2010 12:04:39

  Κλωτσιά στην Μεταπολίτευση, όπου αναγορεύτηκαν σε δήθεν σωτήρες κάθε κατακάθι της πολιτικής ζωής.
  Κλωτσιά σε όλους τους αμοραλιστές, νεποτιστές και οπορτουνιστές της Γενιάς του Πολυτεχνίου, που ήταν άξιοι μόνο στο να κλέβουν τους κόπους των Ελλήνων και να τους κοροϊδεύουν από πάνω παριστάνοντας τους δημοκράτες.

  Ήρθε η ώρα να δείξουμε τον πατριωτισμό μας και την αγάπη για την Ελλάδα.
  Διώξτε τους κλέφτες. Διώξτε τους λοποδύτες.

 5. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 06/05/2010 12:06:17

  Άλλη μία ανάλυση από απόσταση που φυσικά αδυνατεί να συλλάβει τον ρόλο των νταβατζήδων που είχαν την μερίδα του λέοντος στο φαγοπότι και που με το σιγοντάρισμα των δικών τους ΜΜΕ και των "δικών" τους πολιτικών συντηρήθηκε η γάγγραινα όλον αυτόν τον καιρό.

  Η Ελλάδα χρειάζεται κάθαρση. Κομματική, οικονομική, κοινωνική. Κάθαρση χωρίς τιμωρία δεν υπάρχει. Και μέχρι στιγμής ουδείς μπήκε φυλακή αλλά και δεν υπάρχει έστω και η αμιδρή σκέψη, ακόμα, να μπει κάποιος στο μέλλον. Ο μόνος που στην ευρεία έννοια μπήκε πίσω από τα κάγκελα ήταν η πλειοψηφία των μισθωτών που δεν συμμετείχε στο φαγοπότι των τελευταίων δεκαετιών. Γι' αυτό και ξεσηκώθηκε και καλά έκανε.

  Πολλοί λένε ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί και άλλες νομικίστικες μπαρούφες. Δηλαδή ας υποθέσουμε ότι έχουμε χούντα και ότι ο δικτάτορας νομοθετεί ότι παραγραφονται οτιδήποτε αδικήματα διέπραξαν αυτός και το καθεστώς του. Τι σημαίνει αυτό ότι όταν το καθεστώς του καταρρεύσει δεν μπορεί το κράτος να αποφασίσει ότι η νομοθεσία που είχε κάνει ο πρώην δικτάτορας ήταν καταχρηστική και ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που διέπραξε; Από το παραπάνω σενάριο δεν βλέπω μεγάλες διαφορές με αυτό που συμβαίνει σήμερα.

  Τα διάφορα νομοθετήματα δεν είναι φυσικοί νόμοι, είναι ανθρώπινα επινοήματα. Τα οποία εαν δεν είναι βασισμένα σε ότι είναι ηθικά και κοινωνικά δίκαιο υπάρχουν νομικά επιστημονικοί τρόποι να σταματήσει η ισχύς τους και να παρακαμφθούν.

  Η οργή του κόσμου χωρίς κάθαρση και πραγματική αλλαγή του κοινωνικο-πολιτικού τοπίου δεν πρόκειται να σβήσει. Είτε με ΔΝΤ, είτε χωρίς.

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/05/2010 12:06:55

  η Αγγλία είναι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό? θα δανείσει και αυτή? δεν έχω καταλάβει καλά,
  νομίζω ότι δε θα δανείσει μέσω του ευρωπαϊκου μηχανισμού, παρα μόνο μέσω του ΔΝΤ όπου έχει συμμετοχή

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ αλλενάκι 06/05/2010 12:13:34

   Φυσικα οχι.Η Αγγλια εχει τη λιρα της και μονο οι χωρες της ευρωζωνης δανειζουν.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ψυχραιμια 06/05/2010 12:18:10

    αυτο σκεφτόμουν ασφαλώς, ο Εconomist είναι αγγλικός, γιατί ανησυχεί για τη πάρτη μας;

    το άρθρο αυτό μοιάζει πληρωμένη καταχώρηση του υπουργείου προπαγάνδας

 7. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 06/05/2010 12:08:43

  Αυτά τα γ...α τα μυστικά κονδυλία του ΥπΕΞ να πού πάνε και να γιατί ο Αβάπτιστος δεν αφήνει το χαρτοφυλάκιο

 8. gEO75 avatar
  gEO75 06/05/2010 12:10:52

  Όλοι μιλάνε για δεκαετία ευμάρειας! Για ποιον όμως? Για τον συνταξιούχο? Για τον συμβασιούχο? Τον stager? ή μήπως για τον εργαζόμενο 10-12ωρών στον ιδιωτικό τομέα για ψίχουλα.....
  Την γενιά με τα μπλοκάκια, την γενιά των 700, 600 και πλέον 500 ευρώ στην καλύτερη...
  Ίσως για Τσοχατζόπουλους, Βουλγαράκηδες, κλπ ήταν όντως χρυσά χρονιά.
  Για την γενιά μου, κατά 90% όμως, ΌΧΙ.
  Και ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται, αλλά όλοι πρέπει να φοβούνται κάποιον που δεν έχει να χάσει τίποτα και προσπαθούν όλοι να του στερήσουν και την αξιοπρέπεια του.
  Τέρμα τα λόγια.
  Από εδώ και πέρα θα μιλήσουν οι πράξεις.

  Γεννημένος το 1975

  • ST73 avatar
   ST73 @ gEO75 07/05/2010 12:54:47

   Γεννημένος το 1973

   Στη μακρινή Ισλανδία μία ημέρα πριν αναδυθεί στην ατμόσφαιρα η τέφρα του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, στη νότια πλευρά του νησιού, εκδόθηκε το πόρισμα των πολιτικών και ποινικών ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός Γκέερτ Χάαντερ και άλλοι 6 κρατικοί αξιωματούχοι της τότε κυβερνητικής στρατηγικής, ανάμεσά τους ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και ο υπουργός Οικονομίας, κρίθηκαν ένοχοι για την κατάρρευση της χώρας. Σε μια εξαιρετικά καίρια στιγμή για όλο τον κόσμο οι Ισλανδοί αποδεικνύονται σώφρονες. Με το πόρισμα αυτό, που δημοσιεύθηκε και έγινε ανάρπαστο σε πωλήσεις, δίνεται το πράσινο φως για τη Δικαιοσύνη να αναλάβει δράση. Για πρώτη φορά πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρίνονται ποινικά ένοχοι για εξαιρετική αμέλεια, που οδήγησε στην πτώχευση της χώρας τους, στην αύξηση του δανεισμού, στην υποτίμηση του νομίσματος και στην υποθήκευση του μέλλοντος των Ισλανδών πολιτών. Φανερά εξοργισμένοι οι Ισλανδοί, που χαρακτηρίζονται για την κοινωνική τους ευαισθησία, βγήκαν στους δρόμους, περικυκλώνοντας τις ιδιωτικές κατοικίες των ενόχων, κλείνοντας δρόμους, διαδηλώνοντας και πετώντας αυγά στο πολυτελές αυτοκίνητο του Γκέερτ Χάαντερ, που προσπαθούσε να αποφύγει το μαινόμενο πλήθος. Και ύστερα, από μια διαβολική συνωμοσία του σύμπαντος, αναδύθηκε η τέφρα, από την πηγή του εγκλήματος.
   Η τέφρα του ηφαιστείου έχει πολλά κοινά με την τέφρα του ανθρώπου τη στιγμή που καίγεται. Με την ισχυρή καύση και τη δύναμη της ατμόσφαιρας η ηφαιστειακή σκόνη ταξιδεύει συμβολικά σε όλο τον κόσμο, θυμίζοντας στο συλλογικό ασυνείδητο εγκλήματα εις βάρος πολλών χωρών και εθνικών οικονομιών. Μια ολόκληρη κοινωνία που καταρρέει, η Ισλανδία στην προκειμένη περίπτωση, οικονομικά, ηθικά, ψυχολογικά, επιθυμεί να κάψει τους ενόχους της για παραδειγματισμό. Το κατορθώνει στήνοντας στον τοίχο, μέσω αυτού του πορίσματος, τους θύτες της εσχάτης προδοσίας. Τους θύτες που εγκατέλειψαν, ενώ γνώριζαν, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προλάβουν, τους θύτες της αμέλειας και της ήσσονος προσπάθειας, τους θύτες του καιροσκοπισμού και της ανικανότητας. Αυτή η τέφρα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, ακινητοποιώντας όχι μόνο τους πολίτες του κόσμου αλλά και τους ισχυρούς αυτού.

   Read more: http://agapi-pisti-elpida.blogspot.com/2010/04/blog-post_9238.html#ixzz0nEgTZzew

 9. Kostas avatar
  Kostas 06/05/2010 12:11:04

  Πολλές αλήθειες σε μία μόνο σελίδα. Αλλά αυτά είναι απλώς διαπιστώσεις.
  Το έχω ξαναγράψει. Πρέπει άμεσα να υπάρξει συνεννόηση Παπανδρέου - Σαμαρά για ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Η χώρα πρέπει άμεσα να κερδίσει χρόνο για να ξεφύγει από το αδιέξοδο. Αλλιώς δεν υπάρχει μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/05/2010 12:20:56

  Ο Economist δεν έχει και τόοσο άδικο, αλλά φορτώνει στον λαουτζίκο σφάλματα άλλων, και ΕΔΩ πρέπει να εστιαστούμε.

  Η διαμαρτυρίες εύκολα λέγονται ότι είναι για τα "μέτρα" αλλά αυτό δεν τα λέει όλα. Ναι, η διαμαρτυρία είναι μεν για τα μέτρα, αλλά η οργή είναι για την εξαπάτηση, το ψέμα και την κλεψιά. Κόβεται η σύνταξη για να έχει η οικογένεια Παπανδρέου βίλλες (από τι λεφτά άραγε; ροζ χαρτιά από Καναδά; μισθό βοηθού καθηγητή από Πανεπιστήμιο στην Kαλιφόρνια); Η οικογένεια Μητσοτάκη; από τον μισθό του παιδιού; Και τι έδωσε ο μπαμπάς για αυτό τον μισθό; Και η οικογένεια Καραμανλή; Μήπως νοικιάζει εκτάσεις; Και οι δεκάδες εκτομμύρια ευρώ για Ζήμενς, Φεροστααλ, εξοπλισμούς... Ο Τσοχατζόπουλος που βρίσκεται; Κάτι επιχειρηματίες που εμφανίστηκαν από το πουθενά; Και κάτι ξυπόλητοι που έγιναν τραπεζίτες; Και οι τροφοδοσίες της Ολυμπιακής; Άντε τώρα...

  Έδωσαν και στον λαουτζίκο θέα από βαμένες ξανθειές από την ΤιΒι (με 500.000 δρχ την βίζιτα στους μεγάλους), και έφτιαξαν αξίες και όνειρα για Μερσεντέ με δανεικά και ξένους _ώλους. Τα προβλήματα θα τα πληρώσει ο λαουτζίκος, αλλά ο κίνδυνος να πιάσει και τους δυνάστες του η μπάλα δεν είναι αμελητέος.

  Ο Εκόνομιστ να πάει να απαυτωθεί, και ίσως ήρθε η ωρα να του γράψουμε κανένα γράμμα να του θυμήσουμε ποιούς Ελληνες "επιχειρηματίες" έχει κράξει για ξέπλυμα, και ποίοί από αυτούς ακόμα διαφεντεύουν.

  Για αυτό λέω ότι δεν φταίνε οι Δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτοί ήταν και είναι όμηροι.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ archaeopteryx 06/05/2010 13:13:46

   Αρχαίε πρέπει να το γράψουμε

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/05/2010 12:21:42

  @αγανάκτηση, μαζί σου!

 12. Στέργιος avatar
  Στέργιος 06/05/2010 12:22:18

  "Η άνευ προηγουμένου ευμάρεια που απόλαυσε η Ελλάδα τη τελευταία δεκαετία"

  Στην Αθήνα, όχι στην Ελλάδα.

  Μήπως πρέπει η εκτός Αθήνας Ελλάδα να απαιτήσει τα λεφτά που έφαγε η Αθήνα τού Σημίτη και τής Γιάννας;

  Faites vos jeux, εδώ που φτάσαμε...

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ Στέργιος 06/05/2010 13:31:30

   οι καγιεν και οι τζιπαρες όμως στην επαρχία κυκλοφολανε μαζι με τις διμετρες ουκρανέζες που τις πληρώνουν οι αγρότες με τα μαιμού λεφτά των επιδοτήσεων.

 13. nov11 avatar
  nov11 06/05/2010 12:23:02

  Μια άλλη λύση λέει ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΔΙΦΡΑΓΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΦΡΟΧΕΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥΣ " ΦΙΛΟΥΣ " οι οποίοι κρυφοκοιτάζουν τα επιτεύγματά τους απο τη ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΔΡΟΥ ενώ στο ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΓΟΥΡΑΡΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ.
  Η ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ (που την παρουσιάζουν σαν ΜΠΑΜΠΟΎΛΑ)ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ 90% ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΚΡΥΦΟΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΣΤΟ ΖΥΓΟ.
  ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ.

 14. Σαος avatar
  Σαος 06/05/2010 12:25:05

  «Μετά από τα πρόσφατα επεισοδιακά συλλαλητήρια, όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.»

  Να υποθέσω πως το Economist ως έντυπο της ΝΤΠ ξέρει κάτι που δεν μπορούμε ούτε να σκεφτούμε ή που δεν θα θέλαμε ούτε να το σκεφτούμε;

 15. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 06/05/2010 12:25:09

  Ο Economist!
  Το απαύγμασμα της αντικειμενικής ενημέρωσης και του πολέμιου των συμφερόντων!
  Δε βρήκε κουβέντα να πεί για όλους αυτούς που χρόνια τώρα εκβίαζαν την Ελλάδα με τις τουρκικές απειλές για να την υποχρέωνουν να αγοράζει τα πανάκριβα όπλα τους.
  Ξέχασε εκείνους του δημοσιογραφίσκους που ανακάλυπταν "κενά ασφαλείας" για να μας πωλήσουν στη συνέχεια πανάκριβα συστήματα ασφαλείας.
  Μας μιλάει και ο Εconomist για διαφθορά όταν οι δικοί τους πολτικοί χρέωναν τσόντες στο δημόσιο.
  Μας κάνει υποδείξεις και ο Economist όταν η αυτοκρατορία τους έστελνε δεκαοχτάχρονα παιδιά στην αχόνη.
  Μας κάνουν υποδείξεις οι απόγονοι του Ελγιν
  Μπορεί να μας πεί ποιό είναι το χρέος της δικής τους διακυβέρνησης;
  Μπορεί να μας πεί τα ψέμματα του κ. Μπλέρ για τον πόλεμο στο Ιράκ;
  Για ένα να είναι βέβαιος ο Economist,
  Οταν η κρίση χτυπήσει την πόρτα τους, θα τους μιλάμε και εμείς για την... ευμάρεια της τελευταίας δεκαετίας.
  Και θα είμστε εδώ για να τους κάνουμε υποδείξεις...
  Να είναι βέβαιοι για αυτό.
  Υστερα τι τους κόβει αυτούς;
  Ζητήσαμε καμιά βοήθεια;

 16. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 06/05/2010 12:53:59

  Κατανοητό το παιχνίδι του ECONOMIST. Αν έλεγε και καμμιά κουβέντα για το ρόλο της Goldman Sachs, θα ήταν και πειστικός (κατά τα άλλα, ο Μ. Θεοδωράκης τους πείραξε...).

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 06/05/2010 14:29:55

   Αυτός ειδικά πρέπει να τους πείραξε πάρα πολύ.

   Ακούγεται, λέει, τρελό, σε αυτούς που θέλουν να μας βοηθήσουν. Ε, τότε, ας μη μας βοηθήσουν. Θα πέσει τότε αυτη η κυβέρνηση και θα συζητήσουμε απευθείας με τους δανειστές μας. Να δείτε για πότε λύνεται το πρόβλημα δανεισμού.

 17. ST73 avatar
  ST73 07/05/2010 12:56:44

  ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!

  Στη μακρινή Ισλανδία μία ημέρα πριν αναδυθεί στην ατμόσφαιρα η τέφρα του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, στη νότια πλευρά του νησιού, εκδόθηκε το πόρισμα των πολιτικών και ποινικών ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός Γκέερτ Χάαντερ και άλλοι 6 κρατικοί αξιωματούχοι της τότε κυβερνητικής στρατηγικής, ανάμεσά τους ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και ο υπουργός Οικονομίας, κρίθηκαν ένοχοι για την κατάρρευση της χώρας. Σε μια εξαιρετικά καίρια στιγμή για όλο τον κόσμο οι Ισλανδοί αποδεικνύονται σώφρονες. Με το πόρισμα αυτό, που δημοσιεύθηκε και έγινε ανάρπαστο σε πωλήσεις, δίνεται το πράσινο φως για τη Δικαιοσύνη να αναλάβει δράση. Για πρώτη φορά πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρίνονται ποινικά ένοχοι για εξαιρετική αμέλεια, που οδήγησε στην πτώχευση της χώρας τους, στην αύξηση του δανεισμού, στην υποτίμηση του νομίσματος και στην υποθήκευση του μέλλοντος των Ισλανδών πολιτών. Φανερά εξοργισμένοι οι Ισλανδοί, που χαρακτηρίζονται για την κοινωνική τους ευαισθησία, βγήκαν στους δρόμους, περικυκλώνοντας τις ιδιωτικές κατοικίες των ενόχων, κλείνοντας δρόμους, διαδηλώνοντας και πετώντας αυγά στο πολυτελές αυτοκίνητο του Γκέερτ Χάαντερ, που προσπαθούσε να αποφύγει το μαινόμενο πλήθος. Και ύστερα, από μια διαβολική συνωμοσία του σύμπαντος, αναδύθηκε η τέφρα, από την πηγή του εγκλήματος.
  Η τέφρα του ηφαιστείου έχει πολλά κοινά με την τέφρα του ανθρώπου τη στιγμή που καίγεται. Με την ισχυρή καύση και τη δύναμη της ατμόσφαιρας η ηφαιστειακή σκόνη ταξιδεύει συμβολικά σε όλο τον κόσμο, θυμίζοντας στο συλλογικό ασυνείδητο εγκλήματα εις βάρος πολλών χωρών και εθνικών οικονομιών. Μια ολόκληρη κοινωνία που καταρρέει, η Ισλανδία στην προκειμένη περίπτωση, οικονομικά, ηθικά, ψυχολογικά, επιθυμεί να κάψει τους ενόχους της για παραδειγματισμό. Το κατορθώνει στήνοντας στον τοίχο, μέσω αυτού του πορίσματος, τους θύτες της εσχάτης προδοσίας. Τους θύτες που εγκατέλειψαν, ενώ γνώριζαν, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προλάβουν, τους θύτες της αμέλειας και της ήσσονος προσπάθειας, τους θύτες του καιροσκοπισμού και της ανικανότητας. Αυτή η τέφρα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, ακινητοποιώντας όχι μόνο τους πολίτες του κόσμου αλλά και τους ισχυρούς αυτού.

  Read more: http://agapi-pisti-elpida.blogspot.com/2010/04/blog-post_9238.html#ixzz0nEgTZzew

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.