#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/10/2011 21:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέλος στις συλλογικές συμβάσεις(Ανανεωμένο). Σταγόνα – σταγόνα πίνουν εκατομμύρια πολίτες το πικρό ποτήρι της τρόικας και της κυβέρνησης. Κάθε λεπτό που περνά αποκαλύπτεται κι ένα ακόμη σοκ για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η σημερινή κυβερνητική επιτροπή έβγαλε... επιχειρησιακές συμβάσεις παντού και εργασιακό μεσαίωνα παντού. Οι απαιτήσεις της τρόικας υλοποιούνται βήμα – βήμα και έτσι η κυβέρνηση περνά ρύθμιση σύμφωνα με την οποία προωθείται η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα και στις επιχειρήσεις που δεν έχουν συνδικαλιστικό σωματείο, αλλά οι εργαζόμενοί τους εκπροσωπούνται από ένωση προσώπων ή απλό σωματείο – αρκεί στην περίπτωση αυτή να εκπροσωπεί το σωματείο ή η ένωση τουλάχιστον τα 3/5 των εργαζομένων.

Επίσης, παγώνουν για δύο χρόνια η εφαρμογή του νόμου Κατσέλη για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Με απλά λόγια υπερισχύουν οι επιχειρησιακές.

Το δεύτερο απανωτό σοκ έρχεται με εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά ανοίγει προθάλαμος απολύσεων σε όσους μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Ετσι, ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου για την εφεδρεία θα συνταξιοδοτηθούν υπάλληλοι οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και παρέμεναν στην εργασία τους κάνοντας χρήση του νόμου Λοβέρδου.

Όσοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής εργασίας στο δημόσιο και το 55ο έτος τίθενται άμεσα σε συνταξιοδότηση, ενώ σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο τίθενται όσοι συμπληρώσουν αυτές τις προϋποθέσεις έως το 2013. Θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού.

Από την εργασιακή εφεδρεία εξαιρούνται εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό προσωπικό, διπλωματικοί υπάλληλοι, κληρικοί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Όταν και οι δύο σύζυγοι είναι στην εφεδρεία ο ένας θα εξαιρεθεί. Επίσης θα εξαιρεθούν όσοι είναι ανάπηροι ή έχουν προστατευόμενο μέλος ανάπηρο ή είναι πολύτεκνοι. Η ένταξη στην εφεδρεία θεωρείται προαναγγελία απόλυσης.

Οι αποφάσεις συγκεκριμένα

Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία: όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές ή όροι συλλογικών συμβάσεων, υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.

Αναστέλλεται για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, δυνατότητα που αποτελούσε υπουργικό δικαίωμα.

Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.

Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.

Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Προβλέπονται επίσης δραστικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές ορισμένων ελλειμματικών Ταμείων.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15%, το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011.

Μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.

Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι από 170 ευρώ και άνω.

Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Μείωση κατά 15% επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (αφορά ασφαλισμένους τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).

Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών το οποίο συζητείται στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 06/10/2011 18:29:56

  Αυτός ο ΓΑΠ, μες στη συνέπεια λόγων και πράξεων. Θυμηθείτε:

  -Τον Φεβρουάριο (που οι τροϊκανοί κατακτητές κουνούσαν το δάχτυλο στην περιβόητη συνέντευξη τύπου): "Θα απαγορευθεί δια νόμου η πώληση δημόσιας περιουσίας". (Τη συνέχεια, τη γνωρίζετε.)

  -Μόλις προχθές: "Δεν θα γίνουμε Ινδία"...

 2. k avatar
  k 06/10/2011 22:03:57

  ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ....

 3. νεφέλη avatar
  νεφέλη 06/10/2011 22:20:22

  Τελικά, οι μόνοι ευτυχείς αυτή την εποχή,
  είναι οι ανύπαντροι ελεύθεροι επαγγελματίες!!!!
  Χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις
  γ..... και δ.... όποιον τους αγγίξει!!!!

  ΑΡΑ
  οι προπαγάνδες των προηγουμένων ετών...
  ύπερ της υπογενητικότητας του έθνους
  και της κερδοφορίας του χρηματηστηρίου,
  ήταν οι προάγγελοι της σημερινής καταρακωσης
  των μέσων οικογενειών!!!!

 4. Ταραχή avatar
  Ταραχή 07/10/2011 00:41:11

  Αγαπητοί φίλοι του antinews ξέρετε πότε θα φύγουν αυτοί.
  Μόνο όταν εμείς σταματήσουμε να γράφουμε εδώ μέσα και βγούμε στους δρόμους.Είναι το μόνο που φοβούνται.Όσο εμείς γράφουμε εδώ μέσα τόσο αυτοί συνεχίζουν ακάθεκτοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.