#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/04/2010 00:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία;Με λίγη βοήθεια από τις πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνικές εξόρυξης που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ, τα τεράστια αποθέματα αερίου από σχιστόλιθο που βρίσκονται στο υπέδαφος της Πολωνίας, μπορεί να αποτελέσουν την ευκαιρία προκειμένου η Ευρώπη να απελευθερωθεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναλυτών, περίπου 1.36 τρισεκατομμύρια  κυβικά μέτρα σχιστολιθικού αερίου (shale gas), βρίσκονται εγκλωβισμένα στο υπέδαφος της βόρειας και της κεντρικής Πολωνίας. Εάν οι υπολογισμοί αυτοί επαληθευτούν, τα αποθέματα αερίου της ΕΕ θα αυξηθούν κατά 47%, προσφέροντας μια πιο αξιόπιστη ενεργειακή εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο που τροφοδοτεί σήμερα την δυτική Ευρώπη. Η εταιρία ConocoPhillips σκοπεύει να ξεκινήσει εργασίες άντλησης στη περιοχή του Gdansk τον επόμενο μήνα, και σύντομα θα ακολουθήσει  η ExxonMobil .

Η ευρωπαϊκή εξάρτηση από την κρατική μονοπωλιακή ρωσική Gazprom έχει αποτελέσει  λόγο σοβαρών ανησυχιών. Το 2009, η Ευρώπη εισήγαγε 33% του αερίου της από τη Ρωσία. Αν και η Βρετανία δεν εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές αερίου, θα ξεκινήσει και αυτή να προμηθεύεται σημαντικές ποσότητες του, μέσω του νέου αγωγού της Gazprom Nord Stream το 2012.

Η Ρωσία έχει ήδη αποδείξει πως έχει τη θέληση να χρησιμοποιεί τα ενεργειακά της αποθέματα ως διπλωματικό όπλο. Η Μόσχα έκοψε τη παροχή αερίου προς την Ουκρανία το 2006 στα πλαίσια μιας διαμάχης με αφορμή τις τιμές αερίου και τα χρέη. Τον Ιανουάριο του 2009, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν παρέλαβαν καθόλου αέριο μέσω της Ουκρανίας για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο είχαν εμπλακεί σε διαφωνίες και αντεγκλήσεις αναφορικά με τα τέλη χρήσης  του αγωγού και τις τιμές του αερίου. Εν τω μεταξύ, υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι το Φόρουμ των κρατών που εξάγουν αέριο (GECF), στο οποίο μετέχουν οι δυο κύριοι προμηθευτές της Ευρώπης Ρωσία και Αλγερία, μπορεί να μετατραπεί σε ένα είδος OPEC του αερίου, ικανό να θέτει ποσοστώσεις και να ορίζει τιμές όπως ακριβώς κάνει και το καρτέλ του πετρελαίου. Μέλη του GECF επίσης είναι το Ιράν και η Βενεζουέλα, παρόλο που δεν παράγουν σοβαρές ποσότητες φυσικού αερίου. Η ιδέα του να μετατραπεί το Φόρουμ σε ένα είδος καρτέλ, υπονοήθηκε το 2002 από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin. Το 2006, ο αντιπρόεδρος της Gazprom Aleksandr Medvedev, απείλησε να δημιουργήσει μια «συμμαχία προμηθευτών αερίου με μεγαλύτερη επιρροή από αυτήν του OPEC» αν η Ευρώπη δεν συμμορφώνονταν στις διαπραγματεύσεις για την ενέργεια.

Υπάρχει μεγάλη ανακούφιση λοιπόν που η Πολωνία παρακολουθεί τις τελευταίες αμερικανικές εξελίξεις στη τεχνολογία εξόρυξης αερίου, που έχουν ως  αποτέλεσμα οι ειδικοί να πιστεύουν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν σε 100 χρόνια από τα μέχρι πρότινος 30. Παρά τους αυξανόμενους φόβους ότι ο πλανήτης έφτασε ήδη στα όρια του πετρελαίου, οι νέες εκτιμήσεις σχετικά με την ύπαρξη εναλλακτικών ενεργειακών αποθεμάτων, όπως το αέριο σχιστόλιθου, συνεχώς αυξάνονται. Εκτός από τα 120 τρισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού αερίου, η Αυστραλία διαθέτει 22 τρισ. κυβικά μέτρα, ενώ υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στη Γερμανία, την Ινδία και στη Νότιο Αφρική. Η προοπτική αυτή έχει οδηγήσει πολλούς στη Ρωσία να θεωρούν ότι η Gazprom το παραέκανε  με τις σκληρές τακτικές της εναντίον της Ουκρανίας. Όμως η Gazprom μπορεί να διαθέτει κάποιον σημαντικό φίλο μέσα στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, ΕΡΑ. Και αυτό  διότι, αν και η καύση του αερίου εκλύει μόλις τη μισή ποσότητα άνθρακα απ`ότι το κάρβουνο, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαδικασία εξόρυξής του. Η τεχνική Fracking αφορά στη γεώτρηση σε βάθος έως και μέχρι  6 χιλιόμετρα, εισάγοντας χημικά και άμμο  στο φρεάτιο ώστε να διασπαστεί ο σχιστόλιθος. Τον περασμένο μήνα, η ΕΡΑ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη διερεύνηση των επιπτώσεων των διαδικασιών αυτών επί της υγείας των ανθρώπων. Αν τυχόν λοιπόν ξεκινήσει το fracking και στη Πολωνία, είναι σίγουρο πως σύντομα θα κινητοποιηθούν και οι αντίστοιχες της ΕΡΑ περιβαλλοντικές υπηρεσίες της ΕΕ.

 First Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/04/2010 00:11:54

  και το 1973-1979 τα ίδια λέγανε...

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 08/04/2010 00:44:00

   Οι Πολωνοι ειναι η χαρα της Μερκελ...
   Ναι τα ιδια ελεγαν αλλα τους αλλαξαν πολιτικο τοπιο και τους εδωσαν πρασινο οραμα επισης..

   ΠΠ

 2. parastiritis2000 avatar
  parastiritis2000 08/04/2010 01:06:14

  Μολις δουν οι Πολωνοί οτι δε βγαζουν δεκαρα απο τα κορακια που εγκαταστωνται για τις εξορυξεις, τους βλεπω κι αυτους να αναδιπλωνονται ξανα πισω απο το Σοβιετικο μπλόκ.
  Οι Αμερικανοι ολους πισω στη Ρωσια θα τους στειλουν απο μονοι τους.
  LOL!

  • Σταύρος Πετρολέκας avatar
   Σταύρος Πετρολέκας @ parastiritis2000 08/04/2010 11:58:01

   Η εξόρυξη φυσικού αερίου απο σχιστολιθικά πετρώματα (shale gas), είναι η πιο ανατρεπτική καινοτομία (τουλάχιστον) της τελευταίας δεκαετίας, με επαναστατικές επιπτώσεις και γεωστρατηγικες μεταβολές σε όλες τις παγκόσμιες αγορές παροχής ενέργειας. Oυσιαστικά μετατρέπεται η σπανίς φυσικού αερίου σε (απόλυτη) αφθονία.

   Σκεφθείτε ότι μόνο στα "καθ'ημας", πιθανώς τίθενται έτσι σε αμφιβολία η ανάγκη κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου ΙGT, South-stream ή/και Νabbuco όπως τα σχέδια κοινοπραξίαςμε το Κατάρ γιαίδρυσης μονάδας LNG στον Αστακό. Ισως δεν έχουν πιά οικονομικό και επιχειρηματικό λόγο ύπαρξης ......

   Επι πλέον το shale gas (λόγω της φτηνής και καθαρής παροχής που προσφέρει) θα επιβραδύνει την πραγματική εξέλιξη των "πράσινων" τεχνολογιών (και όχι την φαντασμαγορική που νομίζουν οι λογής-λογής δογματικοί οικολόγοι), λειτουργώντας έτσι ως καύσιμο "γέφυρα" μέχρις ότου καθιερωθούν στην αγορά οι πραγματικά βιώσιμες παροχές εναλλακτικων μορφών ενέργειας.....κάπου το 2050!

   Ομολογώ ότι είναι ίσως μιά από τις πρώτες φορες που βλέπω αναφορά στη τεράστια σημασία του σχιστολιθικού φυσικού αερίου σε Ελληνικό μέσο... και ως εκ τούτου, το Antinews είναι άξιο συγχαρητηρίων.

   Ελπίζω να δώσουν την δέουσα προσοχή οι αναγνώστες-επισκέπτες του, ιδίως όσοι προέρχονται είτε απο κυβερνητικά επιτελεία ή από την αντιπολίτευση. Γιατί και οι δύο τελευταίοι έχουν μαύρα μεσάνυκτα του τι συμβαίνει στο πραγματικό κόσμο της παγκόσμιας αγοράς υδρογονανθράκων και ενέργειας.

   Προς χάριν όλων αυτών των αναγνωστών, παραθέτω μερικές χρήσιμες εισαγωγικές παραπομπές:

   An unconventional glut
   The Economist - Mar 11th 2010,
   http://www.economist.com/business-finance displaystory.cfm?story_id=15661889

   Europe the new frontier in shale gas rush
   FT - March 7 2010,
   http://www.image.ft.com/cms/s/0/2c95bde6-2a07-11df-b940-00144feabdc0.html

   Shale gas poised to be 'game changer'
   Upstreamonline - 10 March 2010,
   http://www.upstreamonline.com/live/article208338

   USA and Europe Do Not Need Russian Gas Anymore
   Pravda - 31/3/10,
   http://english.pravda.ru/business/companies/30-03-2010/112785-russian_gas-0

   Τέλος, συνιστώ παρακολούθηση και ενός μαχητικού site αφιερωμένο στη συνεχή ενημέρωση και σχολιασμό εξελίξεων shale gas και ενέργειας

   No Hot Air - http://www.nohotair.typepad.co.uk//

 3. ataktos avatar
  ataktos 08/04/2010 11:26:10

  Για να δούμε πότε εμείς θα απεγκλωβιστούμε από την κόκκινη αρκούδα(βλεπε Κοπελουζος και Σια) που ολοένα βυθιζόμαστε στην ενεργειακή εξάρτηση ιδιαιτέρα τώρα που μας έχουν εξαντληθεί (!!!)όλα τα οικονομικά και τεχνικά απολήψιμα κοιτάσματα λιγνίτη στην Δυτική Μακεδονία ….ακούσατε γ αυτό καμιά αναφορά ….

 4. ataktos avatar
  ataktos 08/04/2010 11:44:22

  διαβαστε και θαυμαστε για τα ελληνικα λομπη
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=10991048 χαχαχαχα

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ataktos 08/04/2010 14:40:59

   Ως το 2016, με λίγη τύχη θα έχει κλείσει το Έθνος, ο Ακτορας θα έχει διαλυθεί, θα τρώμε ρέγγα με κρεμμύδι δυο φορές το χρονο (Χριστούγεννα και 15αύγουστο), η Ευρώπη θα ξαναέχει γίνει όπως ήταν το 1950... με λίγη τύχη.

 5. lola avatar
  lola 11/04/2010 02:26:39

  10/4/2010 κοιτα να δεις...
  "Η Πολωνία υπέστη τη μεγαλύτερη πολιτική καταστροφή από την εποχή του Β`ΠΠ, μετά το θάνατο του προέδρου της Lech Kaczynski αλλά και αυτόν δεκάδων κορυφαίων αξιωματούχων , που έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος που τους μετέφερε κατέπεσε μέσα σε πυκνή ομίχλη στη δυτική Ρωσία. Χάθηκαν 97 άνθρωποι όταν το αεροσκάφος τύπου Tupοlev έξυσε τα δέντρα στη διάρκεια της προσέγγισης του στο αεροδρόμιο του Smolensk. Στη συνέχεια διερράγη, σκοτώνοντας ακαριαία όλους τους επιβαίνοντες. Η συντριβή εξαφάνισε τουλάχιστον τη μισή από τη πολωνική πολιτική ηγεσία. Η σύζυγος του προέδρου, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο επικεφαλής της εθνικής τράπεζας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τρεις βουλευτές, και δυο συνεργάτες του προέδρου είναι μεταξύ των νεκρών. Οι Ρώσοι διασώστες ανέσυραν και πολλά μη αναγνωρίσιμα θύματα, καθώς και το μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

  Ο πρόεδρος Kaczynski πετούσε στο Smolensk προκειμένου να παρευρεθεί στην 70η επέτειο της σφαγής του Katyn, όπου σοβιετικοί μυστικοί αστυνομικοί εκτέλεσαν 15.000 Πολωνούς αξιωματικούς στη διάρκεια του Β`ΠΠ. Πολλοί συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας ήταν μεταξύ των επιβατών.

  Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις σαμποτάζ, ο συγχρονισμός της αεροπορικής τραγωδίας σε συνδυασμό με την αντιπάθεια του Kaczynski προς το Κρεμλίνο, είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας."

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.