#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/10/2012 20:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέλος στα σενάρια μετακύλισης του ελληνικού χρέους έβαλε ο Μ. Ντράγκι«Φρένο» στα σενάρια μετακύλισης του ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έβαλε σήμερα ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νομισματική χρηματοδότηση.

«(Η μετακύλιση) θα θεωρούταν νομισματική χρηματοδότηση. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η όποια εθελούσια αναδιάρθρωση των ομολόγων μας θα ισούταν - θα ήταν νομισματική χρηματοδότηση», είπε ο κ. Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε, παράλληλα, πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αρχίσει τις αγορές ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης που εντάσσονται σε σχέδια διάσωσης.

«Ο μηχανισμός είναι έτοιμος, αλλά υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να αναλάβει δράση η ΕΚΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε επίσης ότι το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο», αλλά τόνισε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εμμείνουν στους δημοσιονομικούς τους στόχους και στα σχέδια για μεταρρυθμίσεις.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ παρουσίασε το πιο τολμηρό στην ιστορία της σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο υπόσχεται απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία και Ισπανία, αλλά και δημιουργώντας «ασπίδα» κατά των κερδοσκόπων που ποντάρουν στη διάσπαση του ευρώ.

Υπό το βάρος της κλιμάκωσης του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να υπερβαίνει το στόχο του 2% της ΕΚΤ, το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενόμενου, αλλά θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το 2013. Όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αυτή αναμένεται να συμβεί «μόνο σταδιακά».

Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στη χώρα, ωστόσο τόνισε πως οι προκλήσεις παραμένουν.

Η ΕΚΤ απρόθυμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δεν μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της το οποίο διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του θεσμού, ο οποίος εδρεύει στη Φρανκφούρτη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι το να γίνει δεκτό ένα πιο μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του ο θεσμός «θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση», κάτι το οποίο απαγορεύεται από τις συνθήκες της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 04/10/2012 20:58:20

  Μα και ο προκάτοχός του πριν δυο χρόνια περίπου αναθεμάτιζε κάθε σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε ιδιώτες...

  Θυμάστε;;;

  Όταν ακούς διαψεύσεις και 'τέλος στα σεναρια' πρέπει να αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που μόλις αποκλείστηκε είναι πλέον αρκετά πιθανό.

  Σε κάθε περίπτωση μόνο αυτή είναι η ρεαλιστικότερη λύση στο ελληνικό αδιέξοδο. Να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους σε κράτη- μέλη και στην ΕΚΤ.

  • drider avatar
   drider @ tzagerCrete 04/10/2012 22:11:52

   Μόνο που εμείς πλέον δεν έχουμε 2 χρόνια...

 2. τσυριζα-σφυριζα-μυριζα avatar
  τσυριζα-σφυριζα-μυριζα 04/10/2012 23:18:45

  o Nτράγκι πετάει τη μπάλα στους πολιτικούς...
  η όποια απόφαση θα ληφθεί για διάσωση θα είναι πολιτική και μόνο.
  το δράμα πλησιάζει στο τέλος του....

 3. Γεωργία avatar
  Γεωργία 05/10/2012 08:59:55

  Και τώρα τι;
  Μήπως θα δεχτούν κούρεμα τύπου OSI (εκτός της ΕΚΤ) ή θα μας δώσουν λεφτά ή....τελικά πάμε για μέτρα 40 δις όπως είχε γράψει το Spiegel;

 4. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 05/10/2012 17:03:54

  Σιγά μην το έλεγε από τώρα. Μέχρι να ψηφίσουμε τα μέτρα όχι σε όλα θα λένε.

  Άσχετο, αλλά αν η μετακύλιση θεωρείται χρηματοδότηση κράτους το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που οδήγησε το ευρώ στα ουράνια τί είναι;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.