15/09/2009 15:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέλος στα ερασιτεχνικά blogs;Η κυρίαρχη  άποψη που επικρατεί μεταξύ αυτών που ασχολούνται με το διαδίκτυο, είναι πως τα διάφορα blogs έχουν δώσει φωνή στον μέσο άνθρωπο, ότι χτυπούν στα ίσα τα μεγάλα ΜΜΕ, και ότι τελικά έχουν επιφέρει μια πρωτοφανή δημοκρατικότητα στην ενημέρωση του κοινού. Όπως όμως αναφέρει ο Benajamin Carlson του Atlantic, κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον.

«Η ρομαντική άποψη ότι απλοί, μοναχικοί bloggers κυριαρχούν στο διαδίκτυο, θυμίζει τους παλιούς μύθους για την άγρια δύση, όπου ένας και μόνο ιδεολόγος σερίφης κατάφερνε να σκοτώσει μέχρι και 11 παρανόμους με 6 μόνο  σφαίρες…».  Το ελεύθερο πνεύμα που αρχικά χαρακτήριζε τα blogs, δεν υπάρχει πλέον. Έχουν πέσει και αυτά θύματα της «πειθαρχίας της αγοράς». Όπως λέει ο blogger Ezra Klein της  Washington Post, «ο χώρος έγινε επαγγελματικός».

Από τα κορυφαία 50 blogs των ΗΠΑ, τα 21 ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες όπως το CNN και New York Times. Ακόμη και τα λίγα ανεξάρτητα blogs, είναι πλέον μεγάλα αναγνωρισμένα ονόματα που μετατρέπονται με ταχείς ρυθμούς σε εταιρικά σχήματα. «Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι ημέρες των ερασιτεχνών. Τα blogs πλέον, απλά αποτελούν νέους δρόμους για την επιτυχία… δρόμους όμως, που καθρεφτίζουν τις παλιές διαδρομές των μεγάλων ΜΜΕ».

The Atlantic

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/09/2009 15:36:27

  μπορεί τα κορυφαία blogs να ανήκουν κάπου, αλλά φωνές βοώσες εν τη ερήμω πάντα θα υπάρχουν. Critical mass και content. Εν τη ενώσει ισχύς, και η επικείμενη πτώση των μικρών blogs στην Αμερική (χα - δεν το πιστέυω) θα έρθει και εδώ μετά 10-15 χρόνια. Ως τότε clik clik klickety clik. Η ανεξαρτησία και η εξάρτηση, σαν τον βήχα και την ιπποδύναμη, δεν κρύβονται.

 2. donaE avatar
  donaE 15/09/2009 15:41:37

  Εχεις δικιο παντα θα υπαρχουν archaeopteryx.Αρκει να μην δημιουργειται ταμειακη ροη γιατι μετα ερχεται το πακεταρισμα.

 3. Χι avatar
  Χι 15/09/2009 15:47:44

  Μπούρδες λέει το άρθρο.

  Σχεδόν όλα τα "blogs" που αναφέρει, δεν είναι blogs. Είναι portals. Απλά, επειδή η μοδάτη λέξη-μαστίχα είναι "blog", χρησιμοποιείται αδιακρίτως.

 4. Orestios avatar
  Orestios 15/09/2009 16:18:04

  Τέλος όχι, αλλά διαφάνεια ναι.

 5. mias kai perasa.... avatar
  mias kai perasa.... 15/09/2009 16:39:31

  Μια απλή επανάληψη της ιστορίας είναι... ότι έγινε και με το ραδιόφωνο, στην αρχή ήταν οι πειρατές, απλοί ρομαντικοί τύποι χωρίς να βγάζουν δραχμή, μετά ήρθαν οι άδειες ραδιοφώνου κλπ. Κάτι τέτοιο θα γίνει και εδώ... θέλουμε δεν θέλουμε θα μπορέσουν θα ελέγξουν και το internet, απλά έυχομαι να αργήσουν.
  Η λύση μετά από μερικά χρόνια θα είναι τα μητροπολιτικά δίκτυα διασύνδεσης χρηστών μέσω wifi. Προς το παρόν είναι περιορισμένη η ακτίνα, αλλά σε μερικά χρόνια θα τα λέμε μόνοι μας χωρίς έλεγχο από τους απ'έξω...ελπίζω

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/09/2009 17:10:54

  Τα κλειστά επαγγέλματα πέθαναν.

 7. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 15/09/2009 17:52:06

  Ο "Πιτσιρίκος" έδειξε το δρόμο. Απο κεί πάν κι άλλοι...

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/09/2009 19:16:31

  σωστό το παράδειγμα του πιτσιρίκου. Το antinews ωστόσο δείχνει τον δρόμο. Μέσα από εδώ φτιάχτηκε μια παρέα. Μερικοί έφυγαν πολλοί έμειναν. Η πόλωση των εκλογών θα περάσει. Μπορεί να μην συμφωνώ ή να συμφωνώ με πτροτιενίμενες ιδέες ή επιλογές, αλλά αυτό που εκτιμώ είναι η εικονική παρέα, ο διάλογος, ή ανταλλαγή απόψεων. Με 5-6 εδώ πέρα αισθάνομαι φίλος κι ας μην του ξέρω, κι ας μην ταυτιζόμαστε πάντα. 1-2 τους έχω χάσει αλλά ξέρω ότι υπάρχουν. Με τον Προφήτη ειδικά πέρασα ώρες ατέλειωτες να επιχειρηματολογούμε έτσι ή αλλιώς, και αυτό μου ξεκαθάρισε τουλάχιστον το δικό μου κεφάλι, άσχετα αν συμφωνώ ή δεν συμφωνώ.

  Το blogging όπως γίνεται εδώ με σπάνιες εξαιρέσεις και με συγκεκριμένες αφορμές είναι καλό, τουλάχιστον σε ελληνικό περιβάλλον, γιατί μιλάς, χωρίς να διακόπτεις ή να σε διακόπτουν, τα γραπτά μένουν, και αναβαθμίζει και την σκέψη και την επικοινωνία. Σε αυτό το antinews έχει υπάρξει πρωτοποριακό και στην ανοχή και στον έλεγχο κάποιοας ποιότητας χωρίς «λογοκρισία».

  Οι παράπλευρες παρέες και οι εφαπτόμενες αναζητήσεις είναι επίσης θετικές εξελίξεις. Όλοι μαζί είμαστε δυνατότεροι από ότι ο καθένας μόνος του. Τόσο στην διαφωνία όσο και στην συμφωνία.

 9. chgian avatar
  chgian 15/09/2009 21:18:53

  Σίγουρα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, ακριβό και χρονοβόρο
  να διατηρείς ένα μπλογκ με αξιώσεις αλλά:

  1. Το να δημιουργήσεις ένα καινούριο μπλογκ όπου θα παρουσιάζονται
  οι ιδέες σου παραμένει τσάμπα.

  2. Οι πρωτότυπες ιδέες και οι καλές ειδήσεις πάντα τραβάνε την προσοχή

  3. Όσο υπάρχουν αναγνώστες που ψάχνουν για καινούρια πηγή πληροφόρησης
  οι ερασιτέχνες μπλογκερ δεν θα σβήσουν, όχι μόνο θα υπάρχουν αλλά
  και θα εμφανίζονται καινούριοι.

  4. Το μικρό μπλογκ που διαψεύδει την επίσημη είδηση του μεγάλου μπλογκ
  με τους χιλιάδες επισκέπτες θα βρίσκεται πάντα ένα κλικ μακρυά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.