07/05/2009 21:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέλος η ελεύθερη πρόσβαση στις ιστοσελίδες εφημερίδων

Αυτό δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος τής News Corporation - ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στο χώρο των ΜΜΕ παγκοσμίως - ο Rupert Murdoch χθες βράδυ. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν προβλέπει ''δικαιώματα'' στις βρετανικές εφημερίδες του (''Times'', ''Sunday Times'', ''Sun'' κ.α.) απάντησε ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα λίαν συντόμως. «Μέσα στους επόμενους 12 μήνες», σύμφωνα με τις ακριβείς δηλώσεις του, θα αρχίσουν να χρεώνουν τις επισκέψεις στις ιστοσελίδες τους. Στην απόφαση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε το παράδειγμα τής καθημερινής εφημερίδας ''Wall Street Journal'' η οποία σημείωσε θεαματική άνοδο εσόδων μέσα από τις online εγγραφές. Έτσι λοιπόν, ο δισεκατομμυριούχος κύριος Murdoch αποκάλυψε στη χθεσινοβραδινή του εμφάνιση ότι οι εφημερίδες διανύουν ιστορική περίοδο όπου εξετάζουν λεπτομερώς το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν τη μεγάλη αλλαγή. Άποψη του εξάλλου είναι ότι η έως τώρα ελεύθερη πρόσβαση είναι ένα «ελαττωματικό» επιχειρηματικό μοντέλο.

http://www.enimerosi24.gr/index.asp?a_name=medianews&item_id=3924

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 07/05/2009 22:08:34

  Μήπως όμως αντι να επικρατήσει το "σωστό" επιχειρηματικό μοντέλο, διπλασιαστούν οι επισκέψεις στον guardian;

 2. Mποτίλια στο πέλαγος avatar
  Mποτίλια στο πέλαγος 07/05/2009 22:38:46

  Τόσο το καλύτερο. Αφου δεν θέλει ο συζήγος, θα περάσουμε ακόμη πιο καλά οι μανάβηδες.

 3. osaperas avatar
  osaperas 07/05/2009 22:39:10

  Άρα θα κοπούν οι μίζες στις εφημερίδες. τέρμα τα κατα παραγγελία κείμενα και τα κατευθυνόμενα ρεπορταζ. Δεν θα τα διαβάζει πλέον κανείς. Και κλαμα η διαπλοκη.

 4. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/05/2009 00:56:01

  Επειδή "δωρεάν" δεν υπάρχει, κάποιος πληρώνει το τζάμπα περιεχόμενο.
  Κάπου έχει ξεφύγει το θέμα.
  Όλοι μας κάνουμε χρήση, αλλά ιδίως οι πολύ μικροί, που τώρα διαμορφώνονται σαν προσωπικότητες, έχουν εθισθεί σε μια κουλτούρα "τα θέλω όλα και τα θέλω τζάμπα".
  Καποιος όμως πληρώνει το φαγάκι τους.

 5. αντί avatar
  αντί 08/05/2009 01:13:23

  Αν στην Ελλάδα κάνουν το ίδιο χάθηκαν!

 6. Tasos avatar
  Tasos 08/05/2009 02:03:48

  Ουτε οι Διεθνείς Εφημεριδάρχες δεν έχουν καταλάβει τι ζημιά πάθανε...

  Ακόμη καλύτερα... Στην κατηφόρα προς το γκρεμό πατάνε γκάζι!

  Εχουν ήδη κλείσει, απλά δεν το ξέρουν...

 7. Le canard avatar
  Le canard 08/05/2009 02:16:02

  Θύελλα μεγάλη στο χώρο του Τύπου φαίνεται το αμέσως αμέσως επόμενο διάστημα. Ανεξάρτητα αν θα πληγούν εφημερίδες -σίγουρο είναι- το βέβαιον είναι ότι θα πληρώσουν τις οποιεσδήποτε αλλαγές οι εργαζόμενοι σε αυτές με μαζικές απολύσεις. Βέβαια, ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτο κομμάτι της τεχνολογικής εξέλιξης, είναι δεδομένο. Πως θα καλυτερεύσει η ποιότητα της πληροφόρησης όμως (που κάθε άλλο παρά το πιστεύω) και πως θα σωθούν πολλοί από αυτούς τους δημοσιογράφους, και τους άλλους επαγγελματίες, που στο κάτω κάτω της γραφής, αξίζουν. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρότατα για τον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα μπλογκ σε αυτό το νέο περιβάλλον. Είναι, ως έναν βαθμό, η εναλλακτική πληροφόρηση, αλλά πρέπει ταχύτατα να αναπτυχθούν. Στην αντίθετη περίπτωση, οι περισσότεροι μπλογκάδες θα υποταχθούν στο κατεστημένο. Μην ξεχνάμε τέλος: Η τεχνολογία βοηθάει τους μικρούς να ζήσουν και ίσως να κάνουν κάποια βήματα μπροστά, βοηθάει όμως, περισσότερο αυτούς που κατέχουν το χρήμα για να επιβάλλουν την απολυτη κυριαρχία τους. Ας ξυπνήσουμε, δεν αρκεί μόνον η συζήτηση στο μπλόγκ.

 8. mesas avatar
  mesas 08/05/2009 09:09:15

  κάποτε διάβαζα στη wsj μόνο τη πρώτη παράγραφο της είδησης, τους τελευταίους μήνες τα λινκ μου βγάζουν όχι μόνο την είδηση ολόκληρη αλλά και τα τυχόν σχόλια....

 9. Helmut avatar
  Helmut 08/05/2009 09:47:48

  Ε βέβαια, είδε ο Murdoch ότι ο Ψυχάρης από τις αρχές Απριλίου ζητάει 30 €/μήνα για το online ΒΗΜΑ και λέει "καλά, κορόϊδο είμαι εγώ που τα δίνω όλα τζάμπα;"

 10. σχολιαστής avatar
  σχολιαστής 08/05/2009 13:36:04

  Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να μεταφράζουμε σωστά το αγγλικό "free". Εκτός από "ελεύθερος" σημαίνει και "δωρεάν". Σωστός τίτλος του άρθρου λοιπόν είναι "Τέλος η ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στις ιστοσελίδες εφημερίδων". Ελεύθερη θα είναι, αφού θα μπορεί ο καθένας να μπει μέσα, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με την εθνικότητα, τη φυλή, την κοινωνική τάξη κ.λπ., αρκεί βεβαίως να πληρώσει.
  Το ίδιο λάθος είναι και η διαφήμιση που βάζουν πολλές εφημερίδες: Ελεύθερο Ίντερνετ. Εννοούν προφανώς "ΔΩΡΕΑΝ Ίντερνετ", αφού δεν υπάρχει σκλαβωμένο Ίντερνετ για να το ξεχωρίζουμε από το ελεύθερο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.