#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/03/2013 15:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σώσαμε τις τράπεζες, χάνουμε μια γενιά

Η Ευρώπη έχει δαπανήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να διασώσει τις τράπεζες της, αλλά ταυτόχρονα ίσως έχασε μια ολόκληρη γενιά, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απ’ όταν η κρίση χρέους ξέσπασε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει πολύπλοκους μηχανισμούς διάσωσης για να στηρίξουν τις προβληματικές χώρες και τον ασταθή τραπεζικό τους τομέα, διαθέτοντας συνολικά 700 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως, ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των καταστροφικών κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης, με περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανέργους σε όλη την ΕΕ, όπου περιλαμβάνονται ο ένας στους δύο νέους στην Ελλάδα, την Ισπανία και τμήματα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Το παραλυτικό ποσοστό της ανεργίας έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και εκρήξεις βίας σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, αυξάνοντας την απειλή μιας πλήρους κοινωνικής κατάρρευσης για τις ασταθείς κυβερνήσεις.

"Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά", δήλωσε ο Martin Schulz, ο Γερμανός σοσιαλιστής που προεδρεύει από τον περασμένο Ιανουάριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ.

"Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι οι άνθρωποι χάνουν εντελώς την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της ΕΕ να λύσει τα προβλήματά τους. Και αν η νέα γενιά χάνει την εμπιστοσύνη, κατά την άποψή μου, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πράγματι σε κίνδυνο» είπε σε συνέντευξη στο Reuters.

Σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας το 57% των Ελλήνων ηλικίας 15 έως 24 ετών βρίσκονται εκτός εργασίας, και η ίδια μάστιγα θερίζει την Ισπανία, όπου πτυχιούχοι πανεπιστημίου στα 30 τους δεν έχουν δουλέψει ποτέ.

Οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής, στις 14-15 Μαρτίου.

Υπάρχουν σχεδιασμοί για «εγγύηση νεανικής απασχόλησης», η οποία θα εξασφαλίζει ότι οι κάτω των 25 ετών θα έχουν είτε προσφορά εργασίας, περαιτέρω εκπαίδευση ή εργασιακή κατάρτιση τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά το τέλος των σπουδών είτε απασχόληση.

Αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας 6 δισ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στις περισσότερο πληγείσες περιοχές της Ευρώπης και να απαλειφθεί η προοπτική της δια βίου αεργίας. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές τη χαρακτηρίζουν περίπτωση «πολύ λίγα - πολύ αργά».

Ο Schulz, 57 ετών, ο οποίος τελείωσε το γυμνάσιο, αλλά δεν πήγε στο πανεπιστήμιο και ξεκίνησε καριέρα ως μαθητευόμενος βιβλιοπώλης, είπε ότι πήρε πρόσφατα μέρος σε μια συζήτηση όπου μια Ισπανίδα τον εγκάλεσε για τους νέους που εγκαταλείφθηκαν χάριν της διάσωσης πλουσίων τραπεζών.

Τον ρώτησε :«Δώσατε 700 δισεκατομμύρια ευρώ για το τραπεζικό σύστημα, πόσα χρήματα θα δώσετε για μένα ;». 

«Και τι απαντώ ;»

«Όταν διαθέτουμε 700 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να διαθέσουμε τουλάχιστον άλλα τόσα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της νέας γενιάς σε αυτές τις χώρες».

«Είμαστε πρωταθλητές στις περικοπές, αλλά δεν έχουμε ιδέα ... όταν πρόκειται για τόνωση της ανάπτυξης» , είπε.

Απειλή για την Ένωση

Κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, τα αυξανόμενα εισοδήματα σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία επέτρεπαν στις οικογένειες της εργατικής τάξης να επενδύουν όλο και περισσότερα στην εκπαίδευση, με την προσδοκία ότι τα παιδιά τους θα βρουν ευκολότερα εργασία.

Η δυνατότητα των νέων να σπουδάσουν και να εργαστούν οπουδήποτε στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του ιδανικού της ΕΕ για ενιαία αγορά, υποτίθεται θα παρείχε πολύ καλύτερες ευκαιρίες για όλους.

Αλλά αντ’ αυτού, ως αποτέλεσμα της τραπεζικής κρίσης και του χρέους που έχουν σκιάσει την Ευρώπη από το 2008, οι ευοίωνες προοπτικές δεν υλοποιήθηκαν ποτέ για εκατομμύρια νέων.

«Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ίσως τις καλύτερα μορφωμένες γενιές που υπήρξαν ποτέ στις χώρες τους, οι γονείς επένδυσαν πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, έπραξαν ό,τι έπρεπε», είπε ο Schulz.

«Και τώρα που είναι έτοιμοι να εργαστούν, η κοινωνία λέει :«Δεν υπάρχει θέση για σας». Δημιουργούμε μια χαμένη γενιά».

Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο σοσιαλιστής ηγέτης απάντησε ότι έγκειται στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην διοχέτευση πόρων άμεσα, όπου χρειάζεται.

Έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα και τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια. Αν ακολουθηθούν οι καθιερωμένες διαδικασίες, η απόφαση λαμβάνεται στις Βρυξέλλες, τα χρήματα συγκεντρώνονται αλλού, καταρτίζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα, τα χρήματα καταβάλλονται στην κεντρική κυβέρνηση στην Αθήνα, ακολούθως οδεύουν σε διάφορα υπουργεία, και τελικά καταλήγουν σε τοπικές ή περιφερειακές αρχές για να επενδυθούν.

«Μέχρι τότε, γεράσαμε», είπε.

«Κατά την άποψή μου, η άμεση σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με  τις περιφερειακές και τοπικές αρχές είναι πιο απαραίτητη από ποτέ».

Η εναλλακτική είναι ένα σύστημα που καταπονεί τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία για την ανεργία των νέων που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα, είπε.

«Είναι απειλή για την κοινωνική συνοχή, και αν η κοινωνική συνοχή σε τέτοιες χώρες καταρρεύσει, η χώρα εκρήγνυται. Είναι απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

 

Σύντομο σχόλιο : Όπως βλέπετε ο Πρόεδρος δια του ευφυούς παραδείγματος προωθεί με αποφασιστικότητα την ατζέντα για την Ελλάδα :

1) Παραγωγή ακριβής και εν τέλει επιδοτούμενης από τους Έλληνες ενέργειας, με ανάπτυξη εργασιών για τα ευρωπαϊκά εργοστάσια (γιγάντιοι έλικες και ιστοί)

2) Παράκαμψη της κεντρικής κυβέρνησης και απευθείας συναλλαγή με αδύναμους περιφερειάρχες

 

Πηγή  : Reuters

Απόδοση - Σχόλιο : Προφήτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 12/03/2013 16:22:09

  @Προφήτης:
  ΟΚ, κι ο ρόλος των εδώ κυβερνώντων ποιος ακριβώς είναι;
  Για τα παρακάτω ζητώ προκαταβολικά συγνώμη. Μακρυά από εμένα χαρακτηρισμοί όπως "αν ήμουν εγώ υπουργός κλπ", παρακαλώ πολύ.

  Αλλά αν ήμουν εν τέλει, σε μία θέση ευθύνης, αυτό θα έκανα. Θα καθοδηγούσα τους νέους σε τέτοιου είδους ενέργειες. Θα τους "επιδοτούσα", δεν ξέρω πως, για να είναι αυτοί που θα φτιάξουν τις έλικες, το λογισμικό που θα ελέγχει τις έλικες, τους πυλώνες που θα στηρίζουν τις έλικες κι ας έρθει μετά η Siemens να βάλει τα ηλεκτρικά. Αδιαφορώ.

  Αλλά ας κάνω κάτι. ΚΑΤΙ.

 2. GREEKBOY avatar
  GREEKBOY 12/03/2013 16:36:29

  Με 30% ανεργία η οποια θα αρχισει να ανακαμπτει μετα το 2025 και τους υπολοιπους Ελληνες εξαθλιωμενους δεν υπάρχει καμμία ελπίδα. Μια τουλαχιστον γενια χάθηκε. Ολοι αυτοι που κυβερνησαν και κυβερνούν είναι υπεύθυνοι. Τα ζάππεια 1 εως 100 ηταν αλλη μια κοροιδια για να κρατηθουν στην εξουσια οι ίδιοι. Τι σημασια έχει για τους γονεις που δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους τι γίνεται με τα ελλειματα και τις τράπεζες? Κάποτε εκτέλεσαν τους 6 γιατι θέλανε μια μεγάλη Ελλάδα. Αυτούς που την κατέστρεψαν ολοσχερώς και εχουν υποθηκευσει εμας και τα παιδιά μας ? Επιτελούς πείτε στον κόσμο την αλήθεια: Η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενης απέθανε...

 3. blue nile avatar
  blue nile 12/03/2013 16:39:19

  Ποια 700 δις;

  Μας δουλεύουμε ψιλό γαζί;

  Πέντε ολόκληρα τρις έχουν πάρει οι ιδιωτικές ευρωπαικές τράπεζες από το 2008 και μετά...Πέντε τρις όχι 700 δις ...5 τρις ....

  Όρσε πέντε και άλλα πέντε κίτρινε Martin Schulz...

 4. blue nile avatar
  blue nile 12/03/2013 16:43:17

  Και μην τρελαθούμε , δεν σώθηκαν οι τράπεζες ...αυτές θα σωζόταν έτσι κι αλλιώς έστω και με χρήματα της ΕΚΤ ...τότε όμως οι τραπεζίτες θα τις έχαναν...

  Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, χάσαμε μια ολόκληρη ευρωπαική γενιά και εδώ διαλυόμαστε για να σωθούν οι τραπεζίτες !!!

  Διαλύστε την ευρωζώνη τώρα αλλιώς ποιος ξέρει στο μέλλον πόσες γενιές ευρωπαίων θα χάσουμε ...

 5. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 12/03/2013 17:26:09

  Οπως έγραφα καί στό προηγούμενο, οχτρός δέν είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Αγγλία ή τό Καμερούν αλλά οι κοινοί τους (καί 'μας') σκιώδεις τραπεζίτες, γνωστοί καί ώς μπάνκστερς.

 6. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 12/03/2013 17:47:53

  Αυτό που ονομάζεται στις μέρες μας "Ευρωπαική Ένωση",
  ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με την ΕΟΚ της εποχής του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

  Μεταλλαγμένο έκτρωμα διευθυντάκων και τεχνοκρατών υπαλληλίσκων στην υπηρεσία της πάμπλουτης ελίτ τάξης μεγαλοβιομηχάνων, τραπεζιτών και πολυεθνικών κολοσσών, υπό αυστηρά Γερμανική καθοδήγηση

  Δεν είναι η ΕΟΚ της πολιτικής και των πολιτικών, η ΕΟΚ στην οποία ενταχθήκαμε.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ρύκιος 12/03/2013 20:18:32

   ¨Δεν είναι η ΕΟΚ της πολιτικής και των πολιτικών, η ΕΟΚ στην οποία ενταχθήκαμε¨

   Δεν είναι λάθος μόνο το να εντάσσεσαι σε έναν κακό θεσμό αλλά και το να εντάσσεσαι σε έναν σχετικά καλό που θα εξελιχθεί σε κακό με την πάροδο του χρόνου.
   "Δεν το είχαμε προβλέψει", θα μου πέιτε. Σωστά. Παντελής έλλειψη διορατικότητας. Επίσης πολύ κακό....

   • Ρύκιος avatar
    Ρύκιος @ Γιώργος Αχαιός 13/03/2013 10:19:31

    Συμφωνώ και επαυξάνω: Δε χρειαζόταν και ιδιαίτερες ικανότητες διορατικότητας! Βλέπεις, οι κοσμογονικές αλλαγές ήταν ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ. Μπροστά στα μάτια μας ήταν και η γιγάντωση σε βαθμό "θεοποίησης" αυτών των περίφημων "αγορών" ΚΑΙ η διάλυση του πόλου ισορροπιών, του αντίπαλου δέους της παντοδύναμης ΕΣΣΔ, και η δημιουργία του καπιταλιστικού εκτρώματος που ονομάζεται Κίνα (και κατ επέκταση Ασιατικές παραγωγικές οικονομίες) κι όλα τ άλλα.
    Ο γέρος Μπούς είχε πεί πριν δεκαετίες "Νέα Τάξη Πραγμάτων" και τότε κανείς δεν άκουσε, ελάχιστοι δε έβλεπαν κατόπιν τη σταδιακή μετάλλαξη όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου όλου (...)

 7. Zame avatar
  Zame 12/03/2013 20:28:18

  Αφου σώσαμε τις τράπεζες είναι ανάγκη να σωθεί και ο πληθυσμός..
  τότε γιατί "αποδεχτήκαμε".. την κραυγαλέα παγίδευση του.

  Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να ανασυνταχτεί με τους πολίτες της ταπεινωμένους & πένητες..
  ..Ας ταϊσω τα παιδιά μου κι ας πουν και τα Σκόπια Λάρισα…εγραψε καποιος..
  & οι υπεύθυνοι της κατάντιας μας, σήμερα μας απειλούν για τα χειρότερα εάν δεν ακολουθήσουμε την συνταγή της "σωτηρίας" που μας υποδεικνύουν..

  Βρεθήκαμε Παγιδευμένοι & Αντιμέτωποι με ένα σύνολο Δυσεπίλυτων Προβλημάτων..

  Χρηματο-Πιστωτικο-Νομισματικο Συστημα που Κυβερνα των Πλανητη.
  και που η Λαϊκή Δυσαρέσκεια Φουντώνει Εξαιρετικά Επικίνδυνα & γοργά καλύπτοντας σχεδόν όλες τις γωνίες του Πλανήτη.. απορροφώντας συγχρόνως και μερικα απο τα θύματα Ανεργίας που αφήνει πίσω της αυτή η Αλόγιστη Διεθνοποίηση Μεταφοράς Μεγάλων Κεφαλαίων Εξαγοράζοντας απο ανθρωπους σηνειδησεις , Παραγωγές μεχρι και τους Πόρους των Κρατών.
  Οι Λαοι Ξεσηκωνονται απο την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου συνοδευομενη απο την εξαθλιωση & την προσβολη της Ανθρωπινης Υποστασης.

  Παλαιοτέρα ήταν επιλογή το να πάς να βρεις την τύχη σου εκτός χώρας
  και σήμερα έγινε μονόδρομος..
  οταν το 2008 συμπληρωσαν ευρωπαικο βιογραφικο 22.403 Ελληνες.
  Το 2010 --46.000 Ελληνες & τους πρωτους 4 μηνες του 2011--27.288
  & μιλαμε για το ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.

  «Η ζωή μας τελειώνει όταν σιωπούμε για πράγματα που μας αφορούν»
  είχε πει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

 8. Dal avatar
  Dal 12/03/2013 21:20:20

  "Σώσαμε τις τράπεζες, χάνουμε μια γενιά

"...και σε λίγο χάνουμε τα αυγά και τα πασχάλια.

 9. ΝΠ avatar
  ΝΠ 12/03/2013 21:53:14

  Πέντε ολόκληρα τρις έχουν πάρει οι ιδιωτικές ευρωπαικές τράπεζες από το 2008 και μετά…Πέντε τρις όχι 700 δις …5 τρις ….
  Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά;

 10. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 13/03/2013 07:29:33

  Βέβαια στην μακροοικονομία δεν μπορούμε να μιλήσουμε για δόκιμες αναλογίες.
  Παρά ταύτα όμως θα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσουμε την εξής αναλογία΄
  Το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το 2% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης και έχει 1.350.000 ανέργους, φαντάζεστε λοιπόν πόσους ανέργους αναλογικά θα είχε η ΕΕ αν βρίσκονταν στη θέση της Ελλάδας;
  Μόνο ...650.000.000!!!!!
  Αλήθεια πόσα κράτη θα μπορούσαν να υποστούν αυτοί την ...τιμωρία και μάλιστα σχεδόν αδιαμαρτύρητα;
  Πάντως πιστεύω ότι οι δανειστές μας είναι αρκετά ...τυχεροί που η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει πέσει στα χέρια του ΣΙΡΙΖΑ που εμπνέει την απόλυτη φοβία στους Πολίτες, με συνέπεια την απροθυμία συσπείρωσης για δυναμικότερες κινητοποιήσεις.
  Το ερώτημα είναι, μέχρι πότε;

 11. Πετρος avatar
  Πετρος 13/03/2013 10:07:42

  Ολος αυτος ο σχεδιασμος και η πορεια της Ευρωπης προεκυψε απο τις επιλογες των κυβερνησεων των κρατων-μελων. Και αν αυτη η διακυβερνηση κρινεται αποτυχημενη, γιατι να επιτυχει η δικη μας που ακολουθει τυφλα τις εντολες των δανειστων μας;

 12. Zame avatar
  Zame 13/03/2013 15:55:03

  το ότι όπου τελειώνει η λογική αρχίζει η Ελλαδα..είναι τόσο παλαιό..
  όσο ισως οχι οσο και η στόχευση μας ως "πειραματόζωο..
  προκειμένου διευκολυνθούν στο να αιτιολογούν τα αδικαιολόγητα ..
  αλλά και παράλληλα να "αβανταρουν την φαυλότητα"..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.