#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/08/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σώζονται οι χαμηλές συντάξεις κάτω των 900 ευρώΣκληρά, πλην όμως κοινωνικά δίκαια, ως ένα βαθμό, για τα δεδομένα της πρωτοφανούς τα τελευταία 5 χρόνια οικονομικής κρίσης, μέτρα περιλαμβάνονται στις προτάσεις που καταλήγει η κυβέρνηση λίγο πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις με την Τρόικα για την έγκριση -και προώθηση προς νομοθέτηση- του νέου «πακέτου» ρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών και τη λήψη της επόμενης δόσης από το μηχανισμό στήριξης. Ο «Τύπος της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα ότι, μετά από σημαντικές προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, διασώζονται οι χαμηλές κύριες συντάξεις κάτω των 900 ευρώ από τις νέες μειώσεις, περνά στο χρονοντούλαπο η αναπροσαρμογή του «πλαφόν» από τα 2.773 στα 2.100 ευρώ, το μήνα, μικτά, και αποφεύγεται το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης της δεύτερης σύνταξης.

Αντίθετα, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά, τα ελάχιστα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης κύριας σύνταξης γήρατος θα αυξηθούν από τα 15 στα 20 με 21 χρόνια, θα καταργηθούν τα «δώρα» στις επικουρικές και θα αναπροσαρμοστεί άμεσα το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης στα 65. Στο ίδιο πλαίσιο, θα προωθηθεί διάταξη βάσει της οποίας το ΕΚΑΣ θα χορηγείται, πλέον, μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας.

Επίσης, τα εφάπαξ θα περικοπούν από 2% έως 52% και θα αναζητηθεί η επιστροφή ενός μέρους του ποσού -μέσω της επιβολής ειδικής εισφοράς επί των κύριων συντάξεών τους- σε όσους τα έλαβαν στο ακέραιο από το 2008 και μετά, δηλαδή από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα. Στο νέο «πακέτο» μέτρων θα συμπεριληφθούν ρυθμίσεις για την ορθή χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων με βάση –και– τεκμαρτά εισοδήματα, με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να καταλήγουν στην καθιέρωση γραπτών τεστ πολλαπλής επιλογής για την αξιολόγηση του προσωπικού στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο.

Συνολικά, τα επικρατέστερα από τα προτεινόμενα μέτρα τα οποία έχει στα χέρια του από την περασμένη Τρίτη ο -αρμόδιος να λάβει τις τελικές αποφάσεις, μαζί με τον πρωθυπουργό, μέχρι το τέλος του μήνα- υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχουν ως εξής:

2% - 3% έως 15% (ή και περισσότερο) μειώσεις στις κύριες – διασώζονται οι χαμηλές συντάξεις

Στο πλαίσιο της εξεύρεσης των δικαιότερων κοινωνικά μέτρων, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης κατόρθωσε να βρει τα ανάλογα, ισοδύναμα μέτρα και να περισώσει τελικά από τις επερχόμενες, προοδευτικές μειώσεις στο σύνολο των κύριων συντάξεων τις πιο χαμηλές, δηλαδή τα ποσά τα οποία αποδίδονται στους οικονομικά ασθενέστερους.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μειώσεις δεν θα ξεκινούν από ποσά κύριων συντάξεων τα οποία αρχίζουν από τα 700 ευρώ το μήνα, μικτά, αλλά από τα 900 ή –στο ακόμη πιο αισιόδοξο σενάριο– από τα 1.000 ευρώ το μήνα, μικτά. Για τον καθορισμό των εισοδημάτων του κάθε συνταξιούχου και κατ’ επέκταση για την αντίστοιχη μείωση που θα υποστεί θα λαμβάνονται, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπόψη το σύνολο των αποδοχών του από κύριες συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν, για παράδειγμα, ένας «απόμαχος της εργασίας» λαμβάνει δύο κύριες συντάξεις (μία των 700 ευρώ και μία των 500 ευρώ το μήνα, μικτά) θα υποστεί την παρακράτηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των 1.200 ευρώ το μήνα, μικτά, τα οποία εισπράττει.

Έτσι, με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις και πληροφορίες, οι νέες περικοπές οι οποίες θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 στο σύνολο των μηνιαίων, μικτών, απολαβών από κύριες συντάξεις αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

2% με 3% από τα ποσά των κύριων συντάξεων τα οποία, συνολικά, κυμαίνονται από 900,01 έως 1.000 ευρώ (εκτιμάται ότι ειδικά για αυτή την κατηγορία συνταξιούχων, μετά τις μειώσεις οι συνολικές απολαβές δεν θα μπορούν να είναι κάτω των 900 ευρώ το μήνα, μικτά).
5% μείωση για όσους λαμβάνουν μηνιαία ποσά από κύρια σύνταξη τα οποία κυμαίνονται από 1.000,01 έως και 1.500 ευρώ, μικτά.
10% θα είναι η παρακράτηση για όσους λαμβάνουν κάθε μήνα ποσά από 1.500,01 έως και 1.800 ευρώ, μικτά (κύριες).
15% μείωση θα υποστούν όσοι εξακολουθούν να λαμβάνουν κάθε μήνα, συνολικά, από 1.800,01 ευρώ και πάνω.

Σημειώνεται ότι, εφόσον οι ανάγκες του Προϋπολογισμού το απαιτήσουν, τότε το ποσοστό των περικοπών ενδέχεται για τις υψηλές συντάξεις να κυμανθεί πάνω και από το 15%.

ΕΚΑΣ από τα 65 και μετά…

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το ηλικιακό όριο χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) από το 60ό στο 65ο έτος, από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη. Το μόνο που απομένει για να προωθηθεί προς νομοθέτηση και υλοποίηση είναι το «ok» των αξιωματούχων της Τρόικας στα κρίσιμα ραντεβού του Σεπτεμβρίου. Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, εκτιμάται ότι το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να αποδίδεται από τις αρχές του επόμενου έτους τόσο σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν φέτος και προσδοκούσαν να το λάβουν από του χρόνου όσο και σε όσους ήδη το έπαιρναν, εφόσον όσοι ανήκουν σε αυτές τις δύο «κατηγορίες» δεν έχουν συμπληρώσει τα 65 έτη της ηλικίας τους.

20 με 21 χρόνια ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη

Ενα ακόμη μέτρο το οποίο φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» αφορά στην αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης τα οποία απαιτούνται για τη λήψη της κατώτατης κύριας σύνταξης γήρατος των 486 ευρώ το μήνα, μικτά, σύμφωνα με τα ισχύοντα. Μέχρι σήμερα, δικαίωμα στη χορήγηση αυτής της σύνταξης έχουν όσοι συμπληρώνουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης (4.500 ημέρες εργασίας).

Εξίσου «κλειδωμένο» πρέπει να θεωρείται το προτεινόμενο μέτρο της περικοπής των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας από τις επικουρικές συντάξεις. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων επικουρικής, ο 13ος και 14ος «μισθός» αναμένεται από τις αρχές του 2013 και μετά, να περικοπεί και να περάσει στο χρονοντούλαπο. Αυτό θα σημάνει, αυτόματα, μια μείωση των εισοδημάτων τα οποία έχουν οι δικαιούχοι από τις επικουρικές συντάξεις της τάξης του 15% σε ετήσια βάση.

Ενα ακόμη μέτρο το οποίο περιλαμβάνεται στις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας προς το υπουργείο Οικονομικών αφορά στην άμεση αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά. Στο 65ο έτος της ηλικίας, τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης οδηγούνται έτσι και αλλιώς από το 2015 και μετά, με βάση τις διατάξεις των «νόμων Λοβέρδου και Παπακωνσταντίνου», για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, αντίστοιχα (ν. 3863 και 3865 του 2010). Η σημερινή κυβέρνηση εξετάζει την επίσπευση αυτής της εξέλιξης κατά μια διετία και την κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων των ισχυόντων νόμων, οι οποίες σε ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων δίνουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια νωρίτερα.

Στα «κλειδωμένα» μέτρα συμπεριλαμβάνεται η μείωση των εφάπαξ τα οποία χορηγούν τόσο το Δημόσιο όσο και πάλαι ποτέ «ευγενή» Ταμεία προς τους συνταξιοδοτουμένους τους. Τα βοηθήματα θα περικοπούν από 2% έως και 52% λαμβάνοντας υπόψη, ανά φορέα αυτής της κατηγορίας και το δημόσιο τομέα, τη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο ποσό το οποίο έχουν καταβάλει σε εισφορές οι δικαιούχοι και σε αυτό το οποίο εισπράττουν –ως εφάπαξ– όταν ολοκληρώνουν την επαγγελματική τους πορεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μείωση των εφάπαξ τα οποία χορηγεί το Δημόσιο αναμένεται να κυμανθεί στο ποσοστό του 22,6% και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στον φορέα χορήγησης εφάπαξ στο προσωπικό του πρώην Ταμείου Νομικών (έχει υπαχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων – ΕΤΑΑ) στο 52%. Οι μειώσεις αυτές θα αφορούν τόσο σε όλους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής όσο και σε όσους, ήδη, έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα το οποίο, ωστόσο, δεν έχει διεκπεραιωθεί. Αυτό σημαίνει ότι μειωμένο εφάπαξ με βάση το επικείμενο, νέο μέτρο, θα λάβουν όσοι υπέβαλαν συνταξιοδοτικό αίτημα από το φθινόπωρο του 2010 και μετά, αφού σήμερα, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) για παράδειγμα, εξετάζονται οι αιτήσεις οι οποίες είχαν γίνει στις 20 Ιουλίου του ’10.

Οι μειώσεις, όμως, στα εφάπαξ δεν θα αφορούν μόνο σε όσους δεν το έχουν πάρει, είτε επειδή δεν έχει διεκπεραιωθεί ακόμη το αίτημά τους, είτε επειδή ακόμη δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά και ένα σημαντικό αριθμό δικαιούχων οι οποίοι ήδη πρόλαβαν και το έλαβαν. Συγκεκριμένα, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει προτείνει προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιβληθεί σε όσους πήραν ακέραια τα βοηθήματά τους από το 2008 και μετά, δηλαδή από το έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης, μια επιπλέον, ειδική εισφορά πάνω στις κύριες συντάξεις τους, ούτως ώστε να επιστρέψουν ένα μέρος –και φυσικά όχι το σύνολο– του εφάπαξ πίσω στον κρατικό κορβανά.

Μικρές επιπτώσεις στα ειδικά μισθολόγια

Το θέμα των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου τα οποία -σύμφωνα με το Μνημόνιο II- αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012, πρέπει να περικοπούν κατά 12% αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας γνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικότατες, αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Για το λόγο αυτό αναζητούνται καθημερινά ισοδύναμα μέτρα είτε στην καλύτερη περίπτωση για να αποφευχθούν αυτές οι μειώσεις, είτε για να περιοριστούν σε ένα ποσοστό τη τάξης του 5% με 6% για ειδικές κατηγορίες λειτουργών και ενστόλων.

Νέα κριτήρια για τα προνοιακά επιδόματα

Στο νέο «πακέτο» μέτρων θα υπάρξουν ρυθμίσεις εξορθολογισμού στους όρους και στις προϋποθέσεις χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων. Πληροφορίες από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» αναφέρουν ότι από το 2013 και μετά θα καθιερωθούν νέα εισοδηματικά αλλά και τεκμαρτά (περιουσιακά) κριτήρια με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων οι οποίοι δεν τα έχουν στην πραγματικότητα ανάγκη.

Νάσος Χατζητσάκος στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Takis avatar
  Takis 19/08/2012 09:40:45

  Εγω επαιρνα συνταξη απο το ΝΑΤ πριν 2 χρονια 1500 ευρω Χ 14 μηνες.
  Την εχουν πετσοκοψει..
  Μου κοψαν δωρα αδειες ,μου κοψαν 230 ευρω μηνιαιως και μου ζητανε αλλα 2400 ευρω στο εκκαθαριστικο ,δηλαδη μειον 200 ευρω μηνιαιως ακομα..
  Μου πηραν εκβιαστικα 720 ευρω μεσω ΔΕΗ ,ενα χαρατσι που εβαλε καποιο αθλιο σιχαμενο παιδοβουβαλο (τουρκογλου)..

  Δεν ξερω τι σκεπτεστε (π) ουστηδες αλλα πρεπει να ενισχυσετε τα ΜΑΤ μπατσους και τετοια..

  Αμα επαναστησουν και αυτοι ..τη βαψατε (π)ουστηδες...

  Η κρεμαλα θα ειναι πολυ επιεικης ποινη ...

 2. giorgos avatar
  giorgos 19/08/2012 10:15:15

  Τα φαληρισμενα ασφαλιστικα ταμεια απο το κουρεμα δεν ανακεφαλαιοπουνται οπως οι τραπεζες αλλα κουρευουν με τη σειρα τους τις συνταξεις,την προνοια και την υγεια.Μιλανε για δικαια μετρα.Το μονο δικαιο μετρο ειναι τα λεφτα των ταμειων να αναπληρωθουν και οχι να φαγωθουν τα εναπομειναντα.

  • Nietzsche avatar
   Nietzsche @ giorgos 20/08/2012 03:13:22

   Πες τα!!!

   Και να δημευθούν μέχρι δραχμής και τετραγωνικού εκατοστού οι περιουσίες όσων αγόρασαν ομόλογα με τα λεφτά των ταμείων.
   Όχι κρεμάλες και χαζά. ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ, να δεις πώς δεν κόβονται οι συντάξεις, πρόεδρε.

 3. ApoTel avatar
  ApoTel 19/08/2012 10:50:50

  Το χειρότερο μέτρο είναι η αύξηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης στα 20 χρόνια. Με τις ελαστικές μορφές εργασίας που κυριαρχούν σήμερα πόσοι θα τα έχουν αυτά τα χρόνια;

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ ApoTel 19/08/2012 12:33:10

   Ακριβώς!

   Και κάποιοι ταλαίπωροι , και ταλαίπωρες, 'ανω των 55 που δεν βρίσκουν δουλειά με τίποτα αλλά έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας και ελπίζανε να πάρουν καμμιά σύνταξη, τώρα θα εξαθλιωθούν τελείως.

   Βέβαια, κάποιοι πρέπει να θυσιαστούν, εφ 'όσον οπως λέει το άρθρο, ''περνά στο χρονοντούλαπο η αναπροσαρμογή του «πλαφόν» από τα 2.773 στα 2.100 ευρώ, το μήνα, μικτά''.

   Αυτό ονομάζεται '' κοινωνική δικαιοσύνη''!

 4. Αγανακτισμένος avatar
  Αγανακτισμένος 19/08/2012 13:26:00

  Το θεωρείται αυτό κοινωνική δικαιοσύνη; Μέγα λάθος. Εινα κλοπή και ληστεία. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Αυτοί που εισπράτουν υψηλή σύνταξη έχουν καταβάλει και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις οπότε iσχύει η αρχή της ανταποδοτικότητας η οποία καταστρατηγείται παράνομα Ενω σ΄αυτούς που λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ η χορήγηση τους εντάσσεται στην κατηγορία των επιδομάτων του κράτους. Οπότε απο την στιγμη που το κράτος αδυνατεί να τις καταβάλλει για ποιό λόγο να μην κόβονται; Μήπως συμφωνείτε και με την δηλώσεις Του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση οτι δεν μπορεί ο μισθός του να είναι στα 500 Ευρώ και η συνταξη να είναι στα 1400 Ευρώ;

 5. Λακμος avatar
  Λακμος 19/08/2012 13:46:56

  Δικαιο μετρο να περικοψεις σημερα συνταξεις των 700 η 900 ευρω; Τρελαθηκαμε τελειως;
  Οπως ο ΓΑΠ, ετσι και ο Σαμαρας λεει οτι δεν θα υπολογισει το πολιτικο κοστος. Μα δεν προκειται πια για πολιτικο κοστος! Σημερα προκειται για αβασταχτο κοινωνικο και εθνικο κοστος! Αυτα τα μετρα δεν μπορουν να κρατησουν την Ελλαδα στην Ευρωζωνη. Χωρις την παταξη της φοροδιαφυγης δεν μπορουμε να παραμεινουμε στην Ευροζωνη. Δειτε τι εγινε στην Υδρα...

 6. kotstak avatar
  kotstak 19/08/2012 14:03:22

  Κρίση σημαίνει ότι κάθε μήνα μειώνεται η συνολική ποσότητα του χρήματος. (Το χρήμα μειώνεται επειδή αγοράζουμε πολλά εισαγόμενα.)
  Όταν μειώνεται ο μισθός ή η σύνταξη κάποιου, το χρήμα δεν καταστρέφεται. Πάει κάπου αλλού, ή δεν φεύγει από κάπου αλλού για να πάει στο δημόσιο ταμείο.
  Εάν χαρατσωθεί ο ιδιωτικός τομέας, για να μπορέσει το δημόσιο να πληρώσει τους υψηλόμισθους χωρίς να κάνει περικοπές, του χρόνου η συνολική ποσότητα του χρήματος θα είναι η μισή από τη σημερινή.

  Για να γίνει ανάσχεση της μείωσης του χρήματος και να πάμε σε ανάπτυξη, πρέπει να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας ώστε να παράγει περισσότερα. Η κίνηση αυτή είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.
  Εκτός των άλλων, η μείωση των δημοσίων δαπανών μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής των ελληνικών προϊόντων και τα κάνει πιο ανταγωνιστικά.

 7. nikolas avatar
  nikolas 19/08/2012 15:22:17

  Kαι η Βραζιλία έχει κρίση και διάλεξε να κάνεις επενδύσεις. Ανταγωνιστικότητα και άλλα κουραφέξαλα τα ακούω βερεσέ.Ποιός έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα λιγότερο απο 9 ώρες; Όσο αφαιρείς χρήμα από τον κόσμο τόσο αυτός δεν θα το ρίχνει στην αγορά. Τόσο δύσκολο είναι; Και αφαιρεί και από αυτούς που το έχουν προπληρώσει με πραγματικές κρατήσεις τόσα χρόνια.

 8. ApoTel avatar
  ApoTel 19/08/2012 15:24:58

  Επίσης η μεγαλύτερη απάτη που κάνουν είναι ότι από το 2010 ότι μειώσεις έχουν γίνει στις συντάξεις εμφανίζονται σαν κρατήσεις, ενώ το ακαθάριστο παραμένει το ίδιο. Πρακτικά μετά τις νέες μειώσεις ένας συνταξιούχος με μεικτά 1500 και ένας με μεικτά 1100 θα παίρνουν τα ίδια λεφτά στο χέρι. Αυτό δεν είναι άδικο; Μήπως θα έπρεπε πια να μειώνεται το ακαθάριστο; Γιατί πολλοί είναι πια μεγαλοσυνταξιούχοι μόνο στα χαρτιά

  • ΒΑΡΒΑΣ avatar
   ΒΑΡΒΑΣ @ ApoTel 20/08/2012 12:25:31

   Πολύ σωστή η παρατήρησή σου. Μεγάλη αδικία και ο υπολογισμός, από το πρώτο ΕΥΡΟ. Πέρασες μία κλίμακα για 1 ΕΥΡΟ και θα είσπράξεις λιγότερα από κάποιον αλλο που έχει μικρότερο ακαθαριστο. Αυτά είναι ανήκουστα, έχουν τελειώσει Λύκειο ?? Κάποτε, κάτι τέτοια τα λέγαμε γυναικείοι λογαριασμοί.

 9. Λακμος avatar
  Λακμος 19/08/2012 15:49:55

  Αγαπητε kotstak, ξενο σωμα στην ευροζωνη δεν εισαι οταν εχεις συνταξεις των 700 η των 900 ευρω. Ξενο σωμα στην ευροζωνη εισαι οταν εχεις στη χωρα σου κατασταστεις και γεγονοτα σαν και αυτα της Υδρας.
  Και κατι αλλο. Οικονομια χωρις καταναλωτες = νεκρη οικονομια...

 10. panos avatar
  panos 19/08/2012 17:12:00

  Ολα αυτα γινονται και ειναι αδικα για μερικους(οχι για καποια μπουμπουκια των ΔΕΚΟ) γιατι επρεπε η κυβερνηση να σπασει αυγα που ειπε και ο Στουρναρας και δυστυχως παιρνει για πολλους αδικα μετρα. Η κυβερνηση μεχρι στιγμης δεν εχει τη δυναμη να κανει αυτοκαθαρση και να πει τα πραγματα με το ονομα τους που μαλλον μας τη λενε οι χαρτογιακαδες της ΤΡΟΙΚΑ. Οταν δεν μπορεις σαν κυβερνηση να κλεισεις αχρηστους φορεις οργανισμους μκο και να απολυσεις τουλαχιστον 150000 αργομισθους-αργοσχολους που περιβαλλουν αυτους τους φορεις,ακομη και σε πολλους ΟΤΑ οπου οι ρουσφετουλογικες προσληψεις γινονται ακομη και τωρα, τοτε παιρνεις το μαχαιρι και σφαζεις μισθους και συνταξεις,οπου σε πολλους ειναι αδικες. Μην ξεχναμε οτι τη διετια 2010-2012 προσεληφθησαν απο το παραθυρο 70000 ατομα και να βαλεις την τελευταια 8ετια τα πελατακια του παραθυρου και χωρις ΑΣΕΠ τοτε λυνεις το προβλημα,αλλα μου κανει εντυπωση τοσο δυσκολο ειναι να το κανεις αυτο και να μειωσεις το κρατος που εχει καταντησει λερναια υδρα και τη πληρωνουν οι υπολοιποι?

 11. nillionaire avatar
  nillionaire 19/08/2012 18:18:15

  Στους 300, στους συμβούλους, παρασυμβούλους και λοιπούς παρατρεχάμενους. στους κηφήνες υπαλλήλους της Βουλής δεν γίνονται ποτέ περικοπές ? Πολύωρες συσκέψεις και προσθαφαιρέσεις, αλλά τα δικά τους ανέγγιχτα .....

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ nillionaire 19/08/2012 19:30:30

   Έχουν γίνει. Ήταν από τις πρώτες κινήσεις

   • nillionaire avatar
    nillionaire @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 20/08/2012 14:17:53

    Εννοείτε το πυροτέχνημα της περικοπής 30% στους υπουργούς που είναι και κοινοβουλευτικοί ? Ωραία πεπονόφλουδα. Ωρύονταν οι ανακοινώσεις στα κανάλια και οι φωνές έμεναν στο 30%, τα ψιλά γράμματα όμως αφορούσαν μόνο εκείνους τους βουλευτές που ταυτόχρονα συμμετέχουν και στην κυβέρνηση. Για όλους τους υπόλοιπους που αναφέρω, τα εισοδήματα και τα προνόμιά τους παραμένουν προκλητικά ανέπαφα, ο καημός και η φούρια είναι πώς θα κοπούν των απλών ανθρώπων ....

 12. κερας avatar
  κερας 19/08/2012 20:42:52

  ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ ΦΟΡΟ,ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ ΧΑΡΑΤΣΙ...ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!

 13. Dimitris avatar
  Dimitris 19/08/2012 23:08:27

  Τα μέτρα είναι επώδυνα αλλά αναγκαία.
  Να κοπούν τα χρυσά προνόμια των εργαζομένων και συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των λοιπών κρατικοδίαιτων κηφήνων του Δημοσίου. Επίσης έλεγχος όλων των προσλήψεων απο το 2000 και μετά και "εκπαραθύρωση" απο το Δημόσιο των ρουσφετιών. Στη συνέχεια αξιολόγηση για το πόσους Δ.Υ. χρειαζόμαστε και αξιοκρατική επιλογή με γραπτούς διαγωνισμούς.
  Τέλος δήμευση της περιουσίας όσων φοροδιαφεύγουν.

 14. Nietzsche avatar
  Nietzsche 20/08/2012 03:36:00

  Γιατί δεν κάνουν μια έτσι και να πουν: "Όλοι, από πρόεδρο Αρείου Πάγου και Πρωθυπουργό, μέχρι κούριερ και καθαρίστρια, 700 ευρώ, έως ότου ξεχρεώσουμε";
  Αν μπορεί να ζήσει κάποιος με 700 ευρώ, γιατί να μην μπορούν ΟΛΟΙ;
  Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα συσπειρώσει το λάο; Δεν θα αισθανθούμε ΟΛΟΙ αλληλέγγυοι μεταξύ μας; Δεν θα εγερθεί, με μιας, εθνική ομο_ψυχία, αντί του τωρινού κατάπτυστου κοινωνικού αυτοματισμού;

  Όταν κάποιος παίρνει 3000+ ευρώ και του κόψεις τα μισά, θα πάθει μικρότερη ή μεγαλύτερη ζημιά από αυτόν που παίρνει 1000 και του τα κάνεις 500;

  Αλλά, αυτά ούτε καν συζητιούνται.

  Όταν κάποιος παίρνει, ας πούμε, 1200 ευρώ, τα χαλάει όλα μέσα στο μήνα: τα λεφτά, δηλαδή, πέφτουν ξανά στην αγορά.
  Άμα αυτού του κόψεις 500, αυτά θα λείψουν από την αγορά.
  ΣΥΝ ότι ο άλλος που παίρνει καλό μισθό- σύνταξη, βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση κάνει αιματηρές οικονομίες για την "άσχημη", ΟΠΟΤΑΝ και άλλα λεφτά χάνονται από την κατανάλωση.

 15. ΒΑΡΒΑΣ avatar
  ΒΑΡΒΑΣ 20/08/2012 12:31:16

  Το Κράτος παίζει με την φωτιά. Μια σπίθα μένει για να γίνουμε ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ όπως έλεγε και η αείμνηστη Σαπφώ Νοταρά.
  Το άδικον ουκ ευλογείται. Οι φόροι , είναι πλέον αβάσταχτοι.
  Πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ του μικροφοροφυγά, που προσπαθεί να επιβιώσει κρατώντας την επιχείρησή του ζωντανή και του μεγαλολαμόγιου που τα οικονομά ασύστολα και φοροδιαφεύγει.
  Η Πολιτεία έχει τα όπλα και τα μέσα να τσεκάρει, κάνοντας φύλλο και φτερό επιχείρηση, κατοικία, σημειώσεις, λογαρισμούς, θυρίδες, άμεσα συγγενικά πρόσωπα.
  Αν μετά τον έλεγχο τον κατατάξει στην δεύτερη περίπτωση, να του αλλάξει τα φώτα και πρώτα πρώτα δέσμευση των καταθέσεων και κατάσχεση της όποιας περιουσίας.

 16. cielo avatar
  cielo 20/08/2012 12:49:07

  Αγαπητε Nietzsche,
  Γιατί δεν κάνουν μια έτσι και να πουν: Απο ολες τις καταθεσεις Ελληνων στο εξωτερικο απαιτω το 30%, αμεσα καταβλητεο... ξηλωθειτε κουφαλες!
  Οριστε? Θρασεια και ωμη κλοπη απο την τσεπη του πολιτη?
  Γιατι, σε τι διαφερει απο την επιβολη του χαρατσιου στα ακινητα?
  Εγω δεν βλεπω καμμια διαφορα.

 17. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/08/2012 14:48:29

  h**p://www.antinews.gr/2012/08/20/175464/#comment-1033238

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.