06/02/2010 17:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύνταξη μετά από 40 χρόνια δουλειάς

40ετία για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Βήμα του Σαββάτου, η κυβέρνηση θα τολμήσει να αγγίξει για πρώτη φορά το «ταμπού» της 35ετίας, θεσπίζοντας 40ετία για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Σήμερα απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση 35ετία ή 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.

Το σενάριο αυτό, κατά την εφημερίδα, δεν διαψεύδεται από το υπουργείο Εργασίας, αλλά επιχειρείται η υποβάθμισή του, για να καθησυχαστούν οι πολίτες εν όψει των ανακοινώσεων, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης, ακούγεται και το σενάριο της αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, αν και επισημαίνεται ότι η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί κεντρικά.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως σύμφωνα με τα μηνύματα που μεταφέρουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, αν προκριθούν αυτά τα σενάρια, δεν θα αφορούν όσους έχουν «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» και κατά πάσα πιθανότητα ούτε όσους έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας πριν από το 1993. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Το επόμενο υπό εξέταση από την κυβέρνηση σχέδιο αφορά την εφαρμογή της απόφασης για εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από το υπουργείο Εργασίας αφήνεται να εννοηθεί ότι καταβάλλεται προσπάθεια, για να υπάρξει μια λογική μεταβατική περίοδος -πιθανώς διετίας- ούτως ώστε να δοθούν κάποια περιθώρια προσαρμογής σε γυναίκες που πλήττονται άμεσα.

Η γενική αρχή που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση θα είναι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, η παροχή κινήτρων για την παράταση του εργασιακού βίου, μέσω π.χ. της διασφάλισης υψηλότερης σύνταξης. Στο ίδιο «κεφάλαιο» μεταρρύθμισης αναμένεται ότι θα ενταχθούν και οι προβλέψεις για την κατάργηση ή τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των «εθελουσίων» εξόδων από την εργασία.

Σύμφωνα με το Εθνος του Σαββάτου, από την επερχόμενη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό αναμένεται να επηρεαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, οι «σαραντάρηδες», οι γυναίκες αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που σπεύδουν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη.

Η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για τις προωθούμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις την ερχόμενη Τρίτη, σε συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι με δεδομένο πως ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, όλα δείχνουν πως οι παρεμβάσεις θα είναι ευρύτερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Στόχος είναι να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος της ηλικίας και να επανεξεταστούν τα λεγόμενα «ειδικά» όρια, που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό των ενστόλων, ανέφερε τη διαβεβαίωση, που του έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, ότι «δεν τίθεται ζήτημα να ανοίξει το ασφαλιστικό των ενστόλων» κι ότι «δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης εκτίμησε ότι οι αθρόες αιτήσεις παραιτήσεων, που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα από πλευράς ενστόλων, κάνουν κακό στο Σώμα και παράλληλα αδικούν τους ίδιους, που χάνουν μεγάλες αποζημιώσεις και ποσοστά των συντάξεών τους.

Σε θέση μάχης βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα. Την ερχόμενη Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση, ενώ στις 24 του μήνα τη «σκυτάλη» παίρνει η ΓΣΕΕ.

http://www.nooz.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. karl avatar
  karl 06/02/2010 18:38:22

  ==The town mouse and the country mouse, όλοι μαζί.
  -ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 45
  =Πως θα συνταξιοδοτηθούν προνομιακά[με 25 έτη εργασία και 45 ηλικία], μέχρι 31.12.2010, χιλιάδες πράσινοι και μπλέ αγροτοπατέρες-αγροτοσυνδικαλιστές και πράσινα-μπλέ στελέχη των συνεταιρισμών, της Αγροτικής Ασφαλιστικής, της ΣΕΚΑΠ, κ.λπ.

  =Ο κ ΛΟΒΕΡΔΟΣ>>ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ . -ΓΙΑΤΙ???

  >> ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΔΙΑΤΑΞΗ-ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΦΟΥΡΝΙΑ 45ντάρηδων ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ….


  Το κόλπο της 25ετίας-ΤΑΥΣΟ-ΙΚΑ, ισχύει μέχρι 31.12.2010.
  Ο κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ, συντάκτης της Ελευθεροτυπίας, είπε στην πρωϊνή εκπομπή[6.2.10] της ΝΕΤ «ΣΑΒ/ΚΥΡΙΑΚΟ», ότι μάλλον πολύ πριν την 31.12.2010, θα πάψει να ισχύει, η μόνη προνομιακή διάταξη συνταξιοδότησης, με 25ετία- και όριο ηλικίας τα 45 έτη, των στελεχών των συνεταιρισμών, της Αγροτικής Ασφαλιστικής, της ΣΕΚΑΠ, κ.λπ.

  =ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΓΙΑ 10 ΑΚΟΜΑ ΜΗΝΕΣ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ , ΚΛΠ????

  Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/06/2007
  ….Προς τούτο γίνεται κατάχρηση της πρόβλεψης του καταστατικού για συνταξιοδότηση των υπαλλήλων με 25ετία χωρίς όριο ηλικίας στην περίπτωση απόλυσης ή κατάργησης της (προσωποπαγούς) θέσης. Ετσι, όταν χρειάζεται να γίνει μια εξυπηρέτηση προς «φίλιες δυνάμεις», με απόφαση των οικείων διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων (σημ.: στους ασφαλισμένους και πολλοί υπάλληλοι των συνεταιρισμών της Αγροτικής Ασφαλιστικής, της ΣΕΚΑΠ, κ.λπ.), «καταργούνται» οι θέσεις διά της... μετονομασίας των. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο λογαριασμός των εξυπηρετήσεων μεταβιβάζεται στους φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν, μέσω προϋπολογισμού, τα ρουσφέτια και τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις.

 2. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 06/02/2010 19:00:53

  Διάφορα βιβλία που αναλύουν τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει υιοθετήσει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον η ΕΕ στον τομέα της απασχόλησης αναφέρουν ότι ένας στρατηγικός στόχος της είναι η δημιουργία κινήτρων για την συνέχιση της εργασίας των ηλικιωμένων (κοινώς, πώς θα εργάζονται οι άνθρωποι μέχρι να πεθάνουν). Οπότε αν θέλουμε να δούμε το θέμα των συντάξεων πρέπει να το εντάξουμε σε ευρύτερο πλαίσιο αφού από εκεί εξαρτώνται οι ρυθμίσεις του. Το πλαίσιο αυτό δεν είναι άλλο από το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας (θεμέλιο της ενιαίας αγοράς, της ΟΝΕ και της ΕΕ) που έχει ως αιτία του την παγκοσμιοποίηση, την οποία ταυτόχρονα υπηρετεί. Θέλουμε παγκοσμιοποίηση; Τότε ας ξεχάσουμε τις συντάξεις και τα κοινωνικά δικαιώματα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Δε θέλουμε; Τότε ας μην ακολουθούμε άκριτα τις ιδεολογίες, θεωρίες και πρακτικές που την ενισχύουν (κλασικός και νεο-φιλελευθερισμός, ιστορικός υλισμός, κ.ά.).

 3. fantomas avatar
  fantomas 06/02/2010 20:35:59

  Ο Μ. Χρυσοχοϊδης εκτίμησε ότι οι αθρόες αιτήσεις παραιτήσεων, που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα από πλευράς ενστόλων, κάνουν κακό στο Σώμα και παράλληλα αδικούν τους ίδιους, που χάνουν μεγάλες αποζημιώσεις και ποσοστά των συντάξεών τους.

  χαχαχαχααχαχαχαχαχαχαααα!!!!!!!!!!!!!!
  γεια σου προπατζη!!!!
  σου την εκαναν οι πολιτσμανοι !!!!!

  2007 περιπου 700 αιτησεις συνταξιοδοτησης.
  2008 περιπου 2000 αιτησεις συνταξιοδοτησης.
  2009 περιπου 2900 αιτησεις συνταξιοδοτησης.
  2010 μεσα σε 40 μερες περιπου 3000 αιτησεις συνταξιοδοτησης.!!!!!!

  Του φευγατου η μανα δεν εκλαψε ποτε !!!!!!

 4. Orestios avatar
  Orestios 06/02/2010 21:25:29

  Περιμένετε να δείτε τί θα γίνει στον Στρατό μετά τις αήθεις επιθέσεις από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Σιγά μην γίνονται αναχαιτήσεις για να τρώνε τα λεφτά οι ΜΚΟ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.