#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/05/2011 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύμβουλος Παπανδρέου: αναπόφευκτη η αναδιάρθρωσηΑναπόφευκτη θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο στενός σύμβουλος του κ. Γιώργου Παπανδρέου, νομπελίστας οικονομολόγος, κ. Τζόσεφ Στίγκλιτς.

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", σε συζήτηση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια με θέμα "Παγκόσμια Οικονομία: προκλήσεις και προοπτικές", απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου των Ελλήνων φοιτητών του πανεπιστημίου, κ. Χάρη Λυπηρίδη, επιβεβαίωσε αυτά που γράφονται κατά κόρον στον διεθνή Τύπο το τελευταίο διάστημα.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος αρχικά εμφανίστηκε αμήχανος να απαντήσει, επικαλούμενος τη στενή του σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. "Θα ήταν καλύτερα να μιλήσω για την Ιρλανδία και όχι για την Ελλάδα", είπε αιφνιδιασμένος, αλλά κατόπιν εστίασε στο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολα προβλήματα, που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θεωρεί ότι έγιναν όλα σωστά και πως πάρθηκαν οι σωστές πολιτικές αποφάσεις.

Ωστόσο, θεωρεί ότι η λύση που θα πρέπει να δοθεί τελικά και είναι σχεδόν αναπόφευκτη, ίσως, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον", είναι η αναδιάρθρωση.

 HSBC: ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣΥπερβολικά «φθηνά» χαρακτήρισε τα ελληνικά ομόλογα λήξεως 2012, η HSBC, λόγω του ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα η χώρα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της μέσα στον επόμενο χρόνο.

«Το κεντρικό μας σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μία εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της πριν από το 2013», ανέφερε ο Steven Major, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της HSBC στο Λονδίνο, σε σημείωμα του προς του πελάτες, προσθέτοντας ότι οι αποτιμήσεις της αγοράς δεν εμφανίζονται σύμφωνα με την πολιτική και οικονομική συγκυρία και πραγματικότητα.Ωστόσο, ο Major ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ληφθεί εθελοντική δράση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Ένα τέτοιο όμως σενάριο δε θα οδηγήσει σε πιστωτικό σοκ εάν υπάρξουν οι σωστοί χειρισμοί.ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

 

Η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όσο το δυνατόν συντομότερα εφέτος, θα ήταν χρήσιμη μακροπρόθεσμα για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δήλωσε ο κ. Λαρς Φελντ, μέλος της ομάδας των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής Κυβέρνησης, στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τώρα, με τη βοήθεια των πιστωτών, θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ΕΜΣ που θα λειτουργήσει από το 2013, είπε ο κ. Φελντ. «Το επιχείρημα ή το αίτημα για να γίνει αυτή (σ.σ.: η αναδιάρθρωση) νωρίτερα παρά αργότερα, είναι ότι πρέπει να συμμετάσχουν και οι πιστωτές», είπε ο κ. Φελντ, προσθέτοντας ότι για να αποκτήσει αξιοπιστία ο ΕΜΣ «μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν ένα πολύ καλό σήμα στην αγορά και, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει δυσκολίες να σταθεροποιήσει το χρέος της, η συμμετοχή των πιστωτών από φέτος θα ήταν χρήσιμη» . Όπως σημειώνει το Bloonberg, ο κ. Φελντ έγινε τον περασμένο Μάρτιο μέλος της ανεξάρτητης ομάδας των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής Κυβέρνησης, η οποία δημοσιοποιεί κάθε χρόνο το Νοέμβριο την ετήσια έκθεσή της για τη γερμανική οικονομία, ενώ δεν έχει θεσμικά ρόλο να συμβουλεύει για ευρύτερα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής

 

UBS: ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Σαφείς αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τις πιέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της πριν από το 2013, η UBS, σύμφωνα με την τελευταία 9σέλιδη έκθεση της με τίτλο «How likely is a second aid package for Greece?» (πως θα φαινόταν ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας). Πλέον έντονα έχει αναδυθεί το δίλημμα εάν οι μεσοπρόθεσμες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας ικανοποιηθούν μέσω της αποδέσμευσης κεφαλαίων που θα προκαλέσει μία αναδιάρθρωση του χρέους της ή από ένα δεύτερο πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αν και πολλοί Ευρωπαίοι απορρίπτουν συνεχώς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα το 2012 θα αντιμετωπίσει σημαντική έλλειψη ρευστότητας, θέτοντας επί τάπητος τα ζητήματα ή αναδιάρθρωση ή νέο πακέτο. Σε περίπτωση που ακολουθηθεί η δεύτερη λύση τότε οι πολιτικοί είναι σαν να έχουν παραδεχτεί το αδιέξοδο της Ελλάδας, αλλά σε περίπτωση που ακολουθηθεί η πρώτη λύση τότε οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι τόσο ακριβείς που να μην προκαλέσουν αναταραχές στις αγορές. Υπό αυτό το πρίσμα η μεταβλητότητα στην αγορά θα παραμείνει για αρκετό διάστημα, καθώς η λύση της αναδιάρθρωσης θα αποτελέσει η τελευταία επιλογή.
Παρόλα τα παραπάνω, η UBS θεωρεί ότι μπορεί να επιχειρηθεί (μόνο να υπάρχουν προσεγγίσεις όμως) μία προσπάθεια εθελοντικής αναδιάρθρωσης φέτος, αν και κατά την άποψη της δε θα προσφέρει στην Ελλάδα τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να θέσει σε βιώσιμη βάση το χρέος της.
Πιο ξεκάθαρα: Η UBS πιστεύει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να μειωθούν σε μακροπρόθεσμη βάση, αφού η βιωσιμότητα του χρέους φαίνεται μακροπρόθεσμα μη εφικτή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. jkr avatar
  jkr 06/05/2011 14:29:34

  05.05: Ο πρωθυπουργός από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και τόνισε ότι η κυβέρνηση "δεν θέλει και δεν μπορεί να εμπλακεί σε μια δημόσια συζήτηση και απίστευτη σεναριολογία που αγγίζει πολλές φορές τα όρια της εγκληματικότητας και εντός αλλά και εκτός Ελλάδας".

  • trans avatar
   trans @ jkr 06/05/2011 16:31:42

   Είπε ποτέ την αλήθεια;;;;;;

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/05/2011 14:56:21

  O Στιγκλιτς ειναι αυτος που εβγαλα.. οτι απολυθηκε απο World Bank !!! και σε συνεντευξη του σε Βρετανο Δημ/φο εβγαλε στο κλαρι ΔΝΤ/WB !!!! οτι σε εξαθλιωνουν για να σου παρουν τσαμπα τις υποδομες και τη ΓΗ !!
  Ειπε επισης οτι "σπρωχνουν" τις Χωρες "in flames" για να κοψουν το Δανειο εφοσον τα φλειμς καινε το καλο το ΔΝΤ !! και να βαλουν περισσοτερα μετρα!!!

  Αυτος ο κυριος σημερα μας λεει οτι θα κανουμε κατι (κακο) το οποιο ουτε ο ιδιος ξερει τι ειναι!! ουτε ορισμο δινει !! κινδυνολογει!!! να του στειλω πισω τη συνεντευξη που ειχα αναρτησει εδω την προηγουμενη εβδομαδα !!

  Στο φιλο σου το ΓΑΠ δεν εδωσες κοπια της συνεντυξης που εδωσες να τον προετοιμασεις??? και αν την εδωσες μετα.. ( δε θυμαμαι) το ΓΑΠ πως σε κανει παρεα οταν ξεμπροστιαζεις τους φιλους του???

  Καταλαβατε πως λειτουργουν?? Μπατε σκυλοι αλεστε, αρπαχτε και πουληστε οτι βρειτε και λογαριασμο στο λαο... οτι ναναι!!!

  λιμοκοντορε..... εε λομικοντορε!!!

  ΠΠ

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 07/05/2011 10:25:36

   ...λιμοκοντορε….. εε λομικοντορε!!!...

   Μπα! Εγώ θα τούλεγα κάτι άλλο. Για τήρα καλά τα μούτρα του. Δεν το βλέπεις;

 3. ataktos avatar
  ataktos 06/05/2011 18:03:58

  ο παραλήπτης της συμβουλής ... πετάχτηκε για διακοπές

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.