#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/02/2008 16:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύγκρουση γενεών στον ΣΥΝ για την Πολιτική Γραμματεία

Αναβλήθηκε για την άλλη εβδομάδα, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Γραμματείας. Επειδή θέλω να είμαι καλόπιστος, δέχομαι την δικαιολογία επειδή σύμφωνα με όσα διαβάζω στις σημερινές εφημερίδες η αναβολή μάλλον οφείλεται στα σκληρά παζάρια και στην «μάχη γενεών», για μία θέση στην Πολιτική Γραμματεία. Καλώς όρισες λοιπόν Αλέξη στην αιώνια πραγματικότητα της μη τηλεοπτικής αριστεράς. Οι υποψήφιοι είναι πολύ περισσότεροι από τις θέσεις του οργάνου (20 μέλη), ενώ η δηλωμένη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συμπεριλάβει στη νέα Γραμματεία εκπροσώπους της νεώτερης γενιάς προκαλεί αναταραχή στους παλαιότερους και πιο …ηλικιωμένους που θέλουν να διατηρήσουν τη θεσούλα τους. Ο Τσίπρας διεμήνυσε ότι επιθυμεί την εκλογή τουλάχιστον πέντε «δικών» του στο όργανο και δήλωσε ότι θεωρεί απολύτως αναγκαία την ηλικιακή ανανέωση των οργάνων του κόμματος, ώστε να μην υπάρχει ανακολουθία λόγων και έργων. Από την άλλη πλευρά, το Ρεύμα προειδοποιεί ότι, για να μην συνεχιστούν οι εσωτερικές γκρίνιες των «κομμένων», θα πρέπει να διασφαλιστεί η επανεκλογή παλαιοτέρων στελεχών και να υπάρξει μία ισορροπημένη είσοδος νεώτερων στο όργανο. Οι γκρίνιες άρχισαν την επομένη του συνεδρίου όταν πολλά παλαιά στελέχη του ΣΥΝ που έμειναν εκτός πολιτικού οργάνου άρχισαν να μιλούν για «σφαγιασμό των παλαιοτέρων» αφού- όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα- υπήρξε γραμμή να σταυροδοτηθούν στελέχη της νεώτερης γενιάς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. factorx avatar
  factorx 16/02/2008 16:09:04

  Είναι χαρακτηριστικό πως το Ρεύμα εξέλεξε τουλάχιστον είκοσι νεολαίους ηλικίας περίπου 30 ετών εκ των οποίων οι δύο, που είναι και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, κατέλαβαν θέση στην πρώτη εξάδα (Ανδρέας Καρίτζης, Τάσος Κορωνάκης). Ως εκ τούτου εκτός Κεντρικής Επιτροπής έμειναν πλην του Τ. Κανταρά, κάτι που ερμηνεύτηκε και ως υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης, στελέχη όπως οι Στέλιος Παππάς, Σωτήρης Σιώκος, Δημήτρης Αδαμόπουλος και Κώστας Δελημήτρου που έχουν ιστορία στο κόμμα. Στελέχη του Ρεύματος έλεγαν χθες ότι «θεωρούσαμε αυτονόητη την εκλογή ορισμένων συντρόφων, γι΄ αυτό και ίσως δεν δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκλογή τους», επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι σκληρή γραμμή ήταν «η ανάδειξη νεολαίων αλλά και 10 οργανωτικών στελεχών της περιφέρειας».

 2. factorx avatar
  factorx 16/02/2008 16:09:25

  Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στη νέα Πολιτική Γραμματεία δεν θα συμμετέχουν ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ούτε όμως και ο Τάσος Κανταράς, ο οποίος δεν εξελέγη καν στην Κεντρική Επιτροπή, γεγονός που ανάγκασε το Ρεύμα να εκδώσει ανακοίνωση, εκφράζοντας δημοσίως τη λύπη του. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα και έως ότου οριστεί η ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

 3. factorx avatar
  factorx 16/02/2008 16:11:22

  Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο Τσίπρας θέλει την Π.Γ. όργανο πολιτικής διεύθυνσης και όχι μακρών συζητήσεων. Προς ενίσχυση αυτού του προσανατολισμού, θα αναβαθμίσει τον ρόλο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Φ. Κουβέλη (αντίπαλός του στη διεκδίκηση της προεδρίας) και Γ. Δραγασάκη και θα τους προτείνει να μετέχουν στις συνεδριάσεις του οργάνου «εξ οφίτσιο», Παράλληλα με τη λειτουργία της οργανωτικής επιτροπής, επικεφαλής της οποίας προτείνει τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Χουντή, θα επιχειρήσει τη δομική ανασυγκρότηση του ΣΥΝ, από τις τοπικές πολιτικές κινήσεις μέχρι τις νομαρχιακές επιτροπές.
  Οι σκέψεις αυτές, τις οποίες ήδη έχει θέσει υπόψη των κεντρικών στελεχών, δεν έχουν γίνει από όλους δεκτές με ενθουσιασμό, είτε βρίσκονται στην πλειοψηφία είτε στη μειοψηφία. Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας πιστεύει ότι το κόμμα δεν μπορεί να κάνει τα απαραίτητα βήματα αν μείνει καθηλωμένο σε παλιές πρακτικές και νοοτροπίες, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, λειτούργησαν παραλυτικά.

 4. Anonymous avatar
  Anonymous 16/02/2008 16:15:22

  Οι παλιοί είναι καρεκλοκένταυροι...
  Ο καθένας απ αυτούς κι ένας πετεινός...
  Αλλά όπου λαλούν πολλοί κοκόροι ..αργεί να ξημερώσει..

 5. Κρυψινους avatar
  Κρυψινους 16/02/2008 20:39:40

  Κατι απο ΠΑΣΟΚ σε μικρογραφιαθυμιζει, δε νομιζετε;.

 6. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 17/02/2008 01:06:50

  Γιατί το ΠΑΣΟΚ τι ήταν? Ένας πιο γυφτέ ΣΥΝ με στελέχη προερχόμενα από το παλιό ΚΚΕεσ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.