#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/06/2012 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόρος - ΓΑΠ - Βαρουφάκης - Τσίπρας - Δραχμή;(Ανανεωμένο) Θύμα της δημοσιότητας που ο ίδιος δημιούργησε έπεσε ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης, ο αμφιλεγόμενος οικονομολόγος που αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ για να μην αναγκαστεί να υποκύψει στις σειρήνες της πολιτικής, αλλά τώρα -μόλις λίγους μήνες μετά την απόδρασή του στη γη της επαγγελίας- φλερτάρει με την υπουργοποίησή του υπό την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεμάτο αντιφατικότητες ο παραπάνω πρόλογος, όπως άλλωστε είναι και η προσωπικότητα του Γιάννη Βαρουφάκη. Και η αντιφατικότητα αυτή παραμένει, παρά τις προσπάθειες που κάνει ο ίδιος να απαντήσει τα διάφορα που του καταμαρτυρούν από τότε που έγινε γνωστός μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά του μνημονίου και της τρόϊκας.

Κορυφαία ίσως στιγμή του, η προσπάθεια που κάνει να αντικρούσει όσους λένε ότι “παίζει” με τον γνωστό κερδοσκόπο Τζώρτζ Σόρος, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο Σόρος θέλει να αποποιηθεί τη βασική του ιδιότητα (αυτή του κερδοσκόπου) προκειμένου να βοηθήσει τη ελληνική οικονομία. Στο άρθρο του ο καθηγητής Βαρουφάκης δηλώνει-διαδηλώνει τήν απουσία σχέσης του μέ τόν George Soros καί τά συμφέροντά του. Τό κάνει όμως μέ έναν ενδιαφέροντα τρόπο: αγιογραφώντας τον! Μάς μιλά γιά τό πόσο καλή εντύπωση τού έκανε ο Soros όταν τόν γνώρισε στό Βερολίνο, τόν περιγράφει ως "μοναχικό καβαλάρη τών αγορών" πού σπεύδει γιά νά αποδείξει (μέ τό αζημίωτο...) τήν αφέλεια τόν κυβερνήσεων, μάς λέει πόσο βοηθάει τήν Ευρώπη καί τόν κόσμο μέ τίς παρατηρήσεις του, μάς τόν εικονίζει περίπου ως καλό παππούλη συνταξιούχο ο οποίος δέν είναι πλέον στό επάγγελμα καί νοιάζεται μόνο γιά τό πώς θά μεταφέρει τή σοφία του στούς νεώτερους. Έναν πολύπειρο πρεσβύτη πού θά κάνει τά πάντα γιά νά μή ζήσουμε μέρες '30, τίς οποίες ο ίδιος έζησε στό πετσί του.

 

Ο καθηγητής Βαρουφάκης, μέ δεδηλωμένη τήν υποστήριξη στό ενδεχόμενο νίκης τού ΣΥΡΙΖΑ, μάς ενημερώνει ότι οι απόψεις του έχουν έρθει «πολύ κοντά» σ' αυτές τού Σόρος όσον αφορά τήν αντιμετώπιση τής κρίσης (τό νά στηρίζεις τόν ΣΥΡΙΖΑ έχοντας θέσεις γιά τήν κρίση «πολύ κοντά» σ' αυτές τού Soros είναι άν μή τί άλλο μιά ενδιαφέρουσα πληροφορία). Ξεχνά νά μάς πεί πώς ακριβώς αυτή τή δουλειά κάνει ο Soros, μιά ζωή: «προειδοποιεί» γι' αυτό πού θά'ρθει, όταν δέν τόν ακούνε επιτίθεται υπεργείως ή υπογείως καί φροντίζει ώστε αυτό πού θά'ρθει νά... έρθει, εν είδει αυτοεκπληρούμενης προφητείας, καί μετά νοσφίζεται τό κέρδος. Ο καθηγητής Βαρουφάκης τό βλέπει αλλιώς: άν ο Soros στόχευε στό κέρδος, δέν θά μιλούσε/προειδοποιούσε: τό ότι τό κάνει αποδεικνύει ότι πράττει μέ γνώμονα τήν ψυχή τής μάνας του. Ποιός; Ένας άνθρωπος μέ τόν βίο (ή τήν βία) καί τήν πολιτεία τού George Soros.

 

Τι έκανε όμως τον πολυπράγμονα καθηγητή να ακυρώσει το… DNA του διεθνούς κερδοσκόπου; Πολύ περισσότερο δε όταν οι «γύπες» της διεθνούς κερδοσκοπίας, με επικεφαλής τον Τζορτζ Σόρος, περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στη χώρα μας, αφού από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί αν οι ίδιοι θα γίνουν πλουσιότεροι κατά μερικά δισεκατομμύρια από την παγκόσμια οικονομική και νομισματική αναταραχή, ακόμη και τη διάλυση της ευρωζώνης!

 

Τό καλό σενάριο είναι νά έχει ο καθηγητής Βαρουφάκης κάποιο συμφέρον από όλα αυτά, καί γι' αυτό νά τά λέει. Τό κακό σενάριο είναι νά τά λέει τζάμπα καί τά πιστεύει κιόλας!

 

Αφορμή για το σούσουρο ήταν η κριτική που ασκήθηκε με το λάβει μέρος σε ένα συνέδριο στο Βερολίνο το οποίο χρηματοδότησε το ίδρυμα Σόρος. Τα αίτια όμως πρέπει να αναζητηθούν στις πολιτικές διεργασίες που γίνονται, σύμφωνα με τις οποίες ο καθηγητής Τσίπρας προορίζει -στην περίπτωση κατά την οποία κερδίσει τις εκλογές- για υπουργό του σε οικονομικό πόστο και τον οικονομολόγο Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο καθηγητής Βαρουφάκης, εκτός από στενός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου, έγινε γνωστός στην ελληνική κοινή γνώμη από τις απόψεις του υπέρ της στάσης πληρωμών, της κήρυξης της χώρας σε χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή. Δηλαδή όλα αυτά τα οποία, άσχετα από το θεωρητικό και επιστημονικοφανές περίβλημά τους, κάνουν τον Σόρος και τους ομοίους του να τρίβουν τα χέρια τους!

Οι αναφορές για υπουργοποίηση του καθηγητής Βαρουφάκη, σε πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαψεύδονται ούτε από την Κουμουνδούρου ούτε από τον ίδιο. Έρχονται μάλιστα σε συνέχεια των πληροφοριών ότι έχει επέλθει παρασκηνιακή προσέγγιση και του Γ. Παπανδρέου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον καθηγητής Τσίπρα με στόχο ο πρώην πρωθυπουργός να «γλιτώσει» από οποιαδήποτε επώδυνη λογοδοσία, εάν σχηματιστεί μετά τη 17ηΙουνίου «κυβέρνηση της Αριστεράς».

Το παρασκήνιο βοά επίσης ότι τόσο ο καθηγητής Βαρουφάκης όσο και άλλοι «κολλητοί» του καθηγητής Παπανδρέου έχουν ενταχθεί στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και συμβάλλουν καθοριστικά στην προεκλογική τακτική του.

Κατά μια διαβολική σύμπτωση ο καθηγητής Βαρουφάκης πριν λίγες ημέρες πρόσφερε και δημόσια τη στήριξή του στον καθηγητής Τσίπρα, όταν -την ίδια ημέρα με αντίστοιχη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου- σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» δήλωσε ότι «κάθε οικονομικά καταρτισμένος άνθρωπος» συμφωνεί με αυτά που προτάσσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το περίεργο είναι ότι -όπως γράφει ο ίδιος- έφυγε για τις ΗΠΑ- για να μην αναγκαστεί να συμφωνήσει με οποιοδήποτε κόμμα, δίλημμα που του… αποκάλυψε η συμβία του “εδώ που έφτασαν τα πράγματα, ή θα κατέβεις στην πολιτική ή θα φύγεις στο εξωτερικό” του είπε.

Και αυτός προτίμησε να δεχθεί μια θέση σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, χωρίς να αφήσει όμως την έδρα που κατέχει στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Θα την εγκαταλείψει μόλις βρεθεί κάποιος να τον αντικαταστήσει…είπε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φιλιππος avatar
  Φιλιππος 13/06/2012 15:07:50

  Απο το ΚΚΕ θα λεγα οτι το περιμενω να ειναι θαυμαστες του Λαυρεντη Μπερια,αλλα απο καποιους εδω μεσα οχι.

  • Αλκης avatar
   Αλκης @ Φιλιππος 14/06/2012 00:09:36

   Kαι γιατί δεν βάζετε αυτούσια τα links με τα άρθρα του βαρουφάκη για να διαβάσουμε και εμείς αυτά που λεέι, παρα κάνετε επιλεκτική επιλογή αποσπασμάτων?

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 13/06/2012 15:42:11

  Και γιατί δεν βάζουμε τους, επίσης καθηγητές, κους Μιχελάκη και Σταϊκούρα να τον "σβύσουν" με τα ατράνταχτα κλισέ της Νεοδημοκρατικής Οικονομικής Σχολής, αντί να κουτσομπολεύουμε ασυστόλως;
  Γιατί, και τόσα χρόνια, που αυτός ρητόρευε, η δώθε πλευρά αναμασούσε συνθήματα και ιδεοληψίες. Οι καιροί, μέχρι τώρα, μάλλον τον δικαιώνουν. Αλλά, ποτέ δεν είναι αργά.
  Ιδού η Ρόδος λοιπόν,...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΠΗΛΕΑΣ 13/06/2012 18:25:26

   Και εσύ με τον όσιο Σόρος τον επονομαζόμενο και φιλάνθρωπο ε; Καλά πάτε. Να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Το να εκτίθενται οι πράκτορες από θράσος ή βλακεία σε καλό της Πατρίδας βγαίνει στο τέλος. Και μια επισήμανση. Έχει δει κανείς μετά τις 12 τα μεσάνυκτα τηλεόραση να παρατηρήσει την αναλογία διαφημίσεων Σύριζα και λοιπών κομμάτων. Μιλάμε για πλύση εγκεφάλου. Μιλάμε για χοντρό χρήμα στα κανάλια που τον "χτυπάνε" και καλά για να συσπειρώσουν τους αριστερούς στην ομπρέλα του. Γιατί νομίζετε πως θάφτηκε τόσο γρήγορα χθες η επιστολή του υποψήφιου βουλευτή τους; Μιλάμε για βόμβα μεγατόνων. Για σκεφτείτε παραίτηση π.χ. Πολύδωρα με τόσο βαριές κατηγορίες για το κόμμα. Πανικός θα γινόταν σε όλα τα κανάλια μέχρι την Κυριακή των εκλογών...

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Γεώργιος Τ. 13/06/2012 22:38:59

    Οι λογικές του τύπου "ο Σόρος είναι κερδοσκόπος, άρα ότι λέει είναι κακό και ψέμα" σε κατατάσσουν στρατολογικά στην Ι-5. Πόσο μάλλον το "ο Βαρουφάκης -είπαν κάποιοι- έπινε μπύρες με τον Σόρος, άρα είναι πράκτορας των Σκοπιανών και όσοι δεν τον εξορκίζουν είναι, επίσης, πράκτορες-του Τσίπρα ή των Σκοπιανών κι αυτοί;"!
    Θα σου έλεγα ότι ο Σόρος κάνει παρέα με ΟΛΟΥΣ τους μεγάλους θεωρητικούς της οικονομίας (και δεν μιλάω για τους πολιτικάντηδες) και, αφού τον θεωρείς μεγάλο εχθρό, σεβάσου τον, όπως αυτοί. Εγώ τον θεωρώ χρηματιστή, σαράφη, Οβρέο, όπως θες πέσ'τον. Και επικίνδυνον, βεβαίως.
    Την πιθανότητα, τέλος, να έχει και ο Βαρουφάκης κάποιο (και ποιό) δίκιο την εξέτασες; (Αν σκαμπάζεις, βέβαια από αυτό το σπορ ).

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ ΠΗΛΕΑΣ 28/01/2015 19:00:10

     Θα τα δούμε τα δίκια του πολύ σύντομα πλέον. Και δε θέλω δικαίωση. Απλά μαθηματικά ήταν και δε τα έχεις διδαχθεί σωστά φαίνεται...

 3. blue nile avatar
  blue nile 13/06/2012 16:17:27

  Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πρωταρχικά ο Βαρουφάκης βοήθησε στο να κατανοηθούν τα αίτια της Κρίσης.
  Προς τιμήν του είχε αναφέρει σε συνέντευξη του ότι είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί το ορθό των οικονομικών προτάσεων των ιδεολογικών του αντιπάλων εννοώντας το πρόγραμμα της ΝΔ.
  Από τότε όμως κάτι άλλαξε και δεν μας τα πολυλέει καλά...
  Καθόλου καλά...

  • Αλκης avatar
   Αλκης @ blue nile 14/06/2012 00:11:16

   Απλά απο τότε η ΝΔ απο αντιμνημονιακή και 45% έγινε φιλομνημονιακή και 18%.Ο βαρουφάκης τα ίδια έλεγε τα ίδια λέει.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/06/2012 16:59:51

  Εδώ και 3 χρόνια, ο κ. Βαρουφάκης (όπως πολύ περισσότερο οι κ. Σόρος, Στιγκλιτς και Ρουμπίνι), έχει πέσει μέσα σε αρκετές από τις προβλέψεις τους για την οικονομική κρίση.
  Ενώ κάτι άλλοι, ούτε 1 στα 13, ....άστα καλύτερα.
  Ελπίζω αγαπητοί να μην με κάνετε να ψηφίσω μ,ε το ζόρι Σύριζα.

  • καποιος avatar
   καποιος @ Ο Θείος 13/06/2012 17:02:49

   ++

  • avanti avatar
   avanti @ Ο Θείος 13/06/2012 17:33:27

   Χαχα, ότι και να ψηφίσεις το μπουμπούνισμα δεν θα το γλυτώσουμε, μας έρχεται από βορειοδυτικά και πρέπει να το ζήσουμε, λέμε τώρα, γιατί όπως πάνε τα πράγματα άνθρωπος δεν θα μείνει όρθιος με την φόρα που έχουν πάρει οι εγκληματίες.
   Είναι κακό να θέλω να ζήσω έστω .... με δραχμές? Την δεκαετία του 60 & του 70 ο πατέρας μου άφηνε ξεκλείδωτο το αυτοκίνητο έξω από το σπίτι, οι άνθρωποι κοιμόντουσαν το καλοκαίρι στις αυλές τους, κανένας δεν σκότωσε την μάνα του για 500 δραχμές!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ο Θείος 13/06/2012 17:48:47

   Θείε, δεν είναι μόνο αξιόλογοι, είναι και "πολυδηλώνοντες".

   Εκείνος ο Ρουμπινί έχει προβλέψει τα πάντα, άρα σε κάτι θα πέσει μέσα.

   Μην τα μπερδεύεις. Και οι παραπάνω και όλοι οι στοιχειωδώς σοβαροί γνωρίζουν, περίπου, τι συμβαίνει - και δίχως μετριοφροσύνη κι εμείς εδώ.

   Το ζήτημα είναι ότι στην Ελλάδα πολιτικοί και ΜΜΕ, υπηρετώντας αλληλένδετα συμφέροντα, συσκοτίζουν και εκφοβίζουν.

   Σε ένα συμφωνω απόλυτα με τον Σόιμπλε : όταν φωνάζει, διαρκώς, "οι Έλληνες πολιτικοί κοροϊδεύουν τους πολίτες".

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Προφήτης 13/06/2012 18:27:33

    Συγκλίνουν πάντως κάποιοι. Συνέκλιναν από την αρχή.
    Το βασικό είναι άν παίρνουν στα σοβαρά την μακροοικονομία, τους μακροοικονομικούς ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους, γαι να κάνουν πρόβλεψη.
    Και άν επεμβαίνει το κράτος στον κύκλο αντικυκλικά (με λιτότητα στην άνοδο, ρευστότητα στην πτώση) ή καταλήγει pro-κυκλικά (όπως κάνουν χωρίς να το δηλώνουν οι μονεταριστές).

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Ο Θείος 13/06/2012 23:01:28

     Όμως, οι "κύκλοι" περιγράφηκαν για οικονομίες με ίδια σύνορα και νόμισμα, που αξιοποιούνται για την αλλαγή των τάσεων. Άρα, μπορούν να εφαρμοσθούν μάλλον στο σύνολο της Ευρωζώνης, παρά σε επί μέρους κράτη της, για τα οποία μπορεί να αποδειχθούν θανάσιμα αργοί και, ειδικά για τις "τελευταίες τρύπες του ζουρνά", όπως εμείς, η ανάκαμψη να έρθει στο μνημόσυνο.
     Η γνώμη σου επ' αυτού με ενδιαφέρει.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΠΗΛΕΑΣ 14/06/2012 11:36:01

      Οι κύκλοι μακράς διάρκειας (π.χ. οι 40ετείς κύκλοι Σουμπέτερ - Κοντράτιεφφ) έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία, με τις τάσεις στην παραγωγή. Όχι με τις ισοτιμίες νομισμάτων ή με το χρηματοπιστωτικό συστημα.
      Είναι σωστό ότι από τη φύση τους, αφορούν μεγάλες οικονομικές ενότητες (π.χ. την Ευρωζώνη ή τον ανεπτυγμένο κόσμο στο σύνολό του) ή είναι πλανητικής εμβέλειας.
      Η αυτονομία μιας επιμέρους χώρας, π.χ. Ελλάδα ή Γερμανία, είναι σχετική. Είναι συνήθως απλή χρονική υστέρηση, και στη συνέχεια προσαρμόζεται στον μεγάλο κύκλο.
      Το 2008 είχαμε πολύ απότομη στροφή του κύκλου. Έγινε έντονα καθοδικός. Επηρεάστηκε κυρίως από "υπερθερμασμένους" οικονομικούς τομείς και ζώνες του ανεπτυγμένου κόσμου (π.χ. ακίνητα στις ΗΠΑ ή Ισπανία, καταναλωτική υπερθέρμανση στον Ευρωπαικό Νότο).
      Χώρες που είχαν εφαρμόσει προηγουμένως, στην άνοδο, περιοριστική αντικυκλική πολιτική (Σκανδιναβικές, Γερμανία του Σρέντερ), αρχικά δεν επηρεάστηκαν. Επίσης οι αναπτυσσόμενες χώρες, Κίνα, Ινδία κτλ. Αλλά καθώς η πτωτική κίνηση επιταχύνεται, αρχίζει να επιδρά στα αδύνατα σημεία τους: Π.χ. έχουμε ήδη απότομη πτώση εξαγωγών της Γερμανίας, επιβράδυνση επενδύσεων στην Κίνα, σοβαρότατο πρόβλημα στην ΝΟΚΙΑ και άλλα Σκανδιναβικά μεγαθήρια κτλ.
      Καθώς είμαστε βαθειά μέσα σε πτωτικό κύκλο, η μόνη σημαντική αντι-κυκλική παρέμβαση έρχεται σήμερα από τις ΗΠΑ, με την πολιτική "ποσοτικής χαλάρωσης" της FED.
      Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται ακριβώς από αυτή την ριζική ανισορροπία οικονομικής πολιτικής μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ: Οι αγορές επιβραβευουν ανεπιφύλακτα το "τύπωμα δολλαρίων" και το χρηματοδοτούν, η ρευστότητα αποσύρεται ραγδαία από την Ευρώπη ως σύνολο. Ήδη ακόμη και η PIMCO, μεγάλη επενδυτική θυγατρική της Γερμανικής Allianz, αποσύρεται από την αγορά Γερμανικών ομολόγων.
      Η κρίση είναι ήδη στην καρδιά της Ευρωζώνης. Το δολλάριο είναι ήδη ο θριαμβευτής για τη δεκαετία μέχρι το 2020.
      Η μονεταριστική πολιτική το 1929 κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία. Μετά το 2008, καταστρέφει μόνον την Ευρωζωνική. Οι Αμερικανοί είναι πιό πρακτικοί και δεν επαναλαμβάνουν προηγούμενα λάθη.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΠΗΛΕΑΣ 14/06/2012 11:47:03

      Το μείγμα του Μνημονίου ήταν τυπική pro-κυκλική πολιτική. Επιτάχυνε την πτώση.
      Η πολιτική Παπαντωνίου - Αλογοσκούφη (2001 - 2007) ήταν εξίσου pro-κυκλική, αλλά αντίστροφα: Τρομπάριζαν αέρα στη φούσκα. Θυμηθείτε την άμετρη στεγαστική πολιτική (αναβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα).
      Αλλά οι μονεταριστές ποτέ δεν αποδέχονται ότι επιταχύνουν τους ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους. Βαφτίζουν την πολιτική τους "ουδέτερη". Υποτίθεται ότι "οι αγορές ισορροπούν", χωρίς παρέμβαση του κράτους.
      Το ίδιο είχε κάνει και ο Γκρήνσπαν. Μετά έκανε σκληρή αυτοκριτική, αλλά η ζημιά είχε γίνει.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΠΗΛΕΑΣ 14/06/2012 12:11:19

      Απάντηση στο ερώτημα: Άν αφήσουν τον πτωτικό κύκλο "ανεπηρέαστο", θα έχουμε κόλλυβα όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά σύντομα και για Ευρώ, για Γερμανία κτλ.
      Η λύση είναι επείγουσα Πολιτική Ένωση, μεταφορά πόρων, αναδιανομή χρέους μέσα στην Ευρωζώνη, new New Deal αλά Ρούσβελτ.

  • βαγγ avatar
   βαγγ @ Ο Θείος 15/06/2012 05:42:36

   ποτε μωρε? το 2010 που εσκασε? το 2009 που ηταν? στα γραφεια του ΓΑΠ.
   και οταν εσκασε η βομβα εγραψε ενα αρπακολλα βιβλιο και εβγαινε σε ολα τα καναλια να το πουλησει.
   ΒΤW αυτες τις μερες ηταν Αθηνα, δε ξερω αν την εκανε παλι η περιμενει τα μαντατα κρυμμενος σε καμμια βιλα...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ο Θείος 28/01/2015 18:59:06

   Τελικά έπεσαν έξω, η Ευρώπη άντεξε και πάνω που ανακάμπτει μαζί και η Ελλάδα, ανέλαβε ο Βαρουφάκης να επιτελέσει το ρόλο που του ανέθεσαν εκ πέραν του Ατλαντικού...

 5. Φιλίστωρ avatar
  Φιλίστωρ 13/06/2012 17:01:45

  Διαβάστε το βιογραφικό του ανθρώπου, κάντε πράξεις (ξέρετε, προσθέσεις, αφαιρέσεις) και θα καταλάβετε το ποιόν του κυρίου ... Μπαρουφάκη ...

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/06/2012 17:11:22

  H PIMCO ξεφορτώνεται καραβιές Γερμανικά ομόλογα.
  Το πρόβλεψε αυτό ο κ. Βαρουφάκης;
  Τι είπε προχθές ο κ. Σόρος (και μετά η κ. Λαγκάρντ) ;
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/pimco-misstraut-deutschen-staatsanleihen-a-838637.html

  • Αλκης avatar
   Αλκης @ Ο Θείος 14/06/2012 00:13:55

   ΘΕΙΕ .ναι το πρόβλεψε .Απο το 2010 που διβάζω άρθρα του έλεγε οτι στο τέλος και αν αντέξουμε, το ευρώ θα διαλυθεί λόγω εξόδου της Γερμανίας απο αυτο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αλκης 14/06/2012 11:51:19

    Ξεφορτώνονται τα ομόλογα γιατί η Γερμανία θα εξέλθει;
    Ή αντίστροφα, γιατί υποθέτουν ότι δεν πρόκειται να εξέλθει, αλλά θα υπάρξει αναγκαστικά μεταφορά πόρων και αναδιανομή χρέους μέσα στην Ευρωζώνη;

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Αλκης 28/01/2015 18:57:28

    Άντε να δούμε ποιος θα φύγει πρώτος τώρα που έγινε υπουργός ο "μάντης" της μπαρούφας...

 7. S.P. avatar
  S.P. 13/06/2012 17:19:34

  Να με συγχωρείτε, αλλά ο κύριος της φωτογραφίας έχει τρομερή όψη. Είναι άνθρωπος του πνεύματος;
  Πάντως, όποιος σχολιαστής γνωρίζει, τον παρακαλώ να γράψει την ηλεκτρονική διεύθυνση των διεθνών ερευνητικών περιοδικών με κριτές, όπου δημοσιεύει το ερευνητικό του έργο ο κ. Καθηγητής, προς ενημέρωση μου.

  • dgd avatar
   dgd @ S.P. 13/06/2012 17:34:14

   www.aueb.gr/athensdp/CV/CVVaroufakis.doc

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ dgd 14/06/2012 09:52:32

    Εργασίες, βιβλία, διδασκαλία... ωραία... στην πραγματική οικονομία δούλεψε καθόλου ή η μόνη του επαφή είναι με hedge funds? ... Drei professoren, stadt verloren...

   • S.P. avatar
    S.P. @ dgd 14/06/2012 15:20:50

    Έχει τελιώσει ένα γνωστό ιδιωτικό των Αθηνών, είναι Αυστραλός υπήκοος. Είναι και σοσιαλιστής (αφού πρόσκειται στον σύριζα). Δεν γνωρίζω αν διακρίθηκε στο ιδιωτικό που πήγαινε. Καλά, κατάλαβα...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ S.P. 13/06/2012 18:17:08

   h**p://ineteconomics.org/search/node/Varoufakis
   Η φάτσα του είναι όντως μυστήρια.
   Τον βρίσκω ενίοτε ενδιαφέροντα, αλλά είναι "υπερκινητικός", δεν είναι "ο τύπος για να τον εμπιστεύομαι".
   Άν είχα "γκουρού" στα οικονομικά - που δεν έχω - θα ήταν ο Wolfgang Münchau των German FT και Spiegel. Είναι στιβαρός, συμπαγής, με άποψη που διαρκεί και δεν "τρεμοπαίζει".
   Δεν αλλαξοπίστησε απότομα σε φούλ Κευνσιανό δόγμα, όπως πολλοί Αγγλοσάξωνες μετά το κάζο του 2008 και την απολογία Γκρήνσπαν.
   Μπορεί και ενσωματώνει στην ανάλυσή του ακόμη και σωστά ανταγωνιστικών "σχολών", όπως το target2 του "πάπα" των Ordoliberalen Sinn.

   • S.P. avatar
    S.P. @ Ο Θείος 13/06/2012 20:33:13

    Ευχαριστώ θερμά!
    Με μία πρόχειρη ματιά είδα δημοσιεύσεις: μόνος του, και επίσης, σε συνεργασία ως πρώτος και δεύτερος συγγραφέας.

 8. Σπύρος Δούκας avatar
  Σπύρος Δούκας 13/06/2012 17:24:40

  Ο άνθρωπος αυτός επί δύο συνεχή έτη, υποστήριζε την θέση του αταλάντευτα.
  Εγω πολλές φορές συμφωνούσα μαζί του.
  Η απόφασή του να φύγει από την χώρα, την πιό κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης εποχής, τον κατεδάφισε στα μάτια μου.
  Νομίζω, ότι κάτι κρύβει ή ότι είναι ένας άνθρωπος χωρίς καθόλου θάρρος.
  Δεν περιμένω ποτέ τίποτα από δειλούς ανθρώπους, που εγκαταλείπουν πρώτοι το καράβι.
  Να ζήσει όπως επιθυμεί, αλλά από τότε που εγκατέλειψε, δεν με ενδιαφέρει ούτε η άποψή του, ούτε η άποψη της συζύγου του (γιατί την ανακάτεψε την καημένη; τι άλλοθι έψαχνε;).
  Έχουμε πληρώσει ακριβά και για πολλά χρόνια το ξεπούλημα, από επαναστάτες των "Παρισίων".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Σπύρος Δούκας 13/06/2012 18:04:33

   Σε πολλά επαληθεύτηκε, είναι "αναβράζων" τύπος πάντως, "υπερκινητικός".
   Κάποια στιγμή όμως, δεσμεύτηκε και σε επιστημονικές υποθέσεις τραβηγμένες από τα μαλλιά. Η modest proposal του έχει μια υπόγεια υπόθεση, ότι στο τέλος είναι η Γερμανία που θα φύγει από την Ευρωζώνη.
   Πολλές φορές συμφωνούσα μαζί του επίσης. Σε κάποια συμφωνώ ακόμη (π.χ. ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, όπου συμπλέει με τον Lorenzo Bini Smaghi) της ΕΚΤ. Αλλά κατά βάση, είναι προσδεδεμένος σε αγγλοσαξωνικές "επιστημονικές οικογένειες".
   Αλλά στη γενική στρατηγική του, με το παραπάνω που έγραψα, ήρθε πριν 1 χρόνο σε σκληρή ρήξη με τον Münchau των German FT και Spiegel. Ο τελευταίος ως Γερμανός, "τα βλέπει από μέσα": "Η Γερμανία εκτός Ευρώ θα ξαναγινόταν οικονομικός νάνος".
   Ο σφόδρα αντιμερκελικός κ. Münchau συμβουλεύει στενά τους Grünen, τον Τρίττιν, τον Κον Μπεντίτ εν μέρει και SPD. Ο κ. Βαρουφάκης άραγε τον ΣΥΡΙΖΑ; Τυχαίο οι συγκρουόμενες στρατηγικές Κον Μπεντίτ και ΣΥΡΙΖΑ; Δεν νομίζω.

   • chris avatar
    chris @ Ο Θείος 13/06/2012 18:38:28

    Αν παίζουν μη την οικονομία της Ελλάδος τότε η ΚΥΠ που είναι υπεύθυνη γι αυτό το θέμα τι κάνει?μήπως οι Πασοκσίδες κυπατσίδες γίνανε Συριζα κι αυτοί ,οπώς οι περισσότεροι δημοσιοι υπάλληλοι του Πασοκ?
    Πάντως ένα πράγμα που παραδεχομουν με τον Μητσοτάκη είναι ότι δεν μασούσε.Όταν ήταν
    πρωθυπουργός όλο αυτούς του κυπαντζηδες του βαθεως Πασοκ τους είχε στείλει στις νομαρχίες,δυστυχως όμως μετά ξαναγυρισαν και τα γα@22σαν όλα.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ chris 14/06/2012 15:40:41

     Η ΚΥΠ δεν είναι υπεύθυνη για την προστασία της οικονομίας της Ελλάδος.
     Δουλειά του ΣΔΟΕ είναι.
     Θυμάστε ποιός το διέλυσε;

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Σπύρος Δούκας 13/06/2012 23:52:09

   Συμφωνώ, και είναι και έξυπνος άνθρωπος (για τον εαυτό του): γλίτωσε όλη τη φθορά της δίμηνης προεκλογικής περιόδου...αν πάμε σε αριστερή κυβέρνηση θα κάνει ένα ατσαλάκωτο και δυνατό come back σε οικονομικό υπουργείο..αν δεν πάμε σε αριστερή κυβέρνηση και επιστρέψει θα συνεχίσει το πριόνισμα της, ως Βαρουφάκης, και όχι ως Συριζαίος.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ roadrunner 28/01/2015 18:54:58

    Τέλειο και έτσι ακριβώς έγινε!

 9. Αλεξ avatar
  Αλεξ 13/06/2012 18:30:26

  Δεν έχουν σημασία οι απόψεις του Βαρουφάκη και του κάθε Βαρουφάκη που ασχολούνται με την διαχέιριση χρέους και distress funds. Θάπρεπε να βρούμε και να αναδείξουμε αυτούς που μπορούν να φέρουν επενδύσεις ανάπτυξη παραγωγή κεφαλαίου και έσοδα στην χώρα. ΟΙ καθηγητάδες δεν έχουν βγάλει φράγκο στη ζωή τους.....Τέτοιους όμως δεν έχουμε....αλλά τελικά μόνο τέτοιους χρειαζόμαστε....και εδώ βρίσκεται το αδιέξοδο μας....

 10. chris avatar
  chris 13/06/2012 18:48:58

  πάντως ο βαρουφακης στην φωτογραφια σαν μεξικανος λαθρομεταναστης μοιαζει

  • S.P. avatar
   S.P. @ chris 13/06/2012 23:31:59

   Και εν τέλει μην το παρακάνουμε: η πολιτκή οικονομία και η οικονομία γενικότερα δεν είναι δα και οι επιστήμες των επιστημών. Ένα πλήθος από ας πούμε διακεκριμένους οικονομολόγους, έχουν πεί πολλά αντιφατικά, και συγκρουόμενα. Ανάμεσα σε αυτά είναι φυσικό κάποια να επαληθευθούν.

 11. Φιλανθής avatar
  Φιλανθής 14/06/2012 02:34:53

  Δεν είμαι απολύτως σίγουρος οτι ο ΣΥΡΙΖΑ του ετοιμάζει θέση. Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι σε υποτιθέμενη νίκη του για οικονομικοί εγκέφαλοι. Πιο κομματικά πιστοί. Ούτε οι θέσεις του είναι ΣΥΡΙΖΑικες εντελώς. Απλός αριστερός νεοκεϋνσιανός είναι. Η Modest Proposal του μιλάει για αποποίηση των δανείων, και επιβίωση προσωρινά με εθνικούς πόρους με κατέβασμα των μισθολογικών κλιμακίων των υψηλόμισθων μέχρι οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν οτι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό κλπ. Μάλλον "ζήσε Μάη μου".
  Για τον Σόρος και πού σορτάρει, ο θεός και η ψυχή του. Πάντως δεν μου φαίνεται να είναι υπάλληλός του. Θα μπορούσε να είναι πολύ πιο πριν. Δεν είναι τυχαίος καθηγητής ο Γ.Β. Αλλά οι οικονομολόγοι δεν είναι θα και Αινστάιν, σε μοντέλα βασίζονται και υποθέσεις. Το ίδιο και ο Γ.Β.. Από τα καλά μυαλά, από όσο έχω καταλάβει διαβάζοντας ένα-δυο βιβλία του. Καλύτερος και από τον Κύπριο Νομπελίστα που μάλλον "παπαγαλάκι" μου θυμίζει χωρίς καμιά πρωτοτυπία.
  Η βασική συνεισφορά του Γ.Β. είναι οτι αποδεικνύει με μαθηματικό μοντέλο οτι το χρέος, ακόμα κι έτσι δεν είναι βιώσιμο.
  Και μη φοβάστε: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας βγάζει στη δραχμή. Οι πιθανότητες είναι ίδιες όποια να έχουμε κυβέρνηση. Και είναι μεγάλες. ΔΕΝ βγαίνει. Οι Ευρωπαίοι όταν θωρακιστούν αρκετά, θα μας πετάξουν ήσυχα-ήσυχα, από μόνοι μας θα βγούμε: Γιατί τι μισθοί Βουλγαρίας, τι δραχμή.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Φιλανθής 28/01/2015 18:54:25

   Έφτασε η ώρα της αλήθειας όμως...

 12. Έλεος! avatar
  Έλεος! 14/06/2012 03:45:07

  "Θα την εγκαταλείψει μόλις βρεθεί κάποιος να τον αντικαταστήσει";;;;; Και πώς θα βρεθεί κάποιος να τον αντικαταστήσει αν δεν την εγκαταλείψει πρώτα;;;

  • S.P. avatar
   S.P. @ Έλεος! 14/06/2012 07:34:17

   Απλώς τώρα είναι διθεσίτης!
   Σύνηθες είναι αυτό αγαπητέ , ιδίως τα προοδευτικούς καθηγητές τα τελευταία 30 έτη!

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 28/01/2015 17:55:10

  CNN: Γιάννης Βαρουφάκης: «H Ελλάδα είναι απόλυτα και ανέκκλητα δεσμευμένη στην Ευρωζώνη» http://edition.cnn.com/videos/world/2015/01/26/qmb-greece-yanis-varoufakis-intv.cnn

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.