#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/10/2010 20:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σωσίβιο στους ήδη πνιγμένους τα μέτρα που εξάγγειλε ο κ. ΠαπανδρέουΦανταστείτε ότι βρίσκεστε στον Τιτανικό (όχι τον “πράσινο, τον κανονικό), το πλοίο βουλιάζει και χίλιοι τόσοι άνθρωποι πνίγονται επειδή ο καπετάνιος δεν είδε το παγόβουνο. Και την ώρα που ο κόσμος έχει φτάσει στον πάτο της θάλασσας, αρχίζουν και πέφτουν από τη γέφυρα του πλοίου εκατοντάδες σωσίβια για να σωθούν οι... πνιγμένοι.

Αυτό ακριβώς μας θύμισε η ανακοίνωση σήμερα από τον πρωθυπουργό των 17 προγραμμάτων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αφού πρώτα εφάρμοσε μια πολιτική που “έπνιξε” τη χώρα στους ανέργους, που γέμισε την αγορά με λουκέτα και τον ΟΑΕΔ με στρατιές απολυμένων έρχεται τώρα να δώσει σωσίβια για να σωθούν.

Και για να μην είμαστε κακοπροαίρετοι ας πούμε ότι πράγματι ένα ποσό της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ για τη διατήρηση 670.000 θέσεων εργασίας, που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου, είναι εντυπωσιακό, έστω κι αν επιτέλους εδέησαν στην κυβέρνηση να αξιοποιήσουν κοινοτικά κονδύλια που έχουν τελματώσει. Ας πούμε ότι είναι πράγματι σημαντικό να σωθούν οι θέσεις εργασίας και να μην αυξηθεί η ανεργία.

Μέχρι πότε όμως θα γίνεται αυτό; Μέχρι πότε η κυβέρνηση θα χορταίνει τους ανέργους με επιδόματα χωρίς να λαμβάνει μέτρα για να ανοίξουν νέες δουλειές ή τουλάχιστον για να διατηρηθούν οι υπάρχουσες;

Για παράδειγμα, την ίδια ώρα που δίνει επιδόματα στήριξης των ανέργων έχει καταστρέψει με την πολιτική της τον κλάδο του εμπορίου και των κατασκευών. Υπερβολικοί φόροι, κανένα μέτρο για την ανάπτυξη, διόγκωση του προβλήματος της ρευστότητας με μόνο στόχο την είσπραξη εσόδων με όποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό.

Για να καταλάβετε το σκεπτικό του πρωθυπουργού, έθεσε τρεις στόχους:

Πρώτος στόχος η διατήρηση θέσεων εργασίας και η προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. “Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος”, όπως είπε

Δηλαδή τους επιδοτούμε τώρα για να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια και στο μέλλον έχει ο θεός.

Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας είναι ο δεύτερος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός: αυτό θα γίνει μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Υπέροχο για να είναι αληθινό. Υπάρχουν τέτοιες δομές που θα στηρίξουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες;

Ο τρίτος στόχος είναι η επανένταξη των ανέργων. Αυτό θα προωθηθεί με ολοκληρωμένα προγράμματα για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και χορήγηση «επιταγής επανένταξης» ανέργων αντί για «το κλασικό επίδομα».

Θα πληρώνει δηλαδή το κράτος όχι για να κάθεται ο άνεργος στο σπίτι αλλά για να δουλεύει τσάμπα κάπου και να παίρνει το επίδομα. Κι όταν τελειώσει αυτό, ποιος του εξασφαλίζει δουλειά; Ή μήπως θα πάει πάλι στον ΟΑΕΔ για να ξαναπάρει το κλασικό επίδομα;Ωραία λόγια χωρίς αντίκρισμα έστω κι αν πράγματι το να ανακοινώσεις κονδύλια 2,6 δισ. είναι εντυπωσιακό. Το πρόβλημα είναι το Μνημόνιο και οι πολιτικές που οδηγούν στην καταστροφή την οικονομία και γεμίζουν τη χώρα με ανέργους. Εκεί είναι το θέμα κι όχι πώς θα στηρίξουμε με “καθρεφτάκια και χάντρες” τους ιθαγενείς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. PELIAS avatar
  PELIAS 19/10/2010 20:47:28

  Τα ψέμματα νέχρι τον Καλλικράτη. Μετά τα κεφάλια μέσα και ότι βρούμε στα ασφαλιστικά Ταμεία.

  Γκε γκε;

  ΠΕΛΙΑΣ

 2. Κάποιος avatar
  Κάποιος 19/10/2010 21:02:42

  Οι γνωστές υποσχέσεις που ακούμε και διαβάζουμε κάθε φορά πριν από εκλογές...

 3. mitsosms avatar
  mitsosms 19/10/2010 21:10:52

  Για κάθε επιδοτούμενο εργαζόμενο, ο επιχειρηματίας θα είναι αναγκασμένος να απασχολεί άλλον έναν εργαζόμενο. Οι επιδοτήσεις από τον ΟΑΕΔ θα είναι ουσιαστικά εικονικές. Δηλ. ο ΟΑΕΔ δεν θα πληρώνει το ΙΚΑ με πραγματικά λεφτά, απλά θα σβήνει μέρος από τα χρέη του. Έτσι θα μπορέσουν να επιδοτηθούν οι θέσεις εργασίας χωρίς κόστος, μιας και τα συγκεκριμένα χρέη είναι ουσιαστικά δανεικά και αγύριστα.

 4. Αγροφυλακας avatar
  Αγροφυλακας 20/10/2010 08:11:35

  Ουρι Μητρους, δεν το κανεις λιγου πιου λιανα?

 5. ΜΑΝΙΑ avatar
  ΜΑΝΙΑ 20/10/2010 10:33:30

  ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ.
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΗΤΑΝΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΘΕΡΑ ΣΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΑΡΙΓΩ!!!!!!!!!!
  ΑΠΛΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ.........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.