25/01/2009 01:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχολείο - παιδική χαρά

Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα  του εκπαιδευτικού μας συστήματος, πιστεύω ότι ένα απο τα βασικότερα είναι το θέμα της συμπεριφοράς των μαθητών. Όταν διορίστηκα, προ δεκαετίας, έμεινα έκπληκτος, διαπιστώνοντας ότι από το παλιό σχολείο-στρατώνα (όπου οι μαθητές είχαν μόνο υποχρεώσεις και κανένα δικαίωμα) περάσαμε στο σχολείο-παιδική χαρά (όπου οι μαθητές έχουν μόνο δικαιώματα και σχεδόν καμία υποχρέωση)! Ως λαός των άκρων παρακάμψαμε την ενδιάμεση κατάσταση, εκείνη της χρυσής τομής: το σχολείο-σχολείο (με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις)!

Oι βασικές αιτίες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι οι εξής:

1) Η γενικότερη κοινωνική χαλάρωση. Από το 1974, και σαν συνέπεια της προηγηθείσας γενικής  καταπίεσης που κυριαρχούσε,  επήλθε μια φιλελευθεροποίηση στην κοινωνία μας που όμως  στις ημέρες μας έχει μετατραπεί σε πλήρη ασυδοσία. Ασυδοσία, η οποία έχει μεταφερθεί και στον χώρο της Εκπαίδευσης..

2) Η μετάθεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα φροντιστήρια. Πολλοί μαθητές δεν προσέχουν στο μάθημα του σχολείου επειδή «θα τα κάνουν μετά στο φροντιστήριο», με αποτέλεσμα να ενοχλούν την ομαλή διεξαγωγή του.

3) Η εισαγωγή του συνδικαλισμού σε χώρους με παιδιά 13-15 ετών. Όλοι γνωρίζουμε ότι στα μαθητικά συμβούλια εκλέγονται) οι χειρότεροι μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια χειραγωγούν τους υπόλοιπους, πρωτοστατούν σε καταλήψεις που έχουν ως μοναδικό σκοπό, το χάσιμο μαθημάτων, και την καταστροφική εκτόνωση.

4) Η  επήρεια της τηλεόρασης. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας (που αρχίζει από το σπίτι και συνεχίζεται στο σχολείο) έχει υποκατασταθεί από την τηλεόραση, η οποία  προβάλλει συνεχώς αρνητικά πρότυπα, που βασίζονται στο τρίπτυχο «σεξ-βία-θάνατος», δηλαδή στα κατώτερα ανθρώπινα ένστικτα!

(5) Η αρνητική εμπειρία των παλαιότερων γενεών από το σχολείο-στρατώνα. Οι σημερινοί γονείς των 40-50 ετών, έχοντας ζήσει την παλιά αυταρχική εκπαίδευση, δεν θέλουν  να ακούσουν για οποιοδήποτε μέτρο που επιχειρεί να επιβάλει μια στοιχειώδη τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί πλέον στα σχολεία.

6) Η αίσθηση του Έλληνα-γονέα ότι το παιδί του είναι το κέντρο του Κόσμου. Αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας είναι να παίρνουν συστηματικά οι γονείς το μέρος των μαθητών, ακόμη και σε περιπτώσεις που αυτοί έχουν πασιφανώς άδικο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Τηλεφωνεί η Διευθύντρια σε γονέα για να τον ενημερώσει ότι το παιδί του καπνίζει, κι εκείνος απαντάει: «Ε τι έγινε; Και οι καθηγητές δεν καπνίζουν;»!

Είναι φανερό ότι οι τέσσερις πρώτες παράμετροι του προβλήματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν. Επομένως, η λύση βρίσκεται στους γονείς. Πρέπει  να πειστούν ότι η παιδεία αρχίζει από το σπίτι.  Όταν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να κάνουν την παραμικρή παρέμβαση, στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης  δημοκρατίας, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο για όλους. Το σχολείο χάνει τη βασική λειτουργία του, εκείνη της κοινωνικοποίησης, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεταφέρεται στη συνέχεια και στην ευρύτερη κοινωνία, διαιωνίζοντας έτσι την αναρχοαυτόνομη νοοτροπία των πολιτών και την παντελή απουσία κοινωνικής συνείδησης. «Όλοι εναντίον όλων!», αυτή η σύντομη φράση μας χαρακτηρίζει ως λαό και αυτό κάποτε πρέπει να αλλάξει. Και η αλλαγή αυτή θα αρχίσει από το σπίτι.

Εκπαιδευτικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 25/01/2009 02:13:26

  Να ναι καλα τα ιδιωτικα σχολεια.
  Τωρα που εχουν πεσει καπως και οι τιμες ειναι λυση μονοδρομος

 2. nio avatar
  nio 25/01/2009 02:22:20

  Για ολα φταινε οι αλλοι......
  Δασκαλακο ξεχασιαρης εισαι;;;
  Ποσα μαυρα εβγαλες χτες;; Και αν σε αδικω, και δεν βγαζεις μαυρα, ποσους ξερεις απο τους δικους σου που βγαζουν μαυρα;;
  Τα εχεται κανει μανταρα,
  τωρα να τα λουστιται.....

 3. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 25/01/2009 02:29:59

  "Επομένως, η λύση βρίσκεται στους γονείς"

  Μάλιστα! Ωραίος ο "εκπαιδευτικός": "Δεν φταίτε εσείς, κ. Υπουργέ, ή οι προηγούμενοι πασοκονουδούδες υπουργοί, για τα χάλια της Παιδείας, ΑΛΛΑ η ..."κενωνία, η κακούργα, κύριε, πρόεδρα"! Οι γονείς, με "την αναρχοαυτόνομη νοοτροπία πολιτών"! Μην ανησυχείτε, λοιπόν! Δεν έχετε καμία ευθύνη για τα πριν στραβά ούτε και, φυσικά, περιμένουμε τίποτα από σας για τα νυν, αφού δεν είναι του αντικειμένου σας η αναγκαία λύση". Γι' αυτό πήρε και τον σεφ ο Σαλώμης στις ...διακοπές στο Παιδείας, -φαίνεται.

  (Και φροντιστήρια και συνδικαλισμό είχε πολύ πριν το 74).

 4. osaperas avatar
  osaperas 25/01/2009 02:39:46

  @3

  Νήπιε,σωστά λες ότι φταίνε οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις για τα χάλια στην Παιδεία και απορώ πως ο Εκπαιδευτικός δεν το επεσήμανε αυτό.

  Όπως θα έπρεπε να επισημάνει και τις ευθύνες των εκπαιδευτικών, όχι επειδή κάνουν φροντιστήρια αλλα΄επειδή δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους στο σχολείο.

  Όμως, τα υπόλοιπα που γράφει ο Εκπαιδευτικός είναι πέρα για πέρα σωστά.

 5. Σπύρος avatar
  Σπύρος 25/01/2009 02:45:02

  Τα 2,3,4 είναι αποτελέσματα τών εκάστοτε Υπουργικών-Πολιτικων Βουλήσεων.
  Και ναί μέν υπήρχαν φροντιστήρια και παλιότερα αλλά δέν υποκαθιστούσαν το Σχολείο όπως γίνεται σήμερα.
  Και οι ώρες πού απασχολούνταν τά παιδιά στά φροντιστήρια ήσαν κατά πολύ λιγότερες απο τίς σημερινές.

 6. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 25/01/2009 03:02:46

  @Φάκτορα: Έτσι όπως έγινε τώρα το "έσωσες" και φαίνεται ανόητο το σχόλιό μου.

  Ο "εκπαιδευτικός" αναφερόταν με ανοιχτή επιστολή του στον "κύριο Υπουργό". Γιατί δεν το άφησες όπως ήταν;

 7. Factorx avatar
  Factorx 25/01/2009 03:04:59

  @"νήπιος γέρων". Γιατί είναι δικαίωμά μου να αλλάζω τον τίτλο. Θες να τα σβύσω;

 8. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 03:34:42

  Ο μαθητής εκλαμβάνεται ως αντικείμενο, προς διαμόρφωση. Σαν να είναι κάτι άψυχο. Για να γίνει αποδεκτός, όφείλει, αδιαμαρτύρητα, να προσαρμόζεται,στις όποιες απαιτήσεις και προδιαγραφές ορίζουν...:

  οι γονείς
  το σόι
  ο δάσκαλος
  ο διευθυντής
  τα φροντιστήρια
  ο συλλογος γονέων
  ο δήμαρχος κι οι συν αυτώ
  ο περιφεριάρχης
  οι ψυχολόγοι
  το εκπαιδευτικό ινστιτούτο
  οι πολιτικοί
  η εκκλησία
  το υπουργείο παιδείας
  η τηλεόραση
  οι διαφημιστές
  οι προπονητές αθλοπαιδιών κα δραστηριοτήτων

  Ολοι οι παραπάνω,υποτίθεται,ότι κοπιάζουν ταυτόχρονα, για το καλό των παιδιών.Ομως, συμβαίνει αυτό, ή οι ενήλικες τελικά προσπαθούν να επιβάλουν την δική τους άποψη προς ίδια οφέλη (από προσωπική δικαίωση μέχρι οικονομικές απολαβές);

  Ολοι αυτοί οι φωτισμένοι ενήλικες κρίνουν και πιέζουν.Δεν ακούνε, δε συζητάνε, δεν επαναεξετάζουν,δεν σέβονται, δεν συνενοούνται μεταξύ τους.Κι όσο μεγαλώνουν οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις τους και τα συμφέροντα, τόσο τα παιδιά απορούν κι επανέρχονται στο μόνο ζωτικό, δικό τους χώρο που αποπνέει αθωότητα :

  την παιδική χαρά!

 9. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 03:38:19

  Ξέχασα τον νομάρχη (αυτός δεν δίνει και τα λεφτά;)

 10. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 25/01/2009 03:59:31

  @Factorx: Δεν μίλησα για τον τίτλο, αλλά για την μορφή "επιστολής" που είχε αρχικά το κείμενο. (Δεν θυμάμαι καν τον τίτλο).

  Και κάτι άλλο είναι ότι, από την στιγμή που μια ανάρτηση έχει υπογραφεί, απευθύνομαι ΠΑΝΤΑ στον συγγραφέα. Όχι στον "Factorx". Για μένα, η ευθύνη του "Factorx" σταματάει στο να είναι γλωσσικά και αισθητικά ΟΚ η ανάρτηση. Και μακάρι να ανήκουν σε όσο γίνεται πλατύτερο πολιτικό φάσμα οι απόψεις, και όσο το τηρείς αυτό τόσα πιο πολλά και τα "μπράβο" που σου πρέπουν.

  Αρκεί να μην είναι χυδαίες και πρόστυχες ΚΑΙ να υπάρχει εφάμιλλος αλογόκριτος σχολιασμός, ΧΩΡΙΣ την διαμεσολάβηση δικών σου σχολίων, ως "FactorX". Μπορεί να φας "λούκι", από το "μακρύ και το κοντό" του καθένα που θα ακούς, ΑΛΛΑ, στην πορεία, των καλλύτερων πολιτικών (και όχι μόνον) απόψεων το ΜΕΤΡΟΝ θα υπερισχύσει, και θα σε γράφει, στο διηνεκές, η ...Wikipedia.

  Τα υπόλοιπα, αδερφέ, "τα πάντα! όλα!", είναι της πλάκας και πονοκέφαλος φρικτός. Βαβούρα και "βαρ"- "βαρ"- "βάραμε με την σκούφια σου", IF you (don't) know what i mean, "What we do in life echoes to Eternity", -λέει ένα φιλαράκι...

  • ΑΝΝΟΥΛΑ avatar
   ΑΝΝΟΥΛΑ @ "νήπιος γέρων" 27/02/2010 20:35:24

   ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ.ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝτων παιδιων ειναι παρα πολλα
   αχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ
   χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ...........

 11. Factorx avatar
  Factorx 25/01/2009 04:01:07  @νήπιος γέρων; αυτόν εννοείς;

 12. rs avatar
  rs 25/01/2009 09:24:03

  3.@"νήπιος γέρων"
  "Γι’ αυτό πήρε και τον σεφ ο Σαλώμης στις …διακοπές στο Παιδείας, -φαίνεται.
  11.@"νήπιος γέρων"
  "Αρκεί να μην είναι χυδαίες και πρόστυχες ΚΑΙ να υπάρχει εφάμιλλος αλογόκριτος....."
  Εχει χαθεί η μπάλα τελείως.!!!Σχολιασμός υπονόμου με ....ευρυματικά ψευδώνυμα.

 13. KaryID avatar
  KaryID 25/01/2009 09:54:52

  Οι Pink Floyd φταίνε νομίζω ...
  @14: if you tolerate this then your children will be next

 14. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 25/01/2009 10:21:31

  Ο Εκπαιδευτικός δεν αναφέρεται στο σύνολο των προβλημάτων της Παιδείας μας για να ξιφουλκούμε (εύκολη που την έχουμε την ξιφολόγχη...) εναντίον του. Το αναφέρει ξεκάθαρα στην αρχή του σημειώματός του: ''ανάμεσα στα πολλά προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος...''
  Από αυτή την άποψη - και περιόριζόμενος στα της συμπεριφοράς των μαθητών και την απόπειρα διερεύνησης των αιτίων - της συμφωνώ μαζί του. Πράγματι, τα μεγάλο μέρος από τα σημερινά σχολιαρόπαιδα (τα παιδιά μας) είναι εν πολλοίς απαράδεκτα.
  Αν θα προσέθετα κάτι σ' αυτά που εκείνος επισημαίνει είναι:
  α) την απουσία ενός οράματος για την Παιδεία που να μπορεί να μπορεί να συνεγείρει και τα παιδιά. Έχω υπόψη μου το κοινωνικό όραμα - πώς θέλουμε δηλαδή να είναι η πατρίδα μας (πολιτιστικά τουλάχιστον) ύστερα από 20-30 χρόνια - ώστε να μπορέσει και η Παιδεία να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά γι' αυτό απαιτείται κοινωνική και πολιτικο-κομματική συναίνεση, έτσι, στις συνθήκες ''εμφυλίου'' που ζούμε ακόμα και για τα πιο ασήμαντα και αυτονήτα (ίσως κι ανόητα) ζητήματα, κάτι τέτοιο μοιάζει όνειρο απατηλό.
  β) την απουσία πραγματικής εσωσχολικής Δημοκρατίας και ισότητας τον μαθητών, πράγμα που δεν έχει να κάνει με τον όποιον συνδικαλισμό τους (''συνδικαλισμός'' και ''δεκατριάχρονα'' είναι έννοιες που παίζουν φάπες μεταξύ τους), αλλά ξεκινά από τον σεβασμό της ιεραρχίας (η Δημοκρατία, η Παιδεία, όπως και κάθε άλλο σύστημα, χαρακτηρίζονται από ιεραρχικές δομές) και φτάνει ως τις ''ενδυματολογικές διαφοροποιήσεις'' των παιδιών. Θα το έχετε παρατηρήσει, πιστεύω, ότι τα σχολεία έχουν καταντήσει ένα είδος πασαρέλας...
  γ) τον εξοβελισμό του πολιτισμού από τα σχολεία
  δ) την αξιολόγηση από την κοινωνία (μέσω θεσμών) της ποιότητας του εκπαιδευτικού προσωπικού (δασκάλων, καθηγητών κλπ), τόσο αναφορικά με τις γνώσεις τους και τη δυνατότητα τους να τις μεταφέρουν στα παιδιά (για να κερδίσουν έτσι την εκτίμησή τους), όσο για για το σύνολο της συμπεριφοράς τους (για να κερδίσουν έτσι τον σεβασμό τους). Είναι κοινός τόπος ότι μεγάλο μέρος των δασκάλων χρειάζονται τουλάχιστον αναμόρφωση όσον αφορά στις γνώσεις τους και στην παιδαγωγική τους κατάρτιση, αν όχι το να πάνε στα σπίτια τους.
  Το θέμα της Παιδείας είναι τεράστιο και, ίσως, το κεντρικό των προβλημάτων μας, ως χώρα. Είναι καλό που συζητάμε έστω επιμέρους πτυχές του, αλλά χρειάζεται περίσκεψη και σοβαρότητα όταν εκφέρουμε τη γνώμη μας, γιατί πολύ συχνά διαπιστώνω ότι μας χαρακτηρίζει το ''σύνδρομο του Κιουταχή'' - γιουρούσι κι όποιον πάρει ο χάρος...

 15. Άει σαλάγα τα avatar
  Άει σαλάγα τα 25/01/2009 10:25:37

  @nio
  Από αυτά που λες μάλλον εσύ θα ήσουν ο γονιός που είπε την ατάκα στον διευθυντή:
  «Ε τι έγινε; Και οι καθηγητές δεν καπνίζουν;»

  Αφού εσύ είσαι τόσο μάγκας και οι καθηγητές περνάνε τόσο καλά και κάθονται, τράβα 4-5 χρόνια τελείωσε πτυχίο, μεταπτυχιακά, πέρασε τον ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών (σε λίγο θα 'ναι πιο δύσκολο από το να τελειώσεις χάρβαρντ), πήγαινε σε καμμιά άγονη γραμμή με 900 ευρώ για 2-3 χρόνια και μετά έλα πανίβλακα να κάνεις επι της ουσίας τον παιδονόμο σε σχολεία μπορδέλλα με συλλόγους γονέων ανύπαρκτους ή του επιπέδου σου, με 1000 ευρώ το μήνα.

  Αν κατάλαβες τίποτα, κατάλαβες, γιατί IQRDQ.

 16. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/01/2009 10:47:24

  Φυσικά και δεν φταίνε όλοι οι υπουργοι και όλες οι κυβερνήσεις.Ο Κοντογιαννόπουλος π.χ. δεν φταιει καθόλου.Φταινε όμως εκείνοι που ξεσηκωθηκαν εναντιον του οταν προσπάθησε να βάλει καποια ταξη.
  Ολα αυτα τα γενικά δεν εχουν νόημα : Η μεταπολιτευτική Ελλάδα έχει και θα έχει πρόβλημα αριστεροαναρχισμου για τον ιδιο λόγο που η Σαουδικη Αραβία έχει πρόβλημα ισλαμισμού-επειδή αυτά τα μυαλά έχει ο κόσμος.
  Ειδικα αυτη την εποχή το πρόβλημα οξύνεται γιατί γονείς των 15χρονων δηλ. 45-50 ετών είναι η γενιά της μεταπολιτευσης.

 17. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 25/01/2009 11:00:19

  Λες ο Κοντογιαννόπουλος να ήταν ο σωτήρας μας και κανένας εκτός τον Σημίτη και Μητσοτάκη δεν το κατάλαβε ???????

 18. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 11:20:00

  Ψυχραιμία
  Δε μας έχετε συνηθίσει, σε τόσο ισοπεδοτικές κι υπεραπλουστευτικές ερμηνείες!
  Εκπλήσομαι κι απορώ!

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/01/2009 11:20:27

  Δεν είναι θέμα αντιληψεως.Δεν θελουμε να υπαρξει τάξη και πειθαρχία στα σχολεία οποτε τι φωνάζουμε;

 20. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/01/2009 11:27:37

  22.
  Iσως.Αλλά κάθε σύστημα για να λειτουργησει θέλει μορφές αμοιβης και τιμωρίας.Χωρίς ποινές για παραβάσεις δεν λειτουργει τίποτα.
  Οταν εγω ήμουν μαθητης στα ιδιωτικά σχολεία πήγαιναν εκείνοι που δεν ησαν καλοί και ήθελαν να περάσουν την ταξη επειδή οι γονείς τους πληρωναν.Τα ιδιωτικά σχολεία θεωρούνταν κατωτερα των δημοσιων.Υστερα από τρεις δεκαετίες "προοδου" η κατάσταση έχει αντιστραφεί-σήμερα τα ιδιωτικά θεωρουνται καλύτερα από τα δημοσια.

 21. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 11:29:08

  Συνεχίζω να ...απορώ!

 22. tony avatar
  tony 25/01/2009 11:42:22

  @18
  κατανοώ την οργή σου για τις δίκες σου επιλογές φίλε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕ άλλα σε παρακαλώ μην κατεβάζεις το επίπεδο της συζήτησης σέ επίπεδο σχολείου με χαρακτηρισμούς.Έστω και διαφωνείς με αυτό που λέει έστω και ειναι εντελώς βλακεία αυτο που λεει Σημαίνει ότι είναι πανιβλακας η μήπως εγινες εκπαιδευτικός Δημόσιος υπάλληλος για να μπορείς να χαρακτηρίζεις όποιον θέλεις και όπως θέλεις.Αυτό που δεν αντέχω στους δημ.υπάλληλους είναι η αλαζονεία τους.Γίνατε όλοι κράτος και βρίζεται όποιον γουστάρετε?Ζω δέκα χρόνια με γυναίκα εκπαιδευτικό και εχω ζήσει τον κύκλο σας.
  Τον χαρακτηρισμό τον έχετε στο στόμα σας,και την αλαζονεία της εξουσίας στην ψυχή σας.Και αυτό διδάσκεται και στα παιδιά.

 23. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/01/2009 11:53:07

  Αν μια κυβέρνηση θέλει παιδεία φτιάχνει , αν όχι δεν φτιάχνει.

  Αυτο δεν είναι καθόλου σωστό προκειμένου για την Ελλάδα σήμερα.Εκτός από τον Κοντογιαννόπουλο και ο Αρσένης αλλά και η Γιαννάκου κάτι ήθελαν να φτιάξουν.Οταν όμως θεωρείται φυσιολογικό οι μαθητές και οι φοιτητές να κάνουν καταλήψεις σχολείων και δρόμων όποτε δεν τους αρεσει ο νόμος,δεν προχωρά τίποτα.
  Η διαφορά με τα ιδιωτικά σχολεία είναι ότι εκεί ο μαθητης πληρωνει και δεν εχει διάθεση να διαλύσει αυτό για το οποιο πληρωνει.Επίσης εκει υπάρχει ιδιοκτητης που προασπίζει την ιδιοκτησία του ενώ στα δημοσια σχολεία δεν υπάρχει κανείς.

 24. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/01/2009 12:11:09

  Το κείμενο του κ. Εκπαιδευτικού είναι πολύτιμο. Όχι τόσο, διότι καταγράφει τα προβλήματα με συστηματικό τρόπο, ή διότι προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις, αλλά κύρια, διότι θίγει με σοβαρό τρόπο κάποια ζητήματα που αφορούν την παιδεία, βγάζοντας στο τέλος ένα ζωτικής σημασίας συμπέρασμα.
  Φυσικά μέσα στα όρια μιας ανάρτησης δεν είναι δυνατόν να γίνει μια ολοκληρωμένη αναφορά. Αξίζει όμως νομίζω, με βάση όλα αυτά τα σωστά και σημαντικά που αναφέρει ο κ. Εκπαιδευτικός, να προχωρήσει σε ένα βαθύτερο στοχασμό και να παρουσιάσει στο μέλλον με δομημένο τρόπο, άποψη και πρόταση.
  Στους εκπαιδευτικούς χρωστάμε πολλά. Ο Πλάτων αναλύει στο διάλογο "Φαίδων" (και αλλού) ότι η αρετή είναι διδακτή, κατά συνέπεια και διδακτέα. Αυτή προϋποθέτει δάσκαλο και μαθητή. Και η διδασκαλία της αποτελεί σύμφωνα με τον Πλάτωνα επιστήμη.
  Ο Πλάτων δεν αναφέρεται με αυτή τη διαπίστωση στο συμβατικό σχολείο, αλλά στη σχέση γέροντος και μυουμένου.Ζητούμενο της μύησης σε αυτή τη σχέση είναι η αρετή. Όμως το σχολείο ωφείλει να προσανατολίζεται σε αυτό το πρότυπο. Διότι, χωρίς το κύριο χαρακτηριστικό της γεροντικής σχέσης, που είναι ο έρως, δηλαδή η αγάπη προς τα παιδιά, είναι αδύνατον να συντελεστεί ουσιαστική διδασκαλία. Με αυτή την έννοια ο φίλτατος κ. Εκπαιδευτικός αμελεί να αναφερθεί στις δικές του ανεπάρκειες και αυτές των συναδέλφων του. Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο επάγγελμα. Αποτελεί ύψιστο λειτούργημα. Όσο και εάν είναι αποφασιστικής σημασίας η επηροή των γονέων στα παιδιά, άλλο τόσο είναι και αυτή των δασκάλων.
  Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν το επαγγελμά τους ως μέσο προσπορισμού. Όταν λένε ότι "κάνουν καλά τη δουλειά τους", εννοούν ότι πραγματοποιούν με συνέπεια τα προβλεπόμενα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως ένας υδραυλικός επιδιορθώνει "σωστά" το σωλήνα, όταν αυτός πάυει να στάζει, άσχετα κατό πόσο αυτός μεταφέρει τον οχετό των λυμάτων είκοσι μέτρα παρακάτω στη θέλασσα ή το ποτάμι.
  Οι αναφορές του Εκπαιδευτικού είναι πολύτιμες, διότι καταγράφουν όχι μόνο σημαντικές επιδράσεις του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος στην παιδεία, αλλά με έμμεσο τρόπο και την αμοιβαία αλληλουχία όλων ανεξαιρέτως των κοινωνικών δεδομένων, που συνθέτουν την κοινωνική πραγματικότητα. Με αυτή την έννοια, για να αλλάξη η παιδεία, πρέπει να αλλάξει η κοινωνία. Και κατ' ακολουθία, η οποιαδήποτε αλλαγή στην παιδεία συνεπάγεται ένα σημαντικότατο κοινωνικό αντίκτυπο. Ίσως αυτό να αποτελεί είδος σποράς, όπου ο θερισμός χρειάζεται κάποιο χρόνο. Αυτή την απλή αλήθεια, που αρεσκόμεθα να παρακάμπτουμε, αξιοποιούν συστηματικά τα κυκλώματα που απεργάζονται την κανιβαλοποίηση της κοινωνίας. Να γιατί ένας ευσυνείδητος και έντιμος εκπαιδευτικός είναι ο μεγαλύτερος επαναστάτης.
  Πριν αναφερθώ στους παράγοντες της εκπαίδευσης πέρα από τους εκπαιδευτικούς, κάνοντας εδώ κατ' αρχήν παύση, θα ήθελα κ. Εκπαιδευτικέ, να σας απευθύνω μια έκκληση:
  Πάρα πολλά βρίσκονται στο χέρι σας. Στο δικό σας και των συναδέλφων σας. Γνωρίζετε, ότι τα παιδιά, πέρα από τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις που τα χαρακτηρίζουν, διαθέτουν ένα ανεπανάλληπτο αισθητήριο. Γι' αυτό έχει φροντίσει η φύση ("πάντα θεωρίας εφίεσθαι...είτε τις παις είτε ανήρ παίζει ή σπουδάζει, θεωρίας ένεκεν", Πλωτίνος). Ποτέ δεν θα πάψετε να έχετε μπροστά σας, ένα αξιόλογο ανθρώπινο εν δυνάμει δυναμικό, που ενδόμυχα επιζητεί μόρφωση. Η δική σας αγάπη και το δικό σας παράδειγμα και μαρτυρία μπορούν πρώτιστα να μετστρέψουν πολλά. Διότι το κυριότερο που χρειάζονται τα παιδιά είναι Πρότυπα.

 25. Άει σαλάγα τα avatar
  Άει σαλάγα τα 25/01/2009 12:17:34

  Όπως σου μιλάνε μιλάς tony.

  Όταν χωρις επιχειρήματα λες για χιλιάδες ανθρώπους "ξεχασιάρηδες", "πόσα πήρες μαύρα" και "τα έχετε κάνει μαντάρα και λουστείτε τα" κατα τη γνώμη μου βλάκας και αδαής είσαι. Αυτή είναι η κατάλληλη Ελληνική λέξη για την περίπτωση.

  Εσύ γιατί θίχτηκες με το βλάκα το δικό μου και όχι με τις βρισιές του νιο.

  Αυτά για τον νιο. Για να 'ρθούμε σε σένα τώρα.

  Μπορείς να μου αναλύσεις αυτό που έγραψες;
  "κατανοώ την οργή σου για τις δίκες σου επιλογές φίλε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕ άλλα σε παρακαλώ μην κατεβάζεις το επίπεδο της συζήτησης σέ επίπεδο σχολείου με χαρακτηρισμούς."

  Εσύ σε ποιο επαγγελματικό επίπεδο βρίσκεσαι; Όπως μιλάς υπονοείς ότι είσαι κάποιο ανώτερο επίπεδο, όχι σε επίπεδο σχολείου (τς τς τς-κατά τα άλλα εγώ είμαι αλλαζόνας). Όχι γιατί είμαι περίεργος αλλά για να σου σούρω και για το δικό σου επαγγελματικό επίπεδο τα ανάλογα. Στην Ελλάδα όλοι καλά γνωριζόμαστε.

  Λες για τις "δικές σου επιλογές" δηλαδή για τις δικές μου ΛΑΘΟΣ επιλογές. Εμμέσως παραδέχεσαι ότι η εκπαίδευση είναι μια υποβαθμισμένη χαμηλού επιπέδου απασχόληση και ότι είμαι και βλάκας που αντί να δώσω ΑΣΕΠ ξέρω γω τελωνειακών όπου θα πέρναγα και αέρα πατέρα και θα είχα τώρα τα τυχερά μου πήγα σαν βλάκας και έδωσα για εκπαιδευτικός.

  Με το διεφθαρμένο σκεπτικό της εποχής το οποίο φαίνεται ότι ασπάζεσαι, έχεις δίκιο αλλά μόνο η καλυτέρευση της παιδείας δεν σε ενδιαφέρει. Ναι λοιπόν με το σκεπτικό σου είμαι αν όχι "βλάκας" τουλάχιστον ρομαντικός. Εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι.

 26. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 12:24:42

  Ψυχραιμία

  Το 85% των μαθητών,σε όλη την χώρα, απορροφούνται από τα Δημόσια σχολεία και μόλις το 15% από τα ιδιωτικά. Μάλιστα με την τρέχουσα κρίση, οι διαρροές μεγαλώνουν απο τα ιδιωτικά προς τα δημόσια σχολεία. Αρα, αν συζητάμε για την παιδεία τι θα σχολιάσουμε : το καθεστώς των ιδιωτικών ή των δημοσίων;

  Ενα ένα τα γεφυράκια, αν θέλουμε αποτέλεσμα...


  @Anonymous 27..... ή Κ (για να ξέρουμε δηλ.)

  Τόσο γρήγορα τελειώνεις πάντα...καλά τα λές:
  Συνέχισε, για να ολοκληρώσουμε κι εμείς τις σκέψεις μας!

 27. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/01/2009 13:06:56

  31.
  Aσφαλώς κανείς δεν θέλει να πληρωνει και σε εποχή οικονομικης στενότητας προτιμά τη δωρεάν παιδεία.
  Το θέμα όμως είναι πως θα ξανανεβουν τα δημοσια σχολεία.
  Για να γινει αυτό απόλυτη προυποθεση είναι η απαγόρευση των καταλήψεων για οποιοδηποτε λόγο.
  Αλλα μετρα είναι : Επαναφορά των επιθεωρητών που θα επιλεγουν μεσω ΑΣΕΠ από τους καθηγητές για την αποφυγη κομματικών κριτηρίων και αξιολογηση των εκπαιδευτικών με επίπτωση στον μισθο τους.
  Συχνότερες εξετάσεις των μαθητών.
  Αποσύνδεση των εισαγωγικών στα πανεπιστημια από το σχολείο που θα γινονται όπως παλιά τον Αυγουστο-Σεπτέμβριο.

 28. sfirao kleftika avatar
  sfirao kleftika 25/01/2009 13:11:47

  "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να αλλάζει ούτε από υπουργό σε υπουργό ούτε από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να ταυτίζεται με πειραματισμούς ή με ανατροπές ούτε βέβαια να καθορίζεται από δογματισμούς, ιδεοληψίες, μονόπλευρες αντιλήψεις."

  Η παραπάνω δήλωσε δεν ανήκει σε κάποιο στέλεχος της Αντιπολίτευσης αλλά στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατα την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την Παιδεία...

  Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός μας θεωρεί μ@λ@κες...

  Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι έχει το θράσος να προχωράει σε μια τέτοια δήλωση όταν μέσα σε 5 χρόνια πρωθυπουργίας έχει αλλάξει τρεις υπουργούς Παιδείας όπου ο καθένας εφάρμοζε και διαφορετική πολιτική...

  Μαθητές , φοιτητές και καθηγητές παρακολουθούν εδώ και 5 χρόνια τους "πειραματισμούς" , τις "ανατροπές" , τους "δογματισμούς" , τις "ιδεοληψίες" και τις "μονόπλευρες αντιλήψεις" που κατήγγειλε χθες ο Καραμανλής...

  Και απαιτεί να ξεκινήσουν όλοι μαζί διάλογο από την αρχή...

  Ε...Άι στο διάλο(γ)ο... Από parapolitiki

 29. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 13:34:38

  @35 ψυχραιμία

  Στο βαθμό που συζητάς για την παιδεία, μόνο μέσα απο το πρίσμα ιδιωτικό-δημόσιο, νομίζω, χάνεις την ουσία της συζήτησης για τις ανάγκες της ΠΑΙΔΕΙΑΣ!

  Οπως στα δημόσια, υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά, έτσι και στα ιδιωτικά υπάρχουν άλλα με μειωμένες ικανότητες. Ε, και; Σχολεία δύο ταχυτήτων δεν πρέπει να υπάρχουν. Το παιδί, πρέπει, να νοείται ως το επίκεντρο της παιδείας κι όχι οι κανόνες της, περι την παιδείαν,αγοράς.

  Αν θεωρείς, ότι οι γονείς των δημοσίων δεν πληρώνουν, μάλλον μας γράφεις από το Λουξεμβούργο, ως φιλέλλην!

 30. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 13:36:48

  @Anonymous

  Στο δια ταύτα, νομίζω ότι το ΤΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ, είναι το θέμα, της διαφωνίας.

  Πολύ καλά ...όσα μας λές!

  (το Κ, τί το έκανες)

 31. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/01/2009 13:41:03

  37.
  Πληρωνουν λιγότερο.Εγω θα προτιμουσα να υπαρχουν μονο δημοσια.Αλλά για να γινει αυτό πρέπει να ανασυγκροτηθουν.

 32. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/01/2009 13:44:12

  Επειδή τεθηκε και το ερωτημα του εκπαιδευτικου προγράμματος ασαφαλώς πρέπει να μπουν μαθήματα προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθηκες,υπολογιστές,αθλητισμός κλπ αλλά όλα αυτά είναι αδυνατον να γίνουν αν δεν εξασφαλισθεί στοιχειωδης πειθαρχία στο σχολείο και αυτό ήταν το ζητημα του άρθρου.

 33. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/01/2009 13:46:45

  Όσο αφορά το πολίτιμο συμπέρασμα του Εκπαιδευτικού, ότι η παιδεία ξεκινάει από το σπίτι, θα το διεύρηνα με τη διαπίστωση, ότι η παιδεία ξεκινάει από το μαιευτήριο. Με το πρώτο φιλί της μητέρας στο βρέφος. Συνηθίσαμε να μην εκτιμούμε κατάλληλα, τις συνέπειες των πράξεων μας. Η δράση και οι αντιδράσεις μας στηρίζονται στον τρόπο που έχουμε παρασκευαστεί και στις παρορμήσεις μας. Πολύ σπάνια είνσι συνειδητές.
  Εάν αποσκοπούμε σε αποτίμηση του προβλήματος της παιδείας, οφείλουμε να διαχωρήσουμε τους παράγοντες που υπεισέρχονται, σε άμεσα εκπαιδευτικούς και σε εξωεκπαιδευτικούς. Όλοι αυτοί απαιτούν βελτίωση, ή πλήρη επαναπροσδιορισμό. Ο ιχυρισμός, ότι κάποιοι από αυτούς επιδέχονται αλλαγή, ενώ άλλοι όχι, αποτελεί συνθηκολόγηση, τουλάχιστον μερική, αλλά με μοιραία αποτελέσματα, μπροστά στα προβλήματα.
  Κατανοώ το πρόβλημα του φίλου Εκπαιδευτικού, όταν καλείται να μορφώσει παιδιά, που έχουν υποστεί καθίζηση προσωπικότητας και ψυχοσωματική στρέβλωση κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, η οποία εντείνεται συστηματικά, όσο αυτά βρίσκονται έξω από το σχολείο, στο σπίτι. Πράγματι αυτός ο παράγοντας είναι καταλυτικός. Όμως δεν μπορούμε να μεταθέτουμε τα πάντα σε εξωεκπαιδευτικούς παράγοντες, διότι το πρώτο που οφείλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο εαυτός μας.
  Το πλαίσιο της ανάπτυξης δράσης του εκπαιδευτικού είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η αντίληψη ποινής και αντιμισθίας που αναφέρθηκε, ως άξονας πειθάρχησης και κινήτρων συμμετοχής για τους μαθητές, απέτυχε ιστορικά. Οι Μανιχαϊστές της εξουσίας τα αντικατέστησαν με το μπάχαλο. Η εκπαίδευση δεν χρειάζεται να είναι καταναγκασμός. Ένα εύστοχο πρόγραμμα διδασκαλίας και μια συνετή μεταφορά του στα παιδιά, οφείλει να μορφώνει και ψυχικά, να κινεί το ενδιαφέρον, να προσβλέπει ακόμη στην αναζήτηση της δισακαλίας από τα παιδιά ("και άνευ οβολών διδάσκεσθαι", Πυθαγόρας). Οφείλει να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν και όχι να τα ευνουχίσει. Ακόμη, και όσο αφορά και τις κακές τάσεις, που αναμφίβολα έχουν. Αρχή της ιατρικής είναι κατά κανόνα η θεραπεία. Ο ακρωτηριασμός μπορεί να υπάρχει μόνο ως το αναπόφευγο.
  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να αντιστρέψει την επηροή της τηλεόρασης. Οι πρώτοι που πρέπει να διδαχθούν είναι οι γονείς. Οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα των πρώτων τάξεων, ωφείλουν να θέσουν τα ζητήματα διαπαιδαγώγησης με διακριτικό τρόπο, στις συγκεντρώσεις γονέων. Οφείλιει να εντάξει τους γονείς σε πρόγραμμα δραστηριοτήτων προς όφελος της τάξεως. Πριν από κάθε τι οφείλει η ΑΔΕΔΥ να μην περιρίζεται σε αιτήματα μισθολογικών βελτιώσεων, αλλά να προβάλλει θέσεις βελτίωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος. Έτσι θα κερδίσει και την ουσιαστική κοινωνική συμπαράσταση.
  Οι εκπαιδευτικοί ωφείλουν να πάρουν πρωτοβουλία, για να οργανώσουν τους γονείς ενάντια στα ναρκωτικά. Όχι με ευχολόγια. Όταν το κράτος αδρανεί, επιβάλεται η αυτοδικία. Τα ντηλέρια χρειάζονται παλούκι επί τόπου. Στα στέκια που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον των σχολείων. Τα παραμύθια, να περιμένω 4 χρόνια, μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση, δεν μου επαρκούν. Όταν το παιδί μου έχει καταντήσει σουρωτό. Και όταν ο πατέρας της ανπληρώτριας ποέδρου της βουλής έχει καταδικαστεί για τέτοιες εγκληματικές πράξεις.
  Δεν είναι όμως μόνο το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος. Όπως σωστά εντοπίζει ο Εκπαιδευτικός ο αγώνας ξεκινάει στο μεαιυτήριο.

 34. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 13:58:39

  @39 Ψυχραιμία

  Η σύγκριση δεν γίνεται ανάμεσα στο μονοθέσιο σχολείο Αγαθονησίου και το αντίστοιχο του Ηττον στα ιδιωτικά.

  Αν συγκρίνεις, το πόσο κοστίζει ένα παιδί στο μέσο ιδιωτικό και στο μέσο δήμοσιο, η τελική διαφορά είναι ανάξια λόγου.

  Επίσης, οι μαθητές έχουν τα ίδια μέτρια βιβλία, την ίδια ύλη, το ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Ως εκ τούτου, απαιτείται επαναπροσδιορισμός της Παιδείας, για χάρη όλων των παιδιών κι όχι μόνο για την υποβαθμισμένη δημόσια παιδεία , όπως εσύ διακρίνεις!

 35. KaryID avatar
  KaryID 25/01/2009 14:07:40

  @40:Μποτίλια, με αφορμή τη φράση σου για το φιλί της μητέρας στο βρέφος και στο πνεύμα του σχολίου σου για τον καταναγκασμό στην εκπαίδευση:
  Axel Rose: sweet child of mine ...
  Τι υπέροχοι στίχοι και μουσική από έναν "καταραμένο" καλλιτέχνη

 36. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/01/2009 14:22:22

  Τι ενοούμε όταν λέμε "γονείς", όσο αφορά τα παιδιά; Στην ουσία τα πάντα εκτός σχολείου.
  Δεν είναι μόνο το παρκάρισμα των παιδιών μπροστά στην τηλεόραση, για να μπορούν να εργάζονται, να ξεκουράζονται ή να γκομενιάζουνε οι γονείς. Ένα πολύ βασικό ζήτημα, που διαμορφώνει ψυχοσωματικά τα παιδιά είναι η διατροφή. Αφήνω τη σημαντική πλευρά των διατροφικών συνηθειών ΟΤΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, κατά μέρος. Τα φαστ φουντ, ως βάση διατροφής, όχι μόνο από τα παιδιά, αλλά και από τους γονείς, σε συνδιασμό με την μόλυνση στις μεγαλουπόλεις, έχει μεταστρέψει τον γενετικό κώδικα. Και η κατακρύμνηση του συντελείται με γεωμετρική πρόοδο. Το 70% των ανδρών έχει εξασθενησμένο σπέρμα. Θα το πώ έξω από τα δόντια και ας φωνάζουν οι "προοδευτικοί": Το σπίτι δεν αναπτύσσει πλέον μαθητές, αλλά υποψήφια κανιβαλάκια για τον Σόρος. Προσέξτε τα παιχνίδια που δίνεται στα παιδιά σας. Τέρατα, τσόμπις, νάυλον φίδια, πλαστικοί βρυκόλακες, ηλεκτρονικά της σφαλιάρας.
  ΟΙ ΜΑΝΑΔΕΣ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΚΟΜΕΝΙΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΦΑΓΗΤΑ ΕΥΓΕΥΣΤΑ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ. ΚΟΨΤΕ ΠΙΤΣΕΣ-ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ-ΤΣΙΠΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΙΟ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΒΛΑΒΗ. ΔΩΣΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΡΟΥΤΑ. ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΨΑΡΙ.
  ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΙΤΕΝΤΟ. ΠΕΞΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΑ. ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ. ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ.
  ΚΟΦΤΕ ΤΟ "ΜΗ". ΔΙΔΑΞΤΕ ΤΑ - ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

  Ο ΣΟΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ. ΟΠΩΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΠΝΥΞΕ ΤΑ ΦΙΔΙΑ. Ο ΜΥΘΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΝΟΗΜΑ.

 37. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 14:23:09

  @40
  Μποτίλια

  Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεφύγει το σύστημα από κάθε ευθύνη για την εκπάιδευση των παιδιών, είναι να επικαλείται το αυτονόητο, του ρόλου των γονέων.

  Από το νηπιαγωγείο κι έπειτα ο ρόλος όλων αυτών των υπολοίπων, που αναφέρω στα 8,9 ...είναι καθοριστικός κι ενίοτε και καταστροφικός!

 38. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 14:25:22

  σόρυ 9,10 εννοώ!

 39. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/01/2009 14:30:27

  @KaryID
  Μιλάμε για αγάπη και τελικά ενοούμε μονάχα τον εαυτό μας. Ποτέ δεν προσέξαμε τον τρόπο, που πιάνει ο Βαμβακάρης τον μπαγλαμά.
  (Πάω στο Youtube για τον Axel).

 40. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/01/2009 14:35:05

  @anonymous 45
  Τα σχόλια είναι άψογα. Πέραν του ότι μιλάς (και) στην (δική μου) καρδιά.

 41. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 14:58:49

  @48Anonymous K.... δηλαδή;


  "τι παιδεία θέλουμε έχει σχέση με το που θέλουμε να φτάσουμε ως λαός-έθνος. Τι χρειάζεται η κοινωνία μας ως πολίτες και ως επαγγελματίες τα επόμενα χρόνια. Εκεί σηκώνει αρκετή κουβέντα…"

  Στο 37 αναφερόμουνα σε εσένα, γιατί κάτι έλειπε σε όσα σωστά μας είπες. Το κράταγες για το 48, αλλά αυτή είναι η ουσία κι αναρωτιέμαι, αν ασχολείται κανείς μαζύ της...

  "τι παιδεία θέλουμε έχει σχέση με το που θέλουμε να φτάσουμε ως λαός-έθνος.." Ανώνυμος 48

 42. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 15:00:35

  @Μποτίλια

  Οταν μιλάς απο καρδιάς, ακόμη και λάθος να κάνεις, το συζητάς, το βελτιώνεις...

  Τα "νιτερέσα" να φοβάσαι....

 43. gf-dmp avatar
  gf-dmp 25/01/2009 15:22:39

  @28 - Μποτίλια: "...χωρίς το κύριο χαρακτηριστικό της γεροντικής σχέσης, που είναι ο έρως, δηλαδή η αγάπη προς τα παιδιά, είναι αδύνατον να συντελεστεί ουσιαστική διδασκαλία..."

  Όμως, μην ξεχνάμε, ότι ΕΞΙΣΟΥ απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η Υποταγή του μυουμένου. Αν ο Δάσκαλος οφείλει να αγαπά τον Μαθητή, ο Μαθητής οφείλει να σέβεται και να ακούει τον Δάσκαλο.

  @33 - ψυχραιμια: Συμφωνώ

 44. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 25/01/2009 15:54:55

  Ας γραψω κι εγω,μερικα,για να τα βγαλω απο μεσα μου,γιατι δυστυχως, αν και πισω απο ολες τις ανωμαλιες που μας δερνουν,κρυβεται αυτο το ζητημα,δηλαδη το εκπαιδευτικο,κανεις δεν ασχολειται,η και αν ασχοληθει,ειτε εχει αγνοια,ειτε γλειφει συνειδητα,για καποιο οφελος δικο του.
  Συμφωνω με πολλα απ αυτα, που γραφονατι στο αρχικο σχολιο.
  Φυγαμε απο το μοντελλο Καζαντζακη,
  ¨»δασκαλε,να ο γιος μου.Το κρεας,δικο σου, τα κοκκαλα δικα μου»,στο προτυπο,
  »ενα μπουρδελο ητανε,παρα πολυ μεγαλο».
  (Απο την Οδυσεια σε παραλλαγη σεξουαλικη,για οσους πολυ παλιους την ξερουν).
  Ειναι γεγονος,επειδη εγω,διοριστηκα το Μαρτη του 67,λιγο πριν κατεβουν τα τανκς,και εκατσα μεχρι το 2002,προλαβα να δω, και να υποστω,ολες τις αλλαγες στην Ελληνικη Κοινωνια,και αρα και τις επιπτωσεις που ειχαν αυτες στα Σχολεια.
  Στην αρχη,τα παιδια,καθοντουσαν με σταυρωμενα χερια,δεν ξερω ποσοι το θυμαστε αυτο,αλλα εγω το θυμαμαι πολυ καλα,γιατι γυρισα στο σπιτι μου,την πρωτη μερα που επιασα δουλεια,και το ειπα στους δικους μου.
  Και αυτο κρατησε,μεχρι και το 75,οταν ηλθα στην Αθηνα μετα απο μερικα χρονια στην Επαρχια.
  Ανεβαινε ηδη το πασοκ, και η ατμοσφαιρα ηταν «προεπαναστατικη»,και μια ελπιδα αχνοφαινοταν στον αερα,οτι και καλα, κατι θα αλλαξει.Και τη δικτατορια,την αφηναμε σιγα σιγα πισω.
  (Οχι ακριβως ομως,γιατι θυμαμαι,οτι οταν πηγαιναμε σε τιποτα φεστιβαλ της ΚΝΕ το φθινοπωρο,που ηταν παντα στην Καισαριανη, η στην Κοκκινια,και μας εφερνε ειδικο λεωφορειο μεχρι το Μουσειο,μας αφηνε στα σκοταδια,και με τα φωτα σβυστα.Ο φοβος που φυλαει τα ερμα,που λενε;).
  Απο τοτε και μετα,το κλιμα στα Σχολεια,αρχισε να αλλαζει,και ομολογω,οτι εβαλα κι εγω το χερακι μου σ αυτο,(και ζητω ταπεινα συγγνωμη ),γιατι νομιζα ο καλος σου,εν τη επαναστατικοτητι μου,τοτε,οτι δεν επρεπε να ειναι τοσο πιεσμενα τα παιδια,και επρεπε να τους αμολησουμε λιγο τα λουρια.Δυστυχως,το πραγμα ξεφυγε και σιγα σιγα,και μετα την ανοδο και του πασοκ στην κυβερνηση,τα Σχολεια,πηραν αλλο δρομο.
  Μεσολαβησε και η «ιδιοφυης» διαταξη-νομος του Βερυβακη,να ανοιξει τις πορτες προς τα Λυκεια,,καταργωντας τις εισαγωγικες που υπηρχαν,και απο κει και μετα,εγινε της ...ποπης.Γιατι οταν επιτρεπεις-αναγκαζεις,παιδια που δεν εχουν ιδεα του τι γινεται,με αριστουχους,χανουν ΚΑΙ οι δυο.Και αυτο γινεται, απο τοτε και μετα.
  Τωρα για τα φροντιστηρια,αυτο γινοταν και τον καιρο το δικο μου,μονο που τοτε,ηταν σαν τα Σχολεια,με 30,40,η και 50 μαθητες ανα τμημα, και οχι γκρουπακια,η και ιδιαιτερα,οπως τωρα.Και με πολυ φτηνοτερα διδακτρα επομενως.Και ετσι, μπαινανε αβερτα παιδια,σε πολυ καλες Σχολες, απο μεσαιες και χαμηλες κοινωνικα ταξεις,ενω τωρα, πολυ πιο δυσκολα.
  Και αυτο με τα φροντιστηρια, γινοταν τοτε,γιατι οπως θα θυμουνται οι παλιοι,εμεις διναμε εξετασεις,επι της ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ υλης,ενω τωρα,δινουν επι της ΔΙΔΑΧΘΕΙΣΗΣ.Και η διαφορα,ειναι απροσμετρητη.
  Αλλο να σε ρωτανε πραγματα,που υποχρεωτικα τα εχεις διδαχθει σωνει και καλα στο Λυκειο,και αλλο να σου ζητανε,αυτο που ΕΠΡΕΠΕ να ξερεις, για να μπεις στο Παν/μιο.Το διδαχτηκες,δεν το διδαχτηκες.
  Οσον αφορα στο οτι ο γονιος νομιζει οτι το παιδι του, ειναι τουλαχιστον ενας μικρος Αινσταιν, δεν το συζηταμε.Το κακο ειναι, οτι και μαλακιες να κανει ,παλι δεν καταλαβαινει τιποτα ο γονιος του, και θεωρει οτι του ανηκουν ολα και δεν ειναι δυνατον να του τιμωρησεις το παιδι.
  Α ρε κατι 15θημερες αποβολες, που δινοντουσαν για ψυλου πηδημα παλια.Και στο δικο μου το Σχολειο, το Προτυπο στον Πειραια,ο αποβληθεις, επρεπε να ειναι παρων στο Σχολειο, μεσα στην αυλη, αλλα οχι και στο μαθημα.
  Και μετα,ειναι και κατι αλλο, που το θεωρω,παρα πολυ βασικο.Σημερα τα παιδια,θεωρουν οτι τους οφειλεται ενα απολυτηριο, και ενα πτυχιο, και μη σου πω και ενα διδακτορικο.Και ετσι και του πεις, οτι δεν μπορει να παει παραπανω, ειναι ικανος να φερει τα πανω κατω.Ετσι τον μαθανε βλεπεις.Η δικη του η ευθυνη, απλως δεν υπαρχει.
  Παλιοτερα,θα σας γραψω ενα περιστατικο, απο την Τριτη Γυμνασιου,το 1956 θα ηταν,οπου τα αποτελεσματα των προαγωγικων εξετασεων, εδειξαν οτι απο τους 50 που ηταν στο τμημα, μονο 13 ειχαν προαχθει, και μερικοι, μετεξεταστεοι.Οι αλλοι, το μπουλο.
  Ο Ματαραγκας,καλο παιδι,αλλα απο τους ελευθερους και ωραιους, εμεινε στην ιδια.
  Ειχε ξαπλωσει λοιπον κατω στο πεζοδρομιο, ζεστες γαρ,αφου τα αποτελεσματα βγαινανε τελος Ιουνιου τοτε,και η περιοχη ηταν γειτονια, και ουτε αυτοκινητα και μηχανες τρεχανε στα πεζοδρομια,και χαζευε.
  Η «Γαλλιδα», περασε, για να παει στο Σχολειο, και τον ρωτησε,τι εγινε Ματαραγκα,με τα αποτελεσματα;
  ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑ Κυρια,ειπε ο ανθρωπος.
  Πηγαινετε σημερα,να ρωτησετε καποιον που εμεινε, αν τον βρειτε βεβαια,γιατι σημερα απλως, δεν υπαρχουν τετοιοι, εκτος και αν εχει μεινει απο απουσιες,να δειτε τι θα σας απαντησει στην ιδια ερωτηση.
  ΜΕ ΚΟΨΑΝΕ,θα σας πει.
  Η δικη του η ευθυνη δηλαδη, ειναι ανυπαρκτη,και εκει νομιζω οτι ειναι μια απο τις βασικες αιτιες για τα χαλια που υπαρχουν στα σημερινα Σχολεια.
  Τωρα επειδη λογω ηλικιας, πρεπει να ριξω και καναν υπνακο το μεσημερι, θα σταματησω εδω, και εφοσον συνεχιστει ο διαλογος,θα ξαναγραψω καμια αλλη ιστορια.
  Σας χαιρετω.

 45. Mποτίλια στο πέλαγος avatar
  Mποτίλια στο πέλαγος 25/01/2009 16:13:46

  @gf-dmp
  Γέρασα αλλά γέρων δεν κατάφερα να γίνω. Τι να απαντήσω; Φοβάμαι ότι στη γεροντική σχέση δεν υπάρχουν "ωφειλές". Η αγάπη δίνεται πάντοτε χωρίς πρϋποθέσεις, όπως τη δίνει η μάνα στο παιδί. Ορθά διαπιστώνεις ότι ο Χριστιανικός Ορθόδοξος Μοναχισμός προβλέπει απο τον μυούμενο Υποταγή. Γι αυτό παρηγοριέμαι με το Βούδα, που πρότρεψε τους μαθητές του να ρέουν όπως τα ποτάμια και όχι όπως τα κανάλια.

 46. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 25/01/2009 16:21:07

  Το νούμερο 31, ηταν δικό μου σχόλιο, ο δαίμων του υπολογιστή μάλλον. Τον κανόνισα.

 47. ... avatar
  ... 25/01/2009 16:35:40

  Factorx, δεν ανεβάζεις το θέμα της παιδείας στον κόσμο των ιδεών, να το συζητήσουμε όπως πρέπει και από την αρχή; Να' σαι καλά...

 48. Γιόζεφ Κ. avatar
  Γιόζεφ Κ. 25/01/2009 16:43:08

  "In order to be respected, authority has got to be respectable."
  Το έγραψε ο Τομ Ρόμπινς και κάνει όλα τα άλλα επιχειρήματα να μοιάζουν με "απλώς οδοντόκρεμες".
  Επειδή πολλοί νοστάλγησαν τα "αθώα" χρόνια της χουντικής και της μεταχουντικής εκπαίδευσης που βασίζονταν στο φόβο και την υποταγή, όπως και την απόπειρα Κοντογιαννόπουλου για επαναφορά ελέγχου της εξωσχολικής συμπεριφοράς, της ποδιάς κλπ, ας προβληματιστούμε λίγο περισσότερο γιατί πρέπει και οι άνθρωποι και οι θεσμοί να ακολουθούν τη γενικότερη εξέλιξη και όχι να οπισθοδρομούν.

  Μαζί με τη χειραφέτηση των μαθητών έπρεπε να υπάρξει και εξέλιξη των καθηγητών και των υπολοίπων δομών σε μια πιο γνωσιοκεντρική και κριτική κατεύθυνση. Ήταν επόμενο οι μαθητές να γυρίσουν την πλάτη στην παπαγαλία και στην από έδρας διδασκαλία.

  Όσο αργά κι αν είναι, η λύση είναι να πάμε μπροστά και όχι πίσω.

 49. Eichmann avatar
  Eichmann 25/01/2009 16:49:56

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανήλικοι δεν έχουν δικαιώματα πολίτη (δεν ψηφίζουν κλπ)
  Έχουν όμως δικαίωμα στην αγωγή.

  Η φιλελευθεροποίηση του τρόπου της σχολικής διδασκαλίας και της εξωσχολικής συμπεριφοράς δεν είναι δικαίωμα που πηγάζει από πουθενά..
  Είναι προνόμιο που τους παραχωρεί το όποιο σύστημα -καθεστώς.
  Η κάθε κατάχρηση των παραπάνω οδηγεί σε κόλαφο.

 50. gf-dmp avatar
  gf-dmp 25/01/2009 17:58:09

  @54 - Μποτίλια: Ναι μεν, "η αγάπη δίνεται πάντοτε χωρίς προϋποθέσεις" αλλά ο Μαθητής δεν πρόκειται να ωφεληθεί αν προτιμά να μιλά αντί να ακούει.
  Σχετικά με τα του Χριστιανισμού - Βουδισμού, καλύτερα να μην ανοίξουμε εδώ θρησκευτική συζήτηση, δεν συμφωνείς?

  Όσον αφορά στο θέμα της συζήτησης, στα της Παιδείας δηλαδή, δεν ισχυρίζομαι ότι έχω την λύση. Τείνω πάντως υπέρ της άποψης ότι η λύση μπορεί να δοθεί μέσα από διακομματική συναίνεση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

 51. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 18:03:24

  @ 55 Anonymous K...

  Speachless...! Τέτοια σύμπτωση!

  Το φινλανδικό πρότυπο είχα κατα νου, όχι μόνο με αφορμή την εκπομπή του Τσίμα, αλλά κι ένα κείμενο που μου είχαν περάσει στο email. Μοιάζει,ισορροπημένο και με επίκεντρο το παιδί.

  Ο κ.Πεπελάσης, αν και κάποιων χρόνων, απόλυτα σύγχρονα επισήμανε τη δυσκολία επικοινωνίας των ενηλίκων, γύρω από τα παιδιά : καθείς κι ο χαβάς του και τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

  Τι να σεβαστούν μετά οι μαθητές, στο κοινωνικό σύνολο που τους "φροντίζει":

  Δασκάλους που αλληλοκαρφώνονται για τα κομματικά;
  Διευθυντές με χαριστική απόσπαση-αργομισθία;
  Βιβλία γεμάτα χρώματα, λάθη και ανακρίβειες;
  Συλλόγους γονέων με μικροπολιτικές φιλοδοξίες;
  Δημάρχους-μάγους στη διαχείρηση σχολικών κονδυλίων;
  Επιστάτες άφαντους,διορισμένους απο κάποιο κόμμα;
  Γονείς χορηγούς σχολείων, για να καλυφθούν οι "ατασθαλείες" των παιδιών τους;
  κλπκλπκλπ

 52. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 18:56:57

  @55 Anonymous K

  ...μαζύ είχαμε μια σουρρεαλιστική συζήτηση εδώ, για τη σχέση το 89 με το χρηματιστήριο!
  Αν ναι...υπομονή έχω..απάντηση περιμένω!

 53. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/01/2009 19:56:33

  @gf-dmp
  Συμφωνώ με την απάντησή σου.

 54. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 20:06:06

  Μποτίλια και gf-dmp

  H παιδεία,όπως κι η εξωτερική πολιτική,τα Εθνικά μας θέματα δηλαδή, είναι πολύ κρίσιμα, ώστε να μένουν στα χέρια κομματικών συντεχνιών και προσωπικών φιλοδοξιών.

  Ενδεχομένως, διακομματικές συμφωνίες υπό την σκέπη κι εγγύηση (για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους) του Προέδρου της Δημοκρατίας, να αποτελούσαν κάποια λύση!

 55. gf-dmp avatar
  gf-dmp 25/01/2009 20:44:27

  @64 - anonymous: Φαίνεται πως συμφωνούμε. Ειδικά ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νομίζω ότι καλό θα ήταν πρώτα να αναβαθμισθεί ο ρόλος του, για να έχει σημασία η συμμετοχή του.

 56. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/01/2009 22:00:54

  @anonymous 64
  Θίγεις ένα τρομερά σημαντικό θέμα. Αυτό της κοινωνικής και πολιτικής διαχείρησης. Οι τομείς που επιλέγεις, ως άξονες ενός επαναπροσανατολισμού, είναι νομίζω ιδιαίτερα κατάλληλοι για να προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε τον προβληματισμό μας.
  Θα ήταν όμως σκόπιμο να μην εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε ένα συγκεκριμένο δεδομένο, αλλά να προσπαθήσουμε μια πιο σφαιρική εκτίμηση.
  Ας πάρουμε κατ' αρχήν τα πολιτικά μοντέλα, που γνωρίζουμε στο σύνολό τους, με την γενική μορφή του καθεστώτος. Ποιά κρίθηκαν από τη γενική θεωρία του κράτους (όχι μόνο την μαρξιστική ή μαρξίζουσα) αλλά και την ιστορική εμπειρία, ως τα πλέον αναποτελασματικά; Νομίζω ότι αυτά είναι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Όχι κύρια από πλευράς της αίσθησης δικαίου, αλλά αποκλειστικά από την ευχέρεια που παρέχουν για δόμηση ουσιαστικού, πρακτικού έργου.
  Ο μακαρίτης ο δικός μας Νίκος Πουλατζάς, υπήρξε ένας από τους διεθνώς αναγνωρισμένους θεωρητικούς του κράτους. Με την θεωρητική του παρέμβαση μεσουράνησε στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 70, όταν πραγμοατικά αναπτυσσόταν η κριτική σκέψη στα δεδομένα του κράτους και τις δομές τους, ενώ στο προσκύνειο κυριαρχούσαν μορφές διανοητών, που έκαναν σοβαρές τομές, όπως ο Αλτουσέρ και ο Φουκώ. Στο έργο του "Φασισμός και δικτατορία" κατέδειξε ο Πουλατζάς, ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως ο Φασισμός, ο Καισαρισμός και οι δικτατορίες, αποτελούν "καθεστώτα εκτάκτου ανάγκης". Με αυτή την έννοια είναι κατά το μάλλον ή ήττον βραχύβια. Άρα δεν είναι σε θέση να οργανώσουν συγκεκριμένη προοπτική. Η υπέρσυγκέντρωση της εξουσίας σε λίγα πρόσωπα και η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχο, τα αποξενώνει από το εν τέλει πολιτικό υποκείμενο, με αποτέλεσμα να αυτά στηρίζονται σε αυστηρά δομημένους, δυσκίνητους μηχανισμούς, οι οποίοι διέπονται από αφελή δόγματα, που φυλακίζουν τη σκέψη και τη δημιουργική πρωτοβουλία.
  Αναμφίβολα σε αυτό τον καθεστωτικό τύπο της πλήρους συγκέντρωσης και γραφειογρατικής δόμησης, οφείλουμε να κατατάξουμε και το μοντέλο της λεγόμενης δικτατορίας του προλεταριάτου, το οποίο απέτυχε πλήρως ιστορικά. Οι θιασώτες του στη Ρωσία είχαν την πραγματιστική επίγνωση να το καταργήσουν. Ο τρόπος που έγινε η αποδόμηση, με μηδενική σχεδόν διαμαρτυρία, παρόλο που αυτά τα καθεστώτα πρόβαλαν την πρόσοψη μιας φρούδας πλήρους λαϊκής αποδοχής, σηματοδοτεί την βαθιά τους χρεωκοπία.
  Εάν εξετάσουμε στη συνέχεια τον κοινοβουλευτισμό, νομίζω ότι διαπνέεται από την ίδια φιλοσοφία απομάκρυνσης από το πολιτικό υποκείμενο, όπως και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Το γεγονός της εκλογικής κινητοποίησης του πληθυσμού με απόσταση ετών για τον καθορισμό των εκάστοτε ιθυνόντων, δεν επαρκεί στοιχειωδώς, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ενεργό πολιτικό υποκείμενο. Το πολύ που μπορούμε να ισχυριστούμε, είναι ότι αυτό βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση. Εάν λάβουμε υπόψει τον τρόπο, που αυτό άγεται και φέρεται από το οικονομικά και κομματικά κετεστημένα, μέσα στα όρια μιας πλήρως αποκομμένης από το πολιτικό υποκείμενο μιντιοκρατίας, καθώς και τον σχεδόν μονοκρατωρικό ρόλο συχνότατα του πρωθυπουργού, όσο αφορά τους εν τέλει καθορισμούς, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί η απομάκρυνση της πολιτικής από το κατ' εξοχήν πολτικό υποκείμενο, οδηγεί συχνά στην πολιτική αποξένωση. Το φαινόμενο αυτό διγκώνεται στις μέρες μας, περισσότερο μέσα στο χώρο της νεολαίας, λόγω των πολιτικών αδιεξόδων, που η αμομάκρυνση έγινε αιτία να μαζευτούν.
  Έτσι συχνά στις μέρες μας, η αίσθηση αγκύλωσης δεν χαρακτηρίζει μόνο το πολιτικό υποκείμενο, αλλά και τους άρχοντες, οι οποίοι εγκλωβισμένοι μέσα στα αδιέξοδα που οικοδομήθηκαν υπέχουν και αυτοί εκούσιας ομηρίας, ως σκιέρ πάνω σε άχυρα.
  Κατά συνέπεια νομίζω ότι απαιτείται μια ριζική διέξοδος. Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής στην οποία εθισθήκαμε, οικοδομήθηκε αυστηρά πάνω στα στοιχειώδη ελαττώματά μας. Εύκολη αποκατάσταση, προσωποληψία, έλλειψη ευθύνης, έλλειψη φαντασίας, εμμονή σε προσποιήσεις και στερεότυπα, παραγοντισμός, πολιτική άνια.
  Τρεις είναι οι λέξεις που μπορύν να χαρακτηρίσουν την πολιτική κατάσταση σήμερα: ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ.
  Πως θα μπορέσουμε όμως να οικοδομήσουμε και να πραγματοποιήσουμε ένα νέο όραμα; Πώς είναι δυνατόν να προκύψει ο πολυπόθητη "κοινωνία των πολιτών", που όχι μόνο θα απελευθερώσει το πολιτικό υποκείμενο, αλλά κύρια θα το ενεργοποιήσει;
  Πολύ σωστή λοιπόν η σκέψη σου και η τάση δημιουργικής αναθεώρησης των δομών.
  Εδώ απαιτείται αναμφίβολα μια νέα φιλοσοφία και ένας νέος στρουκτουραλισμός.
  Να γιατί λοιπόν ,με κάθε νέο φίλο, που έρχεται να συμμετάσχει στον προβληματισμό της σελίδας εδώ, έστω και εάν αποσκοπεί μόνο να βρίσει κάποιους, ή, όπως κάποιοι αρέσκονται πιστεύουν, "να τα χώσει". Δεν είμαστε μαζοχιστές. Απλά πιστεύουμε αθεράπευτα στο διάλογο, γιατί η συμμετοχή σε αυτόν είναι ΜΙΑ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ.
  Φυσικά μπορώ την πρότασή μου να τη κάνω πιο συγκεκριμένη, προσωρινά όμως θα διακόψω εδώ, για να επανέλθω.

 57. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 22:25:36

  @66 μποτίλια

  Ουδεμία σχέση έχω με τον μαρξισμό.

  Την Ελλάδα αγαπάω!

 58. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 22:36:28

  Διακομματικές συμφωνίες υπό την σκέπη κι εγγύηση (για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους) του Προέδρου της Δημοκρατίας, να αποτελούσαν κάποια λύση!

  ειθε ...ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
  ΚΙ ΑΣ
  ΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ!

 59. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 22:47:48

  ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ...

  η καλύτερη πηγή επιρρροής
  είναι οι Σύλλογοι Γονέων...:
  ..κατέχουν τηλ, διευθ.,στοιχεία προς εξόντωση αντιπάλων, κλπ!

 60. Πάνος avatar
  Πάνος 25/01/2009 23:49:52

  Φαίνεται ότι παλιότερα υπήρχε μια μεγαλύτερη εμμονή των εκπαιδευτικών να μάθουμε κάτι περισσότερο και κάποιοι από αυτούς είχανκαι την αγωνία να μας δούνε να πετύχουμε σε μια σχολή 1ης κατηγορίας (τότε ήταν το Πολυτεχνείο η Ιατρική και η Νομική και μόνο).

  Τα χρόνια πέρασαν και συγκρίνοντας τα δικά μας με των παιδιών μου βλέπω :
  -Σημαντική βελτίωση τόσο στο περιεχόμενο των βιβλίων όσο και στην ύλη που διδάσκεται. -Αδυναμία είναι το πλήθος βλακωδών μαθημάτων που προστέθηκαν και δεν προσφέρουν τίποτα στο μαθητή (καλλιτεχνικά , μουσικά , ΣΕΠ , Ολυμπιακές παιδείες και Καλλιπάτειρες!!! κλπ)παρά μόνο στους διδάσκοντες (θέση στο δημόσιο-αργομισθία).
  -Μόνιμη αδυναμία των καθηγητών (τότε και τώρα) να διδάξουν την ξένη γλώσσα και μας έχουν γδάρει τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
  -Πλήθος ημιμαθών (απόφοιτοι ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ , Μέσων σχολών εργοδηγών κλπ) και άρχισαν να διορίζονται στην μέση εκπαίδευση και υποβάθμισαν συνολικά το διδακτικό προσωπικό. Τί να διδάξει κάποιος που μπήκε σε μια σχολή με πχ 7,000 μόρια -Μηχανολογία ΤΕΙ Καβάλας πχ).
  Οι εποχές άλλαξαν με μαζί με αυτές και το Σχολείο.
  Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι από τα καλίτερα αμοιβόμενα λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο ωρών εργασίας/έτος σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα.

 61. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2009 23:58:12

  @70 Πανος
  "-Σημαντική βελτίωση τόσο στο περιεχόμενο των βιβλίων όσο και στην ύλη που διδάσκεται"

  ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΑ;

  Εχεις δει τα βιβλία;
  Εχεις διαβάσει παιδιά;
  Εχεις εθνική συνείδηση;
  Εχεις μέτρο σύγκρισης;
  Εχεις εθνικούς στόχους;

  ;

 62. anonymous avatar
  anonymous 26/01/2009 00:09:37

  ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
  παραμέμπουν στην αναγκαιότητα της παραπαιδείας !

  ,,,κοινώς, όλοι για ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ!

 63. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 26/01/2009 00:38:55

  @Anonymous 67
  Αυτά που αναφέρεις στο σχόλιο σου τα υπέθεσα πριν κάνω την τοποθέτησή μου. Δεν επιχειρώ να κάνω μαρξιστική προπαγάνδα, γιατί τα κοινωνικά μοντέλα που προσπαθώ να επεξεργαστώ μέσα στο κεφάλι μου, δεν σχετίζονται με τον Μαρξισμό. Εξ άλλου μέχρι στιγμής δεν έκανα κάποια αναφορά σε κοινωνικές τάξεις, αλλά σε κοινωνικό υποκείμενο, δηλαδή κοινωνικό σώμα και διοικούντες.
  Ενώ η ερώτησή σου ήταν αναμφίβολα προσανατολισμένη στα συγκεκριμένα Ελλαδικά δεδομένα, εγώ προέκτεινα την προβληματική σε πιο γενικά και αφηρημένα χωράφια.
  Κάθε άνθρωπος έχει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, που σχετίζεται με το παρελθόν του. Δεν αμφιβάλω ότι αυτό που επιζητούσες ήταν μια σύντομη και συγκεκριμένη απάντηση, σε μια σύντομη και συγκεκριμένη ερώτηση. Λυπάμαι, που με τέτοιες αφορμές εισέρχομαι σε δαιδαλώδεις προβληματισμούς. Αυτό που έγραψα όμως μέχρι στιγμής ήταν μόνο μια κριτική κάποιων καταστάσεων, που εκτιμώ ότι προϋπήρξαν, με στόχο να στηρίξω πάνω σε αυτά συγκεκριμένες προτάσεις στη συνέχεια.
  Ζητώ συγγνώμη που δεν μπόρεσα μέχρι στιγμής να ανταποκριθώ στο θέμα που έβαλες. Παρ' όλα αυτά θα επιχειρήσω αύριο μια σύντομη συμπλήρωση και εάν θέλεις γράφεις πάλι μια σύντομη απάντηση.

 64. Πάνος avatar
  Πάνος 26/01/2009 00:50:56

  Η βελτίωση των βιβλίων είναι δεδομένη επίσης οι απαιτήσεις αυξήθηκαν μαζί με το επίπεδο σπουδών.
  Τα βιβλία τα είδα.
  Περιστασιακά διαβάζω τα παιδιά μου, κυρίως η σύζυγος που είναι εκπαιδευτικός.
  Συνείδηση, μέτρο σύγκρισης, εθνικούς στόχους... ντεν καταλαβαίνει!!

  Όσο για τις Πανελλαδικές κρίνω ότι δεν πρέπει να τις πειράξουν καθόλου γιατί είναι το μόνο που σύστημα που είναι αδιάβλητο , ο δε βαθμός πρόσβασης η μοναδική αξιολόγηση των μαθητών. Εκτός και θέλουν να καταργήσουν όλες τις σχολές και να αφήσουν μόνο το Πολυτεχνείο, την Ιατρική την Νομική και καμιά δεκαριά ακόμα από τις 300 (για τον αριθμό δεν είμαι σίγουρος) συνολικά
  που υπάρχουν.

 65. anonymous avatar
  anonymous 26/01/2009 13:47:44

  @ Anonymous 76

  Σωστός!


  Περιμένω απάντηση,στην σουρεαλιστική μας συζήτηση,που βαρέθηκες να ολοκληρώσεις....!

  Το Κ ... what does it stand for?

 66. anonymous avatar
  anonymous 27/01/2009 15:02:51

  άλλα ντάλα
  της παρασκευής
  το γάλα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.