#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/08/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχεδιάζουν την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ για λάθος λόγουςKarl Whelan στο Forbes

Καθημερινά γίνεται όλο και πιο φανερό, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η τρέχουσα πολιτική προσέγγιση τους απέναντι στην Ελλάδα, μοιάζει να στηρίζεται σε τρεις ιδέες:

Η πρώτη ιδέα είναι ότι οι πολιτικοί της Ελλάδας συνεχώς αδυνατούν στο να παρουσιάσουν κάποια πρόοδο.

Δεύτερον, υπάρχει η άποψη ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν μπορούν πια να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα τεράστια ελληνικά ελλείμματα, που επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις παράλογες σπατάλες της.

Η τρίτη ιδέα είναι ότι μια ελληνική έξοδος θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη. Πράγματι, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει, αν είναι να επιβιώσει το ευρώ, με τον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών Markus Soder να λέει μεγαλόφωνα αυτό που πολλοί λένε κρυφά, ότι δηλαδή «η Ελλάδα θα πρέπει να καταστεί το παράδειγμα για το ότι η ευρωζώνη, αν θέλει, μπορεί να δαγκώσει»!

Μπορεί να είναι δημοφιλείς αυτές οι ιδέες, αλλά είναι λάθος, και η πολιτική στην οποία οδηγούν μπορεί να επιφέρει την γενική οικονομική καταστροφή.

Ας πάρουμε την πρώτη, και ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν πραγματοποιούν προόδους.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το ελληνικό πρωτογενές έλλειμμα (το κενό δηλαδή μεταξύ δαπανών και εσόδων, μείον τα επιτόκια) έπεσε από 10.6% του ΑΕΠ το 2009, στο 2.4% το 2011, μια πτώση της τάξης του 8,2% του ΑΕΠ.

Για σύγκριση, αναφέρουμε ότι η Βρετανία, που αυτό το διάστημα συζητά έντονα τις επιδράσεις της λιτότητας, είδε το δικό της πρωτογενές έλλειμμα να μειώνεται μόλις κατά 1.8% του ΑΕΠ, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Το μέγεθος των ελληνικών περικοπών στον δημόσιο τομέα είναι τρομακτικό. Οι μισθοί του δημοσίου περικόπηκαν φέτος κατά 23% σε σχέση με το 2009. Οι κοινωνικές δαπάνες έπεσαν κατά 12%, και οι κεφαλαιουχικές  δαπάνες μειώθηκαν κατά 40%.

Χωρίς καμιά αμφιβολία, η ελληνική οικονομία έχει πολλά ελαττώματα, και η αδυναμία είσπραξης φόρων από πλευράς του κράτους  είναι παροιμιώδης.

Η αλήθεια όμως είναι πως οι Έλληνες πολιτικοί επέβαλλαν μια σκληρή λιτότητα τα τελευταία χρόνια, και τόσο αυτοί όσο και ο ελληνικός λαός αξίζουν κάτι καλύτερο από το να τους προσβάλλουν κάθε μέρα οι εφημερίδες τη Ευρώπης.

Ας δούμε την δεύτερη ιδέα, που έχει να κάνει με την χρηματοδότηση από πλευράς των Ευρωπαίων μιας ελληνικής απύθμενης μαύρης τρύπας. Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει μεγάλο έλλειμμα, αλλά αργά και σταθερά το πρωτογενές της ισοζύγιο τείνει να μηδενιστεί. Αυτό σημαίνει πως στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα δανείζεται μόνο και μόνο για να πληρώνει τους τόκους των χρεών της. Αυτά τα χρέη οφείλονται στο μεγαλύτερο μέρος τους σε χώρες της ευρωζώνης, οπότε απλά θα γίνεται ανακύκλωση χρημάτων.

Έτσι, αντί να θεωρείται ότι ρίχνεται νερό σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο, μια καλύτερη αναλογία θα ήταν ότι παρέχεται βοήθεια σε τρόφιμα σε μια χώρα που πάσχει από λιμό, και στην συνέχεια να απαιτείται η επανεξαγωγή αυτής της βοήθειας!

Η τρίτη ιδέα, που έχει να κάνει με ένα τείχος ασφαλείας που θα ετοιμαστεί για να προστατέψει την Ισπανία και την Ιταλία σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, βασίζεται περισσότερο στην ελπίδα παρά στην πραγματικότητα.

Ο τερματισμός της ιδέας ότι η ευρωζώνη είναι μια μη αναστρέψιμη και σταθερή ένωση, είναι πολύ πιθανό να θέσει σε κίνηση μια ολόκληρη αλυσίδα γεγονότων, που δύσκολα θα περιοριστούν και θα συγκρατηθούν.

Όσον αφορά στο ότι η αποπομπή της Ελλάδας θα αποτελέσει παράδειγμα, υπάρχει ειλικρινά κανένας που να μην βλέπει το ίδιο ελληνικό σενάριο να επαναλαμβάνεται στο μέλλον και με την Ιταλία, και με τους Γερμανούς να εξοργίζονται και να απειλούν τους Ιταλούς;

Από την στιγμή που σχεδιάζεται μια διαδρομή εξόδου, όλοι θα περιμένουν πως αυτή θα ξαναχρησιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα  η αβεβαιότητα να διαλύσει το ευρώ για τα καλά.

Η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που προβλέπεται να φτάσει το 167% του ΑΕΠ του χρόνου, δεν είναι καθόλου βιώσιμο. Ότι και να γίνει, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποκλείεται να πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματα που δάνεισαν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια.

Επ' αυτού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αντιδράσουν εποικοδομητικά, ή καταστροφικά.

Μια εποικοδομητική αντίδραση θα ήταν να σβηστεί το ελληνικό χρέος προς τις χώρες της  ευρωζώνης, με μεγάλο μέρος του να ανταλλαγεί με ομόλογα, η αποπληρωμή των οποίων θα συνδέονταν με το μελλοντικό ΑΕΠ της χώρας. Αν το χρέος της καταστεί βιώσιμο, και αν απομακρυνθεί ο φόβος της εξόδου της από το ευρώ, η Ελλάδα θα μπορέσει να δει την οικονομία της να αναπτύσσεται και πάλι, ελεύθερη από την λιτότητα και την αβεβαιότητα που της έχουν προκαλέσει μια ύφεση, στην διάρκεια της οποίας το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 15%.

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να διευκολυνθεί με ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που θα της δίνει κίνητρα για μεταρρυθμίσεις. Αν δεν υπάρχει η απειλή της εξόδου, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν μια πιθανότητα επιτυχίας, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που υπάρχει  σήμερα, μέσα σε μια χαοτική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν την καταστροφική πορεία. Μέσα στο πείσμα τους να δουν το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος να εξοφλείται, κινούνται προς μια κατεύθυνση (την έξοδο της Ελλάδας) η οποία θα τους οδηγήσει στο να εισπράξουν πολύ λιγότερα από όσα θα εισέπρατταν αν αναδιάρθρωναν το ελληνικό χρέος, και κρατούσαν την Ελλάδα στο ευρώ.

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο, για να επιτραπεί σε κάποιους να ακολουθήσουν μια πολιτική στρατηγική η οποία είναι βασισμένη στην πικρία, και στις παρεξηγήσεις.

(SA)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rs avatar
  rs 15/08/2012 11:41:10

  Τελικά αυτός ο .... ΣΥΡΙΖΑ είναι παντού!!
  ΥΓ :Χρόνια πολλά σ' όλους!

 2. lornion avatar
  lornion 15/08/2012 11:44:21

  παρά τα σχέδια ορισμένων ευρωπαϊκών κύκλων που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας απο το ευρο ,νομίζοντας την απαλλαγή των από το πρόβλήμα , θεωρώ εστω αν και άλλοι κύκλοι το επιδιώκουν για τους δικούς τους λόγους ,οτι τούτο δεν θα καταστεί δυνατόν ,υπολογίζοντας ΜΌΝΟΝ την επιρροή του πραγματιστή Ελληνα πρωθυπουργού, που στο ταξείδι θα παρουσιάσει το έργο του και θα ζητήσει για να πάρει το χρονικό διάστημα διετίας,απαίτηση λογική για να αφίση μια για πάντα το φαυλο κύκλο του παρελθόντος.ΟΣαμαράς μπορεί να πείσει,ΣΕ ΟΙΟΝΔΉΠΟΤΕ ΠΕΔΊΟ ΣΥΖΉΤΗΣΗΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΕΤΑΙ.

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/08/2012 11:57:08

  Το άρθρο είναι πολύ σωστό σε αυτά που λέει.
  Ωστόσο, προσωπικά εύχομαι την διάλυση της ευρωζώνης, την διάλυση της ΕΕ και την απελευθέρωση της πατρίδας μας.
  Είναι φανερό ότι οι μικρές χώρες μέσα στην ΕΕ μόνο σαν προτεκτοράτα μπορούν να λογίζονται. Ας βγούμε γρηγορα από την ΕΕ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 15/08/2012 12:15:31

   Από την ΕΕ, όχι απλώς από το Ευρώ!
   Ο "μπαινάκιας" και ο "βγαινάκιας": Μόλις μπήκε η Κροατία, ενώ προθερμαίνονται Σερβία, Μαυροβούνιο, FYROM και Βοσνία -Ερζεγοβίνη.
   Αλλά εμείς να βγούμε, "όλοι μαζί και ο ψωριάρης μόνος":
   Εκεί, εκεί στη Β' Εθνική, το δρόμο μας τον δείχνουν Κοσοβάροι και Αλβανοί! Οι τελευταίοι "απελευθερωμένοι" βλέπετε, αυτοί που δεν θέλουν να είναι "προτεκτοράτα" !

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Ο Θείος 16/08/2012 18:08:21

    Αυτά τα επιχειρήματα απευθύνονται μονάχα στο θυμικό.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 15/08/2012 12:18:08

   Μάλλον πίνετε το ίδιο "βομβαρδισμένο" ποτό με τις "Ίσκρες" (Σπίθες) του Αλαφανζάν και με τα παιδιά από το Καζακιστάν , φίλτατε !

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 15/08/2012 14:33:20

    Μακάρι να έχω άδικο γιατί είμαστε ήδη μέσα στην ΕΕ και όπως φαίνεται είναι δύσκολο να βγούμε ακόμη κι αν το θέλουμε.

    Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους θέλουν να μπουν στην ΕΕ. Εύχομαι και στην τουρκία να μπει αλλά φαίνεται οι τούρκοι είναι πιο έξυπνοι απόσο νομίζουμε.

 4. Enzo avatar
  Enzo 15/08/2012 12:22:42

  Μπάρμπα ο χρόνος Είναι που μας πιέζει .
  Μέρα με την μέρα όλο και περισσότεροι είναι εναντίον της ΕΕ και του ευρω .

 5. blue nile avatar
  blue nile 15/08/2012 12:38:41

  Εξαιρετικό άρθρο.

  Είναι δεδομένο ότι στην Γερμανία κερδίζει διαρκώς πόντους το στρατόπαιδο των τραπεζιτών που επιδιώκουν την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ακόμα και αν διαλυθεί το ευρώ και πάνε στο μάρκο το οποίο θα δυσχεραίνει τις εξαγωγές τους ξέρουν σε εκείνη την περίπτωση ότι δις ευρωπαικών αποταμιεύσεων θα κατευθυνθούν προς τις Γερμανικές τράπεζες . Θείο δώρο αν σκεφτούμε ότι οι τράπεζες τους είναι χρεωκοπημένες.
  Από την άλλη οι Γερμανοί βιομήχανοι δεν θέλουν τη διάλυση του ευρώ που εγκυμονείται με την έξοδο της Ελλάδας γιατί ξέρουν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των κερδών τους οφείλονται στο κοινό νόμισμα.
  Το ευρώ έχοντας αφαιρέσει από τις χώρες της περιφέρειας το όπλο της υποτίμησης τις καθιστά μη ανταγωνιστικές. Γιατί π.χ. πλέον Γερμανός και Έλληνας πουλούν ζάχαρη στην ίδια περίπου τιμή. Οπότε ο Γερμανός πουλάει και ζάχαρη.
  Αν όμως η Γερμανία πάει στο μάρκο ή σε κάποιο ευρωμάρκο μαζί με άλλες πλεονασματικές χώρες τότε αυτό θα ανατιμηθεί και θα γίνουν πιο δύσκολες οι Γερμανικές εξαγωγές. Φανταστείτε ένα μάρκο όσο περίπου δύο δολλάρια και πέστε μου μετά τι αμάξι θα μπορείτε μελλοντικά να αγοράσετε, VW ή Toyota;
  H αναπόφευκτη μείωση των εξαγωγών θα φέρει και τριπλασιασμό της ανεργίας (έτσι λένε κάποιοι υπολογισμοί) και τον κίνδυνο να χάσει η Γερμανία μέρος της παραγωγικής της ταυτότητας και να στηρίζεται κι αυτή στο παρασιτικό τραπεζικό σύστημα.
  Όμως κι αυτοί που είναι δυνητικοί μας σύμμαχοι απογοητεύονται από τα αποτελέσματα του μνημονίου αδυνατώντας να κατανοήσουν ότι όποια μεταρύθμιση και όποια διαρθρωτική αλλαγή να υλοποιηθεί η μνημονιακή συνταγή εμπεριέχει τέτοιο μίγμα υπερδανεισμού και ύφεσης που είναι αδύνατο να τελεσφορήσει επιτυχώς.
  Πολύ κακώς εδώ και πολύ καιρό οι βόρειοι εταίροι μας θεωρούν ότι για τα καλά τους ευθύνονται αυτοί και για τα κακά τους εμείς.
  Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι το πεπρωμένο των νομισματικών ενώσεων είναι το να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές οικονομικής ισχύος των ισχυρών σε βάρος των αδύνατων.
  Αν η ένωση δεν έχει προβλέψει την διοχέτευση μέρους των πλεονασμάτων των ισχυρών προς τους αδύνατους με τη μορφή παραγωγικών επενδύσεων τότε στην πρώτη Κρίση οι αδύνατοι πιάνονται στην φάκα της κρίσης χρέους της επιδεινούμενης ύφεσης και των απαγορευτικών πολύ υψηλών επιτοκίων δανεισμού.
  Μετά επιβάλεται το μνημόνιο μνημόνιο που ουσιαστικά επιτείνει το πρόβλημα. Γιατί υπερδανείζει τις ήδη χρεωκοπήμένες χώρες κι άλλο υπό όρους λιτότητας. Η οποία λιτότητα συρικνώνει το ΑΕΠ μέσα από το οποίο πρέπει να αντληθούν οι πόροι για την ξεπληρωμή των χρεών.
  Δηλαδή εξασφαλισμένο εισητήριο στην κόλαση.
  Το άρθρο διαλύει κάποιους μύθους, όχι όλους, αλλά κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

  Τι πρέπει να κάνουμε εμείς δεδομένης του γοργά επερχόμενου κινδύνου;
  Σαμαράς και Στουρνάρας πρέπει να ετοιμάσουν τη χώρα για παν ενδεχόμενο.
  Πρώτο και σημαντικότερο απ'όλα.
  1) Εξαφανισμός των πρωτογενών ελλειμάτων.
  Χθες. Καμιά αργοπορία.
  Όχι όμως με οριζόντια μέτρα. Αρκεί συμπίεση των υψηλών μισθών και συντάξεων προς τα κάτω.
  Υπάρχει κατάσταση εθνικής ανάγκης. Όσοι αμοίβονται με πάνω από τρία χιλιάρικα να πάνε στα τρία, όσοι παίρνουν μεταξύ 2,3 και τρία να πάνε στα δύο και κάτω από 2,5 αναλογικά να φτάσουν όλα μέχρι τα 1500 ευρώ.
  Για ένα χρόνο, μετά βλέπουμε.
  2) Αναζήτηση τρόπων τόνωσης της κρατικής ρευστότητας.
  α) Καλύτερα από τα τωρινά κίνητρα για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων (με τις γνωστές εξαιρέσεις δασικών εκτάσεων κλπ...)
  β) Δυνατότητα προπληρωμής της φορολογίας της επόμενης χρονιάς με μια έκπτωση της τάξης του 10%. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που έχουν τις οικονομίες τους στην άκρη και δεν ξέρουν τι να τις κάνουν. Αν τους δωθεί αυτή η δυνατότητα είναι σα να αγοράζουν ομόλογα με 10% απόδοση. Τέτοια εποχή δε μπορεί να προσδοκάται τίποτα καλύτερο.
  γ) Fast track επενδύσεις από Ρωσία, Ιζραήλ και Κίνα σε τομείς που και η δραχμή να έρθει δεν θα κινδυνεύσουν οι επενδύσεις τους. (Όσο το δυνατό γίνεται αυτό)

  Πρέπει οπωσδήποτε να μπορούμε να αντέξουμε ένα χρόνο χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση χωρίς να καταρεύσουμε. Το κρίσιμο διάστημα μπορεί να είναι έξη μήνες αλλά καλού κακού ετοιμαζόμαστε για δώδεκα...

  Ο Σαμαράς πρέπει να αφήσει κατά μέρος την πίστη ότι μπορεί να σώσει την ευρωπαική προοπτική της χώρας για να δουλέψει λίγο προς την κατεύθυνση του ενδεχομένου της επιβαλόμενης αποπομπής μας από την ευρωζώνη.

  Έχει υποχρέωση απέναντι σε μας και απέναντι στον ευατό του γιατί είναι άδικο να είναι ο πρωθυπουργός που στα χέρια του θα καταρεύσουν τα πάντα.

  Πρέπει να δουλέψει σωστά προς τις ορθές στοχεύσεις.
  Και όλοι μας μαζί του.
  Η Μεγαλόχαρη να βάλει το χέρι της.
  Εδώ που φτάσαμε θέλουμε τη βοήθεια της...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ blue nile 15/08/2012 13:09:03

   Το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον, το σχόλιό σας επίσης.
   Μια παρατήρηση μόνον: Ο Γερμανικός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι πολύ αδύνατος σε σχέση με τον εξαγωγικό - βιομηχανικό. Και καμμιά σχέση σε οικονομική και πολιτική ισχύ με τον Βρετανικό, ούτε κάν με τον Γαλλικό.
   Το πρόβλημα με τη Γερμανία είναι κυρίως πολιτικό. Κομματικό και εκλογικό. Ο κυβερνητικός συνασπισμος (και ιδιαίτερα οι μικροί εταίροι CSU FDP) έχουν εγκλωβιστεί σε μια λαικίστικη και ανοιχτά ευρωσκεπτικιστική γραμμή προσπαθώντας να προσελκύσουν τις ψήφους των μικρο-μεσοαστικών στρωμάτων (ελευθεροεπαγγελματικών αλλά και των ανώτερων του εκτεταμένου δημόσιου τομέα, κυρίως των χαμηλής μόρφωσης). Αλλά η οικονομική κρίση αγγίζει πιά την Γερμανία, κυρίως ως πτώση εξαγωγών.
   Το πανίσχυρο εξαγωγικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα που θέλει το ευρώ είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τα ακραία στοιχεία του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά ξέρει ότι η παρτίδα εκεί μέσα δεν σώζεται πιά. ΅ν όψει εκλογών, απομένωουν 2 βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις: Είτε "μεγάλος συνασπισμός" CDU-SPD, είτε Κοκκινοπράσινη εναλλακτική λύση.
   Την δεύτερη λύση την θεωρούν προτιμητέα, αλλά μετά την εμφάνιση των "Πειρατών" (8 - 9 %) έχει δημοσκοπικό πρόβλημα. Η πρώτη λύση προυποθέτει να "ξεκαθαρίσει" φιλοευρωπαικά η Μέρκελ, αλλά το μεγάλο εμπόδιο είναι το Βαυαρικό CSU, ήδη σε ακραία ευρωσκεπτικιστική τροχιά. Το FDP είναι μάλλον οριστικά χαμένη υπόθεση.
   Το Γερμανικό πολιτικό σκηνικό έχει μπεί σε ασταθή, διαλυτική φάση. Είναι γρίφος. Άν διαλυθεί, ίσως θα διαλυθεί η Ευρωζώνη. Οι κομματικές φωνές περί εκδίωξης της Ελλάδας είναι δια το ψηφοθηρικόν θεαθήναι, η πραγματική έγνοια τους είναι για το τί θα γίνει με Ισπανία και Ιταλία.
   Ήδη, μπροστά στο αδιέξοδο, στο πανίσχυρο lobby συζητούν ακόμη και λύσεις freak και εξωτικές", όπως κυβέρνηση SPD- Πρασίνων με ψήφο ανοχής των ...Πειρατών.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ blue nile 15/08/2012 15:30:28

   +1000
   Εξαιρετικός

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Προφήτης 15/08/2012 15:31:52

    Για blue nile

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ blue nile 15/08/2012 16:02:09

   Σου επισημαίνω ότι ήδη οι συντάξεις των 3 χιλ(2009) και 1,7(2009) είναι πλέον στις 1,9 και 1,3 αντίστοιχα. Άρα από εκεί και πέρα το μόνο που μένει είναι να τις φτάσουν στις 0.8-1,0 που είναι και η πλειοψηφία.
   Γιατί το λέω αυτό;
   Πρώτον, διότι δεν έχει μείνει λίπος να κοπεί(1 δις είναι οι δαπάνες για συντάξεις πάνω από 1300 ευρώ)
   Δεύτερον, το ελληνικό πρόβλημα είναι καθαρά ζήτημα μη εσόδων και υπερβολικών τοκοχρεωλυσίων και όχι δαπανών(μισθών, συντάξεων, κοινωνικών και λειτουργικών). Βλέπε μελέτη Μανιάτη και Βρεττού.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Γεωργία 15/08/2012 16:56:08

    O Strange ανέβασε πολύ καλό άρθρο.
    @Γεωργία
    Ένα μικρό σπρωξιματάκι ακόμα και πιάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα έστω και με τον απεχθή τρόπο των μειώσεων. Μειώσεις όμως που θα γίνουν έτσι ώστε να μην επιδεινώσουν την κατάσταση με τα έσοδα όπως σωστά γράφεις.
    Δυστυχώς ότι και να γίνει για κάποιο καιρό πρέπει να ζούμε με ιδίους πόρους.
    @ Θείος
    Μην υποτιμάς τη κρυφή δύναμη των Γερμανικών τραπεζών λόγω των αγαστών σχέσεων τους με τους Γερμανούς πολιτικούς. Από που νομίζεις αντλεί αστείρευτους πόρους η Ανγκελικούλα η Μερκελιάρα για τις προεκλογικές της εκστρατείες;
    Πάντως έχεις δίκιο στα επόμενα κυρίως τα όσα περί κατάρευσης Ισπανίας και Ιταλίας.
    @Προφήτη ευχαριστώ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ blue nile 15/08/2012 17:01:36

   Blue Nile, εξαιρετικά διαφωτιστικό σχόλιο.
   Φάκτορα, δεν το κάνεις ξεχωριστή ανάρτηση;

   • blue nile avatar
    blue nile @ Κώστας Ροδινός 15/08/2012 17:21:05

    Κε Κώστα ευχαριστώ.
    Mην αργήσετε να φανείτε.
    Ο Δαναός που είναι;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ blue nile 16/08/2012 13:12:39

   Πολύ καλό το σχόλιό του blue nile. Αυτό με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι βασικό, έπρεπε να είχε προβλεφθεί εδώ και χρόνια. Δεν είναι δυνατό να δανειζόμαστε από το εξωτερικό για μισθούς και συντάξεις. Είναι βασικό η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος για να δομηθεί σωστά μία οικονομία. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε.
   Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η κρίση θα έχει ορισμένες πολύ θετικές συνέπειες για την Ελλάδα, αν...
   Αν βάλει σε μία τάξη τα του οίκου της και οργανώσει την οικονομία της σε υγιείς βάσεις.
   Στην πραγματικότητα, αν έχουν αποφασίσει να μας πετάξουν από το ευρώ, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Τους δώσουμε, δεν τους δώσουμε τα προσχήματα (καλό είναι να μην τα δώσουμε!), είναι δική τους η απόφαση. Μπορούμε όμως να πράξουμε ΠΟΛΛΑ έτσι ώστε, σε περίπτωση που γίνει αυτό, να μας στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερο και να γίνει η ανάκαμψη όσο το δυνατό γρηγορότερα.
   Αυτή είναι η ουσία του θέματος.

 6. firiki2010 avatar
  firiki2010 15/08/2012 13:02:10

  To να δουλέψει ο Σαμαράς "προς την κατεύθυνση του ενδεχομένου της επιβαλόμενης αποπομπής μας από την ευρωζώνη " θα λειτουργούσε σαν αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία.
  Ψηφίστηκε επειδή θεωρήθηκε ο καταλληλότερος να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας κι εκεί αποκλειστικά πρέπει να κατευθύνει τις προσπάθειες του. Εξ άλλου το 90% αυτών που πρέπει να γίνουν, είναι απαραίτητα για την χώρα είτε εντός είτε εκτός ευρώ. Απλώς εντός ευρώ-κατά τη γνώμη μου- έχουμε πολύ περισσότερες ελπίδες να τα υλοποιήσουμε.

  • blue nile avatar
   blue nile @ firiki2010 15/08/2012 17:04:36

   Tο θέμα είναι ότι αν σε εποχή Κρίσης κάνεις αυτά που πρέπει να γίνουν δεν θα ορθοποδήσεις ποτέ.
   Πρώτα βγαίνεις από την Κρίση, ξεκουράζεις την οικονομία και την κοινωνία και μετά βλέπεις τι μπορείς να κάνεις.
   Αν ο Σαμαράς ετοιμάσει τη χώρα για την αποπομπή της με τους τρόπους που ανέφερα θα έχει ελπίδες για κάποιους μήνες να την κρατήσει εντός ευρώ ακόμα και με δρομολογημένη άλλη ευρωπαική σχεδίαση.
   Κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει , δεν υπάρχει κάποιος τρόπος.
   Το μόνο που μπορούν να κάνουν για να μας οδηγήσουν εκτός είναι να κόψουν την χρηματοδότηση στις Ελληνικές τράπεζες.

   • Nick avatar
    Nick @ blue nile 15/08/2012 22:21:29

    Αν θυμάμαι καλά για να μας διώξουν από το σύστημα TARGET2 θα πρέπει να πάρουν τα 2/3 των ψήφων του Διοικητικού Συμβουλία της ΕΚΤ. Αν το κάνουν αυτό ουσιαστικά σημαίνει καταστροφη της Bundesbank που είναι φορτωμένη με δισεκατομμύρια Ευρώ απαιτήσεων από το Ευρωσύστημα.

    Καταλαβάινετε τι έχει να γίνει, όχι απλά ηλεκτρονικό bank run όπως το 2008 με τη κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλα γενικό σε όλη την Ευρωζώνη.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Nick 16/08/2012 12:22:26

     Υπόψη ότι το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών TARGET2 δεν είναι της Ευρωζώνης αλλά της ΕΕ: Δεν συμμετέχουν μόνον οι χώρες της Ευρωζώνης (υποχρεωτικά), αλλά και εθελοντικά χώρες της ΕΕ εκτός Ευρώ (Δανία, Πολωνία, Λεττονία, Λιθουανία, Βουλγαρία και Ρουμανία). Η Ελλάδα συμμετέχει από τον Μάιο του 2008.
     Άν δείτε το διάγραμμα ισολογισμού του, το τεράστιο ρίσκο μη αποπληρωμής το έχει σαφώς η Γεραμανία (έχει λαμβάνειν 700 δις), αλλά σε αναλογία με τα οικονομικά μεγέθη του πιό εκτεθειμένο είναι το Λουξεμβούργο (120 δις).
     Οι προβληματικοί οφειλέτες με όγκο είναι η Ισπανία (- 350 δις) και Ιταλία (- 280 δις), από κεί και πέρα υπάρχει διασπορά οφειλών: Οι Ελληνικές οφειλές είναι όσες και της Ιρλανδίας (- 100 δις), συγκρίσιμες με της Πορτογαλίας, Βελγίου και Αυστρίας (γύρω στα 50 δις η κάθε μία).
     h**p://en.wikipedia.org/wiki/File:TARGET2_balances.png
     Η Ελλάδα δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το TARGET2 : Ούτε λόγος εκδίωξης της υπάρχει, ούτε θα κατέρρεε το σύστημα από την Ελλάδα μόνον. Αλλά υπάρχει πάντα το ντόμινο και η ψυχολογία των αγορών: Ακόμη και το μέλος - Μάλτα να εκδιώξουν, οι αγορές θα το εκλάβουν ως σαφές σήμα κατάρρευσης.
     Η αφορμή θα είναι, όχι η αιτία. Αλλά έτσι δεν τηλε-πυροδοτήθηκε κατά μία σοβαρή άποψη και το Αμερικανικό κράχ του 1929, με αφορμή την γνωστοποίηση της χρεωκοπίας στην Αυστριακή τράπεζας Creditanstalt (οικογένειας Rothschild);
     Η ψυχολογία των αγορών είναι τρομακτικά ευερέθιστο και απρόβλεπτο φαινόμενο, σαν τα τσουνάμι.
     ΥΓ: Για να μας διώξουν από το σύστημα TARGET2 πρέπει να έχουμε προηγουμένως φύγει από την Ευρωζώνη.

 7. Γρύνη avatar
  Γρύνη 15/08/2012 14:08:18

  και όλο και περισσοτεροι θελουν να μπουνε....

  • Enzo avatar
   Enzo @ Γρύνη 15/08/2012 16:43:25

   που να μπουνε και ποιοι? ηδη οι Πολωνοι απερριψαν το ευρω και ερχεται συνεχεια. 17 ειναι στο ευρω και οι μισοι θελουν να φυγουν οσο για τους αλλους που ειναι εκτος ουτε στο Παπα!!! απο μακρια και αγαπημενοι θελουν να ειναι.

 8. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/08/2012 14:13:55

  Ο λαϊκισμός είναι παντού

 9. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/08/2012 14:35:32

  Με συγχωρείς θείε για την οξύτητά μου αλλα στα μάτια μου η ΕΕ είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΗ.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Γιώργος Αχαιός 15/08/2012 14:41:04

   Αυτά τα συναισθήματα δεν μου γεννήθηκαν τυχαία ούτε τα είχα πάντα. Ούτε είμαι ο μόνος που τα έχω. Ας αναρωτηθούν οι όποιοι υπέυθυνοι γιατί έχουμε τέτοια συναισθήματα απέναντι στην ΕΕ. Μπορεί να είμαι τρελός κι εγώ και άλλοι. Την ιστορία δεν την γράφουν πάντα οι λογικοί όμως. Δράση - αντίδραση - Δράση - αντίδραση

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 16/08/2012 12:36:43

   Κανένα πρόβλημα φίλτατε, ήμουν πολύ πιό οξύς, του λόγου μου θα 'πρεπε να ζητώ συγγνώμη για την οξύτητα !
   Ασφαλώς δεν είστε ο μόνος με αυτά τα συναισθήματα και απόψεις - ούτε υπάρχουν μόνον στην Ελλάδα - και δεν είναι κακό να διαφωνούμε. Αυτό που με ξενίζει με τους (φανερούς ή κρυφούς) Ευρωσκεπτικιστές στην Ελλάδα είναι η απόκλιση των αντιλήψεών τους από τον υπόλοιπο Βαλκανικό (ή άν θέλετε Νοτιοανατολικό Ευρωπαικό) χώρο.
   Θυμίζει πιό πολύ "νησιώτες" Βρετανούς ή απομακρυσμένους από την ηπειρωτική Ευρώπη Σκανδιναβούς.
   Εσείς είστε ευτυχώς φανερός Ευρωσκεπτικιστής, όπως π.χ. είναι ως κόμμα το ΚΚΕ.
   Αυτούς που φοβάμαι είναι οι κρυφοί Ευρωσκεπτικιστές (συνήθως ιδιοτελείς).
   Οι Τούρκοι έχουν ανάλογο διχασμό με τους Έλληνες, με πάρα πολύ κρυφό Ευρωσκεπτικισμό. Αλλά σ' αυτούς υπάρχει η θρησκευτική εξήγηση.

 10. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/08/2012 14:44:16

  Υποστηρίζω το δικαίωμα στην αυτοκτονία ατομική και συλλογική. Συνεπώς εύχομαι καλή είσοδο και καλή παραμονή σε όποια χώρα εξακολουθεί να επιθυμεί να εισέλθει στην ΕΕ ή ακόμη χειρότερα στην ευρωζώνη.

 11. Nik avatar
  Nik 15/08/2012 15:50:01

  Εχετε δει πουθενά καμία μελέτη για το γραφειοκρατικό κόστος της εφαρμογής ευρωπαϊκών οδηγίων που συχνά είναι εντελώς άχρηστες; Οι Γερμανοί υπολόγισαν ότι το μισό περίπου κόστος της κρατικής τους μηχανής οφείλεται στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών.

  Αν φύγουμε από την ΕΕ είναι βέβαιο ότι θα σβήσει αυτό το δαπανηρό και ως επί το πλείστον άχρηστο φορτίο. Αξίζει να το δούμε το θέμα από αυτή την άποψη.

 12. cobalt avatar
  cobalt 15/08/2012 16:25:36

  Βάστα Ρόμελ!

 13. Nik avatar
  Nik 15/08/2012 17:34:20

  Ενδιαφέρο πως μας αποωθούν οι Γερμανοί και οι συν αυτοίς και ταυτόχρονα μας ανακαλύπτουν οι Αμερικάνοι.

  Περιμένω σύντομα να διαβάσω άρθρα για το "Νέο ελληνικό θαύμα" που πήρε ένα δυσθεόρατο έλειμμα και με αυτοθυσία το μηδένισε και άλλα πομπώδη στον αμερικανικό τύπο. Εχω ήδη διαβάσει για ανεμενόμενη ραγδαία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφού πιάσουμε πάτο βέβαια. Η πρόσφατη επίσκεψη Κλίντον συν Ελληνοαμερικανών δεν ήταν τυχαία άλλωστε.

  • Enzo avatar
   Enzo @ Nik 15/08/2012 21:08:12

   ειπαμε θα χεστουμε στο δολλαριο.
   θα βρεχει δολλαριο.
   Μας περιμενουν με ανοιχτες αγκαλες οι Αμερικανοι.

 14. η Dimi avatar
  η Dimi 16/08/2012 06:22:40

  S.A., ασύγκριτος!
  με σεβασμό, η Dimi

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.