29/10/2008 16:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχεδιάζουν μείωση των αποδοχών μέσα στην κρίση;

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να... βάλει χέρι στα εργασιακά δικαιώματα. Συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι, «η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν μπορεί κανείς να οχυρώνεται πίσω από κεκτημένα δικαιώματα». Υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κερκόπορτα που άνοιξε η παγκόσμια οικονομική κρίση να καταφέρει όσα δεν μπόρεσε πριν από μερικούς μήνες;

Μετά το κλείσιμο του μετώπου για το ασφαλιστικό η Υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πετραλιά είχε δηλώσει, τον περασμένο Μάρτη, ότι σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο με στόχο την τόνωση της απασχόλησης των νέων με βασικό άξονα του, όπως, έλεγαν οι φήμες την ανασφάλιστη εργασία των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Τα σκάνδαλα της Siemens και του Βατοπεδίου και η πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, προφανώς ανέκοψαν τις προθέσεις της και το νομοσχέδιο έχει μείνει στάσιμο και δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας.

Τον προβληματισμό εντείνει τόσο η, μέχρι στιγμής, σιωπή της κυβέρνησης στην δήλωση όσο και η στάση που κράτησε ο όμιλος Λαμπράκη σε αυτή την πρόταση. Συγκεκριμένα στο χθεσινοβραδινό δελτίο του MEGA, η δηλώσεις αυτές "ντύθηκαν" με ανάλογο ρεπορτάζ από τον σταθμό.

Ένας εργολάβος οικοδομών και ένας εργαζόμενος στην εταιρία του παρουσίασαν την ανάγκη (του εργοδότη) και την κατανόηση (του εργαζομένου) για μια αμοιβαία συμφωνία για την μείωση 15-20% του ημερομισθίου με στόχο, υποτίθεται, ο εργολάβος να μπορέσει να μειώσει το κόστος κατασκευής και να πουλά στους υποψήφιους αγοραστές σε ανταγωνιστική τιμή. Το συγκεκριμένο ζευγάρι, μάλιστα αποφάσισαν να το περιφέρουν στις εκπομπές του καναλιού με αρχή την πρωινή ζώνη των Καμπουράκη - Οικονομέα.

Προφανώς η κυβέρνηση με όχημα τον επίτιμο και φερέφωνο τα μέσα ενημέρωσης αποφάσισε να ρίξει... την πρώτη τροχιοδεικτική περιμένοντας να δει αντιδράσεις. Είναι στο χέρι μας να της στείλουμε το μήνυμα...

http://proxeirotetradio.blogspot.com/2008/10/blog-post_29.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 29/10/2008 18:50:45

  Λέτε ο παλιόγερος να έχει εισηγηθεί μείωση συντάξεων βουλευτών και νομικών ,η ότι θα δεχτεί να πάρει μια –την μικρότερη ,αν έχει άλλες 3,4 (π.χ. αντιστασιακού κλπ)

 2. petel avatar
  petel 29/10/2008 18:52:21

  Σχετικά με τους εργολάβους.
  Υπάρχουν περοχές που η αντιπαροχή φτάνει στο 50%.
  Πράγμα που σημαίνει πως ο εργολάβος με τα μισά διαμερίσματα που πουλάει, καλύπτει το κόστος της αντιπαροχής, και βγάζει και ένα σημαντικό κέρδος.
  Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το κέρδος μπορείτε πολύ εύκολα να το φανταστείτε αν σκεφτείτε πως κάποιοι εξ αυτών βγάζουν τα προς το ζείν, με μόνο μια οικοδομή το χρόνο.
  Ούτε κουβέντα για μείωση του κέρδους τους. Από τα μεροκάματα των οικοδόμων δήθεν είναι υψηλά τα κόστη.
  Δεν απασχολούν μόνιμο προσωπικό. Δεν έχουν κτίριο προς ανέγερση, δεν κρατούν τους εργάτες. Δεν έχουν τα ίδια κόστη υλικών με μας, διότι παραγγέλνουν και πολύ νωρίτερα απο ενδεχόμενες αυξήσεις τιμών και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Δεν τοποθετούν πια έπιπλα κουζίνας και πρέπει ο αγοραστής να επιβαρυνθεί επι πλέον και να τα πληρώσει έξτρα. Μέ τη μόδα της σαλοκουζίνας, έχουν μειώσει την επιφάνεια τοιχοποιίας, σοβαντίσματος, βαψίματος και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, στο μισό, άρα και το κόστος.
  Με τη μόδα του πλακάκι παντού, ακόμα και στις κρεββατοκάμαρες, έχουν μειώσει τουλάχιστον τα μεροκάματα στο μισό. Υποθέτω και υλικών, γιατί δεν φαντάζομαι νάναι φτηνότερο το ξύλινο πάτωμα.
  Πουλάνε τους ψηλότερους ορόφους αρκετά ακριβότερα παρ ότι το κόστος τους είναι μικρότερο.
  Η υποδομή του στερεού, τα θεμέλια, οι κολόνες έχουν μεγαλύτερο κόστος στη βάση.
  Κι έφτασε η κατάσταση στο σημείο να τους μένουν απούλητα πολλά σπίτια, έχοντας φτάσει τις τιμές του τετραγωνικού σε τέτοιο ύψος, λες κι αγοράζεις δεν ξέρω κι εγώ τι.
  Άκου να μειώθούν τα μεροκάματα των εργατών για να πέσουν οι τιμές !
  Έλεος...

 3. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 29/10/2008 20:18:50

  petel -αυτοι ειναι οπως και η οιοδομη πεθαμενη για αλλα 30-40 χρονια .Αυτος ειναι και λογος που πανε Παρνηθα ,Πελο/σο (καμμενα)

 4. Nick avatar
  Nick 29/10/2008 20:39:24

  Δεν χρειάζεται. Και μόνο που ακούω μείωση επιτοκίων, αυτό κάνουν.

 5. potamiotis avatar
  potamiotis 29/10/2008 21:09:15

  0+0=14%,ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΝΤΟΡΟΥΛΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ....

 6. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 29/10/2008 21:15:59

  Χαίρομαι που επισημαίνετε το ρόλο-φερέφωνο των ΜΜΕ σχετικά με τα ημερομίσθια των εργατών αυτή την φορά. Θα έχετε βέβαια παρατηρήσει ότι ένας συγκεκριμένος "ρεπόρτερ" της πρωινής ζώνης του MEGA έχει αναλάβει εργολαβικά (και προκαταβολικά) να μας ενημερώνει για τις αυξήσεις των τιμών στα super market,των τιμών της βενζίνης, των ακινήτων, και τώρα για το ύψος των ημερομισθίων - και φαντάζομαι σε λίγο και των μισθών και συντάξεων. ΄Αλλο "καλό παιδί" της πρωινής ζώνης θεωρεί κάθε μισθό και σύνταξη πάνω από 500-600 ευρώ εξωφρενικά υψηλή - κι αυτό το έχει περάσει μια χαρά τόσα χρόνια στον κόσμο που τον βλέπει.
  Πραγματικά φερέφωνα σε διατεταγμένη υπηρεσία...

 7. ροδίτης avatar
  ροδίτης 29/10/2008 23:30:05

  τρέμει το κατεστημένο της διαπλοκής τις συνέπειες μιας λαικης αντιδρασης και σφιχταγκαλιαζεται. κρατα με να σε κρατω, νταβατζη μου,αποστατη μου, ανικανε μου πρωθυπουρε...

 8. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 29/10/2008 23:39:24

  Γιατί δεν αρχίζει απο τα δικά του; Συντάξεις, μισθοι,και μια γενναιόδωρη προσφορά για την στήριξη του κοινωνικού ιστού θα ήταν ευπρόσδεκτη μέρες που έρχονται. Ετσι, για το καλό παράδειγμα και για να βουλώσει τα στόματα ολων οσων συκοφαντούν την αφεντιά του. Γιατί τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

 9. mesas avatar
  mesas 29/10/2008 23:44:39

  καρφιά στο δράκουλα!!!

 10. nikos avatar
  nikos 30/10/2008 17:54:23

  Ρε ουστ από δω παλιό κλέφτη απατεώνα

 11. grammar avatar
  grammar 31/10/2008 09:28:54

  Δηλαδή για να πάρουμε τα πάνω μας θα πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο πολύ Αμερική στον τομέα των εργασιακών; Μάλιστα. Είδαμε και το 'πρότυπο' Αμερική πόσο σώθηκε μ' όλα αυτά. Η αντιπολίτευση δεν πρέπει απλά να μιλάει με γενικότητες αλλά να το θυμίζει συνέχεια στον κόσμο ότι όλο αυτό πρόκειται για παραμύθι (και δε λέω για τις χρεωκοπίες και τις ανεργίες - αυτές είναι πραγματικές, λέω για τις θεωρίες-φούμαρα που ακούμε, όπως αυτή του Μητσοτάκη κι άλλες πολλές). Ακόμα και με το να λες ότι "κάποια στιγμή μπορούμε να δώσουμε εμείς λεφτά να σώσουμε τους απρόσεκτους που χρωστάνε" πάλι παραμύθι πουλάς κατά τη γνώμη μου.Δηλ. να ψηφίσω π.χ. ΣΥΡΙΖΑ για να μ' επιδοτήσει το κράτος τώρα που τέλειωσαν τα φιλελεύθερα δάνεια;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.