#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/06/2011 15:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο σωτηρίας ΓΑΠ και ΠΑΣΟΚ
 

Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι ο Γιώργος έχει ένα πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα; Προφανώς και δεν έχει. Έχει όμως ένα πολιτικό σχέδιο για το κόμμα του και την εξουσία του – με την έμφαση στο «του», γιατί τα θεωρεί πολιτική (ίσως και οικογενειακή) ιδιοκτησία του.

Το σύστημα εξουσίας του ΓΑΠ μέχρι την Πέμπτη ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης. Όμως έβαλε τα πράγματα σε μία νέα σειρά και έκανε συγκεκριμένες κινήσεις, ασχέτως αν δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το κλίμα. Το πρώτο που έκανε ήταν «να μαζέψει» το κόμμα του. Ήρθε σε συνεννόηση με τον Βενιζέλο, μοίρασε τιμάρια της εξουσίας στο «όλον ΠΑΣΟΚ» (που έλεγε ο Βαγγέλης), ισορρόπησε ανάμεσα στην «αυλή» του και τους κομματικούς, απέρριψε όσους από το ΠΑΣΟΚ προωθούσαν τις οικουμενικές λύσεις επειδή σηματοδοτούσαν την μετάβαση της εξουσίας εκτός του κόμματος.

Ταυτόχρονα μέσω του ανασχηματισμού ήρθε σε μία νέα «συνεννόηση» με την διαπλοκή. Ο ΓΑΠ από εκεί που δεν ήθελε να διαπραγματεύεται με τους εθνικούς κατασκευαστές και τους εθνικούς δημοσιογράφους που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις από το 1965, έβαλε τοποτηρητές της στην κυβέρνηση. Τυχαία νομίζετε ότι ο Σαμαράς ρωτούσε τον πρωθυπουργό «αν θα βάλει πάλι μπροστά τα έργα συμβάσεων παραχώρησης – ανάμεσα στα οποία και οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι», αν θα επισπεύσει την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Παγκόσμια Τράπεζα; Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ποιοι ενδιαφέρονται γι’ αυτούς τους πόρους και αυτά τα έργα… Ο ΓΑΠ κλείνει το μάτι στην διαπλοκή ότι «ανοίγει το μπαούλο» και αυτή ανταποκρίνεται – δείτε τα πρωτοσέλιδα από την Παρασκευή και μετά.

Έχοντας κλείσει τα δύο μέτωπα, με το ΠΑΣΟΚ και με τη διαπλοκή, μπορεί να ασχοληθεί με το τρίτο, που είναι και το δυσκολότερο: η λαϊκή αντίδραση. Το πρόβλημα του ΓΑΠ είναι ότι έχει διαμορφωθεί κοινωνική συνείδηση στον αντίποδα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και οι πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι κ.λπ. συμφωνούν ότι για να αλλάξουν αυτές οι συνειδήσεις χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια.

Καθώς ο ΓΑΠ δεν είναι σίγουρος ότι έχει πολύ χρόνο μπροστά του, επιχειρεί να «ζαλίσει» τον κόσμο, να του βάλει άλλες προτεραιότητες και πολιτικά διλήμματα, όπως είναι το δημοψήφισμα με ερωτήματα επί παντός του επιστητού (συνταγματική μεταρρύθμιση, πολιτικό σύστημα κ.α.).

Ειδικά δε με τον εκλογικό νόμο χρειάζεται προσοχή, διότι στόχος του ΓΑΠ είναι μήπως μπορέσει να τον εφαρμόσει από τις επόμενες εκλογές (και όχι από τις μεθεπόμενες, όπως προβλέπει το άρθρο 54 του Συντάγματος στην περίπτωση που δεν υπάρχει η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3). Υπάρχουν κάποιες σκέψεις (π.χ. ψήφιση του νόμου από τη Βουλή και μετά η έγκρισή του από το δημοψήφισμα) ώστε να πατήσουν στο συνταγματικό κενό και να εγκαθιδρύσουν πλειοψηφικό σύστημα με μονοεδρικές περιφέρειες και μεγαλύτερη λίστα επικρατείας όπου θα ισχύει η απλή αναλογική.

Επομένως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει παρατήσει τα όπλα και δεν σχεδιάζει να πέσει ως ώριμο φρούτο. Χρειάζεται η ανάπτυξη πολιτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της αντιπολίτευσης ώστε να διαμορφωθεί κοινωνική συνείδηση που θα ευνοήσει την κυβερνητική αλλαγή φέρνοντας πιο κοντά τις εκλογές και παράλληλα θα επιτρέπει σε μία νέα κυβέρνηση να κυβερνήσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. axis avatar
  axis 20/06/2011 16:01:20

  Συμφωνώ απόλυτα. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα φύγει από μόνο του σε καμιά περίπτωση.

 2. Ρωμανός Πορφυρογέννητος avatar
  Ρωμανός Πορφυρογέννητος 20/06/2011 16:09:08

  Συμφωνώ και εγώ!
  Είμαστε μπροστά σε οργανωμένο σχέδιο σωτηρίας του συστήματος ΠΑΣΟΚ από τους εγχώριους και ξένους πάτρωνές του. Ο Β.Βενιζέλος δεν είναι εύκολος αντίπαλος και δεν αποδέχτηκε τυχαία την απασφαλισμένη βόμβα του υπουργείου Οικονομικών...
  Ας γρηγορούν στη Συγγρού...Γιατί αν εξαιρέσουμε τον Αρχηγό και δυο τρεις ακόμη,οι περισσότεροι εκεί μέσα ή διαγκωνίζονται για την προσωπική τους προβολή ή διακρίνονται για τα αντανακλαστικά Ραν Ταν Πλαν...

 3. giorgio o trikalinos avatar
  giorgio o trikalinos 20/06/2011 16:10:02

  Πολύ καλό άρθρο ! Το ζήτημα των θεσμικών αλλαγών της συνταγματικής και της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, πρέπει να αποτελέσουν πεδίο προτάσεων για τη ΝΔ . Μια συνολική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα φέρει την αλλαγή. Το Πασόκ είναι "πολύ σκληρό για να πεθάνει".

 4. Sta_a avatar
  Sta_a 20/06/2011 16:16:53

  Εκλογές με απλή αναλογική ζητάει και Τσίπρας. Ύποπτο δεν ακούγεται αυτό;

  • kiki avatar
   kiki @ Sta_a 20/06/2011 16:51:00

   Οχι γιατι η αριστερα το ζηταει απο το 1974 απο τις πρωτες εκλογες για να αυξησει την κοινοβουλευτικη της δυναμη.Ειναι ενα αιτημα 40 χρονων.Επειδη οι εκαστοτε εκλογικοι νομοι ειναι δασυτριχοι η πιο καθαρη εκλογικη διαδικασια ειναι αυτη.Και ολως τυχαιως οι εκαστοτε εκλογικοι νομοι βολευουν το ΠΑΣΟΚ.
   Αυτο που θελει ο ΓΑΠ και το μαγηρειο του ειναι περιπου εξοντωτικο για τα μικρα κομματα.Περιπου δεν θα εχουν καμμια αντιπροσωπευση στην βουλη.
   Παντοτε βεβαια υπαρχει ο κινδυνος οτι δεν θα υπαρχουν δυνατοτητες μετ εκλογικης συνεργασιας μεταξυ των κομματων μετα της εκλογες και η μη υπαρξης αυτοδυναμης κυβερνησης προκαλει δυσλειτουργιες και αναμπουμπουλες.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Sta_a 20/06/2011 17:04:37

   Η αριστερά πάντα ζητούσε απλή αναλογική.

 5. anastasia avatar
  anastasia 20/06/2011 16:18:17

  Το ζητούμενο της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων είναι απαίτηση όλης της κοινωνίας, αύξηση της απασχόλησης μεγέθυνση του ΑΕΠ, ολοκλήρωση των υποδομών άμεση απορροφητικότητα.Το να θέλουν οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα έργα, γαλλικες ελληνικες, γερμανικες, να πληρωθούν για τα δεδουλευμένα είναι διαπλοκή?Να θέλουν οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνείες να συνεχιστούν τα έργα είναι διαπλοκή ?

  • anonymos avatar
   anonymos @ anastasia 20/06/2011 18:20:55

   oxi αλλα ακόμα και αν συνεχιστούν τα έργα τα λαμόγια θα βάλουν αλβανούς και πακιστανούς εργάτες για να δίνουν ελαχιστα μεροκάματα, οπως στους ολυμπιακούς, οχι λοιπόν στα έργα μέχρι να διασφαλιστεί ότι θα δουλεύουν μόνο έλληνες με αξιοπρεπή μισθό.

 6. nausea avatar
  nausea 20/06/2011 16:36:27

  Γαπ και βαγγεληδες ειναι αναλωσιμοι..
  Το πασοκ ΟΧΙ. Γιατι πασοκ=σκοτεινα κεντρα που κυβερνουν..
  Αυτοι ΔΕΝ θα θελησουν ΠΟΤΕ να χασουν.
  Δεκα γαπ(ες) να αλλαξουν..

 7. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 20/06/2011 16:52:02

  Πρόταση:
  Οι αγανάκτισμένοι/ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ στα "γνωστά" τηλ.(για να μην τα αποκαλέσω tilt) κανάλια όπως θα έπρεπε να γίνει από την αρχή!

 8. trans avatar
  trans 20/06/2011 17:23:19

  70 επιχειρηματικοί κολοσσοί υπέρ της Ελλάδας

  http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/645107/ArticleNewsWorld.aspx

 9. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 20/06/2011 17:32:54

  Και μέσα σ' όλα αυτά, έχεις και το Χατζηδάκη να ζητάει συναίνεση μέσα από την αλαφουζοφυλλάδα...

 10. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 20/06/2011 17:48:44

  Ο Βενιζέλος είναι όντως εξυπνότερος από τον ΓΑΠ και πιό επικίνδυνος.Για τον λόγο αυτό ο Σαμαράς θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτά που θα κάνει σε αντιδιαστολή με αυτά που έλεγε παλαιότερα, όπως:
  α. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» παραδέχθηκε ότι διατύπωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο πως πρέπει η φιλοαναπτυξιακή - φιλοεπενδυτική πολιτική να προβληθεί με κινήσεις που είναι απλές και εύκολες, όπως: η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων , η διευκόλυνση της οικοδομικής δραστηριότητας, με κατάλληλη μεταχείριση “εργαλείων”, όπως οι αντικειμενικές αξίες ή το “πόθεν έσχες” των απλών πολιτών για την απόκτηση πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας.
  β. Πριν από λίγες εβδομάδες είχε ζητήσει από τον ΓΑΠ ένα νέο «μνημόνιο» καταθέτοντας την ανησυχία του για την δημοσιονομική πορεία της χώρας και την ανάγκη να καταρτιστεί ένα νέο σχέδιο με βάση την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή του Μνημονίου.
  γ. Επίσης είχε ζητήσει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές, και απαντώντας σε ερώτηση περί ευθύνης υπουργών για την α’ δανειακή σύμβαση είχε αναφέρει σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» ότι: «Η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με την ευθύνη και το κόστος. Δεν υπάρχει δημοκρατική ασυλία. Είναι άλλη η ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που έχουν άμεση επαφή με χειρισμούς και άλλη η ευθύνη ενός υπουργού σε μη σχετικό υπουργείο».
  Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου ,ότι ήταν τελείως ανεύθυνος, για το οικονομικό χάος.

 11. Apatsi avatar
  Apatsi 20/06/2011 18:03:57

  Ίσως εκείνη την ημέρα να μην έβαλε μυαλό, να μην κατάλαβε ότι εδώ η κοινωνία μιλά πλέον με εθνικούς όρους κι όχι υπερεθνικούς

 12. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 20/06/2011 18:08:11

  ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΜΩΣ ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΨΕΥΤΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ
  ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΧΑΡΙΝ
  ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΜΩΡΟΦΙΛΟΔΟΞΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ.
  ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΑΙΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΕΚΑΝΕ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ ΤΟ
  ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ.
  ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ.

 13. barman avatar
  barman 20/06/2011 18:12:58

  Βρέθηκε το πρώτο ερώτημα του δημοψηφίσματος μετά από απάντηση-τοποθέτηση του Μόσιαλου σήμερα στην ενημέρωση των συντακτών.
  α. Επιθυμείτε να λάβει η κυβέρνηση απόφαση για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων;
  β.?
  γ.?
  δ.?

 14. exKGB avatar
  exKGB 20/06/2011 18:27:45

  ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...

  Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ..
  ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ.....

  ------------------------------------------------------------------

  Κάτοικοι βορείων προαστίων θα είναι από το Πάσχα η Τατιάνα Στεφανίδου και ο Νίκος Ευαγγελάτος.
  Το κόστος της νεόδμητης βίλας στην Κηφιασιά μαζί με το οικόπεδο αγγίζει το 1.500.000 ευρώ.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», ο Νίκος Ευαγγελάτος έκανε την τελική επιλογή του καινούργιου σπιτιού κυρίως λόγω της σύγχρονης κατασκευής και των ανέσεων που διαθέτει.

  Μεγάλο ρόλο στην εκλογή της περιοχής έπαιξε η απόσταση των δύο δημοσιογράφων από τον χώρο εργασίας τους μια και η Τατιάνα Στεφανίδου δουλεύει στην Κηφισιά ενώ ο Νίκος Ευαγγελάτος στο Μαρούσι.

  • Dee Jay Stelios avatar
   Dee Jay Stelios @ exKGB 20/06/2011 19:57:30

   Τους είχε φάει η κίνηση αδερφέ και με τη βενζίνη στο 1,60 η Τάτι έδωσε την εντολή και ο Νικολάκης τι να κάνει,από το να φάει παντόφλα.....

 15. parsifal avatar
  parsifal 20/06/2011 18:28:53

  Κρίσιμη παράμετρος είναι τα "μεγάλα εργα" και ο τρόπος που θα γίνουν. Π.χ. η επέκταση της Αττικής Οδού εως το Λαύριο, μπορεί η να πυροδοτήσει αντιδράσεις τύπου Κερατέας εάν οι απαλλοτριώσεις δεν "σεβασθούν" το καταπατητικό δίκαιο που ισχύει στην Α. Αττική η αντιθέτως να προκαλέσει "ευφορία" λόγω της αναζωογονήσεως της οικονομικής δραστηριότητος : Κύρια απασχόληση (μετά την αποβιομηχάνιση της Λαυρεωτικής) είναι τα χωματουργικά - μπετά και ο παρασιτισμός γύρω απο το λιμάνι και τα νησιά. (Εξοχική κατοικία, καφετέριες, μπάρ, υπηρεσίες πάσης φύσεως, πάρκινγκ και συνεργεία σκαφών κλπ)
  Ομως, θα δώσουν οι ευρωπαίοι τα αναγκαία κονδύλια ? Γιατί δύσκολα βλέπω τους ακτωρες και σια να χρηματοδοτούν εργα με μελλοντική απόσβεση : Δεν υπάρχει ρευστότητα και τίποτε δεν εγγυάται στο μέλλον λεόντειες συμβάσεις εκμεταλλεύσεως α λα Αττική Οδό.

 16. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 20/06/2011 18:49:26

  Γνωρίζουμε όλοι,άριστα,τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ και τι Παπανδρέου σε αυτή τη χώρα.Δεν θα διστάσουν να βιάσουν,για μια ακόμη φορά,τις συντεταγμένες εξουσίες του τόπου προκειμένου να φέρουν εις πέρας τα δόλια σχέδιά τουςΈχουν ρίξει τη χώρα στον όλεθρο.Η αξιωμ.αντιπολίτευση οφείλει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα,επί όλων των θεμάτων,ν' ανανεώσει τον αέρα των ψηφοδελτίων της σε πολύ μεγάλο βαθμό και το κυριότερο ν'αναπτύξει ΑΜΕΣΑ πρωτοβουλίες που να ταυτίζονται με το κοινό αίσθημα.Δηλαδή να εμποδιστεί το ξεπούλημα της πατρίδας να μπει ένα φρένο στην οικονομική και κοινωνική κατρακύλα και ν' απονεμηθεί δικαιοσύνη.Και κάτι τελευταίο που το θεωρώ σημαντικό.Θεωρώ ότι ο Σαμαράς έχει πολλούς άσσους κρυμμένους στο μανίκι του.Η φράση που λέει συχνά ''Έχετέ μου εμπιστοσύνη'' μου δείχνει πολλά.Θα κάνει πράγματα που δεν φανταζόμαστε και πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους....Οι κινήσεις του θα είναι ακριβείς και αιφνιδιαστικότατες...

 17. nausea avatar
  nausea 20/06/2011 19:29:25

  Αν ηταν κυβερνηση η Ν.Δ σημερα και ο πρωθυπουργος η καποιος υπουργος εκανε μια εξομολογηση οπως το γαπα οτι ειναι "αξιοπουστα" , ΟΛΑ τα ΜΜΕξαπατησης ,ΟΛΑ χωρις καμμια εξαιρεση, πρωι μεσημερι βραδυ θα παιζανε αυτη την εξομολογηση..

  Ειπε δειχνοντας μαλιστα τον εαυτον οτι ειναι αξιοπουστα.

  Αυτο ειναι .."θεσμιμενη"!! δηλωση..
  (το ειπε και αυτο! Θεσμιμενη! Πιθανωτατα εννοουσε "θεσμοθετημενη" αλλα ορκο δεν παιρνω! Πως μπορω εγω να βρεθω στο μυαλο του καθε ηλιθιου υπαλληλου του μπομπολα??)

 18. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 20/06/2011 20:22:40

  Ο Τάκης Μίχας στη Wall Street Journal:

  Ο Αντώνης Σαμαράς υιοθέτησε μια πολεμική στάση έναντι του πακέτου διάσωσης. Το πλήθος που διαμαρτύρεται καθημερινά στους δρόμους αποκαλεί το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ ως το σχέδιο των "κακών ξένων" που θέλουν να υποτάξουν τους περήφανους Έλληνες! Και οι δύο γνωρίζουν ότι η απορριπτική τους στάση δεν έχει κόστος γιατί θεωρούν ότι οι ξένοι πιστωτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίαουν να χρηματοδοτούν τη χώρα.

  Περισσότερα:
  h/p://online.wsj.com/article/SB10001424052702303823104576391991705529786.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

 19. βασίλης avatar
  βασίλης 20/06/2011 20:57:47

  Εως οτου εκπληρώσει τα προσιμφωνιθέντα ο Γ.Α.Π είναι εκληματικά επικύνδυνος
  και υφιστάται η προσοχή ολων μας και απαιτείται λαική εξέργεση διότι άλλως
  πάλι θα κάνει κουνοβουλευτικά πραξικοπήματα για να κάνει αυτά που θέλει.

 20. nikolas avatar
  nikolas 21/06/2011 10:48:27

  ΣΙΓΑ ΜΗ ΦΥΓΕΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΦΟΡΟΥΜΙΤΕΣ !!!!
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ .. ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ??

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.