#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2013 20:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο εξυγίανσης της Λαϊκής - Διασώζονται μόνο τα ποσά μέχρι 100.000 ευρώΠροσπάθεια αποφυγής της άμεσης χρεοκοπίας του τραπεζικού συστήματος, μέσω ενός σχεδίου εξυγίανσης μόνο της Λαϊκής Τράπεζας, επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η κυπριακή κυβέρνηση. Ουσιαστικά η τράπεζα που έχει τις μικρότερες ρωσικές καταθέσεις (και γι’ αυτό επελέγη) θα σπάσει σε «καλή» και «κακή» και στη μεν πρώτη θα πάνε τα καλά στοιχεία της (τα εξυπηρετούμενα δάνεια π.χ.) και θα διασφαλιστούν τα ποσά μέχρι 100.000 ευρώ ενώ όλες οι υπόλοιπες καταθέσεις βρίσκονται στον αέρα. Στην «κακή» τράπεζα θα μεταφερθούν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, καθώς και οι μεγάλες καταθέσεις. Το ποσό αυτών των καταθέσεων κυμαίνεται από έξι έως 12 δισ. ευρώ. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι εξοικονομεί για το κυπριακό κράτος 2,5 δισ. ευρώ.

Θα μπει δηλαδή εκκαθαριστής ο οποίος θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης και κάποια στιγμή οι μεγαλοκαταθέτες θα έχουν την ελπίδα ότι μπορεί να πάρουν τα χρήματά τους ή μέρος από αυτά.

Η επιλογής της συγκεκριμένης λύσης δίνει τη δυνατότητα να μη βάλει λουκέτο η Λαϊκή άμεσα, να μη χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, δήλωσε πως πρέπει να ψηφιστεί νομοσχέδιο για εξυγίανση και ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και προστατεύονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Η εξυγίανση, είπε, είναι σημαντικό βήμα για την στήριξη από την Τρόικα και δημιουργεί προϋποθέσεις για ρευστότητα.

Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες, αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα έλεγαν ότι πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί το Γιούργκρουπ την πρόταση της Κύπρου και θα επιμείνουν στο αρχικό σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων. Επίσης, η τρόικα θα προτείνει ένα σχέδιο για συνολική λύση στο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος που όμως θα έχει μεγάλες απώλειες και για τους μικροκαταθέτες αλλά και για τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες.

Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα υποκαταστήματα των τραπεζών εδώ στην Ελλάδα και με τα 14 δις ευρώ των καταθέσεων που υπάρχουν. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φαίνεται να διασφαλίζονται τα ποσά μέχρι 100.000 ευρώ, επομένως, οι έχοντες τέτοιου μεγέθους καταθέσεις δε θα πρέπει να ανησυχούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 21/03/2013 20:58:17

  Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο είναι καλύτερη αυτή η λύση από το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ αφήνοντας άθικτες τις κάτω των 100.000 ευρώ, πρόταση που θα δεχόταν η τρόικα αν απέφερε 5,8 δις. Θα διασωθεί το status της Κύπρου σα διεθνές χρηματοπιστωτικό καταφύγιο αν πειραχτούν οι καταθέσεις μόνο "λίγων" ξένων και όχι όλων; Υπάρχει αφελής που να νομίζει ότι οι υπόλοιποι που δε θα θιγούν θα αφήσουν τα κεφάλαιά τους στην Κύπρο; Αφού θα φύγουν που θα φύγουν, αφού η χήνα ψόφησε όχι προχθέες όπως λένε κάποιοι αλλά από τότε που αφέθηκε να φτάσει ο τραπεζικός τομέας στο χείλος του γκρεμού και το μέγεθός του σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό έκανε αδύνατη την κρατική διάσωση, γιατί να μην κουρευτούν όλοι, τουλάχιστον να διασωθούν τα ταμεία και οι μικροί;
  Δηλαδή μετά το όχι, οδηγούνται από μόνοι τους σε λύση αλα τρόικα και ακόμη επαχθέστερη;

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ MAYRO XABIARI 21/03/2013 21:11:28

   Απλά προσπαθούν -μάλλον- να μην εξευτελίσουν το κύρος των θεσμών τους και καλά (το όχι στη Βουλή σε ένα σχέδιο πάνω-κάτω ίδιο)

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Συριζαλβανία του Χότζα 21/03/2013 21:59:21

    Σωστό ! Πρέπει οπωσδήποτε να αποφασίσουν κάτι διαφορετικό - έστω και περισσότερο ζημιογόνο τελικά- για να δικαιολογήσουν το "όχι".

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/03/2013 21:15:21

  Η Λαική είναι προφανώς ήδη υπο εκκαθάριση, στη θύρα των κεντρικών της έχει επικολληθεί το αυτοκόλλητο με τον "κούκο".
  Άν όντως πρόκειται για default με συμφωνία της ΕΕ, το Κυπριακό Δημόσιο θα "ξεφορτωθεί" όλο το ποσοστό (84 %) που οφείλει στους πιστωτές και καταθέτες, πέρα από τους αφαλισμένους. Ευνόητο είναι ότι ασφαλισμένες καταθεσεις 100.000 ευρω σημαίνει αυτόματα "βαθυ κούρεμα" για τις μεγαλύτερες: Στην εκκαθάριση θα πάρουν από "την κακή τράπεζα" ότι περισσέψει απο τα υπάρχοντα αποθεματικά, αρχίζοντας απο τις μικρότερες. Όσο πιό μεγάλη κατάθεση τόσο πιό βαθύ το κουρεμα.
  Για την φυγή τώρα:
  Αν όντως επικολλήθηκε ο "κούκος", απο την Λαική δεν μπορούν πιά να φύγουν. Με την άλλη τράπεζα (Κύπρου) υπάρχει εκκρεμότητα. Άν δεν παγώσουν για ΜΗΝΕΣ την κίνησή της, θα "αδειάσει" πολύ γρήγορα και θα φθάσει στα ίδια με την Λαική. Προφανώς δεν θ' ανοίξει, παρά μόνον τα ΑΤΜ, ή άν ανοίξει θα υπάρχει πολύ χαμηλό όριο ανάληψης, και μόνον για μικρές καταθέσεις.

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/03/2013 21:31:15

  Η Λαική είναι κρατικοποιημένη, στο Κυπριακό Δημόσιο ανήκουν 84 % του μετοχικού της κεφαλαίου.
  Οι καταθέσεις του ομίλου Cyprus Popular Bank υπολογίζονται στα 17,9 δισ. ευρώ. εκ των οποίων 10,3 δισ. ευρώ σε υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Απο τις 7,6 δις στην Κϋπρο, αν αφαιρεθούν οι ασφαλισμένες και υποστούν οι λοιπές ένα κούρεμα γύρω στο 50 % κατά μέσο όρο, το Κυπριακό Δημόσιο εξοικονομεί περίπου 2 δις ευρώ.

 4. Παπαδόπουλος Τάσσος avatar
  Παπαδόπουλος Τάσσος 21/03/2013 21:39:41

  Είδα στο ΡΙΚ το απόγευμα κάποιους Κύπριους οι οποίοι εξέφραζαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η "μητέρα" Ελλάδα δεν προσπάθησε να βοηθήσει να βρεθεί, έστω ένα μικρό ποσό που θα συνέβαλε στο να βρεθεί το απαιτούμενο ποσό για τη διαπραγμάτευσή τους με την Τρόικα. Επίσης ανέφεραν ότι εκείνοι συνέβαλαν στην αναδιάρθρωση του Παπαδήμου με τα 5 δις, που ήταν άλλωστε και ίσως ο κυριώτερος λόγος που κατέρρευσαν οι Κυπριακές τράπεζες. Είπαν μάλιστα ότι αν καλούνταν να το ξανακάνουν δε θα είχαν κανένα δισταγμό να το κάνουν και ας ήξεραν ότι θα ήταν η απόλυτη καταστροφή..... Τα σχόλια δικά σας......

  • aris. aold avatar
   aris. aold @ Παπαδόπουλος Τάσσος 22/03/2013 00:04:44

   Νομίζω ότι τα περισσότερα ομόλογα τα αγόραζαν στο 20 και 30% της αξίας τους μετά το ξέσπασμα της κρίσης πιστεύοντας ότι δεν θα γίνει κούρεμα και θα επωφεληθούν το υπόλοιπο ποσό.

   Οι Κυπριακές τράπεζες έσπρωχναν κόσμο να βγάλει τα λεφτά του στην Κύπρο την εποχή που υπήρχε πρόβλημα στην Ελλάδα.

   Αυτά για να είμαστε δίκαιοι.

   Καλόπριν φτάσουμε στο πόσο φταίει η Ελλάδα να δει το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο τι δεν έκανε για να προστατέψει το τραπεζικό σύστημα.

   Αυτό που βλέπουμε δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Παπαδόπουλος Τάσσος 22/03/2013 10:47:04

   ΔΕΝ είναι τα Ελληνικά ομόλογα ο κύριος λόγος που κατέρρευσαν οι 2 τράπεζες. Απλώς βοήθησαν για μια κατάρρευση που θα γινόταν ούτως ή άλλως.
   Νομίζω αυτό εχει εξηγηθεί επαρκως, ψάξτε προς ακίνητα, υποθήκες και ανεξέλεγκτο επιχειρηματικό δανεισμό. Χθές το ανέλυσε ο Κρούγκμαν (βλ. άλλο post). Πιο αναλυτικά το παρουσίασε ο Βαρουφάκης.

 5. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 21/03/2013 21:51:24

  Έχω πέσει από τα σύννεφα. Δεν περίμενα ποτέ να δώ τόσα μαζεμένα λάθη σε τόσο μικρό χρόνο. Καταλαβαίνω ότι οι Κύπριοι αφού μάζεψαν όλα τα καθίκια της Ρωσίας ήταν εξαρχής δύσκολο να τους αδειάσουν καθότι πιστολάδες όμως σε αυτή την συγκυρία έπρεπε να κινηθούν αλλιώς. Τώρα πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε εξελίξεις δυσάρεστες πρώτα για τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ υποχείρια της μαφίας. Μακάρι να μην ακουστεί μπαμ....

 6. Παπαδόπουλος Τάσσος avatar
  Παπαδόπουλος Τάσσος 21/03/2013 22:07:47

  Τα ελληνικά ομόλογα των τραπεζών της Κύπρου κουρεύτηκαν, αλλά είχε προβλεφθεί αποζημίωση για το κούρεμα. Στην ουσία οι τράπεζες όχι μόνο δεν έχασαν, αλλά έβγαλαν και κάποιο κέρδος cash. Στην κατάπτυστη, μοναδική στην ιστορία, χρεωκοπία (PSI) κουρεύτηκαν μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες ομολογιούχοι. Παγκόσμια πρωτοτυπία, μια χώρα να κουρεύει μόνο τον εαυτό της χαχαχαχα. Δείτε τους όρους του PSI και θα γελάτε και θα κλαίτε μαζί.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/03/2013 23:25:09

  Eκεινο που εγινε ειναι οτι βουλιαξαν τους καταθετες της ¨Λαικης ανω των 100.000 που με το σχεδιο της τροικας θα εχαναν το 10% και τωρα θα χασουν πολυ περισσοτερα μηπως και σωσουν του Ρωσους της τραπεζας Κυπρου.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ ψυχραιμια 22/03/2013 00:09:55

   Με αυτούς κάνουν δουλειες;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.