#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/03/2012 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο διάσωσης των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων από τη ΝΔΗ ελάφρυνση από το χρέος, κοινώς «κούρεμα», είχε ανάλογες επιπτώσεις και στα αποθεματικά και των τριών ταμείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία είχαν ενταχθεί στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και είχαν επενδυθεί (απουσία των ταμείων) με βάσει του Ν.2469/1997.

Έτσι, σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία τα σύνολα των αποθεματικών, που διέθεταν τα τρία ταμεία μέχρι της 09 Μαρτίου 2012 στην ΤτΕ ήταν :

- Στρατός Ξηράς  202909899 εκ. Ευρ.

- Πολεμική Αεροπορία  64894975   εκ. Ευρ.

- Πολεμικό Ναυτικό  118405740  εκ. Ευρ.

Την 12 Μαρτίoυ 2012, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου που αντιστοιχούσε στα ταμεία των ΕΔ μετά και την ολοκλήρωση του προ-γράμματος αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, ανερχότανε στα ποσά :

- Στρατός Ξηράς  112686724 εκ. Ευρ.

- Πολεμική Αεροπορία    37109967   εκ. Ευρ.

- Πολεμικό Ναυτικό  67709912  εκ. Ευρ.

Την 12 Μαρτίου 2012, η τρέχουσα αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου που αντιστοιχούσε στα ταμεία των ΕΔ, ανερχότανε στα ποσά :

- Στρατός Ξηράς  60261494 εκ. Ευρ.

- Πολεμική Αεροπορία    19845307   εκ. Ευρ.

- Πολεμικό Ναυτικό    36209247  εκ. Ευρ.

Όπως διαπιστώνεται οι απώλειες των Ταμείων πλησιάζουν το 70% και είναι σημαντικές οι επιπτώσεις στις παροχές του προσωπικού των ΕΔ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέλεξε την επομένη της εθνικής εορτής να ενημερώσει την επιτροπή Εθνικής Άμυνας. Πέραν των εθνικών θεμάτων, καθώς και στην έμφαση που έδωσε όσον αφορά το αξιόμαχο των ΕΔ και τα αντίστοιχα προς τούτο προγράμματα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να μη θιγούν οι μερισματούχοι των ταμείων των ΕΔ από τις απώλειες.

Η ανυπαρξία πολιτικής τα δύο προηγούμενα χρόνια ή ακόμη ακριβέστερα η πολιτική ξεπουλήματος της περιουσίας των ΕΔ από τους προκατόχους του κ. Μπεγλίτη και κ. Βενιζέλο, χωρίς κανένα αντίκρισμα για τα δοκιμαζόμενα και χρεοκοπημένα από τις πολιτικές και τις νομοθεσίες του ΠΑΣΟΚ ταμεία σε συνδυασμό με τις τελευταίες απώλειες (που και αυτές οφείλονται σε ΠΑΣΟκική νομοθεσία του 1997) δημιούργησαν οριακές καταστάσεις με κίνδυνο μεγάλων οικονομικών απωλειών των μερισματούχων της.

Ο κ. Σαμαράς έχει επανειλημμένως δεσμευτεί ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η εξυγίανση των ταμείων. Έχει πολύ καλό σχέδιο για να τα ενισχύσει και να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ταμεία και το προσωπικό των ΕΔ.

Η κατάρρευση των ταμείων είναι προφανές ότι θα επιφέρει σημαντικότερες απώλειες στους μερισματούχους από κάθε ειδικό μισθολόγιο στο οποίο διαβεβαίωσε ο υπουργός ότι δεν θα ενταχθούν. Η παροχή όμως αντισταθμιστικών στα ταμεία από την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας που ανήκει στις ΕΔ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) αλλά και η σωστή εκμετάλλευσή της, χωρίς πιέσεις για επενδύσεις σε χρηματιστήρια και άλλες ζημιογόνες επενδύσεις, όπως έγινε κατά κόρον στο παρελθόν, καθώς και η διαυγής διαχείρισή τους θα εξασφαλίσει τη διάσωση και εξυγίανσή τους.

Και εάν θεωρήσουμε ότι τα διατιθέμενα στρατόπεδα για τους λαθρομετανάστες αφορά εθνικό σχεδιασμό, από τα στρατόπεδα που ανακοίνωσε ο υπουργός ότι θα διατεθούν για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, κάλλιστα δικαιούνται να έχουν μερίδιο και τα απαξιωμένα ταμεία των ΕΔ.

Εάν σε αυτά προστεθούν τα 57 αποδεσμευμένα προς το παρόν στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, που διαπραγματεύεται την αξιοποίησή τους η διορισμένη από τον κ. Βενιζέλο επιτροπή και ουσιαστικά κάνει κυρίως πολιτική με τους ημέτερους δήμους παρά προωθεί τα συμφέροντα του Ταμείου, μπορούμε να πούμε ότι εξευρίσκονται λύσεις στήριξης των Ταμείων και του προσωπικού των ΕΔ αρκεί να υπάρξει η παραπάνω βούληση και σχέδιο.

Αντίστοιχα θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν έσοδα από τα χρέη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προς την Πολεμική Αεροπορία (ΜΤΑ) για τη διαχείριση των αποπροσγειούμενων πολιτικών αεροσκαφών σε πολεμικά αεροδρόμια, καθώς και την προβλεπόμενη από το "Μνημόνιο 2" πώληση των κρατικών αερολιμένων πολεμικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, καθώς και ανάλογα διαφυγόντα κέρδη για το Πολεμικό Ναυτικό.

Όσον αφορά τους δήμους, είναι τέτοια η αποθράσυνση ορισμένων εξ αυτών που καλλιέργησε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με ξένα «κόλλυβα», "κοινωφελή" τα βαφτίζουν, ώστε πρόσφατα Δημοτική αρχή απαίτησε την απόλυτη διάθεση (και οριστική κατάργηση) μικρού αεροδρομίου για δημιουργία κέντρου χερσαίου μηχανοκίνητου αθλητισμού με την διαδικασία Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Και όταν η ΠΑ τόλμησε να ζητήσει τη διερεύνηση του καθεστώτος της σύμπραξής της ως τρίτο μέλος, καθώς και της τροποποίησης της μελέτης ώστε να δύναται να χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο, όποτε απαιτηθεί, ποιός είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε. Έτσι κάνει ο καθένας  πολιτική και επιχειρήσεις και γεμίζει τους λογαριασμούς του στις τράπεζες.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι ΕΔ, το αξιόμαχό τους και το υψηλό ηθικό του προσωπικού τους αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τον κ. Σαμαρά και έτσι θα αντιμετωπισθούν. Πέρασε η εποχή όπου όλοι οι επιτήδειοι έβλεπαν τις ΕΔ ως τον σάκο του μποξ και ευκαιρία πλουτισμού.

Είναι βεβαίως σημαντικά τα προβλήματα που δημιούργησε η απραξία και η εγκληματική πολιτική που ακολουθήθηκε στις ΕΔ τα δύο τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που περιήλθε η χώρα και θα απαιτηθεί αρκετή προσπάθεια για να επανέλθει το αξιόμαχο στο επιθυμητό επίπεδο. Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που αναφέρονται σε πρόσφατη μελέτη του ΓΕΑ για τη «Διαθεσιμότητα Α/Φ, Όπλων, Μεταφορικών Μέσων και Επίγειου Εξοπλισμού» όσον αφορά την κατάσταση τους αλλά κυρίως όσον αφορά την ανυπαρξία οργάνωσης, σχεδιασμού και εκδήλωσης ενεργειών από τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι χαρακτηριστική η πρώτη αιτία που αναφέρεται για τη χαμηλή διαθεσιμότητα των αεροσκαφών F-16 στη σελίδα 5 της μελέτης « Δεν υφίσταται προγραμματισμός εντάξεων αεροσκαφών για συντήρηση σε εργοστασιακό φορέα το επόμενο 24μηνο».

Επιπλέον η καθήλωση αρμάτων, φρεγατών και αεροσκαφών μόνο από αναλώσιμα υλικά, μπαταρίες και καύσιμα είναι πλέον κοινό μυστικό για τα οποία διαβεβαίωσε ο κ. Υπουργός ότι θα δώσει λύσεις «ώστε και ο πλέον άπειρος πιλότος να πετάει μηνιαίως τις ώρες που απαιτείται». Βέβαια η πλέον αξιόπιστη λύση για εγγυημένα αποτελέσματα είναι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία με τον κ. Σαμαρά στο τιμόνι της. Μόνο ηγέτης με αποδεδειγμένα υψηλά ιδανικά, ισχυρή πίστη και χαλύβδινη θέληση, όπως ο κ. Σαμαράς, μπορεί να βγάλει αυτή την κατάσταση από το τέλμα.

Ειδικός Συνεργάτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dimitris avatar
  Dimitris 30/03/2012 12:50:09

  Πόσο ανίκανος πρέπει να είσαι για να έχεις επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, ακόμα και ένας βλάκας στα 2 χρόνια τώρα θα τα είχε ξεφορτωθεί, και δε βλέπω κανείς να παραιτείτε

  • Απόστολος avatar
   Απόστολος @ Dimitris 30/03/2012 21:13:12

   Τα αποθεματικά ήταν προθεσμιακές καταθέσεις και όχι επένδυση σε ομόλογα.
   Ας ψάξει κανείς κάτω από ποιές συνθήκες κουρεύτηκαν οι καταθέσεις των μετοχικών ταμείων.

 2. FALCON avatar
  FALCON 30/03/2012 13:36:23

  Σύμφωνα με τα ΦΕΚ Β΄ 958/22-5-2009 και ΦΕΚ 1109 /2-6-11 οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας πρέπει να πληρώνουν τα τέλη προσγείωσης στην Π.Α καθώς και τέλος παροχής πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση ανεφοδιασμού καυσίμου πολιτικών αεροσκαφών. Ωστόσο η υλοποίηση των αποφάσεων δεν έχει ξεκινήσει αφενός λόγω αδράνειας της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της μη έκδοση συγκεκριμένων διαδικασιών παραλαβής των τελών προσγείωσης και αφετέρου από άρνηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να αποδώσει τα οφειλόμενα. Αποτέλεσμα του φαύλου κύκλου είναι η απώλεια από τα ταμεία της Π.Α πάνω από 2.000.000 εκ Ε ετησίως από τέλη προσγείωσης και πάνω από 20.000.000 εκ Ε ετησίως από το EUROCONTROL. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εναέριος χώρος της Ελλάδος δέχεται καθημερινά πάνω από 1900 πτήσεις εκ των οποίων το 38% είναι υπερπτήσεις και το 62% προσγειώνεται – απογειώνεται στα Ελληνικά αεροδρόμια. Ετησίως το σύνολο των πτήσεων που προσγειώνεται –απογειώνεται από τα Ελληνικά αεροδρόμια κυμαίνεται πάνω από 400.000 ενώ το 30% αυτών προσγειώνεται σε αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Πολεμική Αεροπορίας πέραν του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης παρέχει προσωπικό εναέριας κυκλοφορία, διασωστικά μέσα , επικοινωνίες , ραδιοβοηθήματα καθώς και προσωπικό ασφάλειας πτήσεων, δηλαδή στο σύνολο πάνω από 2000 προσωπικό απασχολείται σε καθημερινή βάση με τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας. Η μη απόδοση των τελών προσγείωσης αλλά και μέρους των εσόδων από το EUROCONTROL στην Πολεμική αεροπορία, αποτελεί παράβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας..ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΕΤΥΧΕ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΑΜΕ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ . ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ;

 3. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 30/03/2012 13:40:55

  Συγχαρητήρια στον Μπένυ για την επιτυχία του PSI!Καλύτερα να βάζαμε έναν ταύρο στο υαλοπωλείο!Να καταλογιστεί η ζημιά εις βάρος της ιδιαιτέρας περιουσίας του Μπένυ και του Προβόπουλου!!!

 4. helas george avatar
  helas george 30/03/2012 13:52:27

  αρα ο μπεγλιτης που ειπε "οποιος επιθυμει τις υπηρεσιες της πολεμικης αεροποριασ θα πρεπει να πληρωνει" σημαινει κατι και τι ειναι αυτο, την αποσταση που χωριζει την κοινωνια (εκτος ομαδων οπως π.χ των εθελοντων που εκπαιδευονται απο τις ε.δ π.χ αεροδιασωση) αναμεσα στο διπολο λαος στρατος γιατι θα χασουν το μαγαζακι γωνια και μαλιστα θα φταινε και οι δυο παντα σε αυτο το ταγκο,ο σαμαρας θα ειναι ο ηρωας και το θυμα,τελος!!!!!!!!!!! αρε επιτιμε τους εχεις κλεισει απο παντου θα γινεις προεδρος τελικα οπως ειπε και ο μητσηκωστας!!!!!!!

 5. Tsol avatar
  Tsol 30/03/2012 15:12:33

  Το 1% της εισφοράς αλληλεγύης υπέρ ανέργων για το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας μετατράπηκε σε εισφορά υπέρ του Μ.Τ.Σ.. Όσα λεφτα έδσαν δηλαδη οι ένστολοι πέρσι και μέχρι τωρα που το παρακρατούν κάθε μήνα από τους μισθούς εξαφανίστηκε κατά 70% ????

 6. MIXAHΛ avatar
  MIXAHΛ 30/03/2012 15:31:26

  ME TON AOOA TI ΓINETAI . ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΧΑΣΕ Ο ΑΟΟΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ.ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΑΟΟΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ ΕΝΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. Η Ν.Δ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΟΟΑ ΜΕΡΙΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

 7. Το όνομα του Ρόδου avatar
  Το όνομα του Ρόδου 30/03/2012 16:10:03

  Ασχολήθηκε κανείς από την νυν ηγεσία, όταν ανέλαβε, με τα Μετοχικά Ταμεία; Τι έκαναν οι προηγούμενοι πολεμησταράδες, που ήταν expert στα εξοπλιστικά, με τα ταμεία πέραν των μελετών που έβαζαν να κάνουν οι οικονομικοί; Τί έκανε η προηγούμενη ηγεσία δέκα μήνες το 2011 και δεν υλοποίησε ένα πρόγραμμα μικροδανείων που όλοι το ήθελαν και να περισωθούν 20 με τριάντα εκατομμύρια από κάθε ταμείο; Ποιός τους εμπόδιζε ο Βενιζέλος; Θα πρέπει επισήμως να ερωτηθούν από τις ενώσεις αποστράτων. Για ανταλλακτικά και σφαίρες είμαστε πρώτοι αλλά για την διάσωση των Μετοχικών Ταμείων δεν βαρειέσαι ούτε μια ιδέα. Τί πέρνει η ΠΑ από τις εισπράξεις της ΥΠΑ από το eurocontrol για την παροχή συγκεκριμμένων υπηρεσιών? Τί πήρε ο ΣΞ από το στρατόπεδο Καρατάσου στην Θεσ/νίκη για την διάθεσή του στην τοπική αυτοδιοίκηση; Ποιός έκοψε στην αρχή της χρονίας τα δάνεια από το ΜΤΑ; Θεωρώ ότι ο κ. ΥΕΘΑ θα κάνει τις ερωτήσεις αυτές στην νυν ηγεσία. Καλό ξημέρωμα αστεράτοι.

 8. ΣΙΝΙΑΛΟ avatar
  ΣΙΝΙΑΛΟ 30/03/2012 16:19:32

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

 9. AKENATON avatar
  AKENATON 31/03/2012 16:11:11

  ΒΡΕ ΠΟΙΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΕΝΟΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;ΑΥΤΟΝ ΞΕΡΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ;ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΚΟΜΑΝΕΤΣΙ Ε ΤΟΤΕ ΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙΣ,ΣΥΝΕΛΘΕ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΕΣΥ ΒΡΗΣΚΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΟΥ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.