#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/03/2011 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σφοδρή σύγκρουση εκδοτικών συγκροτημάτων


Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ εκδοτικών συγκροτημάτων βρίσκεται ante portas, καθώς η οικονομική κρίση πλήττει άμεσα και τα ΜΜΕ προκαλώντας ανακατατάξεις που επηρεάζουν άμεσα και την πολιτική σκηνή.

Δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα αυτήν την στιγμή: τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά κανάλια (και όχι μόνο το Alter που έχει βάλει λουκέτο) και η το θέμα της κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση που αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων και συμφερόντων που θέλουν την κατάργηση των ισολογισμών, φωτογραφίζοντας το συγκρότημα Αλαφούζου. Προς Φάληρο μεριά δείχνουν και πολλοί μικροί και μεγαλύτεροι εκδότες που έχουν έσοδα από τους ισολογισμούς.

Όπως γράψαμε χθες 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν  αιφνιδιαστικά (!!!) τροπολογία με την οποία ζητούν την απαγόρευση ουσιαστικά των ισολογισμών στον ημερήσιο έντυπο τύπο. Βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την κίνηση τουλάχιστον «περίεργη» και οι αμφιβολίες του ενισχύονται  με την προχθεσινή προαναγγελία της κατάθεσης της τροπολογίας από την εφημερίδα Καθημερινή…!

Η κίνηση Αλαφούζου φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς αναγκάζεται πλεον να λάβει ξεκάθαρη θέση και να καταλήξει σε αποφάσεις που θα προκαλέσουν δυσαρέσκεια και αντιδράσεις,  σε μια στιγμή που έχει ανάγκη την στήριξη των ΜΜΕ.

Όπως σημειώνει το www.sofokleousin.gr η κατάργηση ευνοεί βέβαια τις επιχειρήσεις, αλλά ο στόχος των εκδοτών που συντάσσονται με το συγκρότημα Αλαφούζου-Καθημερινής είναι άλλος: Επιδιώκουν "εξυγίανση" και αναδιάταξη της αγοράς των έντυπων media, η οποία θα επέλθει με το κλείσιμο των εφημερίδων που συντηρούνται από τα έσοδα δημοσίευσης ισολογισμών. Αντίθετα, ο όμιλος Μπόμπολα (Πήγασος) που διαθέτει ημερήσια οικονομική εφημερίδα ("Ημερησία"), έχουν συμφέρον να διατηρηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση. Μαζί του συντάσσεται ο ΔΟΛ - αν και δεν έχει άμεσο συμφέρον, καθώς δεν διαθέτει οικονομικό έντυπο - ενώ ουδέτερη στάση τηρεί το συγκρότημα Τεγόπουλου (Ελευθεροτυπία).

Η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών θα απέφερε μικρό όφελος στις επιχειρήσεις, προκαλώντας παράλληλα μεγάλες ανατροπές και αναδιάταξη δυνάμεων στον χώρο των media, καθώς θα οδηγούσε σε

- Κλείσιμο όλων των ημερήσιων οικονομικών εφημερίδων και τουλάχιστον 5 πολιτικών, που έχουν μικρή κυκλοφορία και "ζουν" κυρίως από τα έσοδα δημοσίευσης ισολογισμών

- Απώλεια τουλάχιστον 700 θέσων εργασίας (δημοσιογράφων, υπαλληλικού και τεχνικού προσωπικού)

- Μεγάλη απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο, τα οποία εισπράττουν τώρα ειδικό τέλος ("αγγελιόσημο") επί της δαπάνης δημοσίευσης ισολογισμών

Χαμός αναμένεται να γίνει στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα όπου έχουν προγραμματιστεί δύο 48ωρες απεργίες στα ΜΜΕ από Πέμπτη μέχρι Κυριακή, προκειμένου να μπλοκάρουν οι Σαββατιάτικες και Κυριακάτικες εκδόσεις. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκδότες για τα Σαββατιάτικα φύλα σχεδιάζουν την έκδοσή τους την Πέμπτη ενώ υπάρχουν κι άλλοι που πιέζουν να σπάσει η απεργία και να βγουν και αυτά της Κυριακής. Κάτι που θα αποτελέσει ακόμη μια ήττα για τους εργαζόμενους στα media.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος, έρχονται και τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών του Τύπου που είναι δραματικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει τους φακέλους του ΔΟΛ, της Χ.Κ. Τεγόπουλος, της Τηλέτυπος (Mega) και του Πήγασου του επιχειρηματία, Γ. Μπόμπολα. ΟΙ ζημιές που καταγράφονται στους ισολογισμούς είναι πάνω από 30% στα ίδια κεφάλαια, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να τεθούν σε επιτήρηση οι μετοχές τους Για να γλιτώσουν θα πρέπει να προβούν σε αύξηση κεφαλαίου, αλλά που λεφτά τη σήμερον ημέρα.

Κι όλα αυτά με χιλιάδες εργαζόμενους όμηρους αφού στις καλές εποχές δεν “τα έφαγαν μαζί” και τώρα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Τι συμβαίνει στον ΔΟΛ;

Την αποχώρηση του συμβούλου διοίκησης του ομίλου, Στέργιου Νέζη, ανακοίνωσε χθες ο Δημοσιογραφικός Όμιλος Λαμπράκη ΑΕ (ΔΟΛ ΑΕ). Παράλληλα, ο κ. Νέζης ήταν και Επικεφαλής της Επιχειρηματικής Μονάδας των Θυγατρικών Εταιρειών, διευθύνων σύμβουλος στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Studio ATA AE, Multimedia AE, ΔΟΛ Digital AE και στις από κοινού ελεγχόμενες εταιρείες ΙΡΙΣ Εκτυπώσεις ΑΕΒΕ και Hearst ΔΟΛ Εκδοτική ΑΕ, καθώς και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΛ ΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. xzetta avatar
  xzetta 31/03/2011 08:29:23

  εντελώς περιττό έξοδο για τις επιχειρήσεις η δημοσίευση και καλώς καταργείται (αντίστοιχο με τις αναγγελίες γάμων!). αν το ζητούμενο είναι η διαφάνεια, αρκεί το ΥΠΟΙΚ να έχει ένα site όπου κάθε επιχείρηση θα δημοσιεύει τον ισολογισμό της και θα μπορεί οποιοσδήποτε να αναζητά ισολογισμούς με κριτήρια. τα υπόλοιπα είναι δώρα για τα προβληματικά ΜΜΕ....

  • tpe avatar
   tpe @ xzetta 31/03/2011 12:27:42

   +1000000

   • geo avatar
    geo @ tpe 31/03/2011 12:40:23

    Alla tosa ++++++++++++++ kai apo mena. Krima kai to xarti kiolas!

 2. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 31/03/2011 09:18:19

  ΣΩΣΤΑ ΕΝΤΕΛΩς ΠΕΡΙΤΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ βουλα ελευθεριαδου 31/03/2011 09:49:25

   Οι ελεύθερες φωνές μπορούν και μόνες τους.
   Οι κατευθυνόμενες χρειάζονται δεκανίκια.
   Τις μεγαλύτερες εφημερίδες της περιφέρειας τις έχει αγοράσει ο Λάλας ... το παιδί του ΔΟΛ.

   • xzetta avatar
    xzetta @ ΣΟΝ ΠΕΝ 31/03/2011 10:10:41

    +1

   • astral avatar
    astral @ ΣΟΝ ΠΕΝ 31/03/2011 11:25:27

    ++ αρκετα με τους κεφαλικους φορους καθε απιθανης κλικας. να κανουν κανενα ρεπορταζ να μιλησουν με την φωνη του λαου για να πουλησουν κανενα φυλλο.

    οι ισολογισμοι ειναι ο κεφαλικος φορος της πολιτειας για την εξαγορα της σιωπης των μεσων

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ βουλα ελευθεριαδου 31/03/2011 11:58:29

   Κυρία Ελευθεριάδου, όταν χθες σας απάντησα ότι "...δυστυχώς θα καούν και μερικά χλωρά μαζί με τα πολλά ξερά..." δεν είχα διαπιστώσει ότι κι εσείς εκδίδετε εφημερίδα, Την "Η ΠΑΤΡΙΔΑ".
   Ίσως να αδικηθείτε από αυτήν την τροπολογία.
   Πείτε μας όμως τι ακριβώς γίνεται με το ΦΠΑ.
   Κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι ο Τύπος έχει κρυφό και μαύρο χρήμα.
   Όταν, για παράδειγμα, ένας έμπορος αγοράζει προϊόντα με 13% και με 23% ΦΠΑ, αντίστοιχα εισπράττει από τους πελάτες του για να το αποδώσει στο Κράτος.
   Για τον Τύπο και τους εκδότες λοιπόν, τα κακά παιδιά λένε ότι παρέχουν υπηρεσίες με 13% ΦΠΑ αλλά αποδίδουν στο Κράτος μόνο το 7% του Φόρου.
   Είναι αλήθεια αυτό κι αν ναι, που ενθυλακώνεται το υπόλοιπο 6% σεβαστό ποσό;

   • Λάμπρος avatar
    Λάμπρος @ Σταύρος 01/04/2011 05:17:03

    Ποιό σεβαστό ποσό ―με τα έξοδα που έχουν;

    Οι περισσότερες εφημερίδες μπαίνουν ―ή σχεδόν μπαίνουν― μέσα, με ΦΠΑ ή χωρίς.

    Οι λόγοι που τις συντηρούν όπως μπορούν οι ιδιοκτήτες τους είναι πολιτικής επιρροής κυρίως και οικονομικής ―γι' αυτό δεν έχουμε και «μεγιστάνες του τύπου», αλλά μόνο εργολάβους, εφοπλιστές κλπ που έχουν ΚΑΙ εφημερίδες...

    Εξαίρεση κάτι τύποι που εκδίδουν χωρίς να πληρώνουν δημοσιογράφους και παίρνουν κάτι μερίδες να τις κρατικής διαφήμισης για 1000 φύλλα πωλήσεις (ονόματα δε λέμε).

    Οπότε το «που πάει το ΦΠΑ» για την επαρχιακή εφημερίδα, είναι σαν να λέμε, «ο τύπος με το μαγαζί στην Κυψέλλη πουλάει μερικά προϊοντα χωρίς απόδειξη, που πάνε τα σεβαστά κέρδη κλπ...», ενώ το μαγαζί πάει για φούντο ―και αν δεν το έκανε και αυτό θα είχε βάλλει ήδη λουκέτο...

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ Λάμπρος 02/04/2011 01:32:36

     Αγαπητέ μου έστω και αργά είδα την απάντηση.
     Όχι όμως στο ζητούμενο.
     Υπάρχει αυτή η διαφορά της τάξης του 6 με 7 τοις εκατό ή δεν υπάρχει;
     Γιατί αν υπάρχει, από μόνο του είναι πρόκληση!
     Συμφωνείς;

 3. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 31/03/2011 09:46:58

  Τί διαφορετικό έχει το ηλεκτρονικό από το έντυπο μέσο?

 4. drider avatar
  drider 31/03/2011 10:23:58

  Ωραία χώρα είμαστε... Οι μόνες εφημερίδες που φαίνονται να πάνε καλά είναι οι αθλητικές.

  Όσον με αφορά ας κλείσουν όλα τα κανάλια. Αλήθεια πόσες εκπομπές μαγειρικής αντέχουμε ακόμα; Γιατί τίποτα άλλο ουσιαστικά δεν προσφέρουν...

  Ο όμιλος ΣΚΑΙ κάνει το δικό του παιγνίδι αναμφίβολα. Αλήθεια ποίος τους έχρισε "προστάτες" της φύσης και της βιοποικοιλότητας; Πουλάνε οικολογικό ακτιβισμό με το αζημείωτο, με τη στήριξη τραπεζών για "πράσινα" δάνεια...

  • Χρ.Δ avatar
   Χρ.Δ @ drider 01/04/2011 12:25:14

   Το σχολιο σας κε drider.... :

   "''Ο όμιλος ΣΚΑΙ κάνει το δικό του παιγνίδι αναμφίβολα. Αλήθεια ποίος τους έχρισε “προστάτες” της φύσης και της βιοποικοιλότητας; Πουλάνε οικολογικό ακτιβισμό με το αζημείωτο, με τη στήριξη τραπεζών για “πράσινα” δάνεια…"""..
   πιστευω οτι ειναι ΑΔΙΚΟ..

   -Δηλωνω οτι δεν εχω καμμια σχεση και κανενα λογο να υπερασπισθω τον ΣΚΑΙ.....

   -Θεωρω ομως υποχρεωση μου, σαν ενας υγεια σκεπτομενος πολιτης, να δωσω συγχαρηρια στον ΣΚΑΙ και στο επιτελειο του για την υψηλου επιπεδου δημοσιογραφια που ασκει-σε σχεση με τους ανταγωνιστες του .
   -Τετοιου επιπεδου δημοσιογραφια και αναληψη κοινωνικων πρωτοβουλιων εχει αναγκη η χωρα μας για να διαμορφωσει-σε βαθος χρονου φυσικα-αναλογου επιπεδου πολιτες.
   -Γνωριζω πολυ καλα οτι μια επιχειρηση,οπως ο ΣΚΑΙ, βραχυπροθεσμα δεν εχει κερδος ακολουθωντας αυτη τη "γραμμη" γιατι δεν ειναι "πλατειας τηλεθεασης" αυτα τα θεματα.
   -Ομως πιστευω οτι μακροπροθεσμα-αν και εφ'οσον το marketing mix το επιτρεπει-θα εχει την ανταποδοση που μια τετοια στρατηγικη στοχευει.
   -Αναλογη Στρατηγικη πρεπει να εφαρμοσθει σε ολα τα προβληματα που συνθετουν την σημερινη καταθλιπτικη ελληνικη καθημερινοτητα.

   Εχουμε αναγκη την Ποιοτητα ΣΚΑΙ.

 5. Έρεβος avatar
  Έρεβος 31/03/2011 10:37:31

  Τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτημάτα να υπαχθούν στα επαγγέλματα προσφοράς ερωτικών υπηρεσιών.

  Να βάλουν κόκκινες λάμπες στις εξώπορτες, να γίνουν κανονικά μπορδέλα και να σταματήσουν το καλντερίμι που κάνουν τώρα.

  Μόνον έτσι θα ορθοποδήσουν οικονομικά και θα προσφέρουν και κάτι χρήσιμο στο κοινωνικό σύνολο.

 6. zio avatar
  zio 31/03/2011 11:48:47

  Άσχετα με τις χαμένες θέσεις εργασίας και την "εκδικητική" ευχαρίστηση για το κλείσιμο κάποιων διατεταγμένων φυλλάδων, μην παραβλέπουμε ότι εδώ γίνεται ό,τι και στα καρτέλ. Μείωση εσόδων στον ανταγωνισμό, σημαίνει επικράτηση του ισχυρότερου (guess who).

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/03/2011 11:55:34

  Τι να περιμένει κανείς για τα εκδοτικά συγκροτήματα σε εποχή ισχνών αγελάδων;
  A hard rain's a gonna fall, ο Μπόμπης το έχει πεί εδώ και 40 χρόνια.

 8. ο ξένος avatar
  ο ξένος 31/03/2011 12:14:49

  Η πριμοδότηση του έντυπου Τύπου σε μια δημοκρατία, είναι αναγκαία συνθήκη για την ενημέρωση του πολίτη. Η έκδοση εφημερίδας έχει μεγάλο κόστος και το αγαθό της ενημέρωσης πρέπει να ενθαρρύνεται. Ακόμα και στην εποχή του ίντερνετ, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βρίσκεται εκτός δικτύου. Το μέλλον θα δείξει αν το χαρτί περιοριστεί τελικά στο ελάχιστο. Για την ώρα το έντυπο παραμένει σημαντικό.

 9. kiki avatar
  kiki 31/03/2011 12:16:29

  Το να καταργηθει σημαινει , οτι θα κλεισουν εφημεριδες, θα μεινουν δημοσιογραφοι και τεχνικοι ανεργοι, θα πτωχηνει το ταμειο, το οποιο πληρωνει αυτην την στιγμη και στηριζει ηδη 200 ανεργους μελη της ΕΣΗΕΑ , διοτι υπαρχουν και αλλοι που ειναι ανεργοι μη μελη και αρα το μπλοκακι δεν καταγραφεται σε καμμια ανεργια, και θα αυξηθει η προβολη αυτων των συγκεκριμενων 17 αστερων του ΠΑΣΟΚ , μεσα απο τα διχτυα των συγκεκριμενων τηλεοπτικων σταθμων, οι μεγαλοεκδοτες το κλεισιμο των μικρων θελουν ωστε να αυξηθει η πιτα, και οι συγκεκριμενοι την προβολη τους,
  αρα ειναι δουναι και λαβειν , οποτε πιο οφελος συγκεκριμενο για την κοινωνια,
  αυξηση της ανεργιας , και τιμωρια του τελευταιου τροχου της αμαξας τους δημοσιογραφους που ουτε τους ξερετε και τους τεχνικους.

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ kiki 31/03/2011 12:45:05

   Κική, γιατί όχι να αυξηθούν σε αριθμό οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις (δυό το χρόνο) και να επεκταθούν και για τις ΕΕ και τις ΟΕ και τις προσωπικές ! Ισολογισμοί παντού, πρωτοσέλιδοι ! Έτσι, ο καημένος ο Τύπος θα ανασάνει, θα προσληφθούν κι άλλοι άνεργοι δημοσιογράφοι και οι κεφαλαιοκράτες θα αναγκαστούν να βάλουν λίγο πιό βαθειά το χέρι στην τσέπη. Απλά πράγματα - σιγά μή χρειάζεται μυαλό : πάρε απ' αυτούς που έχουν και δώσε σ'εκείνους που δέν έχουν ( Ιησούς Χριστός, οικονομολόγος PhD ).

   • xzetta avatar
    xzetta @ τσώφλι πασατέμπου 31/03/2011 13:17:14

    +100000000
    και επίσης να υποχρεωθούν και οι ιδώτες να δημοσιεύουν ισολογισμούς - και να είναι υποχρεωτική δια νόμου και η συνδρομή σε τουλαχιστον 3 εφημερίδες ώστε να στηριχθεί αποτελεσματικότερα η ελευθερία του τύπου....

  • ΑΝΕΡΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ-ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ avatar
   ΑΝΕΡΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ-ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ @ kiki 01/04/2011 08:33:38

   Στηρίζει τους ανέργους; Έχεις χιούμορ. Περισσότερες πληροφορίες στην ΕΣΗΕΑ, το ΤΣΠΕΑΘ και τον ερίτιμο κ.Σαραντόπουλο,Στρέιτ 19, Φιλοθέη.

 10. tpe avatar
  tpe 31/03/2011 12:30:58

  OK, Επειδή πραγματικά δεν ξέρω, μπορείς να μου πεις αν ισχύει το ίδιο πχ και στις ΗΠΑ, ή στο ΗΒ ή στη Γερμανία; Από περιέργια και μόνο. Γιατί εμένα μου μοιάζει ΗΛΙΘΙΑ υποχρέωση η αναγγελία του γάμου (γιατί;;;;;;; ΠΟΙΟΣ τις κοιτάει;) όπως κι η υποχρέωση των ισολογισμών.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ tpe 31/03/2011 12:53:04

   Προκειται για παλαιες διαταξεις που εγιναν για παλαιους λογους.
   Η αναγγελια του γαμου γινεται για να το μαθουν ολοι οσοι εχουν αντιρρησεις - τωρα το ποιοι ειναι αυτοι ειναι κατ αρχην οσοι και οσες ειχαν παρει υποσχεσεις και λογοδοσιματα απο ενα εκ των νυμφευομενων οτι θα ειναι αυτοι οι εκλεκτοι ( ειπαμε οτι ειναι παλαια η διαταξη) ή ακομη και για να αποφευχθει διγαμια.
   Ο υποχρεωτικος ισολογισμος εγινε για να γνωριζουν οι συναλλασσομενοι με τις εταιριες την κατασταση τους - ηταν κατι σαν πρωτογονος moody s στην παλια Ελλαδα.
   Βεβαια απο αυτα τωρα κερδιζουν πολλες εφημεριδες τα προς το ζην.

 11. tpe avatar
  tpe 31/03/2011 12:32:12

  Αδιαφορώ για το ταμείο των δημοσιογράφων. Ως υπάλληλοι, θα έπρεπε να είναι στο ΙΚΑ, ενώ όσοι είναι με μπλοκάκι είναι ήδη στο ΤΕΒΕ.

 12. kiki avatar
  kiki 31/03/2011 12:50:20

  Αρα καλε μου αυτοι με το μπλοκακι δεν καταγραφωνται σαν ανεργοι.
  Δευτερον, να με συγχωρεις, αλλα αδιαφορω τι σημαινει ?
  Ετσι προσπαθουμε να αναπτυξουμε μια αλλυλεγγυα κοινωνια σε αυτες τις δυσκολες στιγμες για τον καθενα απο εμας.
  Δεν ξερω αν δουλευεις, αλλα αν σε απολυαν θα σου αρεσε καποιος να σου ελεγε σκασιλα μου, αν θα εχεις εστω επιδομα ανεργιας αυριο.
  Οχι αυτο θελουν αδιαφορια , αποριψη, για το υπολοιπο κοινωνικο συνολο.Μην ξεχνας ανθρωποι ειμαστε, οχι νουμερα, δεν ειμαστε αριθμοι.
  Ετσι με τετοια λογικη δεν κτιζεται καμμια κοινωνια, αυτη ειναι λογικη καταστροφικη και αυτο θελουν.

  • Μm avatar
   Μm @ kiki 31/03/2011 13:05:22

   Oι δημοσιογράφοι ειναι πάρα πολλοί και οι περισσότεροι απ αυτούς δεν έχουν καμία εξειδίκευση ούτε ιδιαίτερη μορφωση. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται παραγωγικούς ανθρώπους και όχι γραφιάδες του κιλού ούτε μία εφημερίδα ανα 10 κατοίκους. Όλοι αυτοί οι άνεργοι δημοσιογράφοι να πάνε να ψάξουν κάποια παραγωγική εργασία και όσοι ειναι από την περιφέρεια ειδικά να εργασθουν παραγωγικά στα χωράφια των γονιών τους.

   • Λάμπρος avatar
    Λάμπρος @ Μm 01/04/2011 05:19:32

    Και εσύ τι δουλειά κάνεις, είπαμε;

  • charulisN avatar
   charulisN @ kiki 31/03/2011 13:32:11

   Οι δημοσιογράφοι είναι η μοναδική επαγγέλματική κατηγορία εργαζομένων που έχει δικό της ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και για στάχτη στα μάτια έβαλαν μαζί τούς διοικητικούς και τους τεχνικούς .
   Εχουν δικαίωμα αυτασφάλισης (τα μέλη), με μπλοκάκι, αλλά με το μοναδικό προνόμιο να πληρώνουν το δικό τους ταμείο και όχι το (πρώην ΤΕΒΕ) ΟΑΕΕ.
   Αυτό σημαίνει ότι αν χρειάζεται να συμπληρώσεις ένσημα μπορεί να το κάνεις ασκώντας οποιονδήποτε επάγγελμα!!
   Οι ισολογισμοί πρέπει να καταργηθούν γιατί συντηρούν μαϊμού έντυπα, με μαϊμού εκδότες.
   Ο κάθε "παλιός" δημοσιογράφος ανοίγει μια σχολή δημοσιογραφίας ή εργάζεται σε κάποια τροφοδοτώντας την αγορά με χιλάδες δημοσιογράφους, οι αποφοιτούντες σε λίγο καιρό γίνονται μέλη της ΕΣΗΕΑ και η εργοδοσία πρέπει να προσαρμόσει το μισθολόγιο τους.
   Αυτός είναι και ο λόγος που έκλεισαν ιστορικές εφημερίδες, βλέπε "Απογευματινή" και βέβαια ακολουθούν και άλλες.
   Αν κοιτάξει κάποιος τις κυκλοφορίες των εφημερίδων θα καταλάβει και φυσικά να έχει λίγη σχέση με το χώρο. (Βλέπε ζημιές στην Ελευθεροτυπία, Βήμα, Νέα Εθνος).
   Ενα έντυπο για να επιβιώσει πρέπει να έχει ημερήσια κυκλοφορία πάνω από 18.000 φύλλα (φυσικά χωρίς προσφορές), και βέβαια με μια σχετική διαφήμιση.
   Μη παρασύρεστε από τις κυκλοφορίες τις "Κυριακάτικες".

   • kiki avatar
    kiki @ charulisN 31/03/2011 14:55:01

    Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, δεν μπαινεις αμεσως, μετα απο τρια χρονια οταν και εφ οσον γινεις μελος της ΕΣΗΕΑ.
    Οι απολυμενοι δημοσιογραφοι που ασκουν και αλλο επαγγελμα οπως βουλευτες δικηγοροι εχουν το δικαιωμα αν ειναι μελη της ΕΣΗΕΑ δηλαδη εχουν περασει την προηγουμενη διαδικασια , να κανουν αυτασφαλιση για μια συνταξη αναλογως του μισθου τους και με πλαφον παντα.
    Τριτον ειναι ενα ταμειο στο οποιο ποτε το κρατος δεν εδωσε χρηματα ειναι κατι σαν ιδιωτικη ασφαλιση , και ενω το δημοσιο ποτε δεν το ενισχυσε, καθε φορα με αναγκαστικους νομους και με δουλοπρεπεις ηγεσιες αφαιρει τεραστια ποσα, καλη ωρα τωρα για την αγορα ομολογων του Ελληνικου δημοσιου που κανεις νουνεχης δεν θα επαιρνε.Τωρα ηταν 200 εκατ. απο το επικουρικο.
    ερωτηση σε ποιανου τις τσεπουλες πηγαν οι κοποι και οι πληρωμες των δημοσιογραφων , και οδηγουνται οι ανεργοι και ανασφαλιστοι αλλα και ακομα οι εργαζομενοι να εκβιαζονται απο τον καθε μεγαλοεργολαβο, που δεν του πανε καλα οι δουλειες και εκβιαζει και τους εργαζομενους στα μεσα του και την ετοιμοροπη κυβερνηση.
    Ας ειχανε φροντισει οι διοικουντες της προηγουμενης Πακης να κανουν εναν σοβαρο και συνταγματικο νομο για τον βασικο μετοχο να τους ειχαν στριμωξει και οχι να την πληρωνουν οι εργαζομενοι.
    Και για την απογευματινη, το πουλεν του Μητσοτακαρου, εργολαβος ολκης οσο ηταν η ΝΔ διαχρονικα στην κυβερνηση, επαιρνε εργα, κακοπληρωτης στους εργαζομενους και ποτε στα ταμεια .
    Αυτο το τερας εκθρεψατε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και δεν φταινε οι ισολογισμοι και τα ταμεια.

 13. trelos avatar
  trelos 31/03/2011 14:17:18

  Στον νόμο 3845/2010 [Μνημόνιο] ψηφίσθηκε ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων να είναι στο 20%, το οποίο έπρεπε να εισπράττεται (από 1-7-2010) και να αποδίδεται μηνιαίως, όπως και οι υπόλοιποι φόροι για τα εισοδήματα των εργαζομένων.
  - Πόσα είναι τα "έσοδα" του 2010 ?
  - Πόσα τα "έσοδα" Τρίμηνο 2011 ?
  - Πια είναι η πρόβλεψη για σύνολο "εσόδων" 2011 - 2012 ?
  Ένα μεγάλο ΜΗΔΕΝ.
  Το παραμύθι για «ίση κατανομή βαρών». Εδώ μπορούμε να έχουν "μη εφαρμογή" του μνημονίου.

  Πολλοί θα ήθελαν να "κλείσουν" τα "μικρά" φύλλα - κανάλια.....και ειδικά ο επαρχιακός τύπος - περιφερειακά κανάλια.
  Ακόμα και να "σταματήσει" η κρατική τηλεόραση-ραδιοφωνία να έχει κομμάτι από την διαφήμιση.
  Μόνο από την παράνομη πώληση με 7% αντί 23% DVD και CD, αλλά και κάθε μπιχλιμπίδι από τσάντες, ρολόγια, πορτοφόλια και ότι βάλει ο νους τους, το μαγαζί δεν βγαίνει. Με τη κρίση, δύσκολο το «μαύρο» χρήμα για περισπούδαστα γκρίζα ρεπορτάζ.
  Πράγματι το "θολό" τοπίο στα ΜΜΕ (έντυπου και ηλεκτρονικού) με την εισαγωγή, εργολάβων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, βιομηχάνων, γίνεται από "θολό", καφέ - μαύρο "σκοτεινό". Ξεπέρασαν την εποχή του κίτρινου τύπου. Στην περιφέρεια η είσοδος τους και ο ανταγωνισμός είναι έντονος τα τελευταία χρόνια, και εκεί κύρια "χρηματοδότηση" οι «συνεντεύξεις – καταχωρήσεις» σε κάθε είδους εκλογές.
  Όπως τα "βρήκαν" οι εκδότες - καναλάρχες με το υπουργείο οικονομικών, με διάφορες τροπολογίες - εγκύκλιους, θα τα βρουν και τώρα.......

  Ένα μέρος «μαγαζιών» θα κλείσουν. Θα καταστραφεί μέρος του κεφαλαίου, το μεγαλύτερο είναι από τις λεγόμενες επιδοτήσεις – δάνεια.
  Θα ξανά δούμε το έργο «Πτωχυμένα μαγαζιά» με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, απλήρωτους εργαζόμενους άνεργους στο δρόμο, ανείσπρακτους φόρους,. Αλλά «Πλούσιους επιχειρηματίες» έτοιμους να ξαναμπούν στο εμπόριο της ενημέρωσης, πουλώντας τα σκουπίδια τους.

 14. lyk avatar
  lyk 09/04/2011 15:18:08

  Πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι απόψεις που διάβασα αλλά δεν είδα πουθενά να αναφέρονται αυτά που έχει υπογράψει η Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια κατά την διαδικασία ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ και τουλάχιστο 17 χρόνια είναι γνωστό στα ΜΜΕ ότι το 2012 τελειώνει και η τελευταία παράταση που έχει δοθεί σε όλες τις χώρες προκειμένου τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών να σταματήσουν να δημοσιεύονται στις εφημερίδες και να αναρτούνται σε κάποιο διαδικτυακό τόπο. Μέχρι και πέρσι είχαμε στο πλευρό μας και μια μεγάλη δύναμη την Γαλλία η οποία μέχρι τότε αντιδρούσε μαζί μας. Η Γαλλία όμως εδώ και ένα χρόνο δήλωσε ότι βρήκε την φόρμουλα και σταμάτησε να αντιτίθεται σε αυτό αφήνοντας μόνες τους τις υπόλοιπες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία….. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναφερόμενες χώρες δεν έχουν και το πάνω χέρι αυτήν την περίοδο. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι έκαναν οι εκδότες όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να βρουν ένα τρόπο να αντισταθμίσουν τα έσοδα που προβλέπετε να χάσουν με καταληκτική ημερομηνία το 2012;
  Η απάντηση είναι προφανής …. Τίποτα. Απλά απειλούσαν το κράτος να μην κοπούν και το κράτος άκουγε. Τώρα το κράτος δεν είναι η κυβέρνηση αλλά αυτοί που της ορίζουν τι να κάνει και επομένως θα πρέπει όλοι να υποστούν τις συνέπιες όποιες και αν είναι αυτές.
  Επίσης δεν είδα πουθενά να αναφέρετε το μαύρο χρήμα που υπάρχει πίσω από την δημοσίευση των ισολογισμών. Διαφημιστικά γραφεία που εκβιάζουν και παίρνουν τελικά τρελές εκπτώσεις, τις οποίες τις δίνουν άλλοτε ως ‘’bonus’’ στους λογιστές των εταιρειών άλλοτε τις καρπώνονται οι ίδιοι και σπανιότερα φτάνουν στον τελικό αποδέκτη που είναι η εταιρεία. Παρά το σαφές του νόμου που ορίζει το ποσοστό μέχρι 20% ως αμοιβή στα διαφημιστικά γραφεία και το τι είδους υπηρεσίες μπορούν να χρεώνουν τελικά βλέπουμε ένα ποσοστό έως και 40% επιπλέον να δίνετε ως ΄΄Bonus’’. Ποσά πάρα πολύ μεγάλα τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν ταμειακός από τις εφημερίδες οι οποίες ψάχνουν για τιμολόγια για να καλύψουν έστω ένα μέρος αυτών.
  Άλλο ένα κεφάλαιο είναι και οι εφημερίδες που έχουν δημιουργήσει ή μάλλον έχουν εξαγοραστεί από ιδιοκτήτες τέτοιων γραφείων κάτι που προκαλεί το θέμα του ασυμβίβαστου. Τι έκανε η ΕΙΗΕΑ για αυτό; Τίποτα προφανώς διότι αν ανακινούσε το θέμα θα είχαμε πολύ νωρίτερα αυτές τις εξελίξεις.
  Κάπως έτσι είναι το τοπίο αυτή τη στιγμή και δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για το μέλλον των έντυπων ΜΜΕ καθώς όσο το διαδίκτυο θα διευρύνεται τόσο τα περιθώρια των εντύπων εκδόσεων θα στενεύουν. Να μην ξεχνάμε ότι έχουμε περισσότερα έντυπα από όσα αναλογικά θα μπορούσαν να επιβιώσουν βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.
  Τέλος να ζητήσω συγγνώμη από όσους θίγονται από τα αναγραφόμενα, να πω ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις, Καθώς και για την έκταση του κειμένου μου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.