#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2012 18:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συσκέψεις πολιτικών αρχηγών και ανασχηματισμός μετά τη δόσηΌπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, και όπως αποκάλυψε το Antinews προ δέκα ημερών (δόση και μετά ανασχηματισμός) μετά την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά την εκταμίευση της δόσης», ανέφερε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας πάντως ότι ο κ. Στουρνάρας δεν θα μετακινηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Η σύνθεση μάλιστα του νέου κυβερνητικού σχήματος αλλά και ο χρόνος του ανασχηματισμού αναμένεται να απασχολήσει τις σημερινές συζητήσεις του κ. Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Το «ραντεβού» με τον κ. Βενιζέλο έχει οριστεί για τις 19:00 ενώ θα ακολουθήσει στις 20.00 η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Κουβέλη.

Ο Α. Σαμαράς έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές, όπως λένε οι συνεργάτες του, και αρκετά πιο απελευθερωμένος από τον πρώτη κατάρτιση του υπουργικού συμβουλίου, θα φτιάξει μια κυβέρνηση μάχης.

Στη μαύρη λίστα του Μαξίμου έχουν μπει διάφοροι υπουργοί που δεν είχαν την διάθεση να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια και στο νέο σχήμα θα τοποθετηθούν πρόσωπα που θα προχωρήσουν τάχιστα τις διορθωτικές αλλαγές χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος.

 

Καθοριστικός παράγοντας παραμονής στη νέα κυβέρνηση θα είναι και ο "πολιτικός τσαμπουκάς" των υπουργών, ενώ εκτός θα βρεθούν οι «απρόθυμοι» υπουργοί κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα που υπήρξε στα υπουργεία τα οποία δεν εμπλέκονται με τις μνημονικές υποχρεώσεις της χώρας μας και υπάρχουν αρκετά παράπονα.

Ο Βενιζέλος θέλει να έχει στη νέα κυβέρνηση πιο πολιτικά πρόσωπα και πιθανότατα θα είναι από τη νεότερη γενιά. Το πιο σημαντικό όμως θα είναι η στάση του, στο ενδεχόμενο να θελήσει ο Σαμαράς, όπως του έχουν εισηγηθεί και έχει αποδεχθεί, να αξιοποιήσει, τους Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Ανδρέα Λοβέρδο στο νέο σχήμα.

Για τη στάση του Φ. Κουβέλη δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχει καταλήξει ακόμα τι θα πράξει και εάν θα συμμετάσχει ο ίδιος στην κυβέρνηση, ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα ενταχθούν στο σχήμα πρόσωπα με παρουσία στα ΜΜΕ, όπως π.χ. ο Θ. Μαργαρίτης.

Ποιοι δεν φεύγουν

 Στον επικείμενο ανασχηματισμό υπάρχουν υπουργοί που δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τη θέση τους. Αυτοί είναι ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας και υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.

Στη θέση του θα παραμείνει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς υπάρχει τακτική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, κανένα πρόβλημα στις σχέσεις τους, ενώ έχουν συμφωνήσει να μην αλλάξει πόστο σε πρόσφατη συνάντησή τους.

Η ανάπτυξη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά και δεν σκοπεύει να αλλάξει τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Αμετακίνητος φέρεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας που θα συνεχίσει την επιχείρηση αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Από εκεί και πέρα, η κατάσταση περιπλέκεται και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει ποιοι θα φύγουν ή ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα μετακινηθούν. Έχουν διαγνωστεί προβλήματα στα υπουργεία Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ κρίσιμο στοιχείο είναι ποια πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο θα αξιοποιηθούν.

Αλλαγές και στο Κράτος

Εκτός από τις αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένεται και ανακατατάξεις στον κρατικό μηχανισμό, ενώ εντός των ημερών θα υπάρξει και η τοποθέτηση του μόνιμου (5ετούς θητείας) γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Η πληροφορία που υπάρχει είναι ότι ο Α. Σαμαράς δεν θέλει ο νέος γραμματέας που θα διοριστεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., εκτός και αν πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια.

Παράλληλα, εντείνονται οι ζυμώσεις σε επίπεδο κορυφής των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση για αλλαγές στις διοικήσεις των ΔEKO. Π.χ. στη ΔEH θεωρείται σίγουρη η απομάκρυνση του κ. Aρθούρου Zερβού, η θητεία του οποίου λήγει τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σταράτα avatar
    Σταράτα 19/11/2012 19:55:10

    Φύσιν πονηρά μεταβαλείν ου ράδιον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.