#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/02/2011 19:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συντονισμός Σαμαρά - Ραχόϊ για την αντιμετώπιση της κρίσης και της παράνομης μετανάστευσηςΚοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αφενός της οικονομικής κρίσης και αφετέρου των προκλήσεων που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή απο τις εξελίξεις στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή συμφώνησαν σήμερα στην Μαδρίτη να αναλάβουν απο κοινού ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Στη συνάντηση έγινε ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν κυρίως στην  «καθημερινότητα» των λαών της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, κοινή διαπίστωση είναι η ανάγκη:

-  για Ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και με ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας.

- για μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην περιστολή της δημόσιας σπατάλης,

- για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς,

- για κοινωνική συνοχή.

Εκτενώς συζητήθηκε το ζήτημα της υψηλής ανεργίας που πλήττει τις δύο οικονομίες. (Ως γνωστόν στην Ισπανία η ανεργία ξεπερνά το 20%)

Σε  ό,τι αφορά στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, τα δύο κόμματα συμφώνησαν σε κοινές δράσεις που θα στοχεύουν κυρίως στην πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και στην επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών. Ως γνωστόν, η Ισπανία πλήττεται από ισχυρό κύμα παράνομης μετανάστευσης, κυρίως από τις χώρες της Β. Αφρικής.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής Επιτροπής των δύο κομμάτων για τη Μετανάστευση,  ενώ συμφωνήθηκε η από κοινού προώθηση πολιτικών στο πλαίσιο της Ε.Ε., που θα συμβάλλουν στην επίλυση του ζητήματος. Κοινή διαπίστωση είναι ότι το πρόβλημα αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνον των χωρών που το αντιμετωπίζουν, αλλά ζήτημα που αφορά συνολικά ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κορύφωση της συνεργασίας των δύο κομμάτων για το θέμα της μετανάστευσης θα γίνει με Συνδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2011, με τη συνεργασία των Ινστιτούτων Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και  FAES.

Κατά τη σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε, επίσης, συναντίληψη  ως προς την ανάγκη χάραξης κοινής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία για την προώθηση κοινών στρατηγικών των χωρών του Νότου,  εντός του ΕΛΚ και της Ε.Ε.Μετά το τέλος της συνεργασίας τους ο  κ. Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα σήμερα -εδώ στη Μαδρίτη- με το συνάδελφο και φίλο, κ. Μαριάνο Ραχόι,  Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας.Ελλάδα και Ισπανία, υπό σοσιαλιστική διακυβέρνηση σήμερα, βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Και οι δύο χώρες μας πρέπει να ξαναβρούν το δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και με ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας.Με τον αρχηγό του Λαϊκού κόμματος της Ισπανίας, συμφωνήσαμε στην ανάγκη για συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης. Και συμφωνήσαμε, κυρίως, στην ανάγκη  Ανάπτυξης.

Ανάπτυξη είναι το μυστικό στην οικονομία.

Συμφωνήσαμε στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην περιστολή της δημόσιας σπατάλης, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και, βεβαίως, για χάραξη μιας κοινής -επιτέλους- Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής.Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε για τις κρίσιμες εξελίξεις στις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και για τις προκλήσεις που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή.Συζητήσαμε, επίσης,  για το έντονο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, που έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Συμφωνήσαμε στην ανάγκη κοινών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο  -όπως είπαμε- μιας κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της πρόληψης και της επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών.Σήμερα, ως Αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία και το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, και αύριο ως Κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ξαναβρεί η Ευρώπη το δρόμο της Συνοχής, το δρόμο της Ανάπτυξης και της Ευημερίας».Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στην επίσκεψή του στην Ισπανία, συνοδεύουν ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Βουλευτής Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών, Βουλευτής Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. Σταύρος Παπασταύρου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου Άγγελος Υψηλάντης,  ο τ. Ευρωβουλευτής και Ειδικός Σύμβουλος Επιτρόπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Μανώλης Μαυρομάτης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Γιώργος Μουρούτης.

Η κατ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών υπερέβη κατά πολύ τον προγραμματισμένο χρόνο, ενώ στη συνέχεια η ελληνική αποστολή παρακάθησε σε  γεύμα εργασίας  όπου εκ μέρους του Λαϊκού κόμματος (πέραν του Προέδρου Ραχόι) συμμετείχαν οι:

Cristobal Montoro, πρ. Υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας του Λαικού Κόμματος

Jorge Moragas, Βουλευτής, Διευθυντής του Γραφείου προέδρου και στέλεχος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του Λαϊκού Κόμματος,

Francisco Millan, Ευρωβουλευτής και στέλεχος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του Λαϊκού Κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 14/02/2011 19:30:22

  ΣΩΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ Κ Α Ι ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ..............
  ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ(ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ) ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ;;;;;;;

 2. anonymous avatar
  anonymous 14/02/2011 19:40:26

  Άρχισσαν τα όργανα. Άντε και στα δικά μας.

 3. thanasis avatar
  thanasis 14/02/2011 20:07:09

  καιρος να μιληση ο σαμαρας γιανα σπαση η συντροφια των
  προθυμων να αποκλεει του εχοντες διαφορετικη γνωμη

 4. Orestios avatar
  Orestios 14/02/2011 20:51:39

  Στα εσωτερικά χρειάζεται ξήλωμα του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Μόνο έτσι θα πάρει εμπρός η Ελλάδα

 5. Γιώργος Μεσσηνία avatar
  Γιώργος Μεσσηνία 14/02/2011 23:19:21

  Επιτέλους!
  Πιστέψτε το!
  Η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση!
  Περιμένουμε, ωραία αυτή η κίνηση!

 6. kalimera avatar
  kalimera 15/02/2011 11:45:08

  Να ζητήσει τώρα αμέσως εκλογές ο Σαμαράς. Να γλυτώσουμε απο το ΠΑΣΟΚ.

  Με τον Αντώνη,
  μιά άλλη μέρα ξημερώνει!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.