#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/09/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνταξιοδότηση στα 67, μαχαίρι στα εφάπαξ και στις συντάξειςΗ αύξηση των ορίων ηλικίας έως τα 67 έτη, η μείωση κύριων συντάξεων και εφάπαξ, η αναπροσαρμογή του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης σύνταξης γήρατος από τα 15 στα 20 με 21 χρόνια, η χορήγηση όλων των προνοιακών επιδομάτων από έναν φορέα καθώς και η προώθηση ρυθμίσεων για την περαιτέρω περικοπή των αποζημιώσεων, σε περίπτωση απόλυσης, του ιδιωτικού τομέα αποτελούν ορισμένα από τα επικρατέστερα σενάρια στα οποία φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των μέτρων τα οποία θα συμπεριληφθούν στο νέο «πακέτο» περικοπών ύψους 11,8 δισ. ευρώ για τη διετία 2013–14.

Όπως ανέφεραν κύκλοι των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τα επικρατέστερα μέχρι στιγμής μέτρα τα οποία εξετάζονται για να ενταχθούν στο νέο «πακέτο» των περικοπών είναι:

 1) Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης: Οπως όλα δείχνουν, δεδομένο αποτελεί ότι οι μεταβατικές διατάξεις των «νόμων Λοβέρδου και Παπακωνσταντίνου» (ν. 3863 και 3865 του 2010), σύμφωνα με τις οποίες σχεδόν όλα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα έφταναν στο 65ο έτος από το 2015 και μετά, μπαίνουν στο χρονοντούλαπο. Λόγω της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειώσει κατά 1 δισ. ευρώ τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού την επόμενη διετία, η πολιτική ηγεσία της χώρας οδηγείται στην απόφαση να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από τις αρχές του 2013 στο 66ο και από το 2014 και μετά στο 67ο έτος της ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπολόγιζαν μέσα στην επόμενη διετία να συνταξιοδοτηθούν, θα περιμένουν από ένα έως και 3 χρόνια επιπλέον. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν όσοι θα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, δηλαδή θα έχουν καλύψει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, τελικά θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν την επαγγελματική τους πορεία με τα πιο ευνοϊκά ηλικιακά όρια της ισχύουσας νομοθεσίας.

 2) Εως 20% μειώσεις στις κύριες συντάξεις: Στο επικείμενο «πακέτο μέτρων» θα συμπεριληφθεί ένας ακόμη γύρος μειώσεων στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2013. Οι περικοπές αναμένεται να κυμαίνονται από 2% με 3% έως 20% και θα αφορούν στο σύνολο των μηνιαίων απολαβών ενός συνταξιούχου, ή διπλοσυνταξιούχου, οι οποίες είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ το μήνα, μικτά.

 3) ΕΚΑΣ μετά τα 65: Δεδομένη θεωρείται και η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το ηλικιακό όριο χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) από το 60ο στο 65ο έτος, από το 2013 και μετά.

 4) Κατάργηση δώρων σε κύριες και επικουρικές: Εξίσου «κλειδωμένο» θεωρείται από το 2013 το μέτρο της περικοπής των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

 5) Μείωση στα εφάπαξ από 2% έως 52% και αναδρομικά: Οσα συνταξιοδοτικά αιτήματα για τη χορήγηση εφάπαξ δεν έχουν μέχρι στιγμής διεκπεραιωθεί, καθώς και αυτά τα οποία θα υποβληθούν μετά τις αλλαγές, θα υποστούν περικοπές έως 52%, δηλαδή θα μειωθούν τόσο όσο -με βάση τις υπάρχουσες αναλογιστικές μελέτες- να φτάσουν να αναλογούν πραγματικά στο σύνολο των εισφορών τις οποίες έχει καταβάλει ο κάθε δικαιούχος. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικό ποσοστό μείωσης θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και διαφορετικό όσοι ανήκουν σε ένα από τα υπόλοιπα 22 Ταμεία και κλάδους πρώην φορέων οι οποίοι χορηγούν αυτό το βοήθημα. Επίσης, ειδική εισφορά από 1% έως 3% θα επιβληθεί, όπως όλα δείχνουν, πάνω στις κύριες συντάξεις όσων έλαβαν εφάπαξ και κατά τα προηγούμενα χρόνια, ούτως ώστε -για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης- να επιστρέψουν πίσω, σταδιακά, ένα μέρος του ποσού το οποίο ήδη εισέπραξαν.

 6) Από τα 15 στα 21 έτη για κατώτατη σύνταξη: Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση να προωθήσει την άμεση αναπροσαρμογή του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης γήρατος των 461 ευρώ από τα 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) στα 21 χρόνια (6.300 ημέρες ασφάλισης).

 

 7) Ερχονται νέες μειώσεις στις αποζημιώσεις: Στο νέο «πακέτο» μέτρων αναμένεται, τελικά, να συμπεριληφθεί και διάταξη για την περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων, σε περίπτωση απόλυσης, του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο θα οδηγεί σε μείωση του ποσού το οποίο δικαιούται ο απολυμένος έως και 50%, σε περίπτωση απόλυσης με προειδοποίηση.

 

8. Χορήγηση όλων των προνοιακών επιδομάτων από έναν φορέα: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση καταλήγει στη δημιουργία ενός φορέα από τον οποίο θα χορηγούνται όλα τα προνοιακά επιδόματα. Δεδομένο θεωρείται ότι για την καταβολή τους από το 2013 και μετά θα τεθούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 18/09/2012 08:33:19

  Ακριβώς αυτά που περιλαμβάνονται, στα αντιπολιτευτικά, προεκλογικά και προγραμματικά λεγόμενα.

 2. H pena tis logikhs avatar
  H pena tis logikhs 18/09/2012 10:13:50

  Επιτέλους ΣΩΝΟΜΑΣΤΕ !!

 3. Γεωργία avatar
  Γεωργία 18/09/2012 10:56:00

  Σύμφωνα τώρα με το άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος....

  «Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε».

  Τόση καραμπινάτη κατάλυση του Συντάγματος δεν μπορεί να υπάρξει.
  Ήρθε η ώρα και για το άρθρο 120;

  Που μας πάτε;

 4. Νικος avatar
  Νικος 18/09/2012 13:28:13

  Η ανικανοτητα αυτων που διαχειριζονται τις τυχες μας φαινεται απο το γεγονος πως ενω οι δυο απο τους τρεις γνωριζαν απο την ανοιξη οτι επρεπε το καλοκαιρι να ψηφιστουν μετρα 11,5 δις,μιας και αυτοι τα υπεγραψαν,και οτι αυτη τη φορα η σταση της τροικα θα ηταν πιο αυστηρη,παρ'όλα το αφησαν να σερνεται και τελευταια στιγμη αφηνουν να διαρρεει οτι τα ισοδυναμα που εβαλαν στο τραπεζι,αν τα εβαλαν ποτε,δεν τα δεχεται η τροικα οποτε και για να προλαβουν περνουν αρον-αρον μετρα που αγγιζουν τα ορια της συνταγματικης νομιμοτητας,αν δεν τα ξεπερνουν.Ειναι λοιπον φανερο πως ολα αυτα περι λαθος φαρμακων και συνταγων που ακουγαμε τοσα χρονια δεν ηταν τιποτ'αλλο παρα το τυρακι που δαγκωσε ο λαος απλως για να αλλαξει ο διεκπεραιωτης.

  • kitsos avatar
   kitsos @ Νικος 18/09/2012 16:43:51

   Σαν να εχεις λιγο δικιο.

 5. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 18/09/2012 14:09:09

  ΟΙ διαπραγματεύσεις είναι δούναι λαβείν.
  Να γυρίσουν να πουν στην τρόϊκα για να πάμε στα 67 πρέπει να δώσουμε αντάλλαγμα για να μη μας λυντσάρουν. Και να πάνε την ετήσια άδεια στις 8 εβδομάδες, όσες έχουν και οι Γερμανοί.
  Τσαγανό θέλει. Και όραμα για την κοινωνία σου

 6. Ίωνας avatar
  Ίωνας 18/09/2012 19:28:09

  Μας προετοιμάζουν τα Μ.Μ.Ε. έχοντάς μας μια στο κρύο και μια στη ζέστη.Σιγά σιγά χάνονται όλα τα προνόμια των εργαζομένων και οδηγούμαστε στην Κινεζοποίηση, μάλλον δεν υπάρχει λύση.Τα τρία αυτά χρόνια κανείς δεν έχει διαπραγματευτεί τίποτα για το βιοτικό επίπεδο του λαού κυριολεκτικά απολύτως τίποτα.Ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας μέχρι να τελειώσουμε οριστικά με αποτέλεσμα την εξαθλίωση.Όλα αυτά τα μέτρα (μεταρρυθμίσεις για άλλους) έχουν ως μοναδικό σκοπό να πάρουν τα χρηματά τους οι τοκογλύφοι και τίποτε άλλο.Ο μεγάλος τουρίστας-στοχαστής που μας έβαλε σε αυτή την περιπέτεια πρέπει (αν λειτουργεί η δικαιοσύνη) να δικαστεί.

 7. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 18/09/2012 21:24:55

  Η ΄΄Γεωργία'' ανέφερε κάτι πολύ σωστό για την τήρηση του Συντάγματος. Ανέφερε μάλιστα το Ακροτελεύτιο άρθρο 120 που λέει τα εξής σε δύο από τις τέσσερις παραγράφους : παρ. 2)Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. παρ. 4)Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
  Για όσους έχουν αμφιβολίες για το αν είμαστε υπερβολικοί κάποιοι , παραθέτω το εξής απόσπασμα από την πρόσφατη ανακοίνωση του συνδέσμου των Πορτογάλλων Στρατιωτικών (θυμηθείτε το κίνημα των γαρυφάλλων και θα καταλάβετε) : '' Είναι φανερό ότι οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί από αυτή την κυβέρνηση έχουν αποτύχει. Έχουν επικεντρωθεί στην εκθεμελίωση των εργαζομένων και των κοινωνικών τους δικαιωμάτων με το να επιβάλλουν όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας, περισσότερη ανεργία και περισσότερη ανασφάλεια'' και συνεχίζει σε άλλο σημείο
  ''Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Τρόικα και σε κανένα άλλο να συνεχίσουν. Έχουμε νόμιμη εξουσιοδότηση να υπερασπιστούμε το πορτογαλικό σύνταγμα και δεν μπορούμε, ούτε και πρόκειται να εγκαταλείψουμε ένα έθνος με 900 χρόνια ιστορία (σημείωση δικιά μου: Εμείς με κάτι χιλιάδες χρόνια τι πρέπει να πούμε ;) να μαραζώσει επειδή εσείς αποφασίσατε να κάνετε την Πορτογαλία όμηρο των διεθνών οικονομικών κύκλων» και τελειώνοντας υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό Coelho ότι "Όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχει ορκιστεί στην υπεράσπιση της χώρας, να περιφρουρεί το σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας και αποκηρύσσουν κατηγορηματικά τις πολιτικές που ακολουθούνται γιατί είναι αντίθετες με αυτά που οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ορκιστεί".
  Αυτά από τους Πορτογάλλους στρατιωτικούς.
  Ας δει λοιπόν η κυβέρνηση (;) το Σύνταγμά μας, την άνοδο της Χρυσής Αυγής, την διάλυση της συνοχής κοινωνίας, τα πρόσφατα φαινόμενα στις Ε.Δ (εμφανίστηκε σύνδεσμος που προσπαθεί να μιμηθεί τους Πορτογάλλους Συναδέλφους τους), τον χειμώνα που έρχεται (ακόμη ψάχνουν τα τζιμάνια πως και αν θα δοθεί κάποιο αντίδωρο για την θέρμανση) και ας αναλογιστεί που οδηγείται η χώρα.
  Η ιστορία πάντα καταγράφει τους τελευταίους πριν την καταστροφή και εκτός εξαιρέσεων, με μελανά γράμματα.
  Και φυσικά κανείς από τους σημερινούς πολιτικούς δεν μου κάνει για Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

 8. δημης avatar
  δημης 18/09/2012 23:18:02

  ΗΜΙΜΕΤΡΑ ..ΠΑΛΙ..
  -ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ..ΜΙΣΘΩΝ(ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ) -ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ- ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ -ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΔΟΣ ....
  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΑ... ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΟΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ...ΓΙΑ ΝΑ ...ΣΩΘΟΥΜΕ ...(ΑΦΟΥ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ)...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.