#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/07/2011 15:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνταγματική Μεταρρύθμισης για μια Νέα ΜεταπολίτευσηΤις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά η αρμόδια επιτροπή της ΝΔ που έχει συσταθεί υπό τον αντιπρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση από την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παραλαμβάνοντας τις προτάσεις ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής τονίζοντας πως έκαναν καταπληκτική δουλειά. «Όλοι μαζί προσφέρουμε στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού» είπε ο κ. Σαμαράς.

Την ερχόμενη Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστούν και επίσημα οι προτάσεις της ΝΔ ενώ αμέσως μετά θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνει και τις εξής προτάσεις:

- Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας στα όρια του Συντάγματος του 75

- Αλλαγή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών

- Αλλαγή του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας η οποία δεν θα περιλαμβάνει και την υπουργική ευθύνη και θα περιορίζεται μόνο στην άσκηση των πολιτικών καθηκόντων

- Διαχωρισμός των βουλευτών από τους υπουργούς

- Μείωση του αριθμού των βουλευτών (σκέψεις για 200)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 20/07/2011 16:15:04

  Σύνταγμα στην ΕΕ είναι ανούσιο.
  Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα κάτι που σημαίνει το τέλος της Ελλάδας σαν Κυρίαρχου Κράτους-Έθνους

  • 3birdssitting avatar
   3birdssitting @ Orestios 20/07/2011 16:26:16

   Ετερον εκάτερον.

   Επειδή η ΕΕ αναθεωρεί το Ευρωπαϊκο Συνταγμα, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να μην αποσυρουμε τις διάσπαρτες αγκυλωτικές διατάξεις του Ελληνικου Συντάγματος.


   Το Ελληνικό Συνταγμα του 1975 (με τις επακόλουθες αναθεωρήσεις ) βρύθει απο ιδεολογικά κατάλοιπα μιας άλλης εποχής.

   Για την σημερινή εποχή δεν ειναι ουτε εύκαμπτο ουτε αναπτυξιακό. Ειναι ενα περιοριστικό Συνταγμα που αποσκοπεί στην παγίωση καταστάσεων αντί να διευκολύνει την ανάπτυξη.

   • ό παγωτατζής avatar
    ό παγωτατζής @ 3birdssitting 20/07/2011 17:42:28

    ...και τού μυαλού τό κάτεργον" ,συμπληρώνω εγώ.

    Ενώ ή ΗΠΑ πού το έχουν 200 χρόνια, χωρίς αλλάγές,εμποδίστηκαν στην ανάπτυξή τους ε;;
    Οι Πασοκικές ,Κουτσογιωργικές και Βενιζέλειες τροποποιήσεις πού τό έκαναν να μοιάζει με έκτρωμα,δεν συμφέρει να τίς θυμόμαστε;;

    Να προσέχετε τούς κυνηγούς πυλάκια μου..Στό φτερό χτυπάνε με την πείνα πού έπεσε......

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 20/07/2011 16:49:28

  Orestie
  Αυτό που γράφεις είναι τρομακτικό

 3. Prometheus avatar
  Prometheus 20/07/2011 16:57:21

  νομίζω οτι ο διαχωρισμός βουλευτών-κυβέρνησης είναι ούτως η άλλως ξεκάθαρος απο το σύνταγμα ...

  - όταν λέει ''Αλλαγή του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας η οποία δεν θα περιλαμβάνει και την υπουργική ευθύνη'' τι θέλει να πεί ακριβώς ο ποιητής ??

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Prometheus 20/07/2011 18:21:47

   Ότι η ασυλία θα περιλαμβάνει τα πολιτικά καθήκοντα, εάν δηλαδή προκύψει κόλλημα από κάποια ψήφιση νομοσχεδίου ή συμμετοχή σε κάποια άλλη ενέργεια της βουλής, αλλά μόνον των βουλευτών, καθώς οι αντίστοιχες πράξεις των εκάστοτε υπουργών θα επισύρουν νομικές ευθύνες. Μια πρώτη ανάγνωση δημιουργεί το ερώτημα "μα καλά, δηλαδή η ψήφιση του μεσοπρόσθεσμου θα ήταν μη ικανή να οδηγήσει σε ποινικές ευθύνες" με την προφανή απάντηση "των βουλευτών που το ψήφισαν όχι μεν, αλλά των υπουργών που το συνέταξαν ναι". Η ασυλία της...αστικής ευθύνης του βουλευτή, όσο κι αν ακούγεται σκανδαλιστική, είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του νομοθετικού έργου. Αν κάνω λάθος κάπου, ας μας διαφωτίσει καλύτερα ένας νομικός.

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 20/07/2011 17:54:15

  Η παρούσα κρίση ή θα διαλύσει την ευρωζώνη και την ΕΕ ή θα τις ενδυναμώσει μέσω περισσότερης πολιτικής ενοποίησης, ολοκλήρωσης και συνοχής. Άρα το ευρωπαϊκό σύνταγμα είναι αναμενόμενο.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Strange Attractor 20/07/2011 19:18:36

   Προσδοκώ για το πρώτο

   • ΙΑΣΩΝ ΜΑΓΝΗΣ avatar
    ΙΑΣΩΝ ΜΑΓΝΗΣ @ anonymous 21/07/2011 00:40:33

    Κι εγώ επίσης!!!!

 5. Λιόντος avatar
  Λιόντος 20/07/2011 18:49:08

  Σκέψη για νεο σύνταγμα της ΕΕ προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει μετά την απόρριψη του προηγούμενου από Γαλλία και Ολλάνδια σε δημοψηφίσματα. Όον αφορά την κυριαρχία της Ελλάδας ως έθνος-κράτος αυτή την περίοδο μάλλον ως ανέκδοτο ακούγεται αυτή την εποχή και με αυτή τη κυβέρνηση. Να δούμε πρώτα τις προτάσεις της ΝΔ αναλυτικά και να τις σχολιάσουμε. Πάντως ο διαχωρισμός εκτελεστικής (κυβέρνηση) και νομοθετικής (βουλή) εξουσίας κατα τη γνώμη μου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί είναι η μήτρα των περισσότερων προβληματών του ελληνικού πολιτικού συστήματος (κομματική πειθαρχία, διαφθορά, πελατειακό κράτος κλπ). Όσον αφορά τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας αν αυτές δεν είχαν αναθεωρηθεί το '86 από πασόκ και κκε τουλάχιστον σήμερα δεν θα βιώναμε αυτόν τον τραγέλαφο και θα υπήρχε κάποιος ο οποίος θα "συνετούσε" τη κυβέρνηση σε αυτά που κάνει και δεν θα ήταν απλός παρατηρητής. Αν διευρυνθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου τότε ίσως θα πρέπει η εκλογή του να γίνεται άμεσα από το λαό για να διαθέτει και άμεση νομιμοποίηση όπως συμβαίνει στην Ιρλανδία, την Αυστρία κλπ

  • ΙΑΣΩΝ ΜΑΓΝΗΣ avatar
   ΙΑΣΩΝ ΜΑΓΝΗΣ @ Λιόντος 21/07/2011 00:43:34

   Από την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να ξεκινήσει η οποιαδήποτε τροποποίηση του Συντάγματος!

 6. αγία avatar
  αγία 20/07/2011 19:26:45

  Η μείωση του αριθμού των βουλευτών -μέχρι 200- μπορεί να γίνει μ΄ένα απλό νόμο. Δεν χρειάζεται Συνταγματική Αναθεώρηση γι αυτό, γιατί απλούστατα προβλέπεται από το ήδη υπάρχον(Σύνταγμα). Ο αριθμός των βουλευτών δεν μπορεί να είναι κάτω από 200 ούτε πάνω από 300...

 7. YIANNIS KAR avatar
  YIANNIS KAR 20/07/2011 19:56:48

  Ασπιρίνες !!!!!!!!
  Έτσι θα σηματοδοτηθεί η Νέα Μεταπολίτευση; Χρειάζεται ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
  Ενδεχομένως, Προεδρική Δημοκρατία ή Εξκλογή Προέδρου από το ΛΑΟ με αυξημένες (ναι) αρμοδιότητες), Συνταγματικό Δικαστήριο, Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, Βουλή & Γερουσία (ή Άνω & Κάτω Βουλή), κ.λπ.
  Το σημερινό μοντέλο ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ και έχασε την αξιοπιστία του... Ο κόσμος ΔΕΝ το εμπιστεύεται πια.....

 8. anonymous avatar
  anonymous 20/07/2011 19:59:11

  1) Χωρίς πρόβλεψη να γίνονται όλες οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
  2) Χωρίς μηχανισμό ελέγχου του χρέους μέσω της Βουλής
  οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση είναι ανούσια. Αν υπήρχαν κατοχυρωμένα τα παραπάνω στο σύνταγμα του 1975 δε θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ ούτε να διορίζει ασύστολα ούτε να δανείζεται επίσης ασύστολα συνεπώς δε θα είχαμε τα χάλια που έχουμε σήμερα.

 9. factorx avatar
  factorx 20/07/2011 21:29:50

  Για να μην τρελαινόμαστε και κάνει και ζέστη: ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΜΕ. ΟΧΙ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 10. EΛΛΗΝΑΣ avatar
  EΛΛΗΝΑΣ 20/07/2011 22:48:25

  Προσθέτω : πλήρης κατάργηση μονιμότητας στο Δημόσιο, 100 Βουλευτές (200 πάλι πολλοί είναι εάν πρόκειται τα προνόμιά τους να παραμείνουν τα ίδια), ίσως και Προεδρική Δημοκρατία 5ετους θητείας (για να μη πληρώνουμε 275.000 ευρώ το χρόνο έναν πολιτειακό παράγοντα χωρίς αρμοδιότητες όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας). Επίσης θα μπορούσε να υπάρξει πλαφόν στις θητείες των βουλευτών (όχι πάνω από 2).

 11. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 21/07/2011 11:05:56

  Δικές μου προτάσεις. Ποσόστωση σε ανώτατο όριο 5% των αλλοδαπών στην επικράτεια, (αλλιώς η ισλαμοποίηση είναι θέμα χρόνου). Δυνατότητα δημοψηφίσματος με συλλογή ενός μεγάλου αριθμού υπογραφών.

 12. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/07/2011 21:59:06

  Ἀναμένουμε μὲ ἀγωνία. Γιὰ τὸν ἑξῆς λόγο:
  Σὲ θέματα ὅπως ἡ συνταγματικὴ μεταρρύθμιση ἢ καλύτερα τὸ νέο Σύνταγμα (ἄλλο παράδειγμα, ἡ παιδεία), ὁ Σαμαρᾶς ὀφείλει νὰ εἶναι ἢ ἀπολύτως ριζοσπαστικὸς ἢ νὰ μὴν ἀσχοληθεῖ καθόλου. Ὅταν τίθεται τὸ Νέο Σύνταγμα στὸ τραπέζι, δὲ φτάνουν "κάποιες καλὲς ἰδέες": ἢ βάζεις φωτιὰ στὰ τόπια ἢ σοῦ καταλογίζεται ἡ βελτιωμένη διατήρηση καὶ ὄχι ὁ διεμβολισμὸς τῆς κομματοκρατίας. Γιὰ ἄλλα ζητήματα, ναί, χρειάζονται ἰσορροπίες. Στὰ λίγα καὶ καλὰ ὅμως διακρίνεται τὸ ἂν εἶσαι μὲ τὴν μεταπολίτευση ἢ μὲ μιὰ πραγματικὰ νέα μεταπολίτευση. Ἐκεῖ δὲν χωρᾶνε μεσοβέζικες λύσεις, κι ἂν οἱ κομματάνθρωποι δὲν μποροῦν νὰ σὲ ἀκολουθήσουν, σ' αὐτὰ τὰ ὀλίγα καὶ καίρια ἂς μείνουν χιλιόμετρα πίσω, δὲν πειράζει.

  Ἂν δὲν προτείνει νέο πολίτευμα, δηλαδὴ λειτουργῶσα Ἀντιπροσωπευτικὴ (Κοινοβουλευτικὴ) Δημοκρατία καὶ ὄχι τὴν σημερινὴ πρωθυπουργοκεντρικὴ κομματοκρατία, τότε καλύτερα ἂς μεταθέσει τὴν συζήτηση γιὰ ὅταν θὰ πρέπει.

  Σὲ ἄλλη περίπτωση, καλὰ τὰ λέει ἡ Ἀποκάλυψη:
  οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἷ καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματος μου. 3:16

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.