#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/07/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συντάξεις και επιδόματα θυσία για τα 11,5 διςΗμέρα κρίσης η σημερινή με τον υπουργό Οικονομικών να ξεκινά μετά το μεσημέρι διαδοχικές συναντήσεις στο υπουργείο με άλλους 8 υπουργούς οι οποίοι έχουν οριστικοποιήσει τις περικοπές στα υπουργεία τους ώστε να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δις ευρώ της επόμενης διετίας ή τετραετίας ανάλογα τον αν θα πάρουμε την πολυπόθητη επιμήκυνση.

Στη συνέχεια, το τελικό πακέτο θα τεθεί στην κρίση των τριών πολιτικών αρχηγών μεθαύριο Τετάρτη όπου επιπλέον, ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα ισοδύναμα μέτρα των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα προτείνεται να αντικαταστήσουν τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Την ίδια στιγμή, οι δανειστές τηρούν στάση αναμονής θεωρώντας πρόωρη κάθε συζήτηση για το πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, αναφερόμενοι σε διερεύνηση  πιθανών λύσεων για να μην μείνει από ρευστό η ελληνική κυβέρνηση τον Αύγουστο.

Αυτό που προέχει όμως, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά,  είναι το πακέτο των 11,5 δις ευρώ το οποίο πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο για να παρουσιαστεί στην τρόικα. Σήμερα μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται οι προτάσεις από τα διάφορα υπουργεία, προτάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Στον τομέα των δαπανών της γενικής κυβέρνησης και με στόχο την εξοικονόμηση 6,3 δισ., σχεδιάζονται περικοπές στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ και άλλους φορείς καθώς και η δραστική μείωση του κονδυλίου για την υγεία. Την ίδια ώρα, θα υπάρξει αύξηση των νοσηλίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

2. Ενοποίηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, των επιδομάτων πρόνοιας καθώς και των παροχών σε είδος (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επίδομα πολυτέκνων, στεγαστικά δάνεια, επιδότηση ενοικίου κ.ά.) σε ένα ή δύο το πολύ που θα λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή σε οικονομική ανέχεια. Για τη χορήγηση των επιδομάτων θα λαμβάνονται υπόψη συνδυαστικά το εισόδημα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, μετοχές, μερίσματα τόκους καταθέσεων κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα) και αν κάποιος έχει εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο όριο θα χάνει το επίδομα ή την οποιασδήποτε μορφής παροχή από το κράτος. Σύμφωνα με το μνημόνιο, το κονδύλι για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις θα πρέπει μέσα στην επόμενη διετία να μειωθεί κατά 3,1 δισ. ευρώ.

3.  Μείωση του πλαφόν που ισχύει σήμερα για συντάξεις και μισθούς. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, ο πήχης για τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύρια και επικουρική σύνταξη) από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πέφτει στην περιοχή των 2.400 ευρώ από 2.770 ευρώ που είναι σήμερα. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις κυρίως στις αποδοχές συνταξιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των αυτοαπασχολούμενων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.). Για τους μισθούς εξετάζεται η περικοπή τους πάνω από ένα ορισμένο ύψος με το όριο να τοποθετείται στα 2.200 ευρώ και να αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στο ευρύτερο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

4.Περικοπές στο εφάπαξ από τα Ταμεία που βρίσκονται στο κόκκινο, οι οποίες σύμφωνα με τις εισηγήσεις της τρόικας θα φθάνουν και το 30%. Εναλλακτικά για να αποφευχθεί νέα μεγάλη μείωση στο εφάπαξ ορισμένα ταμεία προτείνουν να υπάρξει αύξηση των εισφορών ή συνδυασμός και των δύο. Επίσης προτείνεται η αύξηση των απαιτούμενων για τη χορήγηση εφάπαξ ετών ασφάλισης στα 25 χρόνια

5. Ποσό πάνω από 2 δισ. αναζητείται από τη διοικητική μεταρρύθμιση μέσω της κατάργησης διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών, το κλείσιμο ή τις συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, τον περιορισμό των νέων προσλήψεων, τις απολύσεις μη μόνιμου προσωπικού και την ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας. Στο επίκεντρο των περικοπών βρίσκεται για ακόμη μία φορά και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Όπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η επιτάχυνση της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ θα αφήσει σημαντικά περιθώρια για τη μείωση των εθνικών κονδυλίων

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/07/2012 07:59:50

  Καλημέρα,ὃλα τά μέτρα μοῦ φαίνονται ἀναγκαῖα,θέλω μόνονα σχολιάσω,γιά τίς περικοπές τῶν ἐπιδομάτων πού μέ ἀφοροῦν προσωπικά καί συγκεκριμμένα γιά τό ἐπίδομα πολυτέκνων τά στεγαστικά,τήν ἐπιδότηση ἐνοικίου,θά ληφθεῖ ὑπόψιν τό περυσινό εἰσόδημα τοῦ καθενός,ἢ τό φετινό,γιατί μέχρι πέρυσι-τουλάχιστον τόν Σεπτέμβρη-περνοῦσαμε ἀξιοπρεπῶς,μετά πήραμε τήν κατηφόρα,μέ τά χαράτσια καί ἐν συνεχεία μέ τίς μειώσεις μισθῶν.Πολλοί Ἓλληνες,καί μεταξύ αὐτῶν πολλοί πολύτεκνοι,μπορεῖ σήμερα νά μήν βρίσκονται στά ὃρια τῆς φτώχιας,ἀλλά τό δίμμηνο ἐπίδομα εἶναι μιά ἀνάσα γιά τήν οἰκογένεια...

  • zero avatar
   zero @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/07/2012 13:03:16

   οταν τα εκανε αυτα το πασοκ ομως φωναζες και ελεγες για μετρα αναλγητα και υφεσιακα η κανω λαθος?

   • Factorx avatar
    Factorx @ zero 16/07/2012 13:10:50

    Τι παριστάνεις ρε φίλε; Τον εκδικητή του ΠΑΣΟΚ; Όπως τα γράφαμε τότε τα γράφουμε και τώρα

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ zero 16/07/2012 13:46:17

    Δέν κάνεις καθόλου λάθος,φώναζα γιά μέτρα ὂχι ὑφεσιακά,γιατί ἀπ' αὐτήν τήν ὀπτική τό ἐπισημαίνουν οἱ οἰκονομολόγοι πού εἶναι καί ἡ δουλειά τους,ἀλλά γιά μέτρα τελείως ἀνάλγητα,ὃπως λές κι ἐσύ.
    Καί τῶρα πάλι,μιά διαφωνία μου σέ κάποια μέτρα δέν ἐκφράζω;Ἐκτός ἂν ὃταν τά ἒπαιρνε τό ΠΑΣΟΚ,ἐσένα σοῦ φαινόντουσαν ἀναπτυξιακά καί πολιτικῶς εὐαίσθητα...

    • zero avatar
     zero @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/07/2012 14:23:16

     αντιθετως ...μου φαινοντουσαν το ιδιο αναλγητα κκαι υφεσιακα...απλα θελω να δειξω τις ομοιοτητες μεταξυ πασοκ νδ στις πολιτικες...
     διαφωνειτε χαμηλοφωνα η κανω λαθος?

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ zero 16/07/2012 14:51:33

      Νά σέ ρωτήσω κάτι ἂλλο,πρίν ἓνα χρόνο,οἰκονομικές πολιτική Πασόκ εἲχαμε,μήπως καί τῶρα πού ὁ Σαμαρᾶς εἶναι δεμένος,πᾶνε πάλι οἱ ἲδιες πρακτικές νά ἐπιβληθοῦν;

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/07/2012 14:52:24

      διόρθωση:οἰκονομική πολιτική...

 2. TopGunZ avatar
  TopGunZ 16/07/2012 09:21:52

  Όταν ο πατέρας μου με 37 χρόνια ΤΕΒΕ βαριάς δουλειάς (τα περισσότερα σε υψηλά κλιμάκια), δηλαδή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ εισφορές από την τσέπη του, και 3 χρόνια ΙΚΑ, χωρίς στρατούς και λοιπά πλασματικά, με το ζόρι ξεπερνάει τα 1300 ευρώ, δεν μπορώ να καταλάβω ποιος και υπό ποιες συνθήκες δικαιούται να ζητάει 2700 ευρώ σύνταξη. Για το δε εφάπαξ, άλλο καπέλο κι αυτό, μεγάλη ιστορία.

  • zero avatar
   zero @ TopGunZ 16/07/2012 13:05:16

   τι θα ελεγες για εισφορες που στο μεγιστο κλιμακιο τεβε ειναι σχεδον οι μισες απο οτι σε αλλα ταμεια?
   το εφαπαξ ειναι λεφτα εργαζομενων

 3. giorgos avatar
  giorgos 16/07/2012 10:19:47

  Δραχμη εδω και τωρα.Στο ευρω μονο αν επικρατησει δικαιοσυνη και τιμωρηθουν παραδειγματικα οι υπευθυνοι της τραγωδιας που ζουμε.

 4. johnny avatar
  johnny 16/07/2012 10:22:26

  Πως ειναι δυνατον να περιμενουμε ακομα την επιμηκυνση τη στιγμη που θα οριστικοποιηθουν τα μετρα των 11,5 δις για τη διετεια;Το κολπο που ειχαν εφαρμοσει και ο ΓΑΠ με τον Παπακωνσταντινου,να χρεωνουν στη τροικα την αδυναμια;τους να διαπραγματευτουν,εφαρμοζει και κυβερνηση διαρρεοντας οτι η συνεχεια της επιβολης του χαρατσιου ειναι απαιτηση της τροικα και οχι η αθετηση αλλης μιας υποσχεσης μετα αυτων της αποκαταστασης των χαμηλοσυνταξιουχων,των εργασιακων,της αμεσης εφαρμογης των Ζαππειων και των 18 "αναπτυξιακων"μετρων.Κατα τ'αλλα τα αντισταθμιστικα μετρα που μας τα παρουσιαζουν λες και θα τα πληρωσει καποιος αλλος εξω απο εδω,δεν ειναι τιποτα αλλο απο μια νεα επιδρομη σε συνταξεις,εφαπαξ και νεες περικοπες στα ταμεια.Απλως αλλαξε διεκπεραιωτη η χωρα,η ροτα στα χαρτογραφημενα νερα του ΓΑΠ συνεχιζεται.

 5. xbab avatar
  xbab 16/07/2012 10:58:28

  Νύχτα θα φύγουν....

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ xbab 16/07/2012 11:07:19

   Ποιοί θα τους αντικαταστήσουν, νύχτα;

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ο Θείος 16/07/2012 13:48:00

    Οἱ βαθειά συριζονυχτωμένοι...ἲσως;

    • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
     Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/07/2012 14:36:57

     Μὰ ἔχεις μιὰ μόνιμη τάση νὰ βάζεις βαρεία ἀντὶ ὀξείας μέσα στὴ λέξη ὅταν τὴ συναρτᾶς μὲ πνεῦμα! Ἒ μά!

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/07/2012 16:04:53

      Ἔχεις δίκιο!Τελικά πατοῦσα ἄλλο πλήκτρο γιά ὀξεία μέ πνεῦμα,εὐχαριστῶ γιά τήν παρατήρηση.
      Υ.Γ.:Χαριτολογῶντας,νά ρωτήσω μῆπως καί σένα σοῦ ξέφυγε στό ''Ἒ μα!'';

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/07/2012 15:53:23

     Και μετά στράτα-στρατούλα στους νυχτερινούς σκοτεινούς διαδρόμους της εξουσίας...
     Προσοχή τα χτυπήματα στις γωνίες !

    • xbab avatar
     xbab @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/07/2012 17:33:37

     Δεν ελπίζουμε σε κανέναν πλέον φίλε μου!
     Οι βαθειά νυχτωμένοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ περιμένουν [σαν χάροντας] να μας φώσουν το τελειωτικό χτύπημα.Το θέμα είναι ότι με τούτους που όλοι στηρίζουμε, ούτε τη βασική δέσμευσή τους δεν μπορούν να τηρήσουν.Όχι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις!
     Αυτό εννοώ με τη νύχτα!

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ xbab 16/07/2012 19:51:22

      Νά ξέρεις φίλε μου ὃτι τήν τελευταῖα λέξη δέν τήν λέει ποτέ ἂλλος ἐκτός ἀπό σένα κι ἀπό μένα...
      Πολύ ὡραῖα ἀπάντηση σοῦ δίνει καί ὁ Θεῖος ἀπό κάτω.

   • xbab avatar
    xbab @ Ο Θείος 16/07/2012 17:31:23

    Δεν ελπίζουμε πουθενα πλέον φίλε μου!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ xbab 16/07/2012 17:37:09

     Δεν είναι καλός σύμβουλος η απελπισία.
     Ψυχραιμία και αντοχή χρειάζεται. Η γή είναι σφαιρική. Γυρίζει.

 6. blue nile avatar
  blue nile 16/07/2012 11:08:38

  Δηλαδή θα πάμε να κερδίσουμε χρήματα αυξάνοντας τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ χωρίς πριν να έχουμε περιορίσει τα σκανδαλώδη μισθολογικά προνόμια των δεκοτζήδων...θα πέσει φωτιά να μας κάψει...

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ blue nile 16/07/2012 13:40:59

   Δεν κατάλαβες καλά !!!!!!!!

   Εσύ δεν θα κερδίσεις ΤΙΠΟΤΑ................

   Αυτοί που θα τις πάρουν κοψοχρονιά θα κερδίσουν................

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/07/2012 11:16:03

  Είναι λογικό να υπάρχουν σε μια χώρα συντάξεις 2.700 Ευρω, όταν οι ολικές αποδοχές π.χ. ενός πρωτοδιοριζόμενου καθηγητή ΜΕ είναι 1.000 ευρώ;
  Δεν χρειάζεται ν' αναφέρω και τους νέους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ειδικά των νέων...

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ Ο Θείος 16/07/2012 13:49:32

   Απο ηθική άποψη συμφωνώ.............

   Αλλά αυτές οι εισφορές έχουν εισπραχθεί κατα το παρελθόν.....
   Πού βρίσκονται τώρα ??????????

   Επίσης τρελαίνομαι όταν ακούω για σχέση εργαζομένων προς συταξιούχους (π.χ 1/1,5)

   Τί σχέση έχει αυτός ο λόγος ?????

   Ο συνταξιούχος θέλει τα λεφτά που πλήρωνε για 35 χρόνια και όχι αυτών που δουλεύουνε τώρα......

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΕΛΛΗΝ 16/07/2012 15:08:28

    Πού βρίσκονται τώρα; Μα "κουρεύτηκαν", άν δεν απατώμαι...
    Σε ανταποδοτικό σύστημα, ο λόγος εργαζομένων προς συνταξιούχους, άν ισχύουν όσα δηλώνουν, σημαίνει ότι τις σημερινές συντάξεις θα τις πληρώνουν ...τα εγγόνια των σημερινών συνταξιούχων.
    Αλλά επειδή έχουμε σύστημα τριμερούς χρηματοδότησης (μέσω του Δημόσιου προυπολογισμού), τις συντάξεις τις χρηματοδοτούμε όλοι οι φορολογούμενοι.

  • Κβάντα avatar
   Κβάντα @ Ο Θείος 16/07/2012 15:27:13

   Ένας πρωτοδιοριζόμενος καθηγητής της ΜΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) χωρίς παιδιά, με επίδομα παραμεθορίου παίρνει 856.45 ευρώ.
   Χωρίς επίδομα παραμεθορίου, παίρνει 783.41 ευρώ!
   Τα 1000 ευρώ είναι όνειρο θερινής νυκτός για έναν πρωτοδιοριζόμενο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Κβάντα 16/07/2012 15:28:44

    Μάλλον έχω χάσει συνέχειες, συγγνώμη...

 8. ΜΗΤΣΟΣΠΑΠ avatar
  ΜΗΤΣΟΣΠΑΠ 16/07/2012 11:52:53

  Όταν για πενήντα χρόνια έχεις πληρώσει ΤΕΒΕ και ΙΚΑ πόση σύνταξη πρέπει να Πάρις ;;δεν ξέρω ρωτώ;; τους εθνοπατέρες .

 9. κύριος Χ avatar
  κύριος Χ 16/07/2012 14:13:21

  Θα κόψουν λέει και τις διπλές χηρείας. Δηλαδή θα κόψουν από συντάξεις 1100 ευρώ τα 500 και τα την αφήσουν με 600, ενώ στον από πάνω θα κόψουν από 2600 στα 2400!!! Τρομερά πράγματα πραγματικά.
  Το άκουσα το πρωί σαν σενάριο πιθανό και δεν μπορώ να καταλάβω τα σκέφτονται κάποια ανθρώπινα μυαλά αυτά τα πράγματα? Με τι μούτρα θα πας στη γυναίκα που έχασε τον άντρα της από καρκίνο 1-2 χρόνια πριν βγει σύνταξη και θα της πεις διάλεξε ποια σύνταξη θα παίρνεις των 500 ή των 600 (με τα οποία 1100 πιθανότατα ζουν και αυτή και τα παιδιά, μια που η οικογενειοκρατία ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα και αν πεθάνει ο πατέρας πάει και η δουλειά για τα παιδιά), ενώ σε αυτόν που παίρνει 2500 χιλιάδες θα του κόψεις 100 ευρώ????
  Σαν το πιο πιθανό σενάριο πως το αφήνουν να διαρρέει αυτό???
  Γιατί δεν το ανέφεραν προεκλογικά αυτό αλήθεια να ξέρει ο κόσμος τι θα συμβεί και από που θα κοπεί τι? Νομίζω ξεκινήσαμε πολύ στραβά κύριε ΑΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.