#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/09/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συννεφιασμένη Κυριακή, μοιάζεις με την καρδιά μουΣήμερα στις 4 το απόγευμα ο Γ. Στουρνάρας παρουσιάζει στην τρόικα το πακέτο μέτρων των 11,5 δις ευρώ και τρεις ώρες μετά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση της οικονομίας και να δώσει το OK η τρόικα για τη δόση των 31 δις ευρώ.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια από τις χειρότερες Κυριακές για την ελληνική κοινωνία, ίσως όχι απλά συννεφιασμένη αλλά και με καταιγίδες.

Τα μέτρα κλειδώνουν (το έχουμε βέβαια ξανακούσει αυτό) με την κοινωνία να βρίσκεται στα κάγκελα. Οι αντιδράσεις είναι θέμα χρόνου και οι απεργίες που ακολουθούν είναι τα προεόρτια. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μετά από μια τρίμηνη περίοδο εκτόνωσης που ακολούθησε τις εκλογές, η «κατσαρόλα ξαναγεμίζει», δηλαδή η κοινωνική οργή επανέρχεται και είναι σίγουρο ότι το καπάκι θα ανοίξει με εκκωφαντικό θόρυβο και πολλές ζημιές.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση –με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Βενιζέλου που τώρα κάνει την πάπια- κινούνται προς την κατεύθυνση της σκληρής λιτότητας, των άγριων περικοπών. Από την άλλη, με την τρόικα σε ρόλο ωμού εκβιαστή τα περιθώρια διαπραγματεύσεων δεν είναι και πολλά.

Από τα μέτρα που φαίνεται να έχουν κλειδώσει είναι οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα κυμανθούν από 7% για τους ένστολους μέχρι 23% για τους δικαστικούς. Θα είναι κλιμακωτές μειώσεις που όμως θα προκαλέσουν αφόρητο… πόνο και αντίδραση. Η μείωση αφορά 250.000 υπαλλήλους, ένστολους, ιερωμένους, δικαστικούς, διπλωμάτες, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς.

Επίσης, φαίνεται να κλειδώνει και η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων κάτι που θα σημάνει αυτόματα και παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα για το θέμα αυτό.

Θα μπει πλαφόν στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων στα 720 ευρώ ενώ θα περικοπεί το εφάπαξ κατά 23% μεσοσταθμικά, αλλά σίγουρα θα φτάσει και πάνω από 40%.

Ψαλίδι στους μισθούς θα δουν και οι υπάλληλοι λόγω του ειδικού μισθολογίου ενώ ενδεχόμενη κατάργηση των ωριμάνσεων θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα, κυρίως στις ΔΕΚΟ.

Υπό συζήτηση είναι επίσης, από πού θα περικοπούν οι συντάξεις. Το… κακό σενάριο μιλά για τα 1.000 ευρώ το ακόμη χειρότερο τα 600-700 ευρώ.

Επίσης, υπάρχει το σενάριο της έκτακτης εισφοράς 1%-3% για χιλιάδες συνταξιούχους που από το 1995 και μετά πήραν εφάπαξ. Ένα μέτρο τρελό αφού ζητούν αναδρομικά από τους συνταξιούχους να πάρουν αυτά που τους έδωσαν. Άραγε αν έχουν πεθάνει θα τα ζητήσουν από τους κληρονόμους;

Έρχονται επίσης περικοπές άνω του 1 δις από την υγεία η οποία έτσι κι αλλιώς είναι υπό κατάρρευση. Περίπου 300 εκατ. θα χαθούν από τα αναπηρικά επιδόματα και άλλα 900 εκατ. από τα προνοιακά επιδόματα.

Δυστυχώς, το αδηφάγο τέρας της τρόικας μπορεί να μην αρκεστεί στα μέτρα αυτά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εγείρουν αντιρρήσεις για μέτρα ύψους 4 δις ευρώ και συγκεκριμένα δε συμφωνούν με τις εκτιμήσεις ότι θα περικοπούν χρήματα από τα φάρμακα και τα νοσοκομεία, ότι η περικοπή των αμυντικών δαπανών δε θα αποφέρει 500 εκατ., ή ότι οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες θα αποφέρουν μείωση κατά 500 εκατ. Δεν αποκλείεται λοιπόν να απειλήσουν με αρνητική έκθεση αν δεν πάρουμε κι άλλα μέτρα.

Κι όλα αυτά, όπως είπαμε, με την κοινωνία να «τα έχει παίξει», να ετοιμάζεται για σφοδρή σύγκρουση. Άλλωστε, με την ανεργία στο 24%, με χιλιάδες νεόπτωχους, με τη νέα τάξη των «φτωχών εργαζόμενων», δηλαδή όσων δουλεύουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, με την υγεία και την παιδεία να έχουν καταρρεύσει, δε θέλει και πολύ να βγει μια κοινωνία έξω από τα όριά της.

Πράγμα που διευκολύνει ο τυχοδιωκτισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο  κίνδυνος του ακροδεξιού φασισμού που αυξάνεται και ορισμένοι υπουργοί και βουλευτές που είναι στην… κοσμάρα τους και δεν  καταλαβαίνουν τι παίζεται.

Ασφαλώς, λοιπόν, η "κατσαρόλα" βράζει επικίνδυνα, ειδικά αν ξαναθυμίσουμε τις υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή όμως το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει, τα περιθώρια για επιμήκυνση έχουν αυξηθεί, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μείωση του χρέους της κατά 50 δις, όσα δηλαδή είναι η ανακεφαλαιοποίηση που μπορεί να γίνει με το ισπανικό  μοντέλο. Η χώρα πρέπει να μείνει προσδεδεμένη στο ευρωπαϊκό άρμα και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό, όμως, δε μπορεί να γίνει οτιδήποτε με… νεκρούς πολίτες. Αν δε μπορεί η κυβέρνηση να αποφύγει τα σκληρά μέτρα, τουλάχιστον ας βρει τρόπους να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη για να βρεθούν νέες θέσεις εργασίας, να εισρεύσουν χρήματα, να γίνουν επενδύσεις. Αυτό είναι το μεγάλο της στοίχημα και ίσως η τελευταία της ευκαιρία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρίτων avatar
  Κρίτων 09/09/2012 09:16:10

  Μπορεί να μην μας αρέσει αλλά είναι μια πανθομολογούμενη αλήθεια. Δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνουμε στο οικονομικό επίπεδο του 2009 . Δημιουργήσαμε μία εικονική οικονομική πραγματικότητα, από υπουργούς που γνώριζαν τα επί μέρους θέματα του υπουργείου τους ,έκαναν ρουσφετολογικές παρεμβάσεις, έδιναν απίθανα επιδόματα .Ένας ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ μόνιμος υφυπουργός οικονομικών θα έφτανε να διαπιστώσει ότι αθροιζόμενα όλα τα παραπάνω βγάζουν ένα τρομακτικό νούμερο πέρα από τις δυνατότητές μας. Είχαν στηθεί επί μακρόν βιλαέτια με την σύμπραξη ενδιαφερομένων ,κράτους που ζούσαν στον κόσμο τους. Δημιουργήθηκε η εντύπωση σ΄όλους ότι το κράτος είναι μία αγελάδα που έχει άπειρο γάλα είχε . ΄Ημασταν μία τεράστια φούσκα που φυσικό ήταν να σκάσει. Και να τραβήξουμε αυτά που τραβάμε και δεν ξέρουμε πόσα ακόμη. Προσωπικά και το λέω ευθαρσώς δεν δέχομαι να μην πληρώσουν τα ειδικά μισθολόγια. Γιατί απλά και αυτά όπως όλα τα υπόλοιπα διαμορφώθηκαν με τον γνωστό ρουσφετολογικό τρόπο. Δεν ήταν κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Φυσικό είναι γι αυτούς οι οποίοι σήμερα σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου να ψάχνουν τις δικαιότερες περικοπές. ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ,και το κυριότερο των κυριότερων. Θα πρέπει να ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΛΟΙ. Να αρχίσουμε να γινόμαστε υπεύθυνοι πολίτες όλοι.

 2. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 09/09/2012 09:46:44

  Αν αυριο ρίξουν τον ΠΑΟΚ δυο κατηγορίες για χρέη, η Θεσσαλονικη θα καίγεται μια βδομάδα.
  Όταν θα ψηφιστούν τα μέτρα δε θα έχει άδειο τραπέζι να κάτσεις στην Αριστοτέλους.
  Μας έχουν αποβλακώσει τελείως............

 3. S.R. avatar
  S.R. 09/09/2012 11:08:08

  Κριτωνα, ολοσωστη αναλυση, ασχετα αν καποιοι δεν θελουν να ομολογησουν την αληθεια... Ειναι οι ιδιοι , κρατικοδιαιτοι συνηθως, πιστευαν οτι κανοντας "αγωνες εναντια στην εργοδοσια" και απο την ασφαλεια του μονιμου, βεβαια, θα καταφερναν καποιους αλλους να τους γεμιζουν ολο και περισσοτερο την αγελαδα με γαλα... Αλλα η πραγματικοτητα δεν αλλαζει , ειτε θελησουμε να δουμε την αληθεια ,ειτε οχι....

 4. RIGAKIS avatar
  RIGAKIS 09/09/2012 11:13:50

  Δυστυχώς πολύ σωστό. Οι πολιτικοί των κρατών της Ευρώπης είναι πια δήμαρχοι της Γερμανίας (Η ΕΚΤ, το ESM, η παγίδα στο www.casss.gr).

 5. The Camel avatar
  The Camel 09/09/2012 11:58:03

  "Το αδηφάγος τέρας της τρόικας" αναφέρει σε κάποιο σημείο ο αρθρογράφος. Ομως, μόνη της ήλθε η τρόικα η την καλέσαμε εμείς (ΓΑΠ-ΠΑΠ) γιατί δεν μας δάνειζε κανείς αλλος. Μπορούμε μάλιστα να τους πούμε να μας αδειάσουν την γωνιά αλλά τότε
  Δυστυχώς, οι επαίτες δεν έχουν επιλογές. Κι εμείς γίναμε επαίτες γιατί το πολιτικό συστημα (κυρίως ΠΑΣΟΚ) έστησε ένα τέρας-το αχόρταγο δημόσιο- που πρέπει να ταισουμε και ταυτόχρονα να βάλλουμε σε δίαιτα γιατί τα επιπλέον δανεικά είνια συγκεκριμένα.
  Οταν κανείς προέρχεται απο τον ιδιωτικό τομέα του 1,2 εκ. ανέργων, την επι μήνες καθυστέρηση στη καταβολή μισθών εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών, οι μειώσεις του 7% και 10% η 20% σε ανθρώπους που πληρώνονται στην ώρα τους απο τον κρατικό κορβανά και έχουν σίγουρη δουλειά δεν μοιάζουν μεγάλες. Ιδίως οταν γνωρίζουν οτι αρκετοί, π.χ. δικαστικοί, ένστολοι, έλαβαν μεγάλες αυξήσεις επι ΝΔ (2004-2009) και νωρίτερα επι ΠΑΣΟΚ.
  Νισάφι πιά. Αν είχαμε κάνεις τις μισές απο τις περικοπες που τωρα συζητάμε στο δημόσιο και μερικές αυξησεις φόρων στα τέλη του 2009 η αρχές του 2010, η χώρα δεν θα είχε ανάγκη την τρόικα. Για το δημόσιο χρέος ευθύνεται κυρίως το τέρας του δημοσίου. Αυτό πρέπει επιτέλους να πληρώσει κι όσοι σιτίζονται απ' αυτό.

 6. communi avatar
  communi 09/09/2012 12:18:54

  Ο Ελληνικός λαός εδώ και 30 χρόνια δεν αντιλήφθηκε ότι μέλλον με εισαγόμενη μαύρη εργασία και δανεικά χρήματα δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε για αυτόν, ούτε για τα παιδιά του, ούτε για τα δισέγγονα του; Το πλέον οξύμωρο σχήμα είναι ότι περιμένει να τον σώσει το ίδιο πολιτικό σύστημα που τον εξαθλίωσε, να τον γλυτώσουν από την καταστροφή τα ίδια πολιτικά πρόσωπα, σε όλο το πολιτικό φάσμα, που τον πτωχοποίησαν, οι ίδιες ιδεολογίες που τον αποβλάκωσαν. Το Mega και ο Sky έκαναν καλή δουλειά!

 7. blue nile avatar
  blue nile 09/09/2012 12:25:57

  Ίσως το μικρότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι τα μέτρα αυτά καθαυτά.
  Το πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ότι μετά την επιβολή των μέτρων δεν θα λυθεί το πρόβλημα.
  Αν οι πολίτες ήξεραν ότι θα κάνουν και άλλες θυσίες όπως αυτές που επιβάλει το μνημόνιο ΙΙ και αυτές οι θυσίες θα επέφεραν αποτέλεσμα είμαι σίγουρος ότι θα το καταπίναν το πικρό ποτήρι.
  Όμως τώρα όλοι είναι σχεδόν σίγουροι ότι προσπαθούν να γεμίσουν ένα βαρέλι χωρίς πάτο.
  Πέρα από την εμπειρία των δύο χρόνων που όποια μέτρα παρθηκαν επιδείνωσαν την κατάσταση.
  Τι λέει τώρα ο Στουρνάρας;
  Θα πάρουμε τα μέτρα και μετά με την εκταμίευση της δόσης που μετά από πολύ καιρό σημαντικό της μέρος θα πάει στο εσωτερικό, έχουμε ελπίδα γιατί θα δημιουργηθεί ένα ευνοικότερο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα.
  Ας μου επιτρεψει να διαφωνήσω κάθετα.
  Μετά από τη μη διεκδίκηση εκ μέρους μας ότι τα ποσά που απαιτούνται για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην εγγράφονται στο ελληνικό δημόσιο χρέος (που τελικά αυτό γίνεται) αλλά να εγγράφονται στο EFSF ή στην ΕΚΤ (με ότι αυτό συνεπάγεται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών) το χρέος μας έχει γίνει ΜΗ βιώσιμο. Σε αντίθεση ο Ντράγκι διεκδίκησε και πέτυχε για την Ισπανία το αντίθετο και η Ισπανία έχει ελπίδα.
  Επειδή πια όλοι μιλάνε για νέο κούρεμα ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα που είναι έτοιμη να χρεωκοπήσει;

 8. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 09/09/2012 12:55:53

  Σε ποιο από αυτά που αναφέρεις μπορεί κανείς να διαφωνήσει; Και από τη στιγμή που δεν γίνεται (σοβαρά) να διαφωνήσουμε τι μας περιμένει τον χειμώνα αυτόν;

  • blue nile avatar
   blue nile @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 09/09/2012 19:11:01

   Το πολύ δύσκολο είναι να πάμε μέχρι το χειμώνα ως Ευρώπη.
   Αυτά που πέτυχε ο Ντράγκι είναι κάστρα στην άμμο μιας που για να αγοράζονται από την ΕΚΤ τα ομόλογα των προβληματικών χωρών θα πρέπει να αποδέχονται μνημόνια που με τη σειρά τους θα φέρνουν ύφεση.
   Δηλαδή από τη μία θα συγκρατούνται τα spreads από την άλλη όμως θα μεγαλώνει το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ των προβληματικών χωρών με συνέπεια να έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην χρεωκοπία.
   Υποτίθεται ότι η στήριξη θα είναι απεριόριστη αλλά με τι κεφάλαια;
   Όσο για εδώ το πράγμα έχει λήξει.
   Η ανακοίνωση των νέων μέτρων είναι απλά το φρεσκοτυπωμένο κηδειόχαρτο της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας...
   Είμαστε απελπιστικά κοντά στο σημείο μηδέν που είναι η στάση πληρωμών εκ μέρους των πολιτών και η πλήρη κατάρευση των φορολογικών εσόδων.
   Σε ένα περιβάλλον που έχει χαθεί η τραπεζική εμπιστοσύνη με συνέπεια την απώλεια ρευστότητας ακόμα και των υγειών επιχειρήσεων.
   Η μόνη παρηγοριά είναι ότι μάλλον δεν θα προλάβουν να γίνουν όλα αυτά επειδή ακριβώς το ευρώ δεν έχει πολλά ψωμιά ακόμα.

 9. kkarkar avatar
  kkarkar 09/09/2012 13:02:19

  Οι αμοιβές των λεγόμενων «ειδικών» μισθολογίων έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά και επώδυνα σε σημείο τέτοιο που πολλοί από τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως δεν μπορείς να σαι γιατρός 100% συγκεντρωμένος στη δουλειά σου όταν δυσκολεύεσαι να πληρώσεις το ρεύμα του σπιτιού σου και πληρώνεσαι για εφημερίες σου δύο φορές το χρόνο.
  Αν θέλουν να κάνουν οικονομία να καταργήσουν τις αλληλεπικαλυπτόμενες διοικητικές δομές (και διοικητές στα νοσοκομεία και διοικητικούς στις ΥΠΕ και τελικά για τα πάντα πρέπει να αποφασίσει και αποφασίζει το υπουργείο υγείας), να διώξουν όλους τους κομματικούς εκλεκτούς που μετατάχτηκαν από τις «μάχιμες» υπηρεσίες ( νοσηλευτική), στις διοικητικές (όλοι ρουσφετολογικά) και να κλείσουν όλα εκείνα τα κέντρα υγείας και πού μικρά νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν μόνο για να παραπέμπουν ασθενείς αλλού και δεν προσφέρουν καμία πραγματική υπηρεσία.

 10. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 09/09/2012 13:43:23

  Kill the sacred cows!
  Τέρμα η δωρεάν παιδεία! Ολόκληρη Αμερική και δεν την προσφέρει.
  Τέρμα η δωρεάν Ιατρική περίθαλψη, ολόκληρη Αμερική και ακόμα το παλεύει.
  Τέρμα όλα τα δωράκια! Who you, ρε! (sic) Όποιος θέλει να φάει ψάρι πρέπει να βρέξει κόλο.
  There is no free lunch. ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Tα φάγατε, τα φάγανε, makes no difference. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!…….και τώρα μέσα τα κεφάλια!….Ο χρόνος είναι χρήμα!…..

 11. Φανη avatar
  Φανη 09/09/2012 19:54:18

  Απλα να μην ειναι και προκλητικοι, δε μπορει να πεινας και να βλεπεις τον αλλο να γεμιζει τη πιστα λουλουδια, δε μπορει να συνωστιζεσαι στα ελλειπεστατα δημοσια νοσοκομεια και αλλος να βρισκει την υγεια του σε περιβαλλον πολυτελους ξενοδοχειου, να μη σπουδαζει το παιδι σου γιατι δεν εχεις για ιδιαιτερα φροντιστηρια, να μην επιδοτουνται τα ΑΜΕΑ γιατι τα λεφτα ξοδευονται σε συμβουλους, να κοβονται οι συνταξεις, να χαλανε ζωες και τιποτα να μη κουνιεται.Οχι η μεσαια ταξη δεν θα πεσει αμαχητι, θα τη δουν ετσι που δεν θα το πιστευουν.Το πλουσιος και φτωχος του 50 δεν ειναι διατεθειμενος να το ξαναζησει ο Ελληνας.Μπορει αυτοι να τρωνε παντεσπανι αλλα και οι υπολοιποι θελουμε ΕΠΑΡΚΕΣ ΨΩΜΙ και ενιοτε και με μαρμελαδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.