#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/03/2013 16:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνεχίζονται οι τουρκικοί...τσαμπουκάδες με την ΚύπροΕίναι πλέον και επίσημο. Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν την κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο για να δημιουργήσουν de facto καταστάσεις. Είτε πρόκειται για τα πετρέλαια, είτε για το Αιγαίο είτε για τα Κατεχόμενα, η Άγκυρα έχει πλέον «ξεφύγει» παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου και συμπεριφερόμενη σαν χωροφύλακας της περιοχής. Απειλεί, εκβιάζει, προκαλεί και ειρωνεύεται καθώς έχει καταφέρει να κλείσει τα δικά της μέτωπα. Η «συμμαχία» με το Ισραήλ και η ανακωχή στο Κουρδικό σε συνδυασμό με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, δίνουν στην Τουρκία τον αέρα να κάνει ότι θέλει.

Αφού είπαν στους Κύπριους να υιοθετήσουν την τουρκική λίρα ή να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση στα κατεχόμενα, τώρα ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ξέφυγε εντελώς. Δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα ότι «αν τα αποθέματα φυσικού αερίου ανήκουν στους ελληνοκύπριους, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για λύση δύο κρατών».

«Λύση ή διχοτόμηση» είναι ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Star, η οποία φιλοξενεί τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού.

«Η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες» λέει και υποστηρίζει ότι «ο Αναστασιάδης απαντώντας στην επιστολή Έρογλου ήταν καταρχήν θετικός, αλλά σημείωσε πως χρειάζεται χρόνο, επειδή ασχολείται με την οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου η τουρκική πρόταση έχει ως εξής:

«Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.
Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και για αυτήν.
Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ.»

Ουσιαστικά ο εκβιασμός είναι ένας: Ή μοιραζόμαστε τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο ή πάμε σε διχοτόμηση της Κύπρου και δημιουργία τουρκοκυπριακού κράτους που θα διεκδικήσει μερίδιο από το θησαυρό.

Γίνεται πλέον σαφές ότι η Τουρκία θα οξύνει την κατάσταση στην περιοχή και δεν αποκλείεται να έχουμε «θερμά» επεισόδια.

Διαβάστε και αυτό

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νιόβη avatar
  Νιόβη 28/03/2013 18:14:27

  Κι οι δυο λύσεις που προτείνονται από την Τουρκία στην ουσία αναγνωρίζουν δικαιώματα στου Τουρκοκύπριους, όπως και οποιαδήποτε έναρξη συνομιλιών. Είναι δυο διαφορετικοί δρόμοι για το ίδιο τέρμα.

 2. fe avatar
  fe 28/03/2013 18:19:16

  Στο ιδιο μηκος κυματος και ο ΥΠΕΞ της σουηδιας.Προτεινε σημερα την προσδεση της κυπρου στο αρμα της τουρκιας.Εμεις τι κανουμε; διαπραγματευομαστε την μειωση στον φπα εστιασης.

 3. Tassos avatar
  Tassos 28/03/2013 19:20:02

  Τόσα χρόνια οι Κύπριοι το παίζαν βαριά πεπόνια, κλαψούριζαν υποκριτικά περί ένωσης της Κύπρου αλλά στην πραγματικότητα δεν την θέλαν γιατί δεν ήθελαν να μοιραστούν τα φράγκα. Την καλύτερη συμφωνία όμως την επιτυγχάνεις όταν είσαι δυνατός. Τώρα, επί του άξονος.

 4. kosvag avatar
  kosvag 28/03/2013 19:47:50

  Δεν είναι τσαμπουκάς, μάλλον κλάμα και παράπονο είναι. Στην 3η ''επιλογή'' που δίνει, αποδέχεται την εκμετάλευση κοιτασμάτων της Ελ. Κύπρου αρκεί να τον αφήσουν να τρυπήσει και αυτός (τα κουβαδάκια μου και στην πάντα μου λέει). Είναι σίγουρο οτι ξέρουν τι θέλουν οι Κύπριοι & Ελλαδίτες πχ οτι θέλουν επανένωση?
  Ευτυχώς πάντως δεν ζήτησε από την Κύπρο plan B στο σχέδιο Ανάν.
  Είναι λίγο βαριά αυτά που γράφω, συγνώμη από όποιους έχουν ματώσει για το νησί αλλά σημειώνω οτι και η αναβολή ή η άρνηση είναι απόφαση και έχει τις ευθύνες της.

  • kosvag avatar
   kosvag @ kosvag 28/03/2013 19:53:49

   συμπλήρωση: ούτε η ΕΕ θέλει επανένωση με την Τουρκιά, την είδαμε την θέλησή τους όταν είπαμε οτι εμείς τελικά θέλουμε ένταξη της Τουρκίας (τα γύρισε αμέσως η ΕΕ).

 5. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 28/03/2013 19:56:32

  Αχμέτ, πρόσεξε τι ευχεσαι , γιατί αν οι Κύπριοι και οι Ελλαδίτες σκεφτούν ψύχραιμα και ρεαλιστικά είναι πολύ πιθανό να σου δώσουν αυτό που θες ( διχοτόμηση) και τότε θα μείνεις ταπί και ψύχραιμος.
  Αντιλαμβάνομαι οτι η άποψη μου ξενίζει πολλούς ( ιδιαίτερα Κύπριους μεγάλης ηλικίας), αλλά το παρόν status quo ή ακόμα και η διχοτόμηση είναι ασύγκριτα καλύτερη από οποιοδήποτε σχέδιο Α(υ)νάν.
  Με τη διχοτόμηση η Τουρκία κρατά όσα έχει τώρα, με οποιοδήποτε διζωνικό-δικοινοτικό έκτρωμα η Τουρκία θα βάλει χέρι αργά ή γρήγορα σε όλο το νησί και η ίδια η παρουσία του Ελληνισμού στην Κύπρο τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Σχέδιο Ανάν= Ταραχές=Πόλεμος .
  Επίσης, αφού τα 2 ανεξάρτητα κράτη θα έχουν αυτοτελείς ΑΟΖ, όλοι οι μέχρι τώρα ανακαλυφθέντες φυσικοί πόροι που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ θα ανήκουν εξολοκλήρου στο νότιο, ελληνοκυπριακό κράτος. Δεν μπορεί ο ληστευθείς να ταϊζει τον ληστή και η βιασθείσα να κεςρνάει τον βιαστή της.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ μεταρρυθμιστής 28/03/2013 20:38:57

   « Όπως αναφέρθηκε, βάσει των αποτελεσμάτων της απογραφής που έγινε στα κατεχόμενα στις 4 Δεκεμβρίου 2011, ο πληθυσμός ήταν 294.906. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν είναι ορθός. Όπως τονίσθηκε από εκπρόσωπο του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, αυτός ο αριθμός στοχεύει στην παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας, στην απόκρυψη της πολιτικής μεταφοράς πληθυσμού και της αλλοίωσης της δημογραφικής δομής. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η τ/κ συντεχνία γιατρών του «δημοσίου», καταγράφεται ότι το 1990 στα νοσοκομεία εξυπηρετήθηκαν 100.000 ασθενείς. Ενώ το 2008 παρείχαν υπηρεσίες σε 700.000 ασθενείς. Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η εταιρεία Τurkcellη οποία αποτελεί μιαν από τις δύο εταιρείες στον τομέα της τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των συνδρομητών της ανέρχεται στις 422.000. Ο αριθμός συνδρομητών της άλλης εταιρείας, της Τelsim, ανέρχεται γύρω στις 250.000. - www.philenews.com»

   Άν προσθέσω καί 40.000 - 80.000 τούρκικου στρατού καί 80.000 τούρκους φοιτητές, ελικρινά δέν καταλαβαίνω καί εγώ τί νόημα έχει η οποιαδήποτε μορφή χαλαρής Ομοσπονδίας ή Συνομοσπονδίας συζητείται.
   Η τουρκοποίηση καί τού Νότου τής Κύπρου θά είναι απλώς θέμα χρόνου.

   Καθαρά ρεαλιστικά δύο είναι οι λύσεις:
   - Είτε διχοτόμηση μέ επιστροφή τής Μόρφου καί τής Αμμοχώστου
   - Είτε στρατιωτική ανακατάληψη τών κατεχομένων.

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ μεταρρυθμιστής 28/03/2013 22:57:58

   "Το παρόν status qvo ή ακόμα και η διχοτόμηση είναι ασύγκριτα καλύτερη από οποιοδήποτε σχέδιο Α(υ)νάν".
   Προσυπογράφω θεωρώντας ότι είναι τόσο προφανής η ορθότητα του ισχυρισμού που δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ του.
   Θα προσέθετα ότι, ορθολογικά, είναι μάλλον προτιμότερη η (de jure) διχοτόμηση (πολύ περισσότερο αν συνδυαστεί με επιστροφή εδαφών, όπως αναφέρει παρακάτω ο Ιαπετός), παρ' ότι είναι εύκολα αντιληπτό το τεράστιο βάρος μιας τέτοιας απόφασης, η οποία αναγνωρίζει τον αμετάκλητο χαρακτήρα των "τετελεσμένων" (όσο, βεβαίως, "αμετάκλητο" μπορεί να είναι κάτι στον ρου της Ιστορίας ...).
   Εν κατακλείδι, κι εγώ πιστεύω ότι η μόνη λύση που πραγματικά δεν θέλει η Τουρκία είναι αυτή της de jure διχοτόμησης -απλώς επιχειρεί να παίξει με το συναίσθημα των Κυπρίων ...

 6. Ξερολας Ελλην avatar
  Ξερολας Ελλην 28/03/2013 20:01:19

  οι τούρκοι πάντως έχουν ξεφύγει σε εξοπλιστικα(f-35,κατασκευη αεροπλανοφορου κ.α) την ωρα που εμεις ουτε το πενταγωνο δεν μπορουμε να φυλαξουμε μπουκαραν 2 φορες περυσι και επισης τα μονα εξοπλιστικα που εχουμε κανεις εμεις ειναι να σκαβουμε τον εβρο (λες και αυτο θα μας σωσει με τις αερογεφυρες 35 μετρων που εχουν οι τουρκοι) και παρακαλαμε τους γαλλους να μας νοικιασουν 2 φρεγατες γι'αυτο ας ειμαστε ρεαλιστες και να κανουμε τις κατάλληλες συμμαχίες γιατί μόνοι μας δεν μας παίρνει ούτε για αστείο ένα θερμό επεισόδειο σε τρεις ώρες θα πινουν καφέ στην πλάκα οι τούρκοι

 7. kosvag avatar
  kosvag 28/03/2013 21:19:46

  τα ίδια λέτε

 8. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 28/03/2013 21:34:19

  Τι καφέ; Τούρκικο ή φρέντο; Μην τα ισοπεδώνουμε όλα...

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ μεταρρυθμιστής 29/03/2013 02:12:45

   Υπάρχει καφές τούρκικος; Οι τούρκοι δεν έχουν προτίμηση στον καφέ, ούτε θεωρούν κάποιον τύπο καφέ δικό τους.
   Συνήθως πίνουν τσάι όπως οι υπόλοιποι ανατολίτες.

   • μεταρρυθμιστής avatar
    μεταρρυθμιστής @ Γιώργος Αχαιός 29/03/2013 08:28:43

    http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_coffee

 9. helios avatar
  helios 28/03/2013 21:39:06

  και στην ελεύθερη Κύπρο η πληθυσμιακή αλλοίωση είναι πλέον τεράστια

 10. Nik avatar
  Nik 29/03/2013 01:03:55

  Αεροπλαλοφόρο σημαίνει και ανάλογη συνοδεία, δηλαδή έναν στόλο ολόκληρο. Αφήστε τα μεγάλα λόγια περί αεροπλανοφόρου μέχρι να δούμε που θα καταλήξει η οικονομία τους.

  Οσοι νοσταλγούν το σχέδο Αννάν να ξέρουν ότι πάντα είναι στο μυαλό των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων φανατικών η διάλυση το μορφώματος και η ετσιθελική χρήση πλέον της κρατικής υπόστασης του δικού τους κομματιού που μια λύση θα τους δώσει,. Δείτε δηλώσεις Σοϊζάλ, Τούρκου συμβούλου του Ντενκτάς, για πρόνοια σε περίπτωση που οι δύο κοινότητες δεν τα βρουν μετά μια λύση. Το σχέδιο Μπαϊρακτάρ Μποζκιούρ εφαρμόζεται πιστά από την δεκαετία του 1940 και σκοπό έχει την κατοχή όλου του νησιού.

  Οσοι διάβασαν τα παραρτήματα του Αννάν ας θυμηθούν την συντριπτική υπεροπλία που απαίτησαν οι Τούρκοι για το μεσοδιάστημα, καθώς και την επιμονή το δικό τους συνιστών κρατίδιο να εφάπτεται της Αγγλικής βάσης Δεκέλειας, μοιράζοντας έτσι το Ελληνοκυπριακό μέρος σε δύο κομμάτια.

  Αν συζητάμε ανοικτά για διχοτόμηση τότε ας έχουμε και την σοφία να επιμείνουμε σε μια μοιρασιά βάσει του πληθυσμού που ήταν και είναι 82-18 και με πρόσθετους πόντους για το γεγονός ότι οι άλλες κοινότητες- Αρμένιοι, Λατίνοι, Μαρωνίτες και Ρομά επιλέγουν να είναι με τους Ελληνοκύπριους, άρα η ζυγαριά αποκτά πρόσθετο βάρος για τη δική μας μεριά αφού συγκεντρώνει όλες τις μη τουρκικές κοινότητες του νησιού.

  Μην είστε αφελείς.

 11. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 29/03/2013 08:25:30

  Αν γίνει διχοτόμηση και οι Ελληνοκύπριοι πάρουν πίσω τη Μόρφου ( πολύ δύσκολο) και την Αμμόχωστο ( ευκολότερο) , θα είναι η ενδεδειγμένη λύση. Αν περιμένει κανείς εδαφικές αναλογίες 82-18 είναι άσχετος κι αιθεροβάμων. Θα σου δώσουν οι Τούρκοι τη μισή επικράτεια που κατέχουν με διαπραγματεύσεις; Αυτά μόνο οι Ισραηλινοί τα κάνουν, που είναι πολιτισμένος λαός. Ο Τούρκος αυτό που πήρε με αίμα το δίνει πίσω μόνο με αίμα. Οι λύσεις είναι δυο, όπως προείπε ο Ιαπετός : Εντιμες διαπραγματεύσεις για διχοτόμηση με κάποιες εδαφικές διευθετήσεις ( μικρής κλίμακας, μην περιμένετε μεγάλα πράγματα) ή στρατιωτική επίθεση κατά των κατεχομένων ( εδώ γελάνε...)

 12. αργατεία avatar
  αργατεία 29/03/2013 10:09:34

  και θα δουμε και την ελεύθερη κύπρο να αποκόπτεται από την Ελλάδα και να προσδένεται στο άρμα Ισραήλ-Τουρκίας και μετά κλαύτα, κάτι μου λέει πως το σενάριο, αν και ακούγεται ακραίο, μπορεί μα διάφορους τρόπους να υλοποιηθει...ελπίζω όχι. Μόνο ο μέγιστος ηγέτης της "ισχυρής" Ελλάδας του ευρώ και του "εκσυγχρονισμού" κ.Κ.Σημίτης και η κοπροπαρέα του μπορούν να μας σώσουν πλέον χαχααχαχαχααχαχαχαχα

 13. αργατεία avatar
  αργατεία 29/03/2013 10:10:36

  πάντως από ότι βλέπω στη φωτογραφία ο μπαρμπα αχμέτ πρέπει να τα βάθει τα μαλλιά του και μάλιστα σκούρο χρώμα, δεν εξηγείται αλλιώς να έχει άσπρο μουστάκι και κατάμαυρα μαλλιά....

 14. αλμωπιευς avatar
  αλμωπιευς 29/03/2013 22:19:56

  @O Mπαρμπας αχμετ ειναι επτα χρονια νεωτερος του μπαρμπα ΑΝΤΩΝΗ και 30 και κατι αλλων ημετερων μπαρμπαδων

 15. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 29/03/2013 22:59:37

  Γιάννος Χαραλαμπίδης Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός Αναλυτής- ο οποίος και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Σημερινή -αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο "Περιφερειακές δυνάμεις και τουρκικές επαρχίες"

  ...Εάν, όμως, θα προχωρήσει η συμμαχία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στη λογική της στρατηγικής συμμαχίας με την Ελλάδα, δεν αφορά μόνο το Ισραήλ, αλλά και την Αθήνα και τη Λευκωσία. Θα πρέπει δε, να τονιστεί ότι μια τέτοια σχέση, ένας τέτοιος γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός άξονας, προϋποθέτει στρατηγική απόφαση για ανάδειξη της Κύπρου και της Ελλάδας ως συστατικών παραγόντων μιας ευρύτερης συμμαχίας, που θα τις αναδεικνύει εκ των πραγμάτων σε περιφερειακές δυνάμεις, αφού θα ελέγχουν μαζί με το Ισραήλ ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χώρο από τα Βαλκάνια ως τη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ από την πλευρά του, κερδίζει μία και διά παντός το "παιχνίδι ισχύος" με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται - μέσω της αποτροπής της τουρκικής απειλής - συνθήκες για αλλαγή προς το καλύτερο της τουρκικής πολιτικής και εξεύρεσης λύσεων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Εάν δεν υπάρχει μια τέτοια πολιτική βούληση από την Κύπρο και την Ελλάδα - που σημαίνει συνδυασμό οικονομικών, εμπορικών, στρατιωτικών και άλλων επιλογών χωρίς ταμπού και συμπλέγματα - ας μην αναληφθεί διότι θα καταλήξει σε μπούμερανγκ....

  Είναι απορίας άξιον γιατί δεν "ακούγεται" η πολιτική του σκέψη στην Ελλάδα ίσως γιατί με τον λόγο του- λόγο απλό και καθαρό, κατανοητό- φέρνει σε δύσκολη θέση όλους αυτούς τους Ελληνες Αναλυτές οι οποίοι αδυνατούν να εκφέρουν το αυτονότηο και μέσα απο περίτεχνες εκφράσεις μέσα απο δυσνόητες έννοιες το μόνο που διατρανώνουν είναι την κενότητα τους.

  Απο την άλλη έχουμε και μια πλειάδα αναλυτών οι οποίοι απλά ενώνουν απόσπασματα ειδήσεων και τα πλασάρουν ως βαθυστόχαστες προσεγγίσεις.Και οι δύο αυτές κατηγορίες υπηρετούν και εξυπηρετούν πρωταρχικά την φιλαρεσκεία και την μωροφιλοδοξία τους/Το ότι με την στάση τους προκαλούν μεγάλη ζημιά στο Εθνος δεν τους τρομάζει

  Ολοκλητο το άρθρο
  http://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/37761

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.