09/10/2008 21:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός από το Κιότο

Έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων προκαλεί η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσει τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο. Η αρμοδία επιτροπή του ΟΗΕ αποφάσισε να συνεχισθεί ο αποκλεισμός της χώρας μας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, καθώς έκρινε ανεπαρκείς τις πληροφορίες που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ για το Εθνικό σύστημα καταγραφής των ρύπων

Όπως επισημαίνουν η WWF Eλλάς και η Greenpeace, η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί κόλαφο για το ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς η σημερινή απόφαση αποδεικνύει ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν διαθέτει την ικανότητα και την πολιτική βούληση να οδηγήσει τη χώρα στον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών.

Ο ΟΗΕ ζητά από την Ελλάδα να καταθέσει επειγόντως αναθεωρημένο σχέδιο, που θα αποδεικνύει ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος καταγραφής των ρύπων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 09/10/2008 21:38:48

  ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ!
  Πρωτοφανής στα ιστορικά η ανικανότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ να ολοκληρώσει το Σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αερίων του θερμοκηπίου

  Η σημερινή απόφαση[1] του Τμήματος Επιβολής της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ να συνεχίσει τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τους Ευέλικτους Μηχανισμούς του Κιότο, αποδεικνύει περίτρανα ότι η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δε διαθέτει την ικανότητα και την πολιτική βούληση για να οδηγήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η Greenpeace καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά να αποδείξει έμπρακτα την πολιτική του ωριμότητα και ευθιξία και ή να κάνει σωστά τη δουλειά του ή να παραιτηθεί.

  Το Τμήμα Επιβολής αποφάσισε σήμερα στη Βόννη, ότι τα έγγραφα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά δε διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή παρακολούθηση και καταγραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω του Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και ζήτησε την αναθεώρηση των σχεδίων αυτών το συντομότερο δυνατό.

  Θυμίζουμε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κατηγορούσε την Greenpeace[2], το WWF και καταξιωμένους επιστήμονες για δήθεν διασυρμό της Ελλάδας και διαβεβαίωνε[3] ότι ‘η Ελλάδα δεν έχει αποβληθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο’. Σήμερα δυστυχώς, το Τμήμα Επιβολής διαψεύδει κατηγορηματικά τον κ. Σουφλιά και δικαιώνει όσους κατέκριναν την πολιτική του Έλληνα υπουργού.

  ‘Ο κατάλογος των χωρών που συμμετέχουν στο Πρωτόκολλο του Κιότο ξεκινά αλφαβητικά από την Αλβανία και ολοκληρώνεται με τη Ζάμπια. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέχρι τώρα, στην οποία επιβάλλονται μέτρα, που στην ουσία τη διασύρουν. Αν ο κ. Σουφλιάς διαθέτει τη στοιχειώδη ευθιξία, θα πρέπει να παραιτηθεί, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού’, είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας.


  Για περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Ιμπραήμ, 210 3806374, 6979 443305  Σημειώσεις προς συντάκτες:

  1. http://unfccc.int/files/kyoto_mechanisms/compliance/enforcement_branch/application/pdf/cc-2007-1-10_greece_eb_final_decision.pdf
  2. http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/greece-kyoto-protocol
  3. http://www2.minenv.gr/press/doc/0805091.doc

 2. miaouth avatar
  miaouth 09/10/2008 21:50:20

  Αθανασόπουλος (o της ΔΕΗ) εποίει, Σουφλιάς ενέκρινε.

 3. Le canard avatar
  Le canard 09/10/2008 21:57:13

  Μετά την οικονομική επιτήρηση και περιβαλλοντική-ενεργειακή επιτήρηση τώρα;

 4. ataktos avatar
  ataktos 09/10/2008 21:57:31

  η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί συνέχεια καταδίκης από το Ε.Δ.Α.Δ 6.12.2006 ,και Συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε. 5.2008 αλλά και όλου του «πολιτισμού» μας που δυστυχώς κυριάρχησε στο όνομα των αναγκών μας (σπατάλης)

 5. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 09/10/2008 22:49:40

  τελικά ξανανταμώσαμε για να ξαναμοιράσουμε τον κόσμο με ΥΠΑ, ΚΙΝΑ, ΙΝΔΙΑ

 6. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 10/10/2008 01:48:15

  Και εδώ χρειάζεται κάποια διαφοροποίηση:
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ. Πριν μιλήσουμε για τους κρατούντες, την κυβέρνηση, ή τον όποιο υπεύθυνο, ας κάνουμε μια βόλτα σε μια παραλία για να απολαύσουμε το διάσπαρτο σκουπιδαριό, που οφείλεται στην έλλειψη παντελούς οικολογικής συνείδησης. (Ενός άλλου παπά Ευαγγέλιο είναι ο ρόλος του κόμματος των Οικολόγων).
  Αντίστοιχη είναι η πλήρως ασυνείδητη πολιτική τους κράτους και των πολιτικών. Ενώ έχουν κατακαεί και τσιμεντοποιηθεί τα πάντα μέσα στην επεκτεινόμενη κόλαση των γηπέδων γκολφ, των οδικών αρτηριών της προκρούστιας αφαίμαξης των διερχομένων, της μπλάστρωσης των χωραφιών με "οικολογικά" φωτοβολταϊκά για να κονομάει η γερμανική βιομηχανία, τη γεωργική υπερεκμετάλευση της γης με τα δηλητηριώδη φυτοφάμάρκα και την πλήρη εξάντληση των υδάτινων πόρων, την επιβολή της μονοκουλτούρας από ΕΕ, τις επιδοτήσεις σε όσους δεν καλλιεργούν και την ακόλουθη διάβρωση του εδάφους, μπορούμε χωρίς την παραμικρή υπερβολή να μιλάμε για βάρβαρη και ολοκληρωτική επίθεση του έλληνα ενάντια στη φύση. Αυτό αποτελεί ύβρη. Ατιμάζει ότι πιο μύχια ζωτικό διαθέτουμε, μας οδηγεί σε υπαρξιακή αφασία.
  Όμως αυτό είναι η μια πλευρά. Η άλλη είναι το παραμύθι με το δήθεν φαινόμενο του θερμοκηπίου και το σκηνικό που στήσανε για να κονομάνε οι πολυεθνικές και να ελέγχουν την παραγωγή ρεύματος με τα πρόστιμα. Διότι η συμβολή της ανθρώπινης δραστηριότητας στην συνολική παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα σε πλανητικά μέτρα είναι αμελητέα. Σε πλήρη αντίθεση με άλλα συστατικά και ρύπους. Τώρα εάν θέλουν κάποιοι φίλοι να γράψουμε σεντόνι, ευχαρίστως. Λυπηρό είναι ότι ενώ στη Γερμανία κυκλοφορούν τουλάχιστον δέκα βιβλία για αυτό το θέμα και έχει γίνει ευρεία αναφορά, στην Ελλάδα, με εξαίρεση κάποια ιστολόγια, οι "προοδευτικοί" πλέκουν το φωτοστέφανο του Γκορ. Απ΄ότι φαίνεται μας αρέσει να πληρώνουμε ακριβό ρεύμα, υπερκοστολογημένο με πρόστιμα και να ψηφίζουμε Κυριάκο για να μοιράζει λαμπάκια. Αλλά και όταν θέλουμε να κάνουμε κριτική περνάμε πρώτα από έβγα. Καλά πάμε.

 7. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 10/10/2008 07:08:10

  Μποτιλία στο πελαγος – δεν είναι κριτική, αυτή τελείωσε μετά από εξαντλητικό δημόσιο διάλογο , τώρα είναι απλά σαρκασμός και πίκρα .

 8. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 10/10/2008 14:33:37

  @δημοσθένης
  Ίσως ο σαρκασμός και η πίκρα να διαχέουν και το σχόλιο μου. Όμως η ζωή δεν τελείωσε εδώ. Ούτε η φύση, όσο επιπόλαιη και εάν είναι η αντιμετώπιση μας, είναι σε θέση να αυτοκτονήσει.
  Εδώ θέλω να αναφέρω τον μακαρίτη τον Μπάρμπα-Σταμάτη, που ήταν Μικρασιάτης, απλά σαν παράδειγμα της γενιάς και της εποχής του. Ζούσε σε δυο καμαράκια, σε ένα οικόπεδο δίπλα σε ένα δρόμο, που είναι σήμερα οδική αρτηρία. Πέρα από τα δεντράκια που είχε μέσα, το είχε γεμίσει παρτέρια με τριαντάφυλλα. Τα χέρια του ήταν κίτρινα από το σίδερο της οικοδομής. Όποτε τον επισκέπτονταν χάριζε στις κυρίες και τις δεσπινίδες ένα τριαντάφυλλο με ένα χαμόγελο. Ο συνδυασμός του χρώματος της σκουριάς και των χρωμάτων του ρόδου σφράγισαν την ψυχή μου, όταν ήμουν παιδί. Τον μπάρμπα-Σταμάτη θυμάμαι πάντοτε από το όνομα ενός λουλουδιού, που ποτέ δεν ξανασυνάντησα από τότε: Ορτανσία.
  Αλλά και σήμερα υπάρχουν σε πολλές μεριάς της Αθήνας οι οάσεις. Άνθρωποι που με αγάπη για το πράσινο και μεράκι μετατρέπουν τις αυλές, τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, ακόμη και τα δωμάτια σε κήπους. Αυτή είναι μια πραγματική μορφή αντίστασης, που αφ΄ ενός συμβάλει στον εμπλουτισμό της ατμόσφαιρας από την άλλη διασώζει το κάλος. Είναι ένα από τα πολύ βασικά διδάγματα για τα παιδιά μας.
  Η ζωή δεν επιβραβεύει μόνο το αποτέλεσμα, αλλά πριν από όλα την προσπάθεια. Φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, από αδιαφορία, από έλλειψη ευαισθησίας, ίσως λίγο και από το σύνδρομο του Μίδα, ακόμη και στην περίπτωση που είμαστε φτωχοί. Όλα όμως είναι αντιστρέψιμα, εδώ και τώρα. Η σημαντικότερη επανάσταση συμβαίνει στο χώρο της συνείδησης. Και κάθε φρόνιμη επιλογή, αποτελεί πάντοτε παράδειγμα για μίμηση, έστω και εάν τα αποτελέσματα της κάθε προσπάθειας, χρειάζονται χρόνο.
  Όσο και εάν είναι κατανοητή η πίκρα, η αλμύρα στα δάκρυα ανάγει στο άλας. Το αλχημιστικό σύμβολο της μητέρας γης. Η γη ξέρει να περιμένει, όπως κάθε μητέρα περιμένει τα παιδιά της. Η επιστροφή ξεκινάει με μικρά, αλλά συγκεκριμένα βήματα.
  Αν φυτέψουμε όλοι σήμερα ένα δεντράκι, αυξάνεται ο αριθμός τους κατά μερικά εκατομμύρια.

 9. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 10/10/2008 22:28:30

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 17-04-2008 δεν απάντησε πολιτικά αλλά με πληρωμένες καταχωρήσεις στον Τύπο. Σήμερα μετά τον «νέο» αποκλεισμό της χώρας από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Κιότο τί θα πράξει;

  Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, συνεχίζεται, αφού δεν αίρεται ο αποκλεισμός της χώρας από τους μηχανισμούς του Κιότο, σύμφωνα με την απόφαση του Τμήματος Επιβολής του ΟΗΕ (CC-2007-1-10/Greece/EB). Οι πληροφορίες που κατέθεσε εκ νέου η Ελλάδα για το Εθνικό σύστημα καταγραφής εκπομπών, ύστερα από απαίτηση του ΟΗΕ, δεν κρίνονται επαρκείς.  Ουσιαστικά, πρόκειται για τη δεύτερη τιμωρία της Ελλάδας από τον ΟΗΕ.  Το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκε μετά την πρώτη τιμωρία στις 17-04-2008 να απαντήσει πολιτικά αλλά κατέφυγε σε πληρωμένες ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον Τύπο, σχετικά με την αποπομπή της Ελλάδας από τους προβλεπόμενους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο και την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μας προβλημάτισε για την ίδια την ουσία του ζητήματος, δήλωσε ο Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Μιχάλης Παπαγιαννάκης.  Ο Βουλευτής εντοπίζει τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας και τονίζει ότι «αντί να παραδεχθεί την ολιγωρία της, τις παραλείψεις της και να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού διαχείρισης για την κλιματική αλλαγή με καταγραφή των εκπομπών, αντέδρασε σπασμωδικά με ολοσέλιδες πληρωμένες καταχωρήσεις σε όλο τον Τύπο (07/05/2008), όπου ωραιοποιούσε την κατάσταση ρίχνοντας τις ευθύνες αλλού.  Ευελπιστούμε ότι επιτέλους θα έχουμε μία ειλικρινή απάντηση, στην οποία θα διατυπώνεται με σαφήνεια η θέση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου στην νέα εξέλιξη, λίγο πολύ αναμενόμενη αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ οι απαραίτητες ενέργειες για ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής των εκπομπών»

 10. Δρυΐδης avatar
  Δρυΐδης 13/10/2008 08:02:15

  Το υπουργείο περιβάλλοντος ελέγχει τα δημόσια έργα για την τήρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών. Εμείς έχουμε Υπουργείο περιβάλλοντος & δημοσίων έργων, το ίδιο. Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει. Ή μάλλον, Γιώργος(Σουφλιάς) πίνει, Γιώργος(Σουφλιάς) κερνάει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.