#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνεργασία με τον διάβολο

Παντού στο κόσμο, οι χρήστες του διαδικτύου διατηρούν κάποιες ρομαντικές ψευδαισθήσεις για τον κυβερνοχώρο. Οι περισσότεροι τρέφουν μια πλαστή αίσθηση απόλυτης ελευθερίας, δύναμης, και ανωνυμίας. Κάθε τόσο όμως, βλέπουμε την παρείσακτη εισβολή κάποιων μηνυμάτων ή διαφημίσεων, που έχουν να κάνουν  με τις πιο προσωπικές μας συνήθειες. Έρχονται να μας θυμίσουν πως βρισκόμαστε κάτω από μια διαρκή ηλεκτρονική παρακολούθηση. Όταν οι εισβολείς ενδιαφέρονται μόνο για το εμπορικό κέρδος, η παραβίαση δεν είναι και τόσο σοβαρή. Στη Κίνα όμως όπως και στη Ρωσία, το διαδίκτυο δεν παρακολουθείται από εμπόρους, αλλά από την αστυνομία.

Για αυτό και οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικολόγοι της οργάνωσης Baikal Wave, δεν εξεπλάγησαν όταν τον περασμένο Ιανουάριο, η αστυνομία κατάσχεσε τους υπολογιστές τους μαζί με  όλα τα αρχεία τους. Σε άλλες εποχές, η KGB θα τους έκλεινε σε ψυχιατρεία ως ψυχικά ασθενείς. Στη σημερινή «Νέα Ρωσία», οι διαφωνούντες του κυβερνοχώρου κατηγορούνται για … παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα μέλη της Baikal Wave χρησιμοποιούσαν υπολογιστές με λογισμικό της Microsoft. Με την κατάσχεση των μηχανημάτων, η αστυνομία θα μπορούσε υποτίθεται να ανακαλύψει αν το λογισμικό ήταν νόμιμο ή μη. Στην επιφάνεια, η συνεργασία μεταξύ Πούτιν και Microsoft μοιάζει παράταιρη. Είναι όμως; Η Microsoft επιμένει πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι, διότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί με τη ρωσική νομοθεσία. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως στήριξη του Κρεμλίνου, ή τουλάχιστον ως παθητική συνεργασία. Στο παρελθόν, η εταιρία βοήθησε την αστυνομία σε έρευνες κάποιων ΜΚΟ. Το σίγουρο είναι πως οι Ρώσοι ακτιβιστές δεν θα πρέπει να βασίζονται στη Microsoft ως σύμμαχο στη προσπάθεια τους να φτιάξουν μια πιο ανοιχτή κοινωνία. Όμως η συμπεριφορά της Microsoft είναι σταθερή. Οι εταιρίες του διαδικτύου συμπεριφέρονται πάντα το ίδιο στα απολυταρχικά κράτη.

Το ιστορικό της Yahoo δεν είναι και τόσο καθαρό. Πρωτοστάτησε στη συνεργασία εταιριών υψηλής τεχνολογίας με καταπιεστικά καθεστώτα, όπως αυτό της Κίνας. Τα στελέχη της εταιρίας χρησιμοποίησαν την ίδια δικαιολογία, ότι πρέπει δηλαδή να είναι σύννομοι με τη κινεζική νομοθεσία.  Από τη πλευρά της, η Google, έμοιαζε για κάποιο διάστημα να συμβαδίζει με το μότο της Don’t be evil. Μάλιστα μετακόμισε από τη Κίνα στο σχετικά πιο ελεύθερο Χονγκ Κόνγκ το 2009, ως διαμαρτυρία εναντίον της κρατικής λογοκρισίας. Η φιλελεύθερη πολιτική της όμως δεν κράτησε πολύ. Μετά από μόλις 6 μήνες, τα λεφτά μίλησαν, με αποτέλεσμα η εταιρία να ξαναρχίσει να λειτουργεί στη Κίνα, με πλήρη λογοκρισία. Στο τέλος τέλος, η Google είναι αυτή που ντροπιάστηκε και όχι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Έτσι βλέπουμε πως οι Yahoo, Google, και Microsoft ακολουθούν τον ίδιο δρόμο: Η πρόσβαση σε κερδοφόρες αγορές νικάει την ηθική. Τα εργαλεία τους είναι πολιτικά ουδέτερα. Οι διαφωνούντες τα χρησιμοποιούν για να προβάλλουν τα δημοκρατικά  τους αιτήματα. Η αστυνομία τα χρησιμοποιεί για να τους εντοπίζει και να τους κυνηγάει. Ούτως η άλλως οι εταιρίες κερδίζουν. Πρόκειται για κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε η ΙΒΜ στη δεκαετία του 1930, όταν πουλούσε υπολογιστές στους Ναζί. Οι Ναζί τους χρησιμοποιούσαν για να οργανώσουν μεθοδικά την εξόντωση των θυμάτων τους.

Θα πρέπει να μας σοκάρουν όλα αυτά; Το ότι οι εταιρίες προτιμούν το κέρδος από την ηθική; Αφού δεν είναι τίποτα άλλο παρά κερδοσκοπικές εταιρίες, όπως ήταν και η ΙΒΜ επί Χίτλερ. Μπορεί οι διαδικτυακές εταιρίες να καλύπτουν τα κίνητρά τους πίσω από ραφινάτες δηλώσεις και πιασιάρικα σλόγκαν, όμως τελικά δεν παύουν να είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί που απλά πουλάνε διαφήμιση.  Στη διαφήμιση και στην αυτοπροβολή, η επιλογή των λέξεων καθορίζεται από τις προσμονές του πελάτη, όχι από τη φιλοσοφία του μάνατζερ, που άλλωστε σπάνια διαθέτει.

Ο καπιταλισμός  βασίζεται στο δούναι και λαβείν. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με την αντιδεοντολογική και ανήθικη συμπεριφορά κάποιων κερδοσκοπικών εταιριών, οι οποίες ως αντάλλαγμα μας προσφέρουν χρήσιμα εργαλεία. Εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από Ιρανούς που πολεμούν τη δικτατορία, ή Θιβετιανούς που υπερασπίζονται τον πολιτισμό τους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη καταμέτρηση των εξοντωθέντων Εβραίων, ή για να σφραγιστεί μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Η Microsoft στη Ρωσία και η  Google στη Κίνα, μας διδάσκουν πως ο καπιταλισμός, αν και αποδοτικός, δεν είναι ηθικός. Οι επιχειρηματίες είναι από τη φύση τους πλεονέκτες. Αν δεν ήταν θα χρεοκοπούσαν. Μια ανοιχτή κοινωνία δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί, ούτε να επιβιώσει με έντιμους επιχειρηματίες. Η ελευθερία παραμένει κτήμα αποκλειστικό, ελεύθερων και αγωνιζόμενων ανθρώπων.

(SA - The Moscow Times)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιωργης avatar
  Γιωργης 25/09/2010 08:32:10

  ωραιο αρθρο
  θα ειναι το πρωτο της σειρας "απλα μαθηματα μοιρολατρειας και ραγιαδισμου απο το παραθυρο"?

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Γιωργης 25/09/2010 11:03:09

   ...πως ο καπιταλισμός, αν και αποδοτικός, δεν είναι ηθικός. Οι επιχειρηματίες είναι από τη φύση τους πλεονέκτες. Αν δεν ήταν θα χρεοκοπούσαν. Μια ανοιχτή κοινωνία δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί, ούτε να επιβιώσει με έντιμους επιχειρηματίες. Η ελευθερία παραμένει κτήμα αποκλειστικό, ελεύθερων και αγωνιζόμενων ανθρώπων.

   Από το παραπάνω καταληκτικό απόσπασμα, εσύ αυτό που κατάλαβες είναι η προώθηση ραγιαδισμού; Μήπως δεν το διάβασες καν το άρθρο;

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Strange Attractor 25/09/2010 12:05:53

    Εμένα εκεί ακριβώς γύρισε το μάτι μου πρωί πρωί.
    Ετοιμαζόμουν να "σκάψω" σε κάτι άρθρα για την ΙΒΜ και ξαφνικά ζνταααανγκ...!!!

    Αυτή η παράγραφος είναι όχι απλά ξεχωριστό θέμα συζήτησης αλλά ακριβώς αυτό που πρέπει να διελευκανθεί από τους πολίτες αν θέλουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή κοινωνικής εξέλιξης.

    Σουμπέτερ, Κοντρατίεβ, Σμιθ, Ντράκερ, Ναόμι Κλάιν και άλλοι πόσοι μέσα σε ένα μίξερ ιδεών και πνευματικών ζυμώσεων.

    Μούμπλε μούμπλε...

 2. athamas avatar
  athamas 25/09/2010 09:18:03

  «Ανωνυμία στο διαδίκτυο» είναι ανέκδοτο.
  Το ότι ψάχνει βέβαια κάποιος να βρεί ηθική στην επιχειρηματικότητα εντός ή εκτός διαδικτύου είναι ένα ζήτημα κάπως .. περίεργο.
  Η επιχειρηματικότητα συνοψίζεται σε μία λέξη: συμφέρον.

  Οι μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες δεν είναι παρά μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου τίποτε άλλο δεν μπορεί να καθορίζει τις αποφάσεις τους και τις δράσεις τους εκτός απ το εκάστοτε οικονομικό τους συμφέρον. Η ηθική δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με το θέμα. Το Κέρδος είναι το μόνο ζητούμενο και τίποτε άλλο.

  Όσο για την ηθική αυτή είναι κάτι πολύ σχετικό και έχει να κάνει με τον εκάστοτε λαό, τις παραδόσεις του, τα ήθη και τα έθιμά του, την κοινωνικοοικονομική θέση του κάθε ανθρώπου, τα πολιτικά ή θρησκευτικά του πιστεύω και πολλούς άλλους παράγοντες.

 3. enianos avatar
  enianos 25/09/2010 11:15:36

  Το 30!! υπολογιστές?!

  • Enzo avatar
   Enzo @ enianos 25/09/2010 11:18:40

   υπηρχαν

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ enianos 25/09/2010 11:22:10

   Υπήρχαν μηχανικοί υπολογιστές. Η ΙΒΜ τους κατασκεύαζε (αθροιστικές μηχανές κλπ)
   βλ. π.χ wikipedia: "During the first half of the 20th century, many scientific computing needs were met by increasingly sophisticated analog computers, which used a direct mechanical or electrical model of the problem as a basis for computation. However, these were not programmable and generally lacked the versatility and accuracy of modern digital computers."

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ enianos 25/09/2010 11:22:21

   Υπήρχαν. Ναί υπήρχαν υπολογιστές, ήδη απο το 1880,
   αλλά δεν ήταν ηλεκτρονικοί. Ήταν μηχανικοί υπολογιστές.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ enianos 25/09/2010 11:30:00

   Η ΙΒΜ έδωσε στον Χίτλερ υλικό και τεχνογνωσία για την μηχανογραφική οργάνωση που χρησιμοποιήθηκε στα ναζιστικά στρατοπέδα συγκέντρωσης.
   Αγαστη συνεργασία με το τρίτο Ραιχ είχαν και άλλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Ford, η General Motors, η General Electric, η Standard Oil κτλ.
   Ο πρόεδρος της IBM T. Watson όσο και ο Πρόεδρος της Ford H. Ford τιμήθηκαν για τις «υπηρεσίες» τους στο Γ’ Ράιχ με το μετάλλιο του Μεγάλου Σταυρού της Γερμανικής Τάξης του Αετού το 1937 και 1938 αντίστοιχα.

   • athamas avatar
    athamas @ Κάποιος 25/09/2010 11:39:58

    Πολυεθνικές εταιρείες ήταν και γι αυτές τις εταιρείς ο Χίτλερ δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας καλός πελάτης.
    Μήπως σήμερα οι ίδιοι οι αμερικάνοι δεν πούλαγαν όπλα στον Σαντάμ πριν αποφασίσουν να τον θεωρήσουν εχθρό τους;
    Το ίδιο δεν κάνουν όλες οι πολυεθνικές εταιρείες απανταχού της γής;
    Μήπως Ελληνικές εταιρείες δεν δραστηριοποιούνται στα Σκόπια ή στην Τουρκία ή στα Βαλκάνια σε χώρες όχι και τόσο φιλικές όπως π.χ. η Αλβανία;

    Και η Τουρκία είναι εν δυνάμει εχθρός μας αλλά άμα υπάρχει χρήμα οι ελληνικές εταιρείες δεν νομίζω να αρνηθούν να τα κονομήσουν απ τους τούρκους.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 25/09/2010 12:09:39

    Νομίζω ότι και κατά την διάρκεια του πολέμου και όχι μέχρι το '39 η Standard Oil τροφοδοτούσε με καύσιμα τους Ναζί μέσω Ελβετίας.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 25/09/2010 12:45:50

    Την ιστορία με τον χάλυβα δεν την γνώριζα.

    Υπάρχουν ωστόσο πολλά αντίστοιχα παραδείγματα που πολύς κόσμος αγνοεί.
    Για παράδειγμα οτι κάποια εργοστάσια της Ford και της GM στην Γερμανία όχι μόνο λειτουργούσαν κανονικά κατά την διάρκεια του πόλεμου αλλά παρήγαγαν στρατιωτικά οχήματα για την Βέρμαχτ με εργατικό δυναμικό από στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις κατεχόμενες χώρες από τον Αξονα.
    Το ωραίο είναι ότι αυτές οι εταιρείες έλαβαν και χρηματικές αποζημιώσεις μετά τον πόλεμο για τις καταστροφές που υπέστησαν τα εργοστάσια τους κατά τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς του Β'ΠΠ!!!

   • εναςάσχετος avatar
    εναςάσχετος @ Κάποιος 25/09/2010 13:53:53

    Εκτός απο χάλυβα και καύσιμα, οι Εγγλέζοι παραμονές του ΒΠΠ, πουλούσαν στον Χίτλερ τεράστιες ποσότητες απο καουτσούκ και χαλκό.
    Πολύ διακριτικά αλλά και ευδιάκριτα, οι σοβιετικοί, παρουσίαζαν στα μουσεία τους κινητήρες της General Electric απο γερμανικά μαχητικά που είχαν καταρρίψει.
    Mon ami, οι δυτικοί δεν "θεωρούσαν" ότι ο Χιτλερ θα επιτίθονταν στον Στάλιν. Τον ΠΡΟΟΡΙΖΑΝ να επιτεθεί!

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ enianos 25/09/2010 11:44:21

   Μηχανικοί υπολογιστές με κυλίνδρους ακιδών διάτρησης καρτών.
   Γλώσσα Fortran διδασκόταν στο ΕΜΠ το 1987 ακόμα...

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ αλλενάκι 25/09/2010 12:10:33

    Punching cards...

    Επίσης (με κάποια επιφύλαξη) να πω ότι κατά πάσα πιθανότητα η ΙΒΜ ήταν που ανέπτυξε το σύστημα αριθμητικής σήμανσης (μαρκαρίσματος) των αιχμαλώτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ αλλενάκι 25/09/2010 12:58:34

    Και δυστυχώς ακόμα Fortran διδάσκεται στα πολυτεχνεία μας...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 25/09/2010 13:08:14

    Αληθεια TopGunZ? είχα IBM PC ήδη όταν στη σχολή διδασκόμασταν Fortran, εκείνο με το θρυλικό πληκτρολόγιο που όμοιά του ανάδραση πλήκτρων δεν υπάρχει έκτοτε

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/09/2010 11:39:32

  Η πρώτη προγραμματίστρια στον κόσμο ήταν η Ada Lovelace (1815–1852), η οποία έδωσε το όνομά της στη γλώσσα προγραμματισμού Ada.

 5. ataktos avatar
  ataktos 25/09/2010 12:56:21

  μα ο δημιουργός και πνευματικός πατέρας της 3 γενιάς Υ/Η της IBM είναι ελληνας πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία (από αυτά τα παιδιά που ονομάζετε παιδομάζωμα) ....που σχεδίασε την ODRA 1200..

 6. ataktos avatar
  ataktos 25/09/2010 12:58:11

  και ODRA 1300

 7. ataktos avatar
  ataktos 25/09/2010 13:02:10

  ποιος είναι ο εμπνευστής τον S-300 που είναι αποθηκευμένα στην Κρήτη ..ρωτήστε Παρακαλώ το κάθαρμα( Μητσοτάκη)..για την αγοροπωλησια του 1978 χιχχι

 8. νεμεσις avatar
  νεμεσις 25/09/2010 16:42:29

  Χεστήκμε για τις πρακτικές τους. Μπορούν να παρακολουθούν, όπως και όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις, δεν μπορούν όμως να το καταστείλουν. Είναι τόσο μεγάλο , τεράστιο, που έχουν χάσει τον μπούσουλα.

 9. ΒΥΡΩΝ avatar
  ΒΥΡΩΝ 25/09/2010 18:47:13

  Πρόκειται για κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε η ΙΒΜ στη δεκαετία του 1930, όταν πουλούσε υπολογιστές στους Ναζί. Οι Ναζί τους χρησιμοποιούσαν για να οργανώσουν μεθοδικά την εξόντωση των θυμάτων τους.

  μα συγγνώμη: πότε φτιάχτηκε ο ΠΡΩΤΟΣ υπολογιστής, και πότε δημιουργήθηκε η ΙΒΜ? το 1930?
  Φοβερή είδηση.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.