#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνεργασία, και όχι πόλεμος χρειάζεται για την καθαρή ενέργεια
Τη περασμένη εβδομάδα η Αμερική σκλήρυνε τους όρους ενός κατά τα άλλα φιλικού μέχρι σήμερα ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών που κυριαρχούν στη παγκόσμια αγορά της ανανεώσιμης ενέργειας. Οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί, πως θα επιβάλλουν δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Αυτή η αλλαγή στάσης είναι αντίθετη στην έως τώρα συνεργασία των δυο χωρών σε ζητήματα έρευνας, και εμπορίου στις ΑΠΕ, μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών επιχειρήσεων. Για αυτό και το Πεκίνο εξεπλάγη αρνητικά με τη κίνηση του Ομπάμα. Κατηγόρησε την Αμερική ότι επιδοτεί τη δική της βιομηχανία ανανεώσιμης ενέργειας, και τον Ομπάμα πως ενδίδει για χάρη των ψήφων στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η διαμάχη αυτή επιβεβαιώνει την άμεση ανάγκη για νέους παγκόσμιους κανόνες όσον αφορά στο πως θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις να τονώσουν τη βιομηχανία αυτή, χωρίς να μεροληπτούν εις βάρος άλλων κρατών, και κυρίως στο πως θα μπορέσουν να πείσουν τους λαούς τους να απογαλακτιστούν από τα ορυκτά καύσιμα. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι ισχύουσες διαδικασίες του ΠΟΕ δεν επαρκούν για να επιλύονται διαφωνίες ως προς το τι θεωρείται επιδότηση, δασμός, ή κάποιο άδικο πλεονέκτημα. Εξάλλου, αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν μέσα στην αβεβαιότητα και στο χρόνο που χρειάζεται ο ΠΟΕ για να αποφασίζει. Υπάρχουν πολλές πιέσεις στα διάφορα κράτη, για σύσταση επιχειρήσεων καθαρής ενέργειας και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε αυτό το νέο και καθαρό τομέα. Όπως είπε πέρσι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Steven Chu: «Είμαστε σε αγώνα δρόμου να αναπτύξουμε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας παντού στο πλανήτη… το κόστος της αδράνειας σε αυτό το τομέα, θα είναι να χάσουμε τη πρωτοπορία μας στη δεύτερη βιομηχανική επανάσταση».

Η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ισπανία, και η Ν.Κορέα είναι μεταξύ των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών που προσπαθούν να  καταστούν μεγάλοι εξαγωγείς καθαρής ενέργειας , μέσα από τη δημιουργία μιας δυνατής εσωτερικής αγοράς σε ΑΠΕ. Η Γερμανία για παράδειγμα, αναγκάζει τους καταναλωτές ρεύματος να πληρώνουν τέσσερις φορές παραπάνω από ότι οι Αμερικανοί, ώστε να επιδοτηθεί η δική της βιομηχανία ηλιακής ενέργειας. Η Ισπανία που το αποπειράθηκε απέτυχε, λόγω της πρόσφατης δημοσιονομικής της κρίσης. Τη περασμένη χρονιά, ο Ομπάμα και το κογκρέσο έβαλαν στην άκρη περίπου $60 δισ.  για επενδύσεις στη καθαρή ενέργεια, ενώ πριν μερικές ημέρες παραγγέλθηκαν ηλιακά πάνελ για εγκατάσταση στον Λ. Οίκο. Το 2009 εξαγγέλθηκε πακέτο κινήτρων, με σλόγκαν «Αγοράστε Αμερικανικά», όπως κάνει και η Κίνα.

Η αμερικανική πρόκληση προς τη Κίνα ξεκινά από το φόβο ότι οι κινεζικές εταιρίες έχουν ένα προβάδισμα στην εξαγωγή φθηνών ηλεκτρικών οχημάτων, και ηλιακών-αιολικών τεχνολογιών, που πνίγει την όποια προσπάθεια ανάπτυξης των αντίστοιχων αμερικανικών επιχειρήσεων. Η Κίνα ξοδεύει περίπου $9 δισ. το μήνα στη καθαρή ενέργεια, και πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως θα κυριαρχήσει στις ηλιακές και αιολικές αγορές σε λίγα χρόνια. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι αμερικανικές εταιρίες παραμένουν πρωτοπόρες στη καινοτομία της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, όμως αυτή μπορεί εύκολα να χαθεί αν  αποκτήσουν τη πιο σύγχρονη τεχνολογία οι Κινέζοι και μετά εκμεταλλευτούν τα φθηνά δάνεια, τη γη, και την εργασία που τους προσφέρει η κυβέρνηση τους. Το Πεκίνο ακολουθεί πολιτική εμπόδισης του ξένου ανταγωνισμού και της αντιγραφής των πατεντών άλλων.

Ο Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί του κογκρέσου ίσως να προσπαθήσουν να τονώσουν το αμερικανικό πλεονέκτημα στην εναλλακτική ενέργεια μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, θέτοντας στόχους χρήσης καθαρής ενέργειας από τα εργοστάσια. Ήδη, 29 πολιτείες έχουν θέσει τέτοια κριτήρια χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας (renewable portfolio standards). Μια τέτοια πολιτική θυμίζει την αντίστοιχη κινεζική που ήθελε τις βιομηχανικές μονάδες να μειώνουν την «ένταση ενέργειας», ή το ποσοστό καυσίμου που χρειάζεται για κάθε μονάδα οικονομικού αποτελέσματος. Η Κίνα τα κατάφερε μειώνοντας την «ένταση» κατά 15.6% από το 2005 έως το 2009.

Όλα τα κράτη που ανταγωνίζονται σε θέματα ΑΠΕ έχουν μόνο να κερδίσουν από μια συνεργασία. Καλύτερα για όλους θα είναι αν στηθούν μηχανισμοί σταθερών και ξεκάθαρων κανονισμών, παρά αν υπάρχουν νομικές και άλλου είδους διαμάχες. Αν αυτές οι νέες βιομηχανίες πάρουν μπρος, και μιλάμε για ένα μεγάλο αν, με δεδομένο τον ανταγωνισμό κόστους από τον άνθρακα, ολόκληρος ο πλανήτης θα βγει κερδισμένος τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά.

S.A.-Christian Science Monitor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o παγωτατζής avatar
  o παγωτατζής 24/10/2010 10:04:39

  "Όλα τα κράτη που ανταγωνίζονται σε θέματα ΑΠΕ έχουν μόνο να κερδίσουν από μια συνεργασία. Καλύτερα για όλους θα είναι αν στηθούν μηχανισμοί σταθερών και ξεκάθαρων κανονισμών,....."

  Ευχολόγια ενός υπερσυντηρητικού-στρεβλού(crony-capitalism),συστήματος πού βλέπει τό χαλί κάτω από τα πόδια του νά φεύγει,νά δραπετεύει,νά πετάει (κάτι σάν τό μαγικό ιπτάμενο χαλί τού Alladin ) πρός νέες δόξες...

 2. kiki avatar
  kiki 24/10/2010 10:59:17

  @ NIKI
  Οποιος ζηταγε πληροφοριες για την συζητηση στο Γυθειο,των υποψηφιων δημαρχων,εχουμε πληροφοριες.
  Εχουν παρει αδεια για εγκατασταση 17 ανεμογεννητριων,στην οροσειρα,του νοτιου Ταυγετου,στα ορια των δημων Οιτυλου,Γυθειου,Σμυνους,Αν. Μανης.
  Απο τους πεντε υποψηφιους ηρθαν οι τρεις,το ΚΚΕ απηχε,και ο δημαρχος Οιτυλου ειχε παει στα Μανιατικα του Πειραια να μαζεψει ψηφους,και επιδη οι αδειες ειναι στον δημο του,μαλλον υποπτο μου φανηκε.
  Οι δυο που απαντησαν σαφως οχι στην εγκατασταση,ηταν Μιχαλολιακος,και Καλαντωνης.Ο Τζεφερακος,ηταν ασαφες.
  Ηδη γινεται μεταφορα ανεμογεννητριων,προς τον ορεινο ογκο.Να δουμε πως θα οργανωθουμε για δυναμικες αντιδρασεις με την συμπαρασταση τουλαχιστον αυτων των τρειων υποψηφιων.

 3. kiki avatar
  kiki 24/10/2010 11:00:15

  Τζεφερακος ασαφης.

 4. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 24/10/2010 12:29:57

  Οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να καίνε κάρβουνο και πετρέλαιο και θα εξάγουν στη Δύση φτηνά αιολικά και ηλιακά.

  To 2009 η μείωση εκπομπής ρύπων από της βιομηχανικές χώρες της Δύσης (και λόγω οικονομικής κρίσης) υπερκαλύφθηκε από την αύξηση των εκπομπών σε Κίνα και Ινδία. Παρ' όλα αυτά, λόγω του τεράστιου πληθυσμού τους, ο μέσος όρος εκπομπής CO2 ανά κάτοικο σε αυτές τις δύο χώρες είναι κάτω του αντίστοιχου μέσου όρου για τις υπόλοιπες βιομηχανικές χώρες!

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/10/2010 14:25:23

  Οι Κινέζοι είσαν ότι είμαστε κορόϊδα και μας πουλάνε ΚΑΙ αυτοί σσαβούρες. Να δώ την Αμερική ΚΑΙ την Γερμανία να βάζουν δασμούς και να φανεί Η ΑΠΑΤΗ.

  Η Γερμανία, από τότε που βγήκαν οι Κινέζοι, άρχισαν να παρατάν τις ΑΠΕ στη χώρα τους και τότε άρχισαν να βγαίνουν όλα τα αρνητικά (και αληθινά) δημοσιεύματα κατά των ΑΠΕ, και του ατελέσφορου κλπ.

  Μπιρμπίλη, ΓΑΠ και Σία παρασίτων, Γκόου Χόουμ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.