#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/08/2011 22:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συναγερμός για την κρίση - πρόβλημα με την 6η δόσηΕν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλέον λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα τα πάντα να μοιάζουν απρόβλεπτα, αγωνία επικρατεί στην Αθήνα για το ελληνικό σχέδιο διάσωσης, καθώς αναβλήθηκε για τις 29 Αυγούστου η επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα

Ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις τονίζοντας ότι η ημερομηνία εκταμίευσης της 1ης δόσης που έχει ανακοινωθεί (δηλαδή η 15η Σεπτεμβρίου) είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική. Θεωρείται βέβαιο ότι η εκταμίευση της δόσης θα καθυστερήσει σημαντικά αν τεθεί, όπως αναμένεται πλέον μετά βεβαιότητος, θέμα αλλαγής ή συμπλήρωσης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.

Επιπλέον η συμφωνία με τους ιδιώτες μεταφέρεται για το τέλος Σεπτεμβρίου (στην καλύτερη περίπτωση). Στο σενάριο αποσύνδεσης (χρονικής) της συμφωνίας των ιδιωτών με την απόφαση για την ενίσχυση του μηχανισμού (EFSF) και πάλι χρειάζεται χρόνος: η πρόταση από πλευράς Ε.Ε. θα έρθει στο τέλος Αυγούστου (σύμφωνα με δηλώσεις του Ολι Ρεν) και μετά εκκρεμεί η διεργασία στα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Έτσι το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει το σοβαρότερο. Και αυτό, γιατί αν δεν εισρεύσουν κεφάλαια από την Ευρωζώνη μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, τότε στα τέλη του μήνα η χώρα θα αντιμετωπίσει ζήτημα, όπως ακριβώς υπήρξε κίνδυνος να συμβεί στα μέσα Ιουλίου. Το πρόβλημα χτυπάει και τις τράπεζες, οι οποίες ωστόσο έχουν την ασφάλεια του Emergency Liquidity Assistance, που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν.

Εντείνονται , στο μεταξύ, οι διεργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκαλεί η κρίση χρέους σε όλη την Ευρώπη.Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των «Financial Times», αξιωματούχοι των Βρυξελλών φέρεται να προετοιμάζουν διαδικασία-εξπρές για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ, καθώς διαπιστώνουν ότι καθυστερεί η διαδικασία έγκρισης για την αύξηση των πόρων και τις νέες δικαιοδοσίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σύμφωνα με τους «FT» -που επικαλούνται επίσημα έγγραφα- φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης να μην επιτευχθεί εγκαίρως, αφού η διαδικασία απαιτεί έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Από την άλλη μεριά, αντίθετος στις δρομολογημένες «διαδικασίες εξπρές» για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμπερτ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.
Ο κ. Λάμπερτ θεωρεί ότι το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και η βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει μέσα σε λίγες ημέρες. Η ημερομηνία που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι μεταξύ 20 και 23 Σεπτεμβρίου, και ο Λάμπερτ θεωρεί ότι το περιθώριο είναι πολύ μικρό για να γίνει η δέουσα συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

 

Στο μεταξύ, σαφή προειδοποίηση ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «νέα και πιο επικίνδυνη φάση», που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες, απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. «Βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας θύελλας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε στην αρχή μιας νέας θύελλας»

Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «νέα και πιο επικίνδυνη φάση», που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες, εκτιμά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο αυστραλιανό περιοδικό Weekend Australian, ο κ. Ζέλικ τονίζει ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας και διαφορετικής θύελλας, δεν είναι η ίδια κρίση με αυτήν του 2008».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η κρίση στη ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο.

«Το μάθημα του 2008 είναι ότι όσο πιο πολύ περιμένουμε τόσο αυστηρότερα μέτρα πρέπει να ληφθούν», επισήμανε.

Σημείωσε τέλος ότι η κρίση αυτή μεταφέρει «πολύ γρήγορα από ιστορικής άποψης, την οικονομική ισχύ από τη Δύση στην Κίνα, η οποία όμως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο αυτό, ανήσυχη η ίδια από τα δικά της προβλήματα».

(Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, ΣΚΑΙ, Πρώτο Θέμα)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 13/08/2011 22:43:34

  Η χώρα βρίσκεται σε ΤΥΦΩΝΑ!!!Δεν ξεχνά κανείς εκείνους που,ενώ έλεγαν ''λεφτά υπάρχουν'',ΠΙΣΩ από τις κουρτίνες ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ τη ΠΛΗΡΗ υποταγή και υποδούλωση της πατρίδας!!!Το πασοκικό καθεστώς διέπραξε ΕΓΚΛΗΜΑ εις βάρος της χώρας.Από που να ξεκινήσει κάποιος και που να τελειώσει...Δανειακή σύμβαση 1,μνημόνιο 1,μνημόνιο 2,εφαρμοστικός,δανειακή σύμβαση 2 και δεν υπάρχει τέλος...Το σχέδιο,από ''σοσιαλιστές'' κυβερνώντες και ξένους τοκογλύφους,είναι ΤΕΛΕΙΑ ΣΤΗΜΕΝΟ και ΑΡΙΣΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟ,για να ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ η πατρίδα ΩΜΑ και ΣΤΥΓΝΑ!!!Και φυσικά,ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ με το ΠΑΡΑΜΥΘΙ της δόσης....Τελικώς,η πατρίδα ΧΑΝΕΤΑΙ και ΧΤΥΠΑ τη πόρτα των Ελλήνων πολιτών η φτώχεια,η πείνα,η δυστυχία,η ανεργία,η ακρίβεια...ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!!

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 14/08/2011 01:12:05

  «Οι Μηχανισμοί του Μοντέρνου Χρήματος» http://bit.ly/DsjhY εξηγούν την ατέρμονη δίνη τοκογλυφικών χρεών (στα οποία ερήμην των Ελλήνων και άνευ όρων, υποθηκεύτηκε η Ελλάδα).

  «Κανένας δεν είναι πιο απελπιστικά υπόδουλος απ' αυτούς οι οποίοι λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι ελεύθεροι» ~Goethe

  «Θα γονατίσω τους Ελληνες όσο ποτέ κανείς δεν κατάφερε» (teiresias.blogspot)
  Είναι η μόνη υπόσχεση την οποία έδωσε και τηρεί απαρέγκλιτα

  «Αν δεν υπήρχαν τα χρέη, δεν θα υπήρχαν καθόλου χρήματα στο σύστημά μας»
  ~Marriner Eccles: Διοικητής Federal Reserve (1934-1948)

 3. armagedon avatar
  armagedon 14/08/2011 09:22:58

  ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.