#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/01/2014 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συναγερμός... για τα κόκκινα δάνειαΜπορεί να μιλάμε όλοι τις τελευταίες ημέρες για τα «θαλασσοδάνεια» των τραπεζών σε επιχειρηματίες, υπάρχουν όμως, και τα δάνεια που δόθηκαν σε ιδιώτες και τα οποία πλέον αποτελούν βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Και αν δε γίνει κάτι άμεσα τότε ούτε το πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε η φυγή της τρόικας και η έξοδος από το Μνημόνιο θα σώσει την Ελλάδα.

Ο λόγος για τα «κόκκινα» δάνεια που αυξάνονται πλέον με απίστευτους ρυθμούς. Ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PricewaterhouseCooper (PwC) δήλωσε στο συνέδριο του ΣΕΒ ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν φέτος στο 40%, από 32% που ήταν το 2013. Θα προστεθούν δηλαδή 20 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο μεγάλος αυτός κίνδυνος επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου ο οποίος στο ίδιο συνέδριο τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συστηματικά το ζήτημα των προβληματικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως ανέφερε, η συσσώρευση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, τα οποία έχουν φθάσει πλέον το 30%, είναι μία από τις αιτίες για την περιορισμένη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες.

Προέβλεψε μάλιστα ότι βραχυπρόθεσμα οι δυνατότητες για αύξηση των χορηγήσεων (πιστωτική επέκταση) θα παραμείνουν περιορισμένες.

Διαβεβαίωσε ότι σήμερα το τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του και παρόλο που από το 2009 έως το 2012 έχασε καταθέσεις 90 δισ. ευρώ, «πατάει πλέον σε στέρεες βάσεις».

Ωστόσο, όλα αυτά που λέει είναι απλά διαπιστώσεις, ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Την εποχή της μεγάλης ευμάρειας, της φούσκας της ελληνικής οικονομίας για την οποία ευθύνονται και οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες αλλά και οι πολίτες, τα δάνεια δίνονταν χωρίς κανέναν έλεγχο. Στα στεγαστικά για παράδειγμα, δίνονταν το 110% της αξίας του σπιτιού και... δώρο ένα επισκευαστικό. Όποιος ήθελε έμπαινε μέσα σε μια τράπεζα και έπαιρνε δάνειο σε χρόνο ρεκόρ. Ποιος θα ξεχάσει τις ατέλειωτες διαφημίσεις των τραπεζών για δάνεια σε πέντε λεπτά, για διακοποδάνεια, εορτοδάνεια κ.λπ.; Ο κόσμος «τσίμπησε» από την... ευρωστία της οικονομίας και δανείστηκε χωρίς προηγούμενο. Έλεγχος δεν υπήρχε, οι κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι είμαστε ισχυρή οικονομικά χώρα, ο λαός χρήμα ήθελε, οι επιχειρήσεις επίσης προκειμένου να πουλάνε τα προϊόντα τους.

Μέχρι που το οικοδόμημα κατέρρευσε, ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τις δόσεις του, χάνει σπίτια και οικόπεδα, δεσμεύονται λογαριασμοί του. Οι τράπεζες δεν έχουν ρευστό και οι επιχειρήσεις καταρρέουν αφού το χρήμα δεν κινείται.

Δυστυχώς, όμως, ο κόσμος δεν είναι... Κοντομηνάς να μην πληρώνει και να μην τιμωρείται. Κι αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Αν δε γίνει μια γενναία αναδιανομή του όποιου πλούτου, μέσω κουρέματος δανείων τότε δεν υπάρχει σωτηρία. Άλλωστε, οι τράπεζες δεν πρόκειται να δουν δεκάρα τσακιστή από τον κόσμο που δεν έχει πράγματι να πληρώσει. Ας τα διαγράψει λοιπόν αυτά τα χρέη, όπως κάνει και με προβληματικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΟΧΙ avatar
  ΟΧΙ 16/01/2014 11:23:46

  Διαγραφή χρεών = Νέα ανακεφαλοποίηση = Αύξηση δημοσίου χρέους = Αύξηση τοκοχρεωλυσίων σε ετήσια βάση = Αύξηση φορολογίας ή/και μείωση δαπανών για επίτευξη πλεονάσματος γενικής κυβέρνησης

  Λυπάμαι, αλλά δε καταλαβαίνω γιατί εγώ που δε πήρα δάνειο, αν και θα μπορούσα, θα πρέπει να επωμιστώ (και νέα) βάρη που δε μου αναλογούν. Αυτοί που τα έδωσαν και αυτοί που τα έλαβαν να επωμιστούν το βάρος και άρα τις συνέπειες των πράξεών τους!

  • ZG avatar
   ZG @ ΟΧΙ 16/01/2014 12:48:53

   Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Εγώ δεν πήρα στεγαστικό δανειο και ειμαι στο ενοίκιο. Με αφορμή ή με κ με αιτία την κρίση πολλοί γνωστοί μου σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους με αποτέλεσμα να αυξήσουν το οικογενειακό τους εισόδημα, να περνάνε καλύτερα απο μενα και να "ζητανε" εμμέσως να βάλω εγώ πλάτη για τα κόκκινα δάνεια τους!!!!! Με την λογική τους να σταματήσω και εγώ να πληρώνω το ενοίκιο μου και να το πληρώσει η ανακεφαλαιωμενη τράπεζα.

  • Giannis. avatar
   Giannis. @ ΟΧΙ 16/01/2014 12:59:21

   Ετσι κι εγώ λέω και φωνάζω και διαμαρτύρομαι όπως εσύ φίλε ΟΧΙ, αλλά η κυβέρνηση με γράφει κανονικά και μου στέλνει να πληρώνω εγώ εδώ και τρία χρόνια τα δάνεια των μπαταχτσήδων και δυστυχώς όσο μπορώ ακόμα τα πληρώνω για να μη μου πάρουν το σπίτι. Εσύ φοβάσαι να επωμιστείς (και νέα) βάρη που δε σου αναλογούν. Αυτά που επωμίστηκες ήδη τους τα χαρίζεις, ή περιμένεις το Μάιο όπως όλοι μας για να πάρεις τουλάχιστο την ηθική σου αποζημίωση με την ψήφο σου που θα αφαιρέσει την κουτάλα απ' αυτούς που την έχουν μέχρι σήμερα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) ανελλιπώς?
   Διότι αν τους ξαναψηφίσουμε οχι μόνο τους απαλλάσσουμε αλλα τους λέμε να συνεχίσουν να μας χρεώνουν τα θαλασσοδάνεια των Κοντομηνάδων και των Φιλιππίδηδων ...

 2. Jean-Claude DL avatar
  Jean-Claude DL 16/01/2014 12:30:04

  Οι ισότητες που έγραψες παραπάνω ισχύουν μόνο στο αξιωματικό σύστημα των τραπεζιτών, όπου κάθε δικό τους "λάθος" πρέπει να μετακυλίεται σττον μέσο άνθρωπο (κάτι που άλλωστε έγινε σε όλη αυτή την κρίση χρέους). Αν είσαι τραπεζίτης, καλώς αποδεχεσαι αυτά τα αξιωματα, κατανοητό. Αν όχι, δεν καταλαβαίνω γιατί τα θεωρείς αυτονόητα.

  Χωρίς να είμαι ειδικος στην οικονομία, αδυνατώ να κατανοήσω πως γίνεται, η "ελεύθερη αγορά" να διακηρύσσει πως μπορεί να χρεωκοπουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και κράτη, αλλά ΠΟΤΕ οι τράπεζες. Είναι το μόνο είδος οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να κάνει ότι θέλει, να μοριάζει δάνεια σε διαπλεκόμενους και λαμόγια, να δίνει πιστωτικές κάρτες σε διερχομένους χωρίς να ζητάει την ταυτότητα τους (το θυμόσαστε;), να μοιράζει διακοποδάνεις, εορτοδάνεια, να χρησιμοποιεί τις "μοχλεύσεις" για να διαχειρίζεται χρήμα πολλαπλάσιο του κεφαλαίου του, να μοιράζει υπερκέρδη στους μετόχους του ... και όταν έλθει η "στραβή", να επικαλείται "συστημικό κίνδυνο" και να μετακυλίει τις απώλειες στους πολίτες. Τρελλό δεν είναι;

  Απο που και ως που θα πρέπει μία χρεωκοπημένη τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεί με άυξηση του δημοσίου χρέους; Όχι και πάλι όχι!
  Το παράδειγμα της Ισλανδίας (σε διαφορετικές συνθήκες είναι η αλήθεια) είναι αρκετά διαφωτιστικό. Ακόμη και αν εδώ στην Ελλάδα είναι μεγάλες οι διαφορες, αδυνατω να πιστεψω πως δεν υπ΄παρχει λύση.

  Δεν μπορεί οι τραπεζίτες να είναι πάντα κερδισμένοι. Αυτό το αξίωμα δεν μπορεί να ισχύει σε έναν στοιχειωδώς ευνομούμενο κόσμο. Τελεία και παύλα.

  • ASPRH PATATA avatar
   ASPRH PATATA @ Jean-Claude DL 16/01/2014 14:33:37

   Οι τράπεζες τα λεφτά που δανείζουν είναι των καταθετών τους. Χρεοκοπία τους λοιπόν, σημαίνει ότι ο μικροκαταθέτης της τράπεζας θα χάσει τα λεφτά του. Γι αυτό.

   • AR avatar
    AR @ ASPRH PATATA 16/01/2014 19:58:35

    Η κατάθεση μετά τόκου, είναι μορφή επένδυσης. Το γεγονός ότι θεωρείται ακίνδυνη είναι απλά στο μυαλό μας. Είναι εντελώς απίστευτο που συνεχίζουμε να νομίζουμε ότι επένδυση που δίνει τόκο (ακόμα και αν είναι 1%) πρέπει να την θεωρούμε δεδομένη.

    Έτσι ακίνδυνα θεωρούνταν και τα ομόλογα δημοσίου, αλλά χάσαν τα λεφτά τους όσοι τα είχαν.

    Δεν γίνεται ΟΛΑ να τα θεωρούμε ως επενδύσεις με ρίσκο (από μετοχές μέχρι ομόλογα κρατών) εκτός των καταθέσεων σε τράπεζες. Να ζητήσει ο κόσμος μεγαλύτερη διαφάνεια στα τραπεζικά πεπραγμένα για να αναγνωρίζει τον ανάλογο κίνδυνο όταν καταθέτει.

    Η τράπεζα πρέπει να λειτουργήσει ως οποιαδήποτε επιχείρηση. Δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα; Χρεοκοπείς και τέλος.

    Επίσης μπορεί να δημιουργηθούν τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο, που θα λειτουργούν ως απλά φύλαξη των χρημάτων του καθενός (σου δίνω ένα μικρό ποσό να φυλάς τα χρήματα μου) για όσους δεν θέλουν να επενδύσουν με τόκο, άρα και κίνδυνο.

    Τέλος στους τραβεστί καπιταλισμούς επιτέλους.

   • Jean-Claude DL avatar
    Jean-Claude DL @ ASPRH PATATA 16/01/2014 23:23:53

    Προφανώς, ζείς σε άλλο σύμπαν. Οι τράπεζες δάνειζαν τα λεφτά των καταθετών τους,περίπου μέχρι τη δεκαετία του '70. Περίπου. Μετά, προοδευτικά, και με μορφή κατολίσθησης από το το '90 και μετά, άρχισε η διαδικασία της `μόχλευσης'. Δανείζουν το 1000πλάσιο των κεφαλαίων που διαθέτουν - άσε που άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα "προϊόντα" (λέμε τωρα ..) των οποίων τη λειτουργία δεν μπορεί με ακρίβεια να σου εξηγησει ούτε ο Ντράγκι (δομημένα ομόλογα,παραγωγα, κτλ.). Μιλάμε για φούσκα τεράστια. Αυτό που γράφεις, ίσως το έγραφε μαθητης δημοτικού το '76, στην έκθεση περι αποταμίευσης. Τωρα και αυτός θα γελάσει μαζί σου ...

    Δεν σου κάνει εντύπωση που στην Ισλανδία εγγυήθηκαν τα ποσα των καταθετών έως κάποιου ορίου; Και τα υπόλοιπα,προφανώς ... έφυγαν με τη φούσκα;

    Δεν θα έβλαπτε να διαβάζεις και λίγο ...

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Jean-Claude DL 16/01/2014 22:28:31

   Η επιβληθείσα παγκοσμιοποίηση τών αγορών είναι συγχρόνως καί ένας ολοκληρωτικός παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος.
   Το σημερινό σύστημα της ιδιωτικής έκδοσης του χρήματος μέ τά “κλασματικά αποθεματικά» τών τραπεζών θεσμοθετήθηκε από τήν Τράπεζα τής Αγγλίας, η οποία ιδρύθηκε το 1694. Η τράπεζα είχε τη δυνατότητα να δίνει τα δικά της τραπεζογραμμάτια προς την κυβέρνηση και να δημιουργεί το εθνικό χρηματικό απόθεμα. Μόνο οι τόκοι των δανείων έπρεπε να καταβληθούν. Το χρέος ήταν μεταφερόμενο επ’ αόριστον. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα καί έχει επιβληθεί ώς παγκόσμιο τραπεζικό μοντέλο. Τό κρατικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί ποτέ και θα συνεχίζει να αυξάνεται καί θά αποτελεί το χρηματικό απόθεμα κάθε κράτους. Ένα κράτος βέβαια μέ δικό του νόμισμα μπορεί καί νά τό μηδενίσει καί νά ξαναρχίσει νά δημιουργεί από τήν αρχή νέο χρηματικό απόθεμα, αλλά αυτό είναι δευτερεύον καί αφορά στενά τήν κλεπτοκρατική διάσταση τού εκάστοτε κράτους έναντι τών πολιτών του. Οι διεθνείς του όμως ανάγκες σέ αποδεκτά τραπεζογραμμάτια τό υποχρεώνει σέ εξωτερικό δανεισμό μέ παράδοση στούς δανειστές τού ελέγχου καί αφαίμαξης πηγών πραγματικού πλούτου πού ενδιαφέρει τούς παγκόσμιους ιδιώτες δανειστές.
   Η μαγκιά βέβαια τής όλης υπόθεσης έγκειται ότι ο ιδιωτικός έλεγχος τής έκδοσης τραπεζογραμματίων προς την κυβέρνηση περιέλαβε τήν αγγλική κοσμοκρατορία καί τίς κτήσεις της. Κατάφερε νά ελέγξει μέσω τής FED τίς ΗΠΑ καί όλες τίς υπόλοιπες χώρες πού αποτελούσαν αποικίες ή προτεκτοράτα (όπως η Ελλάδα) τών άγγλων επικυρίαρχων. Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι επέτρεψαν καί τόν σκιώδη έλεγχο όλου τού δυτικού κόσμου καί επικεντρώθηκαν στίς χώρες παραγωγής τραπεζογραμματίων, τά οποία καί επεβλήθησαν ώς παγκόσμια αποθέματα καί αποδεκτά τραπεζογραμμάτια διεθνών συναλλαγών.
   Η σταδιακή ένταξη στό κυρίαρχο ιδωτικό σύστημα ελέγχου τού χρήματος χωρών όπως η κουμμουνιστική (!) Κίνα καί η καπιταλιστική (!) Ρωσία αποτελεί τόν στόχο τής παγκοσμιοποίησης καί φαίνεται (πρός στιγμή) ότι τό καταφέρνουν.
   Η κορυφή του συστήματος είναι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών [BIS] στη Βασιλεία της Ελβετίας, μια ιδιωτική τράπεζα που ανήκει και ελέγχεται από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου, οι οποίες είναι οι ίδιες, ιδιωτικές εταιρείες. Κάθε κεντρική τράπεζα επιδιώκει να κυριαρχήσει στην κυβέρνησή της από την ικανότητά της να ελέγχει τα δάνεια του Δημοσίου
   Χαρακτηριστικά αυτού τού οικονομικού πολέμου σέ γενικές γραμμές είναι η πλήρης αυτονόμηση τού χρηματιστικού κεφαλαίου καί οι δολοφονικές του επιδρομές στίς πραγματικές οικονομίες διάφορων χωρών.
   Η παγίδα του χρέους ορίστηκε σε σειρά βημάτων. Το 1971, το δολάριο απελευθερώθηκε διεθνώς από τον κανόνα χρυσού. Τα νομίσματα δεν είχαν εξάρτηση από τον χρυσό και αφέθηκαν να “επιπλέουν” στις αγορές συναλλάγματος, και να ανταγωνίζονται με άλλα νομίσματα, καθιστώντας τα ευάλωτα στην κερδοσκοπία και χειραγώγηση. Το 1973, μια μυστική συμφωνία συνήφθη κατά την οποία οι χώρες του ΟΠΕΚ θα πωλούν το πετρέλαιο μόνο σε δολάρια και η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε δραματικά. Μέχρι το 1974, οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί κατά 400 τοις εκατό από τα επίπεδα του 1971. Χώρες που στερούνται του πετρελαίου αναγκάστηκαν να δανειστούν δολάρια από αμερικανικές τράπεζες.
   Το 1981, το επιτόκιο της FED αυξήθηκε στα 20 τοις εκατό. Στα 20% επιτόκιο, το χρέος θα διπλασιαστεί εντός τεσσάρων ετών. Ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, επλήγη σοβαρά από το χρέος. Μέχρι το 2001, αναπτυσσόμενα έθνη είχαν επιστρέψει το κεφάλαιο που αρχικά όφειλαν για τα χρέη τους έξι φορές πάνω, αλλά το συνολικό χρέος τους είχε ήδη τετραπλασιαστεί, λόγω της αποπληρωμής τόκων. Όταν το κράτος οφειλέτης δεν μπορούσε να πληρώσει τις τράπεζες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επενέβη με δάνεια – άλλα με δεσμεύσεις. Οι οφειλέτες έπρεπε να συμφωνήσει με “μέτρα λιτότητας”.
   Βαρέθηκα νά ακούω γιά φιλελεύθερες, νεοφιλελεύθερες, σοσιαλοδημοκρατικές ή αναπτυξιακές πολιτικές. Όλες οι οικονομικές πολιτικές διαλύονται όταν έχουμε μεγάλη πιστωτική επέκταση καί ανάπτυξη καί ξαφνικά κλείνουν οι κάνουλες τού δανεισμού καί η οικονομία συντρίβεται, εφόσον βέβαια πραγματικές αξίες έχουν περάσει στά χέρια τών δανειστών κοπανιστού αέρα. Φτού καί από τήν αρχή νά ξαναδημιουργήσουν οι δούλοι αξίες, τίς οποίες θά τίς ιδιωποιηθούν στήν επόμενη κρίση.
   Η τάση είναι νά εισχωρήσει η οικονομικίστικη αυτή πολεμική μηχανή σέ όλες τίς χώρες, νά γίνει μιά άτυπη, αλλά ουσιαστικά η μόνη παγκόσμια κυρίαρχη τάξη.
   Νομίζω ότι η συγχώνευση τής κυρίαρχης αγγλοσαξωνικής χρηματιστικής ελίτ μέ τήν αντίστοιχη σιωνιστική έχει επιτευχθεί σέ μεγάλο βαθμό.
   Επιλογή της είναι η παγκοσμιοποίηση καί η μεθοδική διείσδυσή της σέ όλες τίς γεωγραφικές ενότητες τού πλανήτη. Συμπεριλαμβανομένων καί τής Ρωσίας καί τής Κίνας.
   Η δημιουργία σέ όλες τίς χώρες μιάς νέας τάξης ισχυρών μέ κριτήριο τόν χρηματιστικό τους πλούτο σηματοδοτεί καί τήν απαρχή δημιουργίας παγκόσμιας τάξης ευγενών, μέ κριτήριο ευγένειας αυτή τήν φορά τόν αριθμό τών ψηφιακών μηδενικών πού παρουσιάζουν οι λογαριασμοί τους.
   Η παγκόσμια ενοποιητική διαδικασία όλων αυτών τών νεοεξουσιαστών καθίσταται απόλυτα αναγκαία, γιατί μόνο μιά παγκόσμια ενοποιημένη ελίτ τών μηδενικών μπορεί νά εγγυηθεί μακροπρόθεσμα τήν εξουσία τους έναντι τών εκδουλοποιημένων ανθρώπινων μαζών.
   Η έδρα ή οι περιφεριακές έδρες αυτών τών «εξουσιαστικών» ομάδων διαμορφώνονται μέ ασύληπτη ταχύτητα καί θά αποτελέσουν στό μέλλον τά εξουσιαστικά βασίλειά τους. Ο στρατός επιβολής δέ, θά είναι οι εκάστοτε τοπικές κρατικές οντότητες, στήν ουσία διορισμένοι καί εντολοδόχοι κυβερνήτες.
   Η ιστορική εμπειρία μέχρι τώρα έχει δείξει ότι τό σύστημα τής εξουσιαστικής πυραμίδας θά εφαρμοσθεί ώς μοντέλο διαχείρισης τής νέας οικουμένης.
   Τό ερώτημα γιά τήν χώρα μας είναι πού θά ενταχθούμε ώς κράτος έθνος σέ αυτό τό νέο παγκοσμιοποιημένο σχήμα;
   Θά μπορέσει η χώρα μας (καί ο, αναγκαστικά, ταξικά διαστρωμένος πληθυσμός της) νά εισχωρήσει καί νά παραμείνει στίς παρυφές αυτής τής νέας (υπό δημιουργία) παγκοσμιότητας; ή θά ακολουθήσει τήν μοίρα μιάς άσημης δουλωμένης επαρχίας τού νέου Imperium;
   Άν θέλει νά διεκδικήσει μιά καλύτερη μοίρα πρέπει νά πολεμήσει. Καί επειδή ο πόλεμος χρειάζεται, πρωτίστως, οικονομικές λεγεώνες (πού δέν τίς έχουμε) πρέπει νά σκεφθούμε πολύ σοβαρά τί πολεμικές δυνατότητες μάς απομένουν.
   Επειδή σέ μιά τακτική οικονομική πολεμική σύγκρουση δέν έχουμε καμμιά πιθανότητα (εδώ ο αυτοβαυκαλισμός τού Σύριζα είναι πολύ επικίνδυνος), η μόνη δυνατότητα πού έχουμε είναι η ασύμμετρη οικονομική άμυνα, η οποία πρέπει νά πάρει υπόψιν της τί μπορούμε νά παρατάξουμε ώς άμυνα, τό μέγεθος καί τόν στόχο τής επίθεσης πού δεχόμαστε, πιθανές συμμαχίες, αποφυγή κινδύνου πλήρης κατάρρευσης καί άνευ όρων παράδοσης, καθώς καί δημιουργία σφριγηλού εσωτερικού μετώπου μέ παραμερισμό εκείνων τών στοιχείων πού αντιδρούν μέ κάθε τρόπο σέ οποιαδήποτε στράτευση.

 3. cp avatar
  cp 16/01/2014 13:03:37

  Και γώ δεν πήρα δάνεια ,ε και? Ενα από τα προβλήματα της εποχής μας είναι ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (τράπεζες) εμπορεύονται δημόσιο αγαθό ,με τρόπο που ευνοεί την κερδοφορία τους και τις τσέπες των στελεχών ,χωρίς να υπολογιζουν τις συνέπειες των πράξεων τους .Επίσης ενώ παίρνουν χρήματα δεν βοηθούν την οικονομία ,σε συνθήκες κρίσης .
  Ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις με τον ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ θα δούμε τα νέα κανόνια του Ναβαρόνε σε υπερπαραγωγή !
  Διότι τον Μήτσο ,τον Κώστα ,τον Ιορδάνη -εάν μπούμε σε ανάπτυξη -μπορεί να τους κάνεις να πληρώσουν με μια επιμήκυνση .Αν μια τεχνική επιχείρηση χρωστά 1,7 δις σε συρρικνούμενη αγορά ,πόθεν? Και τα χρέη των επιχειρήσεων αποτελούν τα 2/3 των χρεών του ιδιωτικού τομέα !
  Το ίδιο και με τν εφορία !
  Φίλε Οχι ,εάν δεν μπούμε σε ανάπτυξη ,χθές, θα λές ΝΑΙ -ΝΑΙ μπροστά στα σκηνικά ΄που θα δούμε!

 4. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 16/01/2014 15:42:45

  από το δεν πληρώνω τίποτε, μέχρι το πληρώνω με προσαυξήσεις στο θεό υπάρχει τεράστια διαφορά
  Η πλειοψηφία των δανειοληπτών δεν πήραν τα δάνεια για να μην τα ξεχρεώσουν ποτέ, αλλά η δραματική μείωση των εισοδημάτων τους (πάνω από 50%) για τους περισσότερους, αλλά και η απώλεια της εργασίας για άλλους, τους κατέστησαν αφερέγγυους, από την άλλη μεριά οι Τράπεζες αρνούνται να κάνουν τα αυτονόητα,,,
  Υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις από κάποιους τραπεζίτες που νομίζουν πως είναι κράτος εν κράτη,,,
  αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί πρέπει να δουμε τις εξής
  παραμέτρους σε κάθε δάνειο
  1.ποιές ήταν οι εγγυήσεις με τις οποίες δώθηκαν τα δάνεια, άρα ποιά ήταν η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη
  2.ποιά είναι η σημερινή κατάσταση..
  2.ποιό θα είναι το επιτόκιο δανεισμού και υπερημερίας, με τα σημερινά επιτόκια οι προσαυξήσεις καθιστούν αδύνατη την αποπλήρωση
  3 τι έχει δώσει μέχρι τώρα και αν έχει κάνει προσπάθειες να δώσει κάποια ποσά
  4.αν έχει πάρει επιχειρηματικό δάνειο και αντί να το επενδύσει το έκανε προσωπική περιουσία, να δώσει τα δέοντα, αν όμως το επένδυσε και λόγο κρίσης έπεσε έξω, και το παλεύει ακόμα να διευκολυνθεί, όχι να του κρατούν τους λογαριασμούς και να του στερούν το λίγο οξυγόνο που του απέμεινε οδηγώντας τον στην πλήρη καταστροφή γιατί τότε ποιός θα κερδίσει δε ξέρω, εναλλακτικά να γίνει ένας σοβαρός διακανονισμός και να συνεχίσει η λειτουργία της επιχείρησης
  5 για τα στεγαστικά όσοι έχουν να δίνουν ένα ποσό έστω και σαν ενοίκιο μέχρι να κατασταλάξει η κατάσταση και δε μιλώ για τα σπίτια πολυτελείας
  6 κάποιοι τραπεζίτες πρέπει να καταλαβουν πως ούτε το μπαμ στην προσφορά ακινήτων τους συμφέρει, ούτε οι κατασχέσεις λογαριασμών, ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ, αλλά και ότι πλέον πρέπει να δίνουν λογαριασμό στο ελληνικό δημόσιο, τέρμα τα δίευρα ...

 5. el eternauta avatar
  el eternauta 16/01/2014 16:23:11

  Εγώ φταίω που μου έδωσαν δάνειο και μετα με ταράξαν στην φορολογία ; Η στο κρατος η στις τράπεζες και τα δυο δεν γινεται .διαλεχτε

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 16/01/2014 18:34:58

  "Την εποχή της μεγάλης ευμάρειας, της φούσκας της ελληνικής οικονομίας για την οποία ευθύνονται και οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες αλλά και οι πολίτες, τα δάνεια δίνονταν χωρίς κανέναν έλεγχο"

  Είμαι αναγκασμένος να σας θυμίσω ξανά ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε φούσκα ακινήτων ούτε φούσκα ιδιωτικού δανεισμού, που παρέμεινε από τους πιο χαμηλούς στην Ευρώπη.

  Υπήρχε ένα μεγάλο δημόσιο χρέος (115%) που προσπαθώντας να το μειώσουμε με την γνωστή συνταγή (φόροι, φόροι, φόροι, περικοπές, περικοπές, περικοπές), ρίξαμε έξω την οικονομία, μειώσαμε κατά 27% το ΑΕΠ και τριπλασιάσαμε την ανεργία.

  Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι νεοάνεργοι και οι έχοντες πλέον σημαντικά μειωμένους μισθούς και σημαντικά αυξημένους φόρους, πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετούν πια τα δάνειά τους.

  Δεν ήταν ούτε οι δανειοληπτες "μπαταχτσήδες" ούτε οι τραπεζίτες τόσο ριψοκίνδυνοι αλλά είναι η αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους που έχει συχνά χειρότερες παρενέργειες απο τα προβλήματα που πάει να λύσει.

  • θηραία avatar
   θηραία @ Γιώργος Αχαιός 16/01/2014 23:25:07

   Θα μπορούσαν να ενωθούν σε ένα λογαριασμό οι οφειλές ανά νοικοκυριό σε δημόσιο και σε τράπεζες και μετά να υπολογιστεί μία βιώσιμη δόση εξόφλησης... Τότε και οι τράπεζες και το δημόσιο θα είχαν μία ρεαλιστική εικόνα της απόσβεσης των οφειλών και βέβαια καλύτερες εισπράξεις.
   Ετσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, που ο ταχυδρόμος μόνο λογαριασμούς κουβαλάει, τι να σου πρωτοπληρώσει και ο πλέον καλοπληρωτής... ζαλισμένος σαν το κοτόπουλο γάστρας έχει καταλήξει.

   Το θέμα είναι ποιά τράπεζα σε συνεργασία με το δημόσιο πάντα, θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο πλάνο. Η εύλογη απάντηση είναι... οι ανακεφαλαιωμένες τράπεζες, που ουκ ολίγα έλαβαν από τους φόρους..!!!
   Οι μέτοχοι των τραπεζών όμως, θα το δεχόντουσαν κάτι τέτοιο ;;;;;

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/01/2014 18:38:31

  Αφήστε όμως καταμέρος τα κουρέματα των υπερδανεισμένων πλουσίων.
  Άς κουρεψουν τις περιουσίες τους, κινητές και ακίνητες.
  Άς ελαφρωθούν μόνον οι άνεργοι και όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν έχουν συσσωρεύσει πλούτο.
  Δεν θα είαστε πάντα τα κορόιδα οι συνεπείς που πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ενώ άλλοι συσσωρεεύουν πλούτο χωρίς να πληρώνουν.

 8. Κριτική Σκέψη avatar
  Κριτική Σκέψη 16/01/2014 19:20:18

  Εκεί στη ΤτΕ αν κατάλαβαν τώρα τι κίνδυνος υπάρχει με τα δάνεια και το συνεπακόλουθο σπιράλ της οικονομίας που επέρχεται λόγω των μειώσεων μισθών και συντάξεων, ΣΥΓΓΝΩΜΗ, αλλά δεν αξίζουν τα λεφτά τα οποία παίρνουν και ως εκ τούτου, δεδομένου ότι ζούμε σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς θα πρέπει να απολυθούν άμεσα και να επιστρέψουν τους μισθούς τους ως ΑΝΙΚΑΝΟΙ!!!! ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΙΛΑΜΕ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ. 25 % μείωση στους μισθούς και στις συντάξεις....25% στις τιμές, 25 % και στα δάνεια και στους φόρους και στις ασφαλιστικές εισφορές. Όλα τα άλλα λέγονται εκ του περισσού.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Κριτική Σκέψη 17/01/2014 06:46:56

   Μειωση στις τιμες των βασικων αγαθων/υπηρεσιων (Ρευμα, Καυσιμα, Τροφιμα, Νερο, Υγεια) δεν προκειται να δουμε. ΟΥΤΕ και μειωση της φορολογιας. Ουτε και μειωση στις αποδοχες των Βουλευτων.

   Στα υπολοιπα, είναι πιθανο να ξαναδουμε μειωσεις..

 9. Tassos avatar
  Tassos 16/01/2014 21:49:12

  Τι θα πει κόκκινο στεγαστικό δάνειο? Να χάσουν τα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο γι' αυτά μέχρι να ξεπληρώσουν. Οπως έγινε στην Ισπανία. Αν δεν μπορούν χάνουν το σπίτι και παν σε φτηνότερο με νοίκι.

 10. αποστρατος avatar
  αποστρατος 16/01/2014 22:24:28

  Εισαι πολυ λεβεντης αλλα..

 11. αποστρατος avatar
  αποστρατος 16/01/2014 22:25:40

  Λεβεντη μου εσυ

 12. Μυρμιδών avatar
  Μυρμιδών 17/01/2014 03:49:25

  Προφανώς θα αστειεύεστε κύριοι…!!!!
  Αν είναι έτσι να πάμε κι εμείς οι υπόλοιποι να πάρουμε ένα δάνειο των 300 χιλιάδων ευρώ να αγοράσουμε ένα σπίτι παλάτι και στη συνέχεια να δηλώσουμε ότι δεν μπορούμε να το αποπληρώσουμε και να μας το χαρίσετε!!!
  Δεν θα είστε με τα καλά σας… Δημόσιοι υπάλληλοι και δανειολήπτες σε αγαστή συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους τραπεζίτες κατάστρεψαν τον λαουτζίκο.
  Για να έχουν οι μεν πρώτοι (δημόσιοι υπάλληλοι) εξωφρενικά προνόμια και παχυλούς μισθούς, οι δε δεύτεροι (δανειολήπτες) δάνεια μη εξυπηρετούμενα. Δανεικά και πισαγύριστα δηλαδή.
  Για αυτό έχουμε τώρα τα μνημόνια..Τα πολιτικά κόμματα με τους κομματικούς στρατούς τους κατέστρεψαν την Ελλαδίτσα δηλαδή.
  Άσε που στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων είναι οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι!!!
  Αδέλφια προσέξτε τι γράφετε.

  Αυτό περί χαρίσματος δανείων είναι εκτός από εξοργιστική γελοία αθλιότητα και αθλία καταπάτηση της αρχής του Συντάγματος περι ισότητας και ισονομίας. Το καταντήσατε κουρελόχαρτο…
  Κοιτά ρε μια κυβέρνηση που όπως λένε και οι της τρόικας θέλει να χαρίσει σπίτια που αξίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το καθένα σε ιδιώτες κάνοντας «κοινωνική πολιτική» στις πλάτες του λαού.
  Ο λογαριασμός των απλήρωτων δανείων θα μοιραστεί πάλι σε όλο τον ελληνικό λαό με τη μορφή νέων μνημονίων;

  Και τα σπίτια;

  Για γέλια και για κλάμματα....!!!

 13. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 17/01/2014 09:16:27

  Τα δάνεια των εξαφανισμένων αλλοδαπών ποιος θα τα αποπληρώσει;
  Ποιός τα θαλασσοδάνεια, διακοποδάνεια,εορτοδάνεια, του λαουτζίκου ......για παραθερισμό π.χ. στην παραλία Πάρου της 35χρονης μαντάμ με "louis vuitton" (4.500ευρώ) και με μισθό 900 ευρώ και με μαμά- μπαμπά και σύζυγο να την φυλάει ( κι όμως δεν είναι αστείο...);
  Ποιός θα πληρώσει τις διακοπές στο χωριό του Αη Βασίλη των τεσσάρων ατόμων αξίας 15.000 ;
  Ποιός τις διακοπές των διψασμένων, για μεγάλη και άνετη ζωή, νεαρών παιδιών τους στα in Κυκλαδονήσια ενώ έτρεχαν παράλληλα και τα φοιτητοδάνεια κάποιων εξ'αυτών ;
  Ποιός ,λοιπόν θα πληρώσει τις διακοπές των ξέφρενων διασκεδάσεων που όλα έρρεαν.... και η μπόχα έφτανε στην Αθήνα, ή ποιός θα πληρώσει τις ξαπλώστρες με τα παρελκόμενα που κόστιζαν όσο το μεροκάματο του πατέρα τους απόφοιτου 9 ταξίου (όταν την ίδια εποχή πτυχιούχος και με 30ετή εργ. εμπειρία δεν έπαιρνε ως αμοιβή αυτα ούτε σε 4 μέρες εργασίας )...
  Ποιός θα πληρώσει τα δάνεια αυτά και την όποια φοροδιαφυγή από υπερτιμημένες παροχές υπηρεσιών του πατρός τους ανευ αποδείξεων (και με τον αδήλωτο αλλοδαπό-βοηθό)και τα αδήλωτα χρήματα της μητέρας τους από οπιαδήποτε παροχή υπηρεσιών door to door ενώ παράλληλα ήταν και γραμμένη στο ταμείο ανεργίας ......τις ημέρες ευημερίας;
  Ποιός θα πληρώσει τις "χρυσές" αυτές ενέργειες όταν παράλληλα έτρεχε και δάνειο για την επιχ/ση ... η οποία, όπως εκ του αποτελέσματος, φαίνεται έχει οφειλές στο ΙΚΑ ή ΤΕΒΕ, εφορία κ.α. συναφή ... Και όλα έρρεαν....
  Ποιός τα δάνεια για οικόπεδο μεζονέτα 250τμ (από δυαράκι στα Κ.Πατήσια, Κερατσίνι κ.α.)σε βορειο-ανατολικά προάστια , αυτ/το μικρό και μεγάλο , ΣΚ σε in resorts, και το αυτ/το του/των παιδιού/-ών τους και εξοχικό; Και ποιός τα δάνεια πάσης φύσεως που φαγώθηκαν χωρίς ποτέ να ελεγχθούν αν χρησ/καν για τους λόγους που ζητήθηκαν στήριξη μμεπιχ/σεων .... ενώ αυτά έγιναν βίλλες και αρχοντικά από τρώγλες&στάνες κυριότητας των γονιών τους στα χωριά και μαγαζιά ..... και έτσι ο αρχικά δανειζόμενος (και η καλοζωισμένη οικογένειά του με δανεικά πάντα...) δεν είχε και δεν έχει τίποτα στ'όνομά του( αφού "χτυπήθηκε" από την κρίση κι έκλεισε η επιχ/ση (βλ. και άρ.99 ... )
  και δηλώνει άνευ εισ/των σήμερα και χτυπημένος από την κρίση αλλά έκανε και τις διακοπές οικογενειακά το καλοκαίρι ....ή μπορεί να ζει και στο χωριό και θα κτυπήσει και καμιά επιδοτησούλα με τα τελειόφοιτα, πολλά εξ'αυτών κι από απλήρωτα φοιτητοδάνεια, παιδιά του σήμερα αφού κληρονομεί από τον ηλικιωμένο πατέρα-παππού και κανα κτηματάκι παράλληλα με τη βίλλα -αγροτόσπιτο του χωριού και θα διαμαρτύρεται και για αγροτικά δάνεια του πατρός του/παππού .....
  Προφανώς όλα αυτά κι άλλα πολλά τα πληρώνουν κάποια συνήθη κορόϊδα..... που ήδη έχουν φορτωθεί τα χρέη τους....

  • θηραία avatar
   θηραία @ Δήμητρα 18/01/2014 00:28:30

   ........ενώ κανονικά, θα όφειλε να τα πληρώσει εκείνος ο πολιτικός νους, που εγγυόταν για το λαμπρό οικονομικό μέλλον της χώρας,
   που διαφήμιζε το χρηματηστήριο και παρότρυνε κάθε εύπιστο να επενδύει σε αυτό και άφηνε τις τράπεζες να μοιράζουν δάνεια σε όποιον ήταν γραμμένος στον τηλεφωνικό κατάλογο!

 14. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/01/2014 01:39:19

  Εχετε δει δράση προγράμματος LEADER για ανακαίνιση ...ταβέρνας σε οίκημα - μεζονέτα;
  Με ταμπέλα απ' έξω;
  Ως μηχανικός, σας διαβεβαιώ, συνέβη...
  Δούλευε επι δεκαετιες η πριόνα !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.