#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/09/2011 22:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συναίνεση στο Μηδισμό, ή για την Ελευθερία;Μας έχουν ζαλίσει τα διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης για την ανάγκη της συναίνεσης στην οποία πρέπει να συμπράξουν τα δύο μεγάλα κόμματα για να αντιμετωπιστεί το μείζον οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Μια και αναφερθήκαμε σε άλλη ανάρτηση στην περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ας δούμε τι συνέβη λίγο πριν την κρίσιμη μάχη, εν μέσω των διχογνωμιών των Ελλήνων στρατηγών για το πως έπρεπε να αντιμετωπιστεί η τότε κρίσιμη κατάσταση:

 

Και ενώ ήταν συγκεντρωμένοι και λογομαχούσαν οι στρατηγοί, διέσχισε τη θάλασσα και ήρθε από την Αίγινα στη Σαλαμίνα ο Αριστείδης ο γιός του Λυσίμαχου, που ήταν βέβαια Αθηναίος πολίτης, τον οποίο όμως είχε ο λαός εξοστρακίσει. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος εμφανίστηκε έξω από εκεί όπου γινόταν το συνέδριο και έστειλε μήνυμα να βγει από μέσα ο Θεμιστοκλής, ο οποίος όμως όχι μόνο δεν ήταν φίλος του Αριστείδη, παρά αντίθετα ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του. Όμως, κάτω από το βάρος των τότε συμφορών, ξεχνώντας τα προηγούμενα συναισθήματά του, καλούσε τώρα έξω το Θεμιστοκλή, θέλοντας να συναντηθεί μαζί του. Και αυτό, επειδή είχε από νωρίς πληροφορηθεί πως βιάζονταν οι Πελοποννήσιοι να κατευθύνουν τα σκάφη τους προς τον Ισθμό. Έτσι, όταν βγήκε ο Θεμστοκλής από το συνέδριο και συναντηθηκε μαζί του, ο Αριστείδης του ανέφερε τα εξής:

«Είναι χρέος μας να διχογνωμούμε σε πολιτικά ζητήματα, και κατά τη διάρκεια άλλων καίριων περιστάσεων, και μάλιστα κατά τη διάρκεια αυτή της τωρινής, αναφορικά δηλαδή με το ποιος από τους δυο μας προσφέρει σημαντικότερες υπηρεσίες στην πατρίδα». Και συνέχισε αναφέροντάς του τις κινήσεις του περσικού στόλου που έγιναν κρυφά μέσα στο πυκνό σκοτάδι της νύχτας και τις είχε αντιληφθεί ο ίδιος. Έσπευσε λοιπόν να ειδοποιήσει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο για το μεγάλο κίνδυνο προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Ο δε Θεμιστοκλής αποκάλυψε από την πλευρά του στον πολιτικό του αντίζηλο το μυστικό το σχέδιο (την αποστολή του Σίκκινου στον Ξέρξη για να τον παραπλανήσει, αποτέλεσμα του οποίου ήταν οι κινήσεις του περισκού στόλου που είχε αντιληφθεί ο Αριστείδης). Ο Αριστείδης, αντί να τον κατηγορήσει ως προδότη, συμφώνησε αναλαμβάνοντας και αυτός την ευθύνη για τις συνέπειες της πράξης. Μπροστά στον κοινό κίνδυνο παραμέρισαν τις διαφορές.

 

Πολλοί «αναλυτές» τα τελευταία δυο χρόνια ανέφεραν ως παράδειγμα το παραπάνω περιστατικό για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους υπέρ της διαβόητης συναίνεση ενώπιον του φάσματος της χρεοκοπίας. Μα στ΄ αλήθεια, τι σχέση έχει η μία περίπτωση με την άλλη; Στην πρώτη περίπτωση, οι δύο πολιτικοί άνδρες, ο Θεμιστοκλής και ο Αριστείδης, συναίνεσαν στο να α ν τ ι σ τ α θ ο ύ ν στον υπέρτερο εχθρό με μόνο γνώμονα το ιδεώδες της ελευθερίας και το συμφέρον της πόλης. Στη δεύτερη περίπτωση επιδιώκεται η συναίνεση στην άνευ όρων υποδούλωση στους δανειστές και στη δημιουργία συννενόχων. Όμως συναίνεση στο μηδισμό δε συγχωρείται.

Γιάννης Φαίλτωρ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 28/09/2011 22:40:10

  Δεν ξέρω αν οι ιστορικοί του μέλλοντος, εγκαταλείψουν τον όρο ''μηδισμός'', αφού δεν θα είναι αρκετός για να περιγράψει τις κυβερνητικές τακτικές..

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΕΥΑ 28/09/2011 23:24:14

   ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα, δεν ζούσα, τότε, αλλά αυτό που ζούμε, στη τωρινή του φάση είνα μάλλον η αποκάλυψη ότι 30 χρόνια μετά το 1981, απλά ξεκλείδωναν τις πόρτες για να μπούνε μέσα αυτοί που έχασαν το 1945.

   Καλά θα κάνουν οι Πασόκοι και οι συνοδοιπόροι τους να δουνε αυτό που σφαγίζουν με τις υπογραφές τους οι "Βολευτές" τους,

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 28/09/2011 23:29:59

  Το εξοργιστικό, αλλά κι απίστευτα τραγικό, είναι ότι ελάχιστοι από αυτούς το βλέπουν...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΕΥΑ 28/09/2011 23:47:32

   30 χρόνια "παιδείας" πασόκ. 30 χρόνια επιδοτήσεις και πακέτα στήριξης. 30 χρόνια "είπαμε ένα δωράκι αλλά όχι και 500 εκατομ.". 30 χρόνια ευρωπαϊκού προσανατολισμού. 30 χρόνια σοσιαλισμού. 20 χρόνια ΜΕΓΚΑ. Να _έσω το ψωμι παιδεία ελευθερία.

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ archaeopteryx 29/09/2011 00:07:23

    Κατάλοιπα, ίσως, του''Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία''...

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ ΕΥΑ 29/09/2011 07:54:26

     όχι κατάλοιπα. Μεθοδευμένη μετεξέλιξη. Πολλά κοινωνικά κινήματα είναι αυθόρμητα και αντανακλούν κοιωνικές αναγκες. Η πονηριά είναι να τα καθοδηγήσεις εκεί που θες, για τον σκοπό που θες, και με ελεγχόμενους ανθρώπους. Το Πασόκ δεν γεννήθηκε κόμμα άλωσης της μεσαίας τάξης ή της Ελλάδας. Γεννήθηκε (από όσο ξέρω) σε αντίδραση αδιεξοδης "δεξιάς" ή "φιλοαμερικανικής" ή "αντιαριστερής" πολιτικής. Και μετεξελίχθηκε. Και η αδιέξοδη αυτή πολιτική δεν γεννήθηκε τέτοια. Υπήρχαν τάσεις αναγκών φτωχότερων ανθρώπων που μερικοί φρόντισαν να τις καλλιεργήσουν σε αιτήματα "ειρήνης" και έξω το ΝΑΤΟ κλπ. Τρεις μεγάλοι γάϊδαροι στον αχυρώνα μας, νομίζω

    • juliet avatar
     juliet @ ΕΥΑ 29/09/2011 08:41:45

     Καλημέρα,
     τρεις γάΐδαροι που πούλησαν το άχυρο και άφησαν τον αχυρώνα άδειο.Με το πέρασμα του χρόνου τα γαΐδούριά τους αποφάσισαν στο όνομα της σωτηρίας των φτωχών κατοίκων της ανόητης κοιλάδας ,να πουλήσουν και τον αχυρώνα.Και εδω σταματά το παραμύθι με τα γαΐδουρια και αρχίζει το σαμάρι να γίνεται δυσβάστακτο ,μέχρι πότε;

 3. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 28/09/2011 23:51:40

  Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΖΗΤΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ: Ξέρετε γιατί ο Γιωργάκης ζητά συναίνεση στον μηδισμό; Γιατί μόνο σε έναν τέτοιο λαό μπορεί να είναι αρχηγός. Και επειδή ο ίδιος δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει αρχηγός ενός περήφανου λαού, ζητά αντί γι αυτόν να αλλάξει ο λαός μας και να γίνει ένας λαός σκλάβων. Και επειδή δεν μπορεί να το ζητήσει απευθείας από τον λαό μας ζητά να γίνει και ο Σαμαράς συνένοχος στην προδοσία του.

 4. Dal avatar
  Dal 29/09/2011 00:01:39

  O KK (δεν είμαι καραμανλικός) ζήτησε συναίνεση αρχές του 2009, σε μέτρα απείρως υπιότερα από αυτά που πέρνει και θα πάρει η κυβέρνηση . Και ο γάπας δεν την έδωσε γιατί ήθελε να πραγματοποιήσει τηνεπιθυμία της μάνας του, να γίνει ο τρίτος Παπανδρέου προθυπουργός. Τό θράσος αυτών των ανθρώπων είναι απύθμενο, να ζήτουν συναίνεση στην καταστροφή και το ξεπούλημα της χώρας.

  • man8os avatar
   man8os @ Dal 29/09/2011 00:50:40

   Μια του κλεφτη, δυο του κλεφτη, την τριτη τον επιασανε, στη φυλακη τον βαλανε

 5. ORIMA avatar
  ORIMA 29/09/2011 01:42:45

  Οι άνθρωποι που μετατρέπουν την Πατρίδα μας (και τους - ;;; ) σε Γκούλαγκ, που συρικνόνουν το παρόν και μέλλον των παιδιών μας σε % του ΑΕΠ και βαθμονόμηση της S&P, που συναίνεσαν στο "κάλιο να γίνει ρημαδιό", που σπρώχνουν τους Έλληνες σατ ξένα, που αποφάσισαν να χτίσουν και τζαμιά, που σαν τους φεουδάρχεα ξυπνούν ένα πρωί και βάζουν ότι φόρο τους καπνίσει, τον "ψηφίζουν" και αμέσως τρέχουν να εφαρμόσουν την Φαχτβά του κάθε Σουλτάνου, είναι άξιοι να φέρουν την Ελληνική Ιθαγένεια; Για πολλούς δεν είναι άξιοι και για τον αέρα που αναπνέουν. Όμωςην περιμένετε βοήθεια από πουθενά. "Ταμένους" μας έχουν και μια τρίχα από τα αχαμνά τους δεν δίνουν. Μόνο τοιμάζονται το δικό τους σπιτικό πώς να το σώσουν. Ρωτώ τον σχορεμένο τον παππού μου στον ύπνο μου: " Παππού, εσύ τι θε έκανεα τώρα;" Σαν να μου φαίνεται πώς γυρνά και μου λέει: Εγώ, όταν χρείαστηκε επήγα και πολέμησα. Και γύρισα μισός, για να μπορείς εσύ να το λες στα παιδιά σου και να ζήσεις να έχεις το όνομά μου. Όλοι ξέρουμε και περιμένουμε.

 6. χόμπιτ avatar
  χόμπιτ 29/09/2011 07:04:21

  ορισμένοι πιθανόν να έχουν χάσει το μέτρο και να καταφεύγουν σε εξιστόρηση ιστορικών γεγονότων, που δεν έχουν καμιά σχέση με την σημερινή κατάσταση......1)μήπως φταίνε οι δανειστές μας για την χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα? Γιατί ως και η Μέρκελ σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ΝΕΤ ανέφερε : "Η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει το 70% των κονδυλίων που δικαιούται έως το 2013 από διαρθρωτικά ταμεία και ζητήθηκε η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής"..........αντί σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, να τρέξει πιο γρήγορα η Ελλάδα τα κοινοτικά προγράμματα για να εισρεύσουν στην οικονομία αναπτυξιακά κεφάλαια, το ελληνικό κράτος εξακολουθεί τον ρυθμό "τα ζώα μου αργά"........2) μήπως οι δανειστές μας άραγε ακόμα φταίνε που δεν μπορεί το (ανίκανο) κράτος να εισπράξει από περίπου 15.000 φυσικά πρόσωπα (που χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας) και 6.000 νομικά πρόσωπα, μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχονται περίπου στα 37 δις ευρώ.......http://government.gov.gr/2011/07/08/16892/ .................μήπως οι δανειστές μας φταίνε που οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί είναι διαλυμένοι και οι φορολογικοί έλεγχοι ανύπαρκτοι?.......γιατί ως και η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην ΝΕΤ αναφέρθηκε στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό στην Ελλάδα που λειτουργεί πλημμελώς.........3) οι δανειστές μας άραγε φταίνε που οι κρατικές δαπάνες αντί να μειώνονται, ολοένα και αυξάνουν?.......ακόμα οι δανειστές μας φταίνε που αυξήθηκαν υπέρμετρα (σχεδόν διπλασιάστηκαν) την τελευταία πενταετία οι κρατικές δαπάνες?.............4) οι δανειστές μας μήπως φταίνε που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα, να προσλαμβάνονται υπεράριθμοι στο δημόσιο "από το παράθυρο"(δηλαδή με αδιαφανείς διαδικασίες), ενώ έχουμε δεσμευτεί "10 αποχωρήσεις για κάθε μία πρόσληψη"?.......5) οι δανειστές μας φταίνε που 2 χρόνια τώρα δεν έγινε τίποτα σοβαρό για την μείωση της φοροδιαφυγής και την σημαντική αύξηση της φορολογητέας ύλης?....6) οι δανειστές μας φταίνε που το ελληνικό κράτος ΔΕΝ προσπάθησε τόσο καιρό να συγκεντρώσει από τις τράπεζες ή την Τράπεζα της Ελλάδος τα εμβάσματα προς το εξωτερικό και να τα διασταυρώσει αυτά με τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις, με σκοπό να εντοπίσει και να φορολογήσει "μαύρο χρήμα" ή "προιόν φοροδιαφυγής"? Αυτό κάλλιστα και εύκολα μπορούσε τόσο καιρό να το κάνει το κράτος και μόλις πρόσφατα ζήτησε – εντελώς καθυστερημένα - από τις τράπεζες τα σχετικά αρχεία με τα αναλυτικά στοιχεία των εμβασμάτων.Μόνο τα 2 τελευταία χρόνια, καταθέσεις ύψους περίπου 50 δις ευρώ έχουν φύγει από την Ελλάδα για το εξωτερικό.......και δεν έστειλαν χαμηλόμισθοι μισθωτοί ή συνταξιούχοι του ΙΚΑ τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό……7) οι δανειστές μας φταίνε για τα ελλείμματα του κρατικού προυπολογισμού που έφτασαν τα τελευταία 5 χρόνια τα 100 περίπου δις ευρώ?........ 8) οι δανειστές μας φταίνε που 31/12/2009 είχαμε περίπου 300 δις ευρώ δημόσιο χρέος και στις 30/6/2011 είχαμε περίπου 354 δις ευρώ δημόσιο χρέος? (στο δημόσιο χρέος προστίθεται κάθε ετήσιο έλλειμμα)…….9) οι δανειστές μας φταίνε που δεν είχαμε ποτέ ολοκληρωμένους και αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις κοινοτικές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα κάθε λίγο να μας επιβάλλει η Ε.Ε υπέρογκα πρόστιμα ?.....10) οι δανειστές μας φταίνε που το κράτος εξακολουθεί να πληρώνει (κάκιστα) 70.000 πλασματικές αναπηρικές συντάξεις και εμφανίζει η Ελλάδα τον διπλάσιο αριθμό αναπήρων σε σχέση με την Ε.Ε?
  Να καταλάβουν επιτέλους κάποιοι ότι η τρόικα έθετε από την αρχή δημοσιονομικούς στόχους και άφηνε στην διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας την επιλογή των οικονομικών μέτρων για την επίτευξη αυτών των στόχων.........όταν λοιπόν η Ελλάδα ΔΕΝ παίρνει τα μέτρα που έχει ήδη δεσμευτεί (π.χ ιδιωτικοποιήσεις, μείωση δημοσίου μέσω συγχώνευσης-κατάργησης δημόσιων Ν.Π.Δ.Δ ή οργανισμών, μείωση φοροδιαφυγής, αξιοποίηση δημόσιας ανεκμετάλλευτης περιουσίας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως απελευθέρωση των επαγγελμάτων κτλ), επειδή μάλλον κάποιοι περνούν τους δανειστές μας για "κουτόφραγκους", με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι προσδωκόμενοι οικονομικοί - δημοσιονομικοί στόχοι, τότε είναι αναμενόμενο οι δανειστές μας να απαιτούν συγκεκριμένα σκληρά μέτρα για την επίτευξη των προυπολογισμένων στόχων, στους 4 μήνες που απομένουν μέχρι την επόμενη χρονιά.....και ούτε οι δανειστές μας φταίνε που οι θυσίες του ελληνικού λαού μέχρι τώρα πήγαν χαμένες....πως να μην πάνε όταν ενδεικτικά μόνο ο ΟΣΕ είχε έλλειμμα το 2010 περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ?.........δηλαδή οι περσινές μισές περίπου μειώσεις μισθών και συντάξεων πήγαν μόνο για την κάλυψη του ελλείμματος του 2010 στον ΟΣΕ......δεν αντέχουν πλέον τέτοια τεράστια ελλείμματα οι Έλληνες πολίτες......παρόμοια πληρώναμε τόσα χρόνια και στην Ολυμπιακή και σπαταλούσαμε κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της.....

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 29/09/2011 11:02:52

  Γιάννη, εξαιρετικό. Πεστα γιατί εκτός του ότι μας θεωρούν αμνήμονες τώρα μας θεωρούν και βλάκες.

 8. victoria (true) avatar
  victoria (true) 29/09/2011 12:10:09

  Γιάννη μπράβο.
  Να δούμε πόσα επιχειρήματα, πολιτικά, απλής λογικής, ή ιστορικά σαν αυτό θα καταναλώσουμε, για να ξεκολλήσουμε το στόκο από τον εγκέφαλο των ανθρώπων. Στόκο που μπήκε και χτίστηκε και μπετοναρίστηκε τόσα χρόνια.
  Γκασμάς, τώρα!

 9. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 29/09/2011 12:24:44

  Σε όλους του φίλους σχολιαστές την καλημέρα μου και ευχαριστώ.

 10. juliet avatar
  juliet 29/09/2011 13:35:42

  Καλησπέρα,
  Οσο παιρνά ο καιρός αποδεικνύεται ότι το κάνουν επίτηδες.
  Είναι δυνατό να θέλεις να πάρεις χρήματα απο ένα ,να τον πτωχεύεις και μετά να του λες δώσε μου;
  Να έχεις ελλείματα ,επιχειρήσεις με παθητικό και να ζητάς συναίνεση όταν σωστά είπε και ο Dal το 2009 έλεγε ότι θα φέρει το παράδεισο και λεφτά υπάρχουν,όταν 2 χρόνια κάνει υποχθόνιες συμφωνίες εναντίον της Πατρίδας μας;
  Καλό κουράγιο ,με αυτούς και το συνάφι τους .

 11. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 29/09/2011 14:24:18

  ωραία ας ζητήσει λοιπόν κάποιος να γίνει δημοψήφισμα για το αν θα ακολουθήσουμε το μνημόνιο ή όχι. Μέχρι στιγμής πάντως μόνο μισόλογα ακούμε και από την άλλη πλευρά.

 12. juliet avatar
  juliet 29/09/2011 15:50:06

  Νοικοκύρεμα χρειάζεται ,η αλήθεια πόσο είναι το χρέος ,τι μπορείς να εισπράξεις,τι να περικόψεις .
  Εδω δεν ξέρουμε τι έχει γίνει με τους ολυμπιακούς αγώνες ,κέρδη -ζημιές ; η εύκολη λύση είναι φέρε λαέ;
  Το δημοψήφισμα έπρεπε να είχε γίνει όταν ο έξυπνος γιός του Αντριους και της Μάγκυ κατέβασε τα βρακιά του να μας εκτιμήσει ο Σόρος.
  Και βέβαια θα ήτανε σίγουρα ένα μεγάλο ΟΧΙ το δημοψήφισμα.
  Για τα μισόλογα συμφωνούμε αλλά .....υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αλλά ,ξέρουμε τι ακριβώς έχει πουλήσει ο χαρτοετός του Αντριους και της Μάγκυ;Αν ,λέω η άλλη πλευρά ξέρει ,και το πει ,αυτοί είναι εξπερ στην ίγκριτες και μήπως γυρίσει υπερ τους ;
  Θυμάσαι τον Καρχιμάκη; γι΄όλα μια ωραία δικαιολογία .Είναι προτιμότερο να υπάρχουν κλειστά χαρτιά παρά να πας να τους πολεμήσεις έντιμα .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.