Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ
16/03/2015 20:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Και τώρα οι δυο τους...

Και τώρα οι δυο τους, με την ελπίδα να έχει το μυαλό στο κεφάλι του ο A. Τσίπρας και να μην αρχίσει τις ψευτομαγκιές. Η συνάντηση με την Αγκ. Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο είναι ασφαλώς ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα πάντα είναι στο απόλυτο κενό ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να κάνει παντού εχθρούς, και κυρίως του Γερμανούς.

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα το πρωί τηλεφωνικό ραντεβού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στις 16:30. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η Γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση.

Είναι γεγονός ότι το κάλεσμα της Μέρκελ στον Τσίπρα αποτελεί μια προσπάθεια να σπάσουν οι πάγοι και να ξεχαστεί το... μεσαίο δάκτυλο του Βαρουφάκη.

Απανωτά δημοσιεύματα από γερμανικά ΜΜΕ κατά του Γ. Βαρουφάκη, οι επιθετικές και άκριτες δηλώσεις κατά του Βερολίνου από τον Π. Καμμένο καθώς και άλλων υπουργών προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Το ψυχροπολεμικό κλίμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παντελή έλλειψη διπλωματικής προσέγγισης από την πλευρά της Ελλάδας, που εμφανίζεται σαν ταύρος εν υαλοπωλείο αλλά και στην γερμανική αδιαλλαξία.

Η πρωτοβουλία της Μέρκελ μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί προφανώς το ελληνικό πρόβλημα και η πολιτική λύση που ζητά επιτακτικά ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ώστε να επιχειρηθεί μια συμφωνία στο ραντεβού του Βερολίνου. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης, αν θα υπάρξει δηλαδή προσέγγιση ή ρήξη, ωστόσο, το κλείσιμο και μόνο του ραντεβού κρίνεται ιδιαίτερα θετικό και ρίχνει τους τόνους που είχαν ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.

Όμως, το ζήτημα είναι τι θα ειπωθεί μετά τις παρελάσεις στο κόκκινο χαλί. Τι θα πει στην... μαντάμ Μέρκελ ο Τσίπρας και αν θα καταφέρει να την πείσει για πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, κι ενώ η έλλειψη ρευστότητας πνίγει τη χώρα. Τα δεδομένα είναι δύο: Είτε ο κ. Τσίπρας δεν θα κερδίσει τίποτε και θα έρθει σε σύγκρουση με την Μέρκελ με ό,τι αυτό σημαίνει για τις διαπραγματεύσεις. Είτε θα υπάρξει μια συμφωνία στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού ο οποίος έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 40 ημέρες, πριν η χώρα καταρρεύσει.

Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση, μάλλον αδύνατη αυτή την περίοδο. Να έρθει ο Τσίπρας από το Βερολίνο φορτωμένος με ένα μνημόνιο ή με μια έξοδο από το ευρώ. Να του πει δηλαδή η Μέρκελ «διάλεξε και πάρε». Αυτό θα είναι όπως αντιλαμβάνεται κανείς το χειρότερο για την ελληνική κοινωνία κι όχι για την κυβέρνηση μόνο.

Μπορεί η συνάντηση της Δευτέρας να είναι η απαρχή και πολιτικών εξελίξεων, ενός ανασχηματισμού για να φύγουν ορισμένα βαρίδια. Ποιος ξέρει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 16/03/2015 20:39:59

  Δύο δεδομένα δημιουργεί η συνάντηση: Πρώτον, τέτοιες συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο συνήθως αντανακλούν μια προετοιμασία σε τεχνικό-υπηρεσιακό επίπεδο. Δεύτερον, Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι μια τέτοια προετοιμασία δεν είναι για να μην τηρήσει η Ελλάδα το Μνημόνιο. Η Μέρκελ ούτε έχει σκοπό να αδειάσει το Σόιμπλε, αλλά και να το ήθελε δεν θα μπορούσε, καθότι η γερμανική πολιτική δεν αλλάζει ανάλογα με τις επιθυμίες ενός και μόνον προσώπου, έστω και εάν αυτό είναι η καγκελάριος. Αν κρίνουμε από αυτά που συνέβησαν πριν από την 20η Φεβρουαρίου, οπότε η τελική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ σφράγισε την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου περί απαράλλακτης συνέχισης του Μνημονίου και θαψίματος κάθε ιδέας περί κουρέματος χρέους, ίσως τώρα η Μέρκελ να αναλάβει το αναγκαίο "μασάζ" του Αλέξη για να το φέρει στα νερά της, αφού ο νεαρός, εκστασιασμένος από τη σημασία που θα του αποδώσει η αυτοκράτειρα, θα της κάνει τελικά όλα τα χατήρια και ακόμη περισσότερα από όσα είχε κατά νουν. Πάντως έως τις 27 Μαρτίου πρέπει να έχει μαζέψει για μισθούς και συντάξεις που φαίνεται ότι δεν τα έχει όλα. Θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας μέχρι τότε; Δύσκολο... Να πούμε και το άλλο: Σήμερα το πρωί η FAZ δημοσίευε άρθρο που έλεγε ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει το κατοχικό δάνειο! Να υποθέσουμε ότι θα είναι το αντάλλαγμα που θα δώσει στους ψηφοφόρους του ο Τσίπρας για την πλήρη αποδοχή της μνημονιακής πολιτικής; Θα είναι άραγε αρκετό;

  • Aegean Light avatar
   Aegean Light @ Διογένης 16/03/2015 21:39:15

   «αλλά και να το ήθελε δεν θα μπορούσε» λάθος ! η Merkel αν διαπιστώσει ότι οι "εμμονές" του herr Schäuble βλάπτουν σοβαρά αυτήν και το όραμά της για τον ρόλο της Γερμανίας σε μια ενωμένη Ευρώπη , θα τον "αδειάσει" εν μία νυκτί. Το έχει ξανακάνει άλλωστε όταν τον "έδωσε" για την υπόθεση με τον έμπορο όπλων.

 2. Κατά τον δαίμονα εαυτού avatar
  Κατά τον δαίμονα εαυτού 16/03/2015 21:06:49

  :) Με το ''μαντάμ Μέρκελ'' πρέπει να ξεκινήσεις την κουβέντα Αλέξη. Μην τυχόν και σου πάρει τον αέρα η θείτσα!

 3. aris. aold avatar
  aris. aold 16/03/2015 22:07:15

  Το Βερολίνο προσπάθησε να φθείρει πολιτικά τον Τσίπρα χτυπώντας Καμένο Βαρουφάκη . Αλλά δεν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί πιστωτικό γεγονός που δεν θα το ήθελε η Μέρκελ πριν σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα συνεννόησης με τον Τσίπρα. Πέρα από την αντιγερμανική ρητορεία η κυβέρνηση έκανε κάτι σημαντικό δεν έκανε καμία μονομερή ενέργεια που θα έδινε το δικαίωμα στους σκληρούς να κατηγορήσουν την Αθήνα για ακραίες ενέργειες. Στην ουσία η κυβέρνηση έβγαλε φλασ πάρκαρε δεξιά και περίμενε το σινιάλο της Γερμανίας. Εαν ο Τσίπρας πάει στην συνάντηση στην λογική της Βαρουφάκειας απεραντοσύνης χωρίς να έχει να προτείνει κάτι συγκεκριμένο με χαρτί και μολύβι είναι σίγουρο ότι η Γερμανία θα μας οδηγήσει στην έξοδο από το ευρώ. Εαν ο Τσίπρας ξέρει τι θα ζητήσει τότε θα δημιουργηθεί μια βάση διαπραγμάτευσης. Η Μέρκελ θα τα ζυγίσει και θα αποφασίσει. Κατά νου να έχουμε ότι τα δύσκολα έχουν γίνει από τους προηγούμενους. Το ελληνικό πρόβλημα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πρέπει να τελειώνει γιατί αποτελεί πηγή αστάθειας για το σύνολο της Ευρώπης. Πιθανόν εάν ο Τσίπρας έχει να ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα να δούμε ένα συνολικό πακέτο λύσης του ελληνικού προβλήματος που θα περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους αλλά και νέα δημοσιονομικά μέτρα στο όνομα της τελικής οριστικής λύσης της "ελληνικής τραγωδίας". Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση με την σημερινή πλειοψηφία μπορεί να περάσει μια τέτοια λύση. Είναι σίγουρο ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο θα ζυγίσει τα πράγματα πιθανόν να συνυπολογίσει και τους ψήφους του Ποταμιού γιατί όχι και την είσοδο επιλεγμένων στελεχών του στην κυβέρνηση. Αν ο Τσίπρας δει οτι δεν του βγαίνουν τα κουκιά τότε πιθανόν να πάει σε εκλογές αφού πρώτα έχει έρθει σε ρήξη με την αριστερή τάση του κόμματος του ζητώντας από το εκλογικό σώμα να επιβεβαιώσει την νέα συμφωνία και όσα πρέπει να γίνουν. Ενα τέτοιο σενάριο θα ήταν εφιαλτικό για την ΝΔ γιατί θα πήγαινε σε εκλογές με έναν Σύριζα μετατοπισμένο στο κέντρο και χωρίς τον φόβο bank run και χρεοκοπίας των προηγούμενων εκλογών.

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 16/03/2015 22:10:24

  Ουδείς αναμάρτητος.

 5. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2015 23:07:32

  Παρ'ό,τι οι γερμανοί ξεκίνησαν με το Focus το θέμα των δακτύλων,τώρα που βγήκε μπροστά το μεσαίο του Βαρουφάκη,καυτηριάζουν περισσότερο το γεγονός ότι τους βγάζει ψεύτες λέγοντας ότι το βίντεο δεν είναι αληθινό. Για κυρίως μενού στη συνάντηση με τον Τσίπρα η Μέρκελ,μήπως θέλει να του σερβίρει επίσημα το κούρεμα των καταθέσεων;

 6. Tζανής avatar
  Tζανής 16/03/2015 23:23:24

  Δεν το κατέχει το άθλημα ο Τσίπρας. Κοντά δυο μήνες τώρα και έχει κάνει μπάχαλο όλη τη χώρα.

 7. airman avatar
  airman 17/03/2015 07:32:17

  "Να έρθει ο Τσίπρας από το Βερολίνο φορτωμένος με ένα μνημόνιο ή με μια έξοδο από το ευρώ." Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο ως "γαμπρός" και θα επιστρέψει ως "σόγαμπρος". Στη σύνοδο κορυφής δε θα τεθεί επί της ουσίας το Ελληνικό ζήτημα", αφού τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα έχουν δώσει συφκεκριμένη εικόνα. Το Σαββατοκύριακο η εικόνα θα αναλυθεί από τη Γερμανική πλευρά και τη Δευτέρα φρέσκος-φρέσκος ο Πρωθυπουργός θα εμφανισθεί στην Καγκελαρία. Η Καγκελάριος σαφώς πιο διαβασμένη θα παρουσιάσει στον Πρωθυπουργό τα σημερινά δεδομένα, εννοείται πιάνοντάς τον αδιάβαστο. Στο τέλος θα θέσει στη διάθεσή του τις λύσεις μεταξύ των οποίων έχει να επιλέξει, ώστε στο επόμενο Eurogroup να "μπούνε στο ψητό". Υπό την έννοια αυτή η επιλογή να επιστρέψει ως "σόγαμπρος" είναι μάλλον το βολικότερο σενάριο. Και ως γνωστόν ο "σόγαμπρος" ναι μεν ασκεί τα καθήκοντά του κανονικά αλλά υπό τη σκιά της πεθεράς πάντα!

 8. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 17/03/2015 08:18:56

  Το γεύμα θα έχει και μπαρουφάκι γιαχνί?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.