#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/02/2011 20:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνάντηση Σαμαρά - Trichet με επίκεντρο την ρευστότηταΟ Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση, μετά τη συνάντησή που είχε σήμερα στην Φρανκφούρτη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ και να συζητήσω μαζί του τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. Εξελίξεις που απαιτούν, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συντονισμένες και ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του χρέους και σε εθνικό επίπεδο, τολμηρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του χρέους, του ελλείμματος και της ύφεσης.

Επανέλαβα τη δεδομένη θέση μας για τη σημερινή Οικονομική Πολιτική της Κυβέρνησης, που είναι χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση. Πρόβαλα τις δικές μας προτάσεις. Συζητήσαμε, όμως, κυρίως το ζήτημα της ρευστότητας στην Ελληνική Οικονομία. Ζήτησα από τον κ. Τρισέ να συνεχίζει την αναγκαία αυτή παροχή χρηματοδότησης προς τις Ελληνικές τράπεζες.

Καλώ, όμως, και τον κ. Παπανδρέου να διασφαλίσει ότι η παροχή αυτή θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, κάτι που δεν γίνεται μέχρι σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κατά τη συνάντησή του, έθεσε τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο που συζητείται αυτή τη στιγμή για την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα έθεσε το ζήτημα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού. Ο κ. Σαμαράς συζήτησε, επίσης, για τις τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας γύρω από άλλες μορφές διευκόλυνσης χωρών – μελών της Ευρωζώνης με αντίστοιχα με την Ελλάδα προβλήματα.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όλα αυτά θα αποτελούσαν μία ανακούφιση για την Ελληνική οικονομία, αλλά η μόνιμη λύση θα προέλθει από την έκδοση ευρωομολόγου και, κυρίως, από μέτρα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της ενίσχυσης της αξιοπιστίας της.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εξήγησε στον κ. Τρισέ ότι στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ύφεσης, ο οποίος περιορίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής, όπως και ο φαύλος κύκλος υπερχρέωσης που δημιουργεί επίμονα ελλείμματα, όσο αυξάνεται το χρέος. Αυτά είναι τα αδιέξοδα του Μνημονίου, που πρέπει να «σπάσουν» με ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε στον κ. Τρισέ την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το άλλο μείγμα πολιτικής που απαιτείται και μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ώστε:

να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης με άμεσα μέτρα ανάκαμψης, και

να σπάσει ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης με ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και ιδιωτικοποιήσεων.

Έμφαση δόθηκε στο πρόβλημα της ρευστότητας που αφορά ιδιαίτερα την ΕΚΤ. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελληνική οικονομία περνά μια ιδιαίτερη περίοδο ασφυξίας, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας και συζήτησε με τον κ. Τρισέ τρόπους και ιδέες για να θωρακιστεί η σταθερότητα του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να αυξηθεί η ρευστότητα που φτάνει στην πραγματική οικονομία. Το θέμα της ρευστότητας ήταν και στον πυρήνα της ουσιαστικής συζήτησης που έγινε μεταξύ του Προέδρου της ΕΚΤ και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον κ. Τρισέ διήρκεσε μία ώρα και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Στην αποστολή της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Μιχελάκης, οι Αναπληρωτές υπεύθυνοι του Τομέα Οικονομίας κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του Προέδρου, καθηγητής κ. Ι. Μουρμούρας και ο σύμβουλος του Προέδρου κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. skeptomenos avatar
  skeptomenos 10/02/2011 01:19:35

  Παγκόσμια πρωτοτυπία.
  Ο πρωθυπουργός να γκρεμίζει,
  και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κτίζει.
  Η φύσις αμύνεται.
  Αναρωτιέμαι μέχρι που θα πήγαινε η κατρακύλα αν δεν υπήρχε ο Σαμαράς.

 2. thanasis avatar
  thanasis 10/02/2011 18:59:53

  η κακια δεξια γινεται ανθρωπινη ο ανθρωπινος σοσιαλισμος
  γινεται η κακια δεξια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.