#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2013 18:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν: Μπίζνες στο προσκήνιο με την ΑΟΖ στο φόντοΟι ελληνοτουρκικές συναντήσεις έχουν πάντα ενδιαφέρον, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για συναντήσεις Κορυφής. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ποτέ τίποτα δεν άλλαξε μετά από καμία διμερή επαφή, ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο, σε ό,τι αφορά στην τουρκική στάση. Και να υπήρξε κάποια μεταβολή αυτή ήταν προς το χειρότερο. Μένει να διαπιστωθεί αν η αυριανή σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη θα αποτελέσει εξαίρεση. Η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Τουρκίας υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιείται σχεδόν τρία χρόνια μετά την πρώτη ανάλογη συνάντηση η οποία είχε γίνει τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα βρίσκετα στην Κωνσταντινούπολη απο αύριο  για την τελική φάση της προπαρασκευής με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και την Δευτέρα θα καταφθάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην κοινή συνεδρίαση θα συμμετάσχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά, καθώς και αναπληρωτές και υφυπουργοί, ενώ την ελληνική αποστολή συνοδεύουν δεκάδες επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στο μικτό επιχειρηματικό συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει παράλληλα με το υπουργικό. Αντώνης Σαμαράς και Ταγίπ Ερντογάν θα απευθύνουν χαιρετισμό στη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στο πλαίσιο της οποίας έχουν κλειστεί περίπου 300 (!) επαφές μεταξύ των δυο πλευρών, προκειμένου να προωθηθεί η εμπορική και επενδυτική συνεργασία και να κλείσουν δουλειές.

Στο πολιτικό πεδίο έχει προγραμματιστεί να υπογραφούν περισσότερες από 15 συμφωνίες σε τομείς όπως η υγεία, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, ο τουρισμός, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, τα αγροτικά, η λαθρομετανάστευση. Πεδία ενδιαφέροντα, μεν, χαμηλής πολιτικής, δε, και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα τεθούν τα μείζονα ζητήματα όπως η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα και τα ενεργειακά. Η απάντηση είναι ότι αυτά τα θέματα δεν συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη ατζέντα, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η άτυπη συζήτηση περί αυτών μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Η εμπειρία λέει ότι ακόμα και αν δεν τα θέσει η ελληνική πλευρά, η τουρκική θα βρει τρόπο να τα «υπενθυμίσει» έστω και με δηλώσεις και υπονοούμενα.

Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντηση Κορυφής, ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στην Τουρκία με ξεκαθαρισμένη τη θέση της Ελλάδας έναντι των αμφισβητήσεων της Αγκυρας στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Η ορθότητα της ελληνικής πρωτοβουλίας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η Αγκυρα πρόκειται να καταθέσει στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση-απάντηση στην αντίστοιχη κίνηση της Ελλάδος. Η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης από το τουρκικό ΥΠΕΞ θα γίνει, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», «στο εγγύς μέλλον» και θα επαναλαμβάνει τη σκληρή γραμμή ότι οι ελληνικές θέσεις δεν στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις περιοχές για τις οποίες έχει εκδώσει άδειες, δηλαδή και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η επίσκεψη Σαμαρά στην Τουρκία εξάλλου γίνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία τα ενεργειακά ζητήματα είναι στην κορυφή της ατζέντας των πάντων. Τα κοιτάσματα της Μεσογείου βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών, άρα εκ των πραγμάτων, εμμέσως και ατύπως, πλην ουσιαστικώς, το θέμα των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών συζητείται.

Τα κοιτάσματα, οι τουρκικές προκλήσεις  και η ελληνική αντιμετώπιση

Η κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας δεν είναι τυχαία. Τίποτα από αυτά που κάνει η Τουρκία δεν είναι τυχαίο. Η Αγκυρα παρακολουθεί ανακαλύψεις και δηλώσεις για επικείμενες ανακαλύψεις τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που ανήκουν ή πρόκειται να ανήκουν στους γείτονές της, ενώ η ίδια, με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες δεν έχει δικά της κοιτάσματα, όπως παραδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, τρεις χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει ανοικτά μέτωπα, έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και μάλιστα σε ποσότητες που αλλάζουν όχι μόνο τους τοπικούς αλλά και τους παγκόσμιους ενεργειακούς συσχετισμούς.

Η Ελλάδα, όπως φάνηκε από τις επανειλημμένες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, προβάλλει τα πιθανολογούμενα αλλά στην ουσία βεβαιωμένα, πλέον, ελληνικά κοιτάσματα ως ευρωπαϊκά αποθέματα -σε ό,τι αφορά στην αύξηση της ενεργειακής αυτάρκειας της Ευρώπης και όχι στην ιδιοκτησία- προκειμένου να προσδώσει και ευρωπαϊκή διάσταση στις κινήσεις της Ελλάδας. Οπως δεν είναι τυχαίες και οι σταθερές αναφορές του πρωθυπουργού ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Περιθώρια για την επίτευξη σύγκλισης με τη Τουρκία στο θέμα της ΑΟΖ δεν διαφαίνεται, κάθε άλλο αφ’ ης στιγμής η Αγκυρα αρνείται την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στα νησιά και ιδίως στο Καστελλόριζο το οποίο είναι κορυφαίο στρατηγικό γεωγραφικό σημείο για την ελληνική ΑΟΖ και την επαφή της με την κυπριακή. Λύση επ’ αυτού δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον -και για τον ελληνικό σχεδιασμό- η επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού να ανέβασει την ένταση με το Ισραήλ, σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι καταβάλλονταν εκατέρωθεν προσπάθειες και με αμερικανική παρότρυνση για να υπάρξει επαναπροσέγγιση.

Λάμπρος Καλαρύτης στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 02/03/2013 19:59:29

  Επί της ουσίας, αν η Ελλάδα συνταχθεί με τον αμερικανικό και όχι το ρωσικό «άξονα» για την ενεργειακή προμήθεια της Ευρώπης και την εκμετάλλευση των πετρελαίων της περιοχής, ως «αντάλλαγμα» δίνονται δύο σενάρια: Είτε η συνεκμετάλλευση με την Τουρκία, είτε η εκμετάλλευση μόνο με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως εγγυήτρια δύναμη της σταθερότητας στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

  Και εδώ, παίζεται το μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι: Για να πείσουν τη χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση, «προτείνουν» να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανακήρυξη ΑΟΖ, ενώ, σχεδόν εκφοβιστικά, επισημαίνουν τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και κάνουν λόγο για «αμφισβητούμενα σύνορα». Οι Τούρκοι, που βλέπουν να παραγκωνίζονται στη συζήτηση (έστω και διακριτικά) αρχίζουν τους λεονταρισμούς, προσπαθώντας να δείξουν ότι δεν θα τεθούν τόσο εύκολα εκτός παιχνιδιού και ότι παραμένουν υπολογίσιμη δύναμη.

  Και εδώ υπάρχει η απάντηση όμως. Αμέσως μετά την επίσκεψη Χίλαρι στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2011, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της αμερικανοκινούμενης Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (International Crisis Group-ICG), η οποία ουσιαστικά προτείνει στην Ελλάδα να συμφωνήσει με την Τουρκία για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Η ICG επισημαίνει πως οι εξελίξεις ωθούν Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους για τα χωρικά ύδατα. Η ομάδα προτείνει η Ελλάδα να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και η Τουρκία να δεσμευτεί για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Εάν ανακύψει άλλο θέμα θα παραπεμφθεί στη Χάγη.Η ομάδα, προτείνει να δεσμευτούν Ελλάδα και Τουρκία ότι θα διαπραγματευθούν ειδικές ρυθμίσεις για το Αιγαίο, βάσει των όσων προβλέπει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ιδιαίτερα βάσει των προβλέψεών της για ευθιδικία και ειδικές περιστάσεις. Η Ελλάδα, να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία, ως παράκτιο κράτος, έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο. Η Άγκυρα να επικυρώσει τη Σύμβαση και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Και, βάσει του κανόνα των 12 μιλίων, οι δύο χώρες πρέπει να ορίσουν τα χωρικά τους ύδατα. Για να γίνει αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέση γραμμή, αλλά και η μείωση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

  • Ανδρεας45 avatar
   Ανδρεας45 @ tzagerCrete 03/03/2013 03:39:37

   Και πως τα ξερεις,βρε Κρητικε,αυτα τα πραγματα εσυ;

   • tzagerCrete avatar
    tzagerCrete @ Ανδρεας45 03/03/2013 05:14:16

    Αυτό είναι το ερώτημα;

    Ή μήπως αν τα παραπάνω αποτελούν ένα οδικό χάρτη για μία οριστική και βιώσιμη λύση της βασικής και ουσιαστικής διαφοράς μας με την Τουρκία και αδιαπραγμάτευτο μέσο για να καταστεί το Αιγαίο ενεργειακός κόμβος με πολλαπλά οφέλη για τους δύο λαούς;;;

    Μη βιαστείς να απαντήσεις. Απλά σκέψου.

 2. Nick avatar
  Nick 03/03/2013 23:45:12

  Γιατί μου φαίνεται ότι η ΑΟΖ θα είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης;

  Γιατί μου φαίνεται ότι κάτι δεν θα πάει καλά και θα έχουμε διπλωματικά επεισόδια;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.