Συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός
07/04/2014 11:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

«Για πρώτη φορά έπειτα από 100 χρόνια αξιοποιούνται οι σχολάζουσες κληρονομιές»

Ευρύ πρόγραμμα συμψηφισμού χρεών και κυρίως του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε στο Γενικό Λογισττήριο του κράτους, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, και των κ.κ. Φ.Σαχινίδη και Χ. Πρωτόπαππα.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε δημιουργέι τις προϋποθέσεις για να πάρουν μια γερή ανάσα χιλιάδες πολίτες που αφενός δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους και αφετέρου δεν μπορούν να εισπράξουν οφειλόμενα από το κράτος.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, σε πρώτη φαση ο συμψηφισμός θα αφορά επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο έως 500.000 ευρώ ετησίως και στην επόμενη φάση θα επεκταθεί και σε επιχειρηματίες με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν στην πρώτη αυτή φάση, θα βγάλουν από πάνω τους το βρόχο των χρεών και θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν εργαζόμενους μειώνοντας έτσι τα ποσσοτά της ανεργίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοσθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά.

O κ.Σαμαράς τόνισε πως ο συμψηφισμός θα οδηγήσει σε εξομάλυνση της ελληνικής αγοράς και με το νέο μέτρο το οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά ενισχυτικό οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν φορολογικά μπλεξίματα από την ασυνέπεια του κράτους ή την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών.

«Προχωράμε σε συμφηφισμό οφειλών ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου. Ο συμψηφισμός θα καλύπτει πάνω από το 85% των συναλλαγών ενώ η ένταξη στο σύστημα είναι προαιρετική» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα στην αγορά καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν λαμβάνειν από το δημόσιο επιστροφές φόρων, χρωστούν σημαντικά ποσά κυρίως σε ΦΠΑ και άλλους φόρους.

Για παράδειγμα, τεράστιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ (ΔΕΗ) σε όσους έφτιαξαν φωτοβολταϊκά συστήματα. Αν και δεν πληρώνονται για όσα έχουν συμφωνήσει, τους ζητά το κράτος να πληρώσουν ΦΠΑ με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Πλέον τα οφειλόμενα σε φόρους θα συμψηφίζονται με τα χρωστούμενα του ΛΑΓΗΕ ή όποιου άλλου κρατικού φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη για συμψηφισμούς ΦΠΑ με φορείς και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (μέχρι τώρα γίνονται μόνο με φορείς του στενού δημόσιου τομέα) είχε περιληφθεί στην αρχική μορφή του πολυνομοσχεδίου επικύρωσης της συμφωνίας με την τρόικα, αλλά την τελευταία στιγμή απεσύρθη προκειμένου να γίνει βελτίωσή της. Πάντως, έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και είναι μια σίγουρη ρύθμιση που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από φέτος.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι καταργούνται όλα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για μη καταβολή ΦΠΑ σε ιδιώτες επειδή δεν τους είχε πληρώσει το δημόσιο.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός πρόκειται για μια εξαγγελία της κυβέρνησης που την κάνει πλέον πράξη καθώς η καθυστέρηση πληρωμών ΦΠΑ προκαλούσαν αναστάτωση γιατί όποιος ιδιώτης δεν πλήρωνε τιμολόγιο και επομένως ΦΠΑ, προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά.

«Με το νέο σύστημα οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν πρόβλημα από τις ασυνέπειες του κράτους ούτε και από τις ασυνέπειες ιδιωτών» επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Δεν χάνονται ούτε καθυστερούνται οφειλές, αντιθέτως εντοπίζετια η αρχική πηγή της οφειλής» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε τέλος σε τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που αφορούν:

- το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού για συγκέντρωση ποσών από εγκληματικές πράξεις κατά του δημοσίου καθώς τα χρήματα αυτά πήγαν στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας

- την αξιοποίηση των σχολαζουσών κληρονομιών με ανώτατη κυβερνητική πηγή να αναφέρει ότι για πρώτη φορά μετά από εκατό χρόνια η χώρα αποκτά πλαίσιο για την αξιοποίηση των αδρανών καταθέσεων

- και τη βελτίωση των διαδικασιών συνταξιοδότησης

«Η Ελλάδα μπαίνει πραγματικά στον 21ο αιώνα με δικαιοσύνη και ανάπτυξη» κατέληξε ο πρωθυπουργός .

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 07/04/2014 18:29:18

  Κάποιοι ειρωνεύονται τα Ζάππεια. Εντός της 4ετίας είχε πει θα εφαρμόσει όσα είχε προγραμματίσει. Και προ της 2ετίας έχει μπει σειρά. Και οι ίδιοι έλεγαν να κάνει εκλογές πρόωρες. Και τι θα πει στην προεκλογική περίοδο; Ότι δεν πρόλαβε να τα κάνει; Γιατί να μην τα κάνει και μετά να πάει σε εκλογές ως ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που τήρησε τις δεσμεύσεις του; Ποιος θα τα βάλει μαζί του μετά με την Ελλάδα εκτός κρίσης και μνημονίων τόσο γρήγορα που δε το πίστευε κανείς; Καλά θα κάνουμε όσοι θέλουμε το καλό της Ελλάδας να στηρίξουμε Σαμαρά. Δεν υπάρχει άλλος σήμερα. Αν θέλει ο Θεός θα φέρει καλύτερον. Προς το παρόν δεν μας άξιζε ούτε αυτός που έχουμε με τα μυαλά που κουβαλάμε...

  • giorgosalexpoli avatar
   giorgosalexpoli @ Γεώργιος Τ. 07/04/2014 19:37:52

   μια τοσο σημαντικη μεταρρυθμιση και ειχαμε ενα σχολιο, το δικο σου. αλλα για κασιδες και χρυσα αυγα εχουμε 301 σχολια.......................... μηπως τελικα μας αξιζει μια ολοκληρωτικη καταστροφη για να σφιξουν ορισμενοι κ......οι που το παιζουν και υπερανω?

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ giorgosalexpoli 07/04/2014 21:07:02

    Ας ευχόμαστε να μην το ζήσουμε αυτό. Ήδη έχουμε πάθει ζημιά ως λαός. Ο Θεός να φυλάει αδερφέ και να μας φωτίσει να ξυπνήσουμε έγκαιρα...

   • leak avatar
    leak @ giorgosalexpoli 07/04/2014 21:11:26

    αψογος

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ giorgosalexpoli 09/04/2014 23:01:41

    Συμφωνω , τις καλες ειδησεις βεβαια τις θαβουν τα ΄πραγματικα΄ραδιοφωνα ΄, οι πανεπιστημονες δημοσιογραφοι που ξεκινησαν την καριερα τους σαν υπαλληλοι της βουλης και αποτυχημενοιεκδοτες που με 0 φυλλα εισεπραταν διαφημισεις απο το δημοσιο.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Γεώργιος Τ. 09/04/2014 23:02:26

   +100000000

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.