20/06/2010 22:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνεί ή όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το διάταγμα Λοβέρδου;

Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός εργασίας κ. Λοβέρδος επισκέφτηκε τον ΠτΔ προκειμένου να τον ενημερώσει για θέματα της αρμοδιότητάς του σχετικά με το γνωστό μνημόνιο. Όπως πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ, κατά την υποδοχή του υπουργού ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Παπούλια το εξής: "οι εργαζόμενοι πρσβλέπουν σε σας να μην υπογράψετε τουλάχιστον το άδικο μέτρο να μην αποζημιωνόμαστε όταν απολυόμαστε". Απαντώντας ο κ. Παπούλιας, λίγο αργότερα,.....είπε το εξής:  "Να διαβάσετε καλύτερα τις αρμοδιότητες του Προέδρου στο Σύνταγμα" , εννοώντας προφανώς ότι οι αρμοδιότητές του, όπως αυτές καθορίζονται στο Σύνταγμα, δεν του επιτρέπουν να μην υπογράψει. Διαφορετικά δεν κατανοούμε τι νόημα θα είχε αυτή η αναφορά στις συνταγματικές του αρμοδιότητες.

Όμως ο λαός θέλει οπωσδήποτε να γνωρίζει τη γνώμη του Προέδρου του σε σχέση με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου προεδρικού Διατάγματος. Θέλει να ξέρει αν συμφωνεί ή όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτό που υπογράφει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.  Αν ο Ανώτατος Πολιτειακός παράγοντας συμφωνεί, τότε έχει καλώς, η ευθύνη της απόφασης είναι δική του, αλλά θα πρέπει και ο λαός να το γνωρίζει. Αν πάλι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο ενός τόσο σημαντικού για το λαό διατάγματος που υπογράφει, τότε τίθεται μείζον πολιτειακό ζήτημα ουσιαστικής λειτουργικότητας του πολιτικού συστήματος της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που ο ΠτΔ υπογράφει χωρίς να συμφωνεί, επειδή τον υποχρεώνει το Σύνταγμα, ο βουλευτής ψηφίζει, παρά το ότι διαφωνεί, γιατί αλλιώς θα διαγραφεί, ο υπουργός δεν μπορεί να διαφωνήσει γιατί θα αποπεμφθεί, ο λαός δεν ερωτάται γιατί θεωρείται  "ανώριμος", ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Μα τότε ποιος κυβερνά αυτό εδώ τον τόπο; Υπενθυμίζουμε πάντως πως υπάρχει και το παράδειγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας.

http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/06/blog-post_1698.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zackii avatar
  zackii 20/06/2010 22:53:11

  O καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας?? όταν δίνει τα ξίφη στους Ευέλπιδες φαίνεται-αρχαία Κινέζικη παροιμία.

  • Dimi avatar
   Dimi @ zackii 21/06/2010 00:44:52

   @ zackii
   Σε ποιός Ευέλπιδες αναφέρεσαι? Σ’αυτούς, που κατά τον υπουργό ΜΗ Εθνικής Αμυνας: “Οι υποψήφιοι Ευέλπιδες δεν χρειάζεται να έχουν πλέον την ελληνική ιθαγένεια, ούτε και το ελληνικό γένος!!!”?
   (antinews.gr/?p=40644)

   Μήπως αναφέρεσαι στους Ευέλπιδες γιά τους οποίους «ξεχνάνε» ν’αγοράσουν άρβυλα?

   Μήπως στους Ευέλπιδες από τις στολές των οποίων αφαιρούνται τα Εθνόσημα?

   Mήπως αναφέρεσαι στους Ευέλπιδες οι οποίοι την 25η Μαρτίου 2010 τιμωρήθηκαν με 6 ημέρες κράτηση επειδή.. τόλμησαν και φώναξαν «Ελλάδα – Ελλάδα σε αγαπώ, Ελλάδα είσαι μία, η Κύπρος είναι Ελληνική και η Μακεδονία»? Η οποία ποινή τους, σύμφωνα με τον Εξαμηνίτη* «δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηρή!!»?

   Μήπως αναφέρεσαι στου Ευέλπιδες οι οποίοι στη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2009 τραγούδησαν: “Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα» και τιμωρήθηκαν αυθωρεί και παραχρήμα «ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ!!» επειδή προσεβλήθη λέει, «σκοπιανός επίσημος» που παρακολουθούσε την στρατιωτική παρέλαση ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ!!?

   Eάν Δεν αναφέρεσαι σ’αυτούς τους Ευέλπιδες, τότε, φαίνεται να έχεις χάσει πολλά επεισόδια!..

   = =

   * «Χρόνος: καλοκαίρι του 1988. Τόπος: ένα στρατόπεδο της Ρόδου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπηρετούσε τότε κι αυτός τη θητεία του ως απλός στρατιώτης. Ανήκε στην κατηγορία των “Εξαμηνίτικων” – αφού εκείνη την περίοδο είχε γίνει μια ρύθμιση για τους ανυπότακτους ή τους άνω των 30 νέους επιστήμονες, γονείς κ.λπ., οι οποίοι υπηρέτησαν 3, 6 ή 9 μήνες στον στρατό, σε αντίθεση με μας τους υπόλοιπους που -τελικά- υπηρετήσαμε 19 μήνες. Και αν δεν κάνω λάθος πέρασε μεγάλο μέρος της θητείας του “περιοδεύοντας” σε στρατόπεδα και μιλώντας για τα συνταγματικά δικαιώματα των οπλιτών/πολιτών». ~Ναυτεμπορική

 2. Greg avatar
  Greg 21/06/2010 00:11:17

  Να διαβάσει Εκείνος καλύτερα για τις αρμοδιότητες. Επίσης, όπως κάθε πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να παραιτηθεί αν διαφωνεί με τόσο σημαντικές αποφάσεις. Επιτέλους με τους καρφωμένους στις καρέκλες. Τόσο εθισμένοι με την εξουσία; Βρυκολάκιασαν; Το ίδιο ισχύει για τους υπουργούς και τα αμίμητα περί μέτρων εκτός ιδεολογικού πλαισίου. ΑΛΗΤΕΣ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΑ ΜΕΤΡΑ Ή ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΤΕ Ή ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ.

 3. Orestios avatar
  Orestios 21/06/2010 00:24:22

  Και να που το θεμελιώδες λάθος αναδύεται αποκαλύπτοντας την αδυναμία του συστήματος και την αιτία συνάμα την επείγουσας κατεδάφισής του.

  • Greco avatar
   Greco @ Orestios 21/06/2010 00:31:40

   πολυ ευστοχος
   δεν ειναι ο παπουλιας το προβλημα,το κουρελοσυνταγμα του 86 φταιει---ακομα ενα θεσπεσιο εργο των νομικων εγκεφαλων του πασοκ και του αντρεα παπανδρεου προσωπικα

   • Orestios avatar
    Orestios @ Greco 21/06/2010 00:58:44

    Ο θεσμός είναι διακοσμιτικός. Ο συνδυασμός με πρόσωπο εξίσου διακοσμιτικό αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις.
    Καλώς ή κακώς το σύστημα της Προεδρευομένης δημοκρατίας (στα χαρτιά μόνο) έκανε τον κύκλο του. Ας το βοηθήσουμε να πεθάνει εν ειρήνη.

 4. valkanios avatar
  valkanios 21/06/2010 08:20:23

  ΠΡΈΠΕΙ ΣΕ ΚΆΠΟΙΑ ΠΑΡΆΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 86 ΝΑ ΑΝΑΦΈΡΕΤΑΙ ΟΤΙ
  ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΘΑ ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΟΛΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ...ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ
  ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ..
  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΓΕΛΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ
  ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

 5. Aggelos avatar
  Aggelos 21/06/2010 08:37:36

  ' δεν ειναι ο παπουλιας το προβλημα,το κουρελοσυνταγμα του 86 φταιει—ακομα ενα θεσπεσιο εργο των νομικων εγκεφαλων του πασοκ και του αντρεα παπανδρεου προσωπικα ""

  σωστο...

  πριν το 86 ο προεδρος ειχε ουσιαστικη δυναμη...
  ο ανδρεας ομως ηθελε κομματοκρατία..

 6. μας δουλεύουν avatar
  μας δουλεύουν 21/06/2010 08:49:39

  Όι μαϊμούδες στην εξουσία, οι Έλληνες στη γωνία.
  Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαϊμού, υπογράφει ακόμη και διατάγματα που κάνουν εκατομμύρια Έλληνες να υποφέρουν και να χάνουν τη δουλειά τους.
  Κυβέρνηση μαϊμού.
  Μαιμού πρωθυπουργός σαν τον Παπανδρέου που εκλέχτηκε λέγοντας όλα τα παραμύθια του κόσμου, μαϊμού υπουργοί σαν το Λοβέρδο που κάνουν καθημερινά το μαύρο-άσπρο, μαϊμού γραμματείς υπουργείων σαν τη Δραγώνα που προσπαθούν χωρίς ούτε κάν ένα πτυχίο να μας βαφτίσουν αφγανούς.
  Από Οκτώβρη πίσω στα κλουβιά τους οι μαϊμούδες, τις πήραμε χαμπάρι.

 7. Κικη avatar
  Κικη 21/06/2010 09:36:47

  Ας αφησουμε το παρελθον δεν συμφερει κανεναν απο τα δυο μεγαλα κομματα,γιατι και γιατι,γιατι ειναι ο Παπουλιας προεδρος ο δανειστης και βοηθος του φοροφυγα Αντρεα,για λογους πολιτικης σκοπιμοτητας.Αυτη την στιγμη αφου λεει οτι δεν μπορει να μην το υπογραψει να παραιτηθει,η μονη λυση,και για να τον θυμαται γιαυτο ο ελληνικος λαος και οχι για τα προηγουμενα,και δεν ειναι και λιγα

 8. Ηλίας avatar
  Ηλίας 21/06/2010 10:28:56

  http://www.mof-glk.gr/proypologismos/2010/books/proyp/PDFProyp/2.5.2.2.pdf

  Για να ξέρουμε και τι μας κοστίζει ο κορδελοκόφτης πρόεδρος που "δεν έχει καμία δικαιοδοσία να αρνηθεί".

 9. ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ avatar
  ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ 21/06/2010 10:45:14

  Τελικά βρώμα δυστυχία και κακομοιριά μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια.
  Η χολέρα εξαφανίζεται με φωτιά. Το σπουδαίο είναι ότι οι ίδιοι την άναψαν.
  Ο λαός θα φέρει το λάδι να τους αλείψει.

 10. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 21/06/2010 12:12:05

  "
  έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που ο ΠτΔ υπογράφει χωρίς να συμφωνεί, επειδή τον υποχρεώνει το Σύνταγμα, ο βουλευτής ψηφίζει, παρά το ότι διαφωνεί, γιατί αλλιώς θα διαγραφεί, ο υπουργός δεν μπορεί να διαφωνήσει γιατί θα αποπεμφθεί, ο λαός δεν ερωτάται γιατί θεωρείται ”ανώριμος”, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Μα τότε ποιος κυβερνά αυτό εδώ τον τόπο;
  "

  Η Ολιγαρχία.

  Το βρήκα;

  Θραξ Αναρμόδιος (και ανώριμος)

  • GSV avatar
   GSV @ Θραξ Αναρμόδιος 21/06/2010 12:19:16

   Αγαπητε Θραξ Αναρμοδιε,

   Ολιγαρχια θα ειχαμε εαν τουλαχιστον εκανε οτι ηθελε η κυβερνηση. Αλλα πλεον και αυτοι εντολες εκτελουν απο τους κηδεμονες μας.

   Επομενως το πολιτικο συστημα που διεπει τη χωρα αυτη τη στιγμη θα ελεγα οτι ονομαζεται

   International Trusteeship System (Διεθνες συστημα κηδεμονιας)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.