21/12/2011 14:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία προστασίας όσων έβγαλαν τα λεφτά στην Ελβετία.

Φορολογική ασυλία στους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία και τις ελβετικές πολυεθνικές (του γάλακτος, του φαρμάκου κ.λπ.) προσφέρει η συμφωνία με την Ελβετία υπό τον αθώο τίτλο «αποφυγή διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος». Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για το 2011, ώστε να έχει εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012 – αλλιώς θα ίσχυε από το 2013!

Τι λέει μεταξύ άλλων η συμφωνία;

-ο φόρος των καταθέσεων μειώνεται ως μέγιστο από το 10% στο 7%.  Η Γερμανία και η Βρετανία, στις αντίστοιχες συμφωνίες, έχουν φορολογικό συντελεστή 20% έως 34% επί του συνολικού ποσού

-η συμφωνία αναφέρεται μόνο σε προσωπικούς λογαριασμούς και οι offshore είναι εκτός πεδίου ελέγχου.

-ο φόρος επί των μερισμάτων, που στην Ελλάδα είναι 25%, με την συμφωνία κυμαίνονται από 5% - 15%. Μάλιστα οι μεγαλομέτοχοι θα πληρώνουν το 5%. Με την ρύθμιση αυτή οι πολυεθνικές θα έρχονται μέσω θυγατρικών στην Ελλάδα και θα φορολογούνται με 5%, όταν στην αρχική συμφωνία (του 1983) ήταν 35%...

-διασφαλίζεται το φορολογικό απόρρητο, άρα κανείς δεν θα μάθει διευθύνσεις και ονόματα. Πάντως υπάρχει αναφορά για ανταλλαγή πληροφοριών, όμως περιγράφει μία διαδικασία που μπορεί να παρακαμφθεί.

Την ίδια ώρα μελέτη του εθνικού ελβετικού Ινστιτούτου ΗELVEA αποκαλύτπει ότι από το 2009 που μέχρι το 2011, διπλασιάστηκαν οι καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες και μάλιστα από το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων δηλωμένες είναι μόλις το 1% και τα υπόλοιπα 99% είναι «μαύρα».

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ έσπασαν το τραπεζικό απόρρητο των ελβετικών τραπεζών, χρησιμοποιώντας ακόμα και «αντισυμβατικά» μέσα (αξιοποίηση «εσωτερικών» πληροφοριών, αγορά cd με λίστα φοροφυγάδων). Πέτυχαν έτσι επαναπατρισμό κεφαλαίων αλλά και υψηλές αποζημιώσεις από ελβετικές τράπεζες. Οι ΗΠΑ έστειλαν την UBS στη δικαιοσύνη, επέβαλαν πρόστιμο 750.000.000 δολάρια και έχουν έτοιμη συμφωνία με 11 ελβετικές τράπεζες για να πάρουν και ονόματα και αποζημίωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tsiaousis nick avatar
  tsiaousis nick 21/12/2011 14:19:01

  ...μια ξεπεσμενη και χωρις κωδικα μαφια...

  • Απορία avatar
   Απορία @ tsiaousis nick 21/12/2011 14:26:00

   δυστυχώς η κατάρρευση είναι διεθνής.

   έχουμε επιταχυνόμενη θεσμική κατάρρευση ακόμα και σε μέρη όπως η δύση, όπου δεκαετίες τώρα υπήρχαν δημοκρατικοί θεσμοί και κράτος δικαίου που λειτουργούσε.

   πάμε κατα διαόλου, σούμπητοι, παγκοσμίως...

 2. salmonellas avatar
  salmonellas 21/12/2011 16:17:57

  Και εγω νομιζα ο βλαξ οτι η νομιμοποιηση μαυρου χρηματος ηταν εγκλημα. Τωρα βλεπω να την νομιμοποιει η ιδια η βουλη (με μικρο λογω χαμηλων εθνικων πρσδοκιων). Γηρασκω αει διδασκομενος.

 3. 3birdssitting avatar
  3birdssitting 21/12/2011 17:21:53

  Ενα ακόμη απο τα νομικά έργα που ασχολήθηκε ο Βενιζέλος.

  Υπενθυμίζω προηγούμενα νομικά έργα του πλούσιου και φιλόδοξου καρριερίστα που θα ήθελε να γίνει και πρωθυπουργός....«Βασικός Μέτοχος»...«Νόμος Ευθύνης Υπουργών» ...κλπ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.