#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/11/2012 04:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος και την δόση στο Eurogroup(Ανανεωμένο) Μετά από 10 και πλέον ώρες συνομιλιών και έντονων διαφωνιών,  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 αντί για τον στόχο του 120% που προβλεπόταν αρχικά.

Το αποτέλεσμα είναι θετικό, είμαι ικανοποιημένος από τη συμφωνία, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Οι παρεμβάσεις μείωσης του χρέους θα αφορούν:

Μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια, με ψαλίδισμα του περιθωρίου από το 1,5% στο 0,5% όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%.
11 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από επιστροφή κερδών που έχει η ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της.
Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στο 35% της αξίας τους.

Η δόση των 43,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί τμηματικά σε τρία μέρη.

Εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις υποδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup.

«Το ΔΝΤ ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει την επίτευξη πλήρους συμφωνίας με την Ελλάδα και την Τρόικα στο αναθεωρημένο ελληνικό πρόγραμμα. Το
Eurogroup καλωσορίζει επίσης την πρόσφατη αξιολόγηση της τρόικας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει υλοποιήσει με ικανοποιητικό τρόπο ένα ευρύ σύνολο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και τον προϋπολογισμό για το 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-16 και επαινεί τις ελληνικές αρχές που απέδειξαν την ισχυρή δέσμευσή τους για την εφαρμογή προγράμματος προσαρμογής και επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, οι χώρες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να παράσχουν πέντε διευκολύνσεις προς την Ελλάδα για να μπορέσει να μειωθεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος της. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

- Η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου Μνημονίου. Πρόκειται για 53 δισ ευρώ και το επιτόκιό τους είναι σήμερα Euribor 3μηνου συν 1,50% περιθώριο κέρδους για τις χώρες που μας έχουν δανείσει. Το περιθώριο αυτό θα υποχωρήσει στο 0,5% (δηλαδή θα μειωθεί κατά 1%), με το εκτιμώμενο όφελος στις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους να ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδοτούνται πλήρως από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, για όσο διάστημα δεν έχουν πρόσβαση οι ίδιες στις αγορές.

- Η μείωση κατά 0,1% της αμοιβής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) για τα δάνεια που παρέχει στην Ελλάδα.

- Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF κατά 15 έτη.

- Η αναβολή για 10 χρόνια της πληρωμής των τόκων στο EFSF για τα δάνεια που έχει διαθέσει και θα διαθέσει από εδώ και στο εξής.

- Η δέσμευση των κρατών – μελών της Ευρωζώνης να διαθέσουν στην Ελλάδα το 2013 ένα ποσό ίσο με τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης (πρόγραμμα SMP), όπως αυτά τα κέρδη προκύπτουν από τα στοιχεία της κάθε Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας ων χωρών της Ευρωζώνης.

Στην απόφαση του Eurogroup αναφέρεται και ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την λήψη επιπλέον μέτρων συμπεριλαμβανομένου τόσο της μείωσης του ποσού της συγχρηματοδότησης των διαρθρωτικών προγραμμάτων, όσο και των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας για τα διμερή δάνεια που έχει συνάψει (53 δισ ευρώ), εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για την εξασφάλιση της βιώσιμης μείωσης του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αυτό όμως θα συμβεί όταν η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υλοποιηθεί πλήρως όλοι οι όροι του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Στόχος είναι να μπορεί να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα έχει χρέος το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγροφυλακας avatar
  Αγροφυλακας 27/11/2012 04:10:19

  Συγχαρητήρια στο ANTINEWS που έμεινε άυπνο μαζί μου μέχρι τις 4:00 το πρωί και προσέφερε την ποιο έγκαιρη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του EUROGROUP. Ακόμη και το CNN είχε αναρτήσει μόνο μια γραμμή σαν BREAKING NEWS χωρίς καμία λεπτομέρεια. Μπορεί να μην συμφωνάμε πάντα σε όλα, αλλά το σωστό να λέγεται.

 2. monomaxos avatar
  monomaxos 27/11/2012 06:01:56

  Ειλικρινά χαίρομαι που επιτέλους δόθηκε λύση έστω και πάλι κουτσή.

  1. Μείωση των επιτοκίων στο 0,5% όταν πετύχουμε πρωτογενες πλεόνασμα. Μα αγαπητοί το αντίθετο θα ήταν σωστό: τώρα να έχουμε επιτόκια 0,5% και όταν η οικονομία στρώσει να το πάμε στο 1,5%. Εδώ κάτι βρωμάει ως προς το πότε θα στρώσει η οικονομία.

  2. Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. 'Εχω πει ότι είμαι υπερ του ΔΝΤ που μιλάει για κούρεμα του διακρατικού χρέους μας OSI. Η επαναγορά θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα που είχε το καθυστερημένο PSI. Πάλι η Ελλάδα θα χάσει. Το χρέος θα έπρεπε να κουρευτεί αφού το ήθελε και το ΔΝΤ.

  3. Το χρέος επι Καραμανλή το 2009 ήταν στο 120% του ΑΕΠ και το είπαν ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ. Η Κριστίν Λαγκάρτ πάλεψε και το μόνο που πέτυχε ήταν να μας ανοίξει τα μάτια στο ότι όχι μόνο το 120% είναι βιώσιμο αλλά και το 124% είναι βιώσιμο άρα κακώς ο ΓΑΠ μας έβγαλε από τις αγορές με το Μνημόνιο.
  Ά ρε καημένε Καραμανλή τι μίσος σου είχανε....

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 27/11/2012 06:31:47

  Η επιμονή για επαναγορά έως τις 13 Δεκεμβρίου είναι ύποπτη. Ο μόνος "κακομοίρης" για να εξαναγκαστεί σε επαναγορά έως τότε, θα είναι οι ελληνικές τράπεζες. Κάθε ευρώ που θα χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την επεναγορά των ομολόγων, θα φορτώνεται στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Για μια ακόμη φορά θα κληθεί η Ελλάδα να πληρώσει τη "μείωση" του χρέους της. Και επειδή οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν κι άλλο, θα πρέπει να υπάρξουν νέα δάνεια ανακεφαλαιοποίησης και τελικά καμία μείωση! Και θα φτάσουμε πάλι εκεί που ξεκινήσαμε.

  Λυπάμαι που θα το πω, οι Ευρωπαίοι πιάστηκαν κότσος από το ΔΝΤ. Εκτός εάν κατά βάθος ήθελαν να πιαστούν κότσος.

  Το ΔΝΤ δεν έχει χρόνο, διότι η αποκάλυψη των στοιχείων για την ελληνική οικονομία θα ακυρώσει τη στρατηγική του να δείξει ότι το ελληνικό χρέος δήθεν "δεν είναι βιώσιμο". Βασίζεται λοιπόν στην προβλεπόμενη άρνηση των ιδιωτών και ίσως ακόμη και των ελληνικών τραπεζών, να συμμετάσχουν σε μια επαναγορά με ξεκάθαρα αρνητικούς όρους. Αμφιβάλλω αν θα βρεθεί έστω και ένας να πουλήσει στην επαναγορά χωρίς να χρειαστεί να εκβιασθεί από το ελληνικό κράτος. Ο μόνος που μπορεί να εκβιασθεί από το ελληνικό κράτος, θα είναι οι ελληνικές τράπεζες και, βέβαια, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.

 4. Geros avatar
  Geros 27/11/2012 08:10:54

  Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα , δεν είπαν ότι το 120% είναι μη βιώσιμο , είπαν ότι το 120% με δανεισμό 35 δις τον χρόνο , με ύφεση 3,5% , με ισοζύγιο αρνητικό όσο δεν πάει άλλο και παραγωγικότητα στο μηδέν δεν είναι βιώσιμο.

 5. alpha1 avatar
  alpha1 27/11/2012 08:47:13

  Oπως τα λες είναι Διογένη. Κι αν οι Ελληνικές τράπεζες δεν υποκύψουν?

 6. Nick avatar
  Nick 27/11/2012 09:16:14

  Επαναγορά με "εθελοντικό" χαρακτήρα, σαν το PSI, δηλαδή. Κοινώς, "πιστωτικό γεγονός".

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/11/2012 11:34:02

  Η επαναγορά αφορά ομόλογα προσφερόμενα στην δευτερογενή αγορά και δεν αφορά ομόλογα που δεν διαπραγματεύονται σ' αυτήν.
  Ούτως ή άλλως πουλιούνται και αγοράζονται κάθε μέρα, και η μέση τιμή των πράξεων χθές ήταν πολύ χαμηλότερη, γυρω στο 16 % της τιμής.
  Θα θελήσουν τα Ταμεία να προσφέρουν όσα τους έχουν απομείνει στο 35 % της τιμής;
  Δεν νομίζω να γίνει επαναγορά μέχρι 13 Δεκεμβρίου, για Ιανουάριο θα πάει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.