#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2013 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία Σαμαρά με τους εφοπλιστές για ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμούΗ συμφωνία για την εθελοντική φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών, μέσω του μοντέλου του φόρου χωρητικότητας στα πλοία, προκειμένου να ενισχυθούν τα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, υπεγράφη σήμερα μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη, ως εκπροσώπου της Ελληνικής Ναυτιλιακής Κοινότητας, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Με την υπογραφή του εν λόγω Συνυποσχετικού Συμφώνου Οικειοθελούς Προσφοράς προς το Ελληνικό Δημόσιο η ναυτιλιακή κοινότητα συνδράμει με ορίζοντα τριετίας, στην εθνική προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που συμμετέχουν στη διαδικασία οικειοθελούς προσφοράς ανέρχεται σε 441 με συνολικό αριθμό πλοίων 2.769. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πλοίων, που δηλώθηκε εκ μέρους των ναυτιλιακών εταιρειών, στο πλαίσιο της παραπάνω προσφοράς, προσεγγίζει το 90% του συνόλου των πλοίων που φέρουν Ελληνική σημαία, ενώ αναφορικά με τα πλοία ξένης σημαίας το ποσοστό αυτό αγγίζει το 65%.

Το ύψος της συμβολής της Ελληνικής Ναυτιλιακής Κοινότητας υπολογίζεται, προς το παρόν, σε 75 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι θα ανέλθει ενδεικτικά στο ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

H συμφωνία αφορά τη δέσμευση των Ελλήνων εφοπλιστών να υπάρξει εθελοντικός διπλασιασμός για τρία έτη της φορολογίας χωρητικότητας τόσο για τα πλοία υπό ελληνική σημαία, όσο και για τα πλοία με ξένη σημαία, που διαχειρίζονται εταιρίες εγκατεστημένες στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα αν ένας πλοιοκτήτης με πλοίο ελληνικής σημαίας, κατέβαλε μέχρι σήμερα 20.000 ευρώ ετησίως, με τη νέα συμφωνία θα καλείται εθελοντικά να καταβάλει 40.000 ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Κατά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Αντώνης Σαμαράς: Σε αυτήν τη δύσκολη καμπή του Τόπου, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους Έλληνες εφοπλιστές για αυτήν την εθελοντική συνεισφορά τους στον Προϋπολογισμό και στην Εθνική προσπάθεια.

Η σημερινή συμφωνία για την οικειοθελή, δική σας συμμετοχή στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 90% του Στόλου υπό την Ελληνική Σημαία και του 65% του Στόλου με ξένη σημαία, είναι, πραγματικά, συγκινητική και αποδεικνύει ότι, πράγματι, η Ναυτιλία σε όλες τις κρίσιμες, τις δύσκολες περιόδους του Έθνους ήταν πάντοτε, ως Εθνικός Πρωταθλητής, άλλωστε, μία δύναμη πατριωτισμού.

Η προσπάθεια για όλο τον Ελληνικό Λαό είναι δύσκολη, αλλά όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Θέλω για άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω θερμά, γιατί γνωρίζω ότι σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα και για τη Ναυτιλία και για εμάς.

Θεόδωρος Βενιάμης (Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών): Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για τα καλά του λόγια.

Είναι, πράγματι, συγκινητικό ότι μία προσπάθεια, η οποία η Ένωση ανέλαβε να φέρει κοντά όλους τους εφοπλιστές, τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως αν είναι μέλη ή όχι. Ένα μεγάλο κομμάτι από αυτούς, οι οποίοι συνέβαλλαν σε αυτήν την υπογραφή του συμφωνητικού, είναι φίλοι και πολλοί συνάδελφοι δεν είναι ούτε καν μέλη.

Αυτή, όμως, η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία, διότι όλοι έδειξαν και την αγάπη τους στην Ναυτιλία, ανταποδίδοντας τη δική σας στήριξη και αγάπη προς τον κλάδο μας και νομίζω ότι, πιστοποίησαν ότι ο εφοπλισμός πάντα ήταν, είναι και θα είναι παρόν σε οτιδήποτε η Ελλάδα ζητήσει από εμάς.

Ευχαριστούμε πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 18/07/2013 21:17:48

  Αν ήταν ειλικρινείς, θα ήταν πολύ απλό και εύκολο να αρχιζαν με το να προσλαμβάνουν Ελληνες ναυτικούς στα πλοία τους!! Δυστυχώς ,ακόμα και καπετάνιους πιά έχουν Φιλιπινέζους !

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 19/07/2013 00:01:19

   Απ το στόμα μου το πήρες...
   Περισσεύει η συγκίνηση...

  • zografia avatar
   zografia @ ΣΤΕΛΙΟΣ 19/07/2013 10:13:06

   Ακριβώς έτσι! μα καλά, προτιμούν να πάρουν ρίσκο και να πάει το πλοίο τους στον αγύριστο με καπετάνιο Φιλιππινέζο; αλλά κρίμα άπειρες θέσεις εργασίας για βοηθητικό προσωπικό, τόσα πλοία φίσκα σους Φιλιππινέζους και τόσοι άνεργοι Έλληνες! βέβαια, ένα μόνο με προβληματίζει, αν οι Έλληνες θα πήγαιναν για δουλειά. Γιατί, τώρα βέβαια με την κρίση όλοι θα έκαναν κωλοτούμπες για να πάνε, αλλά αν η κατάσταση στη χώρα επανέλθει πάλι, ποιος εγγυάται και στους εφοπλιστές ότι δε θα τους κρεμάσουν και να πάνε να δουλέψουν στη στεριά. Οκ οι αξιωματικοί πάντα στα καράβια θα δουλεύουν, αλλά οι ανειδίκευτοι; για παράδειγμα ένας συγγενής μου που έχει μαγαζί με τέντες έδινε τις καλές εποχές μισθό 2000 ευρω μικτά σε αλλοδαπό, επειδή δεν έβρισκε Έλληνα που να θέλει να κάνει χειρονακτική εργασία. Επίσης, ένα άλλο θέμα που με στενοχωρεί είναι το γεγονός ότι έχουν παραγγείλει ενα σωρό πλοία στην Κορέα. Τόσο ανίκανοι ήμασταν να λειτουργήσουμε τα ναυπηγεία μας; εκεί να δεις θέσεις εργασίας!

 2. Σ/ς avatar
  Σ/ς 19/07/2013 00:09:31

  Εύγε! Κ Σαμαρα. Αθόρυβα,χωρίς επάρσεις και μεγάλα λόγια καταφέρατε αυτό που οι άλλοι φωνάζουν λαϊκίζοντας και καταστώντας ένοχους στη συνείδηση του Ελληνικού λαού το κλάδο των εφοπλιστών ότι ΘΑ.... όταν εξουσιάσουν αυτό το τόπο.Αυτή η προσέγγιση φανερώνει ότι ( θα το ξαναπώ) είναι θείο δώρο που σήμερα σ¨αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κυβερνήτης ένας άνθρωπος του μέτρου. Τα μπράβο φυσικά ανήκουν και στο εφοπλιστικό κλάδο, οι οποίοι τώρα έτσι όπως είναι η Ελλάδα μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας στα παιδιά μας, αρκεί αυτά να μην αποδειχθούν αχάριστα και να βουλόσουν τα αυτιά τους στους λαϊκισμούς και στα μεγάλα λόγια

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Σ/ς 19/07/2013 00:17:10

   Πας καλά;

   • Σ/ς avatar
    Σ/ς @ Δημήτρης 19/07/2013 23:54:57

    Καλά δεν πάνε αυτοί που δεν θέλουν να καταλάβουν σε ποιά κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα. Διχαστικές και ταξικές συμπεριφορές σε όλα τα ζητήματα. Μπορεί ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας να έχει κατά νου τις επόμενες γενιές και όχι όπως μας είχαν συνηθήσει τις επόμενες εκλογές.

 3. Τ.J.R avatar
  Τ.J.R 19/07/2013 00:15:17

  Άντε μακάρι από εδώ και πέρα να ακούμε μόνο καλές ειδήσεις μακάρι με αυτα τα λεφτά να ανακουφιστούν αυτοί που υποφέρουν πραγματικά άνεργοι,χαμηλόμισθοι,μονόγοίκές οικογένειες και πολύτεκνοι πρεπει αυτές οι κατηγορίες συμπολιτών μας να προστατευθούν γιατι είναι κρίμα να στέλνουμε το κόσμο στα άκρα που με το δίκιο του καταφεύγει εκεί καθώς όταν βρίσκεσαι σε απελπισία πάντα στρέφεσαι σε ακραίες επιλογές.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Τ.J.R 19/07/2013 18:22:12

   Σωστός! Αυτά τα χρήματα καλύπτουν τρύπες κα μπορούν να πάνε σε μέρος του λαού που έχει ζοριστεί απίστευτα. Μακάρι να το πάρει κι αυτό πάνω του ο Σαμαράς μπας και γίνει κάτι σωστό. Πόσο θα αντέξει να ασχολείται με όλα δεν ξέρω....

 4. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 19/07/2013 01:31:57

  ΟΚ ευχάριστη η είδηση αναμφισβήτητα ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε τι αρπαχτικά είναι οι καραβοκύρηδες. Θέλω να δω πώς θα "εξαργυρώσουν" τα χρήματα αυτά αργότερα. Γιατί κορόιδα δεν είναι να φορολογούνται επειδή θέλουν τάχαμου να προσφέρουν στον προϋπολογισμό.

  Ψεύτης να βγω αλλά όταν ακούω για εφοπλιστές και ΣΕΒ κρατάω ένα καλαθάκι τόσο δα. Αντώνη τώρα είναι η ευκαιρία να περάσεις κι ένα νόμο ώστε το 70% του πληρώματος κάθε πλοίου που ανήκει σε ελληνική εταιρεία ή ο ιδοκτήτης της να φέρει την ελληνική υπηκοότητα να είναι ελληνικό (το πλήρωμα). Για να δούμε μετά πόσα θα "προσφέρουν" οι εφοπλιστάδες. Να δεις μετά πόσοι θ' αλλάξουν υπηκοότητα...

 5. παρατηρητης avatar
  παρατηρητης 19/07/2013 08:44:56

  Καλοδεχουμενα τα λεφτα. Μπορουσαν να ηταν και περισσότερα. Μπορουσαν να κατασκευαζαν και κανενα πλοιο στην Ελλάδα η να προσλαμβαναν περισσότερους Ελληνες στα πλοια (αληθεια τι ποσοστα ανεργιας υπάρχουν στον κλάδο?) . Αλλα προς το παρον ενα ευχαριστω δεν βλαπτει

 6. dimx avatar
  dimx 19/07/2013 08:51:35

  Οι εφοπλιστες πληρωνουν εθελοντικα και επιβραβευονται για τον πατριωτισμο τους ,εμεις οι απλοι πολιτες που φορολογουμαστε υποχρεωτικα με χαρατσια , εμεσους και αμεσους φορους , περαιωσεις κλπ. κατηγορουμαστε και για φοροφυγαδες .
  Μηπως να γινει και για μας εθελοντικη η φορολογηση για να δειξει εμπρακτα ο καθενας τον πατριωτισμο του ;

 7. Samios avatar
  Samios 19/07/2013 09:43:22

  Βέβαια θα ήταν σημαντικότερο να έχτιζαν και κανένα καραβάκι στην Ελλάδα ώστε να πάρει μπροστά η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
  Μεγάλη προστιθέμενη αξία, θέσεις εργασίας και ισχυρό μήνυμα.
  Δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί απέναντι σε οποιαδήποτε προσφορά αλλά όχι και να πανηγυρίζουμε γιατί θα δώσουν το χρόνο όσα, οι περισσότεροι απο αυτούς, χαλάνε σε μια δυο βραδιές στα μπουζούκια!!

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 19/07/2013 12:24:49

  "Οικειοθελούς Προσφοράς"?

  Ορίστε ;

  Οι εφοπλιστές με οικοιοθελή προσφορά και το πόπολο με αναγκαστική;

  Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή κύριοι ; Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα Χρυσά Αυγά αυξάνουν την εκλογική τους ισχύ...

  • Νικηφορος Φωκας avatar
   Νικηφορος Φωκας @ Νίκος Αργεάδης 19/07/2013 16:56:49

   Επειδη προφανως εισαι της μαρξιστικης παιδειας του 18ου αιωνος (αν δεν στο ειπανε τρεχουμε ηδη τον 21ο αιωνα της πληροφορικης της γενετικης και του διαστηματος..) να σου το κανω ταλληρα να το καταλαβεις... ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΡΕ ΕΞΥΠΝΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΠΧ ΠΑΝΑΜΑ) ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΠΛΟΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΙΛΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΞΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ? αμα το βρεις πας για Νομπελ γιατι ετσι θα μπορουμε να φορολογησουμε οποια ξενη εταιρεια απανταχου της γης θελουμε, πχ την Siemens την AEG , thn Mercedes, General Motors κλπ και λυνουμε το προβλημα μας...
   Απλα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ! ! ..τοσο απλα, παμε αλλη μια ξανα = ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ... ειναι ξενη εταιρεια με ξενη σημαια που κουβαλα ξενα προιοντα σε ξενα λιμανια... επομενως ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ (οικειποελως που λεμε) ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ γιατι δεν σε εχουν καμμια αναγκη ... ολα τα αλλα ειναι για κρεττινους ακροαριστερους που ονειρευονται να βαλουν φορο σε ξενες εταιρειες οταν και αμα βγουνε (μιλαμε για μπετοβλακες) στα ονειρα τους. Αμα δεν ηταν ετσι αμφιβαλλεις οτι απο τον μαρξιστικο αιωνα (1800 κατι) θα ειχαν βαλει βαρυτατους φορους και σημερα η ναυτιλια στην Ελλαδα θα ηταν σαν την Ελληνικη βιομηχανια (ανυπαρκτη, καταχρεωμενη και ανευ καμμιας σημασιας και ειδικου βαρους ?..) ενω η ναυτιλια μας εφτασε να κατεχει το 30% των σκαφων που κινουνται στον πλανητη....

   Χαιρετε

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Νικηφορος Φωκας 19/07/2013 18:27:02

    Με πρόλαβες. Άψογο σχόλιο. Και να το διαβάσουν όσοι ακούνε και πιστεύουν τον Τσίπρα να υπόσχεται εύκολο και γρήγορο χρήμα από τους πλούσιους. Τα ίδια έλεγε ο ΓΑΠ άλλωστε και είδαμε από ποιους τα πήρε...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Νικηφορος Φωκας 21/07/2013 15:09:59

    Νικηφόρε, αυτό κατάλαβες από το (ολιγόλογο) σχόλιό μου; Το προφανές είναι και το πραγματικό; Χα, χα, χα, χα, χα! Αν ναι, η αναλυτική σου ικανότητα χρειάζεται αναβάθμιση λογισμικού στον 21ο ειώνα. Άκου Μαρξιστική παιδεία του 18ου αιώνα. Χα, χα, χα, χα, χα, χα!!
    Μπα σε καλό σου, θα πεθάνω από οξύ τερματικό γέλωτα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Νίκος Αργεάδης 19/07/2013 18:25:17

   Γιατί περιφρονείς τη λογική και δικαιολογείς τους μουρλούς; Αφού είναι επιπέδου δημοτικού το θέμα. Αν ζορίσεις τους εφοπλιστές, πάνε σε άλλα λιμάνια με άλλες σημαίες. Είναι κινητή-πλωτή η επιχείρησή τους. Και είναι πρώτη φορά που δίνουν χρήμα στην Ελλάδα τόσο πολύ και ως εισφορά. Μακάρι να προσλάβουν περισσότερους Έλληνες ως πλήρωμα βέβαια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.