#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2008 22:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμπαντικά διλήμματα

....Στην αρχή συνέβη η μεγάλη έκρηξη. Το Σύμπαν άρχισε να υπάρχει και ο χρόνος άρχισε. Τα σύμπαν άρχισε να διαστέλλεται, και αυτή η διαστολή συνεχίζεται και σήμερα. Προοδευτικά το σύμπαν θα σταματήσει να διογκώνεται και θ' αρχίσει η συρρίκνωσή του. Θα καταρρεύσει σε μια μοναδικότητα και θα συμβεί η μεγάλη σύνθλιψη. Το σύμπαν θα πάψει να υπάρχει και ο χρόνος θα σταματήσει. Θα υπάρξει και νέο ξεκίνημα, νέο Big Bang, και ο χρόνος θα αρχίσει πάλι να κυλάει. Ο κύκλος αυτός θα συνεχίζεται για πάντα. Είναι ο χτύπος της καρδιάς του Παντός. Δεν υπάρχει Αρχή δεν υπάρχει Τέλος.......

Το πιο κοινό παράδοξο των ταξιδιών στο χρόνο, περιγράφει τη δράση ενός χρονοταξιδιώτη που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, αλλάζει το μέλλον του ιδίου, δημιουργώντας ένα παράδοξο.

Αρχικά ο χρονοταξιδιώτης επιστρέφει σε μια χρονική στιγμή πριν από τη γέννηση του ιδίου και της μητέρας του. Δρα θανατώνοντας τη γιαγιά του και από εδώ ακριβώς γεννιέται το παράδοξο.

.... Αν σκοτώσεις τη γιαγιά σου τότε δεν θα γεννηθείς, δεν θα μπορέσεις να ταξιδέψεις στο παρελθόν για να σκοτώσεις τη γιαγιά σου κ.ο.κ......

Εάν μας δινόταν ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, θα το κάναμε το ταξίδι;  Τι θα άλλαζε ο καθένας από εμάς και γιατί;

Ας απαντήσουμε για αλλαγές στην κοινωνία και τον κόσμο και όχι για τη ζωή του καθενός μας.

Σκέφτομαι και ο ίδιος και θα απαντήσω σε σχόλιο !

Π. Π.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kantilanautis avatar
  Kantilanautis 24/12/2008 23:45:37

  Υπαρξιακά διλήμματα πού βάζεις Χρονιάρες μέρες FactorX ..!!


  Χρόνια πολλά Ευτυχισμένος ο καινούργιος Χρόνος και ότι επιθυμείς να το πάθεις

 2. t avatar
  t 24/12/2008 23:51:15

  Τα πιο δημοφιλή blogs

  1. troktiko (372)
  2. Indymedia Athens Newswire (289)
  3. PRESS-GR.blogspot.com (210)
  4. ΠΡΕΖΑ TV © (189)
  5. ANTI WEBLOG (144)

 3. cynical avatar
  cynical 24/12/2008 23:55:49

  Aγαπητέ FactorX, αυτο το σενάριο είναι το αποτέλεσμα ενος νεου μοντελου της quantum loop cosmology, το οποιο ενσωματωνει την κβαντικη φυσικη στη θεωρια της βαρυτητας, το οποιο ειναι και το ζητούμενο για την θεμελιωση της θεωριας των πάντων. Ατην πραγματικοτητα το συμπαν δεν θα προλαβει να συνθλιβει αλλα απλώς θα αναπηδησει παλι προς τα μπρος, οπως ενα μπαλακι του ping pong! Και φτου παλι απο την αρχη! Οι εμπνευστες του μοντελου ισχυριζονται οτι αναπαραγουν ολα τα γνωστα συμπαντικά δεδομενα.

  Τις ευχες μου για ενα καλυτερο αυριο.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/12/2008 00:09:59

  Θα αρχίσω από το κοσμογονικό. Οι τελευταίες θεωρίες αποκλίνουν από την ιδέα του «στην αρχή» και του Big Bang. Υποτίθεται δεν ζούμε σε 4 διαστάσεις αλλά σε 15 (ή περίπου, και αυτό αλλάζει) και υπάρχουν πολλά παράπλευρα Σύμπαντα, και εκεί που συναντιόνται γίνονται Big Bangs.

  Δεν έχω καταλάβει τα περί συνέχειας ή μη του χωροχρόνου, αλλά θα με βόλευε να πιστεύω ότι η έκβαση δεν αλλάζει αν πειράξεις τις αρχικές μεταβλητές (την γιαγιά). Ωστόσο δεν θα μάθω την σωστή απάντηση στο θέμα...

  Το δίλημμα, Π-Π περί «κοινωνίας» και «εγώ», λυπάμαι, μόνο σαν «εγώ» μπορώ να το ερμηνεύσω, γιατί «κοινωνία» δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο αυτό που «εγώ» βλέπω. Αν μπορούσα να πατήσω ένα κουμπί, σε ποια περίοδο θα ήθελα να επιστρέψω; Η ενστικτώδης απάντηση είναι εκεί περί τα 17 μου. Αλλά μετά λέω, δεν βαριέσαι, ζωή και όνειρο είναι ένα, δεν χρειάζεται να το ξαναδείς.

 5. Factorx avatar
  Factorx 25/12/2008 00:25:24

  @t: δεν μπαίνουμε φυσικά σε αυτό το τρυπάκι, αλλά αυτή είναι η κατάταξη βάσει των links που οδηγούν στα συγκεκριμένα μπλογκς. Όπως και η Alexa είναι ένα έιδος γκάλοπ. Τα πραγματικά στοιχεία είναι τα hits, visits, sites.

 6. λαπ avatar
  λαπ 25/12/2008 00:49:21

  Δε θα άλλαζα τίποτα. Θα είχα το φόβο ότι θα τα κάνω χειρότερα....

 7. brandx avatar
  brandx 25/12/2008 00:51:37

  Για να πετύχουμε πρέπει να παραμορφώσουμε τον χωροχρόνο!Ένα διαστημόπλοιο, που θα ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός, θα μεταφέρει τους επιβάτες πίσω στον χρόνο. Ο Αϊνστάιν είπε ότι δεν θα είναι δυνατόν να κατασκευαστεί τέτοιος πύραυλος, ο Χόκινγκ όμως πιστεύει ότι η ανθρωπότητα, κάποια στιγμή, θα τα καταφέρει.Το πρόβλημα δεν είναι αν μπορούμε ή όχι να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο. Αυτό μάλλον είναι δυνατό, σύμφωνα με τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους.Τα δύσκολα θα έρθουν όταν τελικά τα καταφέρουμε...
  Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο μεγαλύτερος θεωρητικός φυσικός από την εποχή του Αϊνστάιν, είναι σαφής: «Θα δημιουργηθούν μία σειρά από λογικά προβλήματα και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει νομοθεσία για την προστασία του χρόνου, που θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να πηγαίνουν πίσω, να... σκοτώνουν τους γονείς τους πριν γεννηθούν οι ίδιοι, ή να αλλάζουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστορία, όπως την ξέρουμε σήμερα». Ενα παράδειγμα είναι αυτό που εξηγεί πώς ο ταξιδιώτης στο χρόνο μπορεί να γυρίσει πίσω πριν εκτοξευθεί το διαστημόπλοιο που θα τον μεταφέρει στο Διάστημα και θα το ανατινάξει ο ίδιος στην εξέδρα εκτόξευσης. «Υπάρχουν προσεγγίσεις στη θεωρία του ταξιδιού στον χρόνο που αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Η πρώτη ονομάζεται "συνεπής ιστορία", και σύμφωνα με αυτήν ο ταξιδιώτης δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει το ταξίδι του, αν πρώτα δεν έχει επιστρέψει από αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση οι αποφάσεις μας δεν μπορούν να αλλάξουν. Θα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι για ό,τι κάνουμε. Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη: Είναι αυτή που πρεσβεύει ο φυσικός Ντέιβιντ Ντόιτς και μάλλον αυτή είχε κατά νου ο Στίβεν Σπίλμπεργκ όταν έκανε την ταινία "Επιστροφή στο μέλλον". Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπήρχε επιστροφή από το μέλλον πριν εκτοξευθεί το διαστημόπλοιο, άρα αποκλείεται η πιθανότητα καταστροφής του. Αλλά, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέψει από το ταξίδι του, βρίσκεται στο σύμπαν της εναλλακτικής ιστορίας. Σε αυτή την εκδοχή η ανθρωπότητα προσπαθεί με όλες τις τις δυνάμεις να κατασκευάσει ένα διαστημόπλοιο, αλλά λίγο πριν από την εκτόξευσή του ένα παρόμοιο διαστημόπλοιο καταφθάνει από την άλλη άκρη του γαλαξία και το καταστρέφει. Πιστεύουμε δηλαδή ότι στο Σύμπαν δεν επικρατεί μόνο μία μοναδική ιστορία.

 8. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/12/2008 01:13:38

  Στο ανθρώπινο είδος έτυχε το πεπρωμένο να ζουμε τη ροή του χρόνου κύρια προς τα εμπρος. Ίσως γιατί το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση του μέλλοντος.
  Τις θερμές ευχές μου στους συνεργάτες της σελίδας και τους σχολιαστές.

 9. PATRA avatar
  PATRA 25/12/2008 01:27:37

  ΡΕ ΣΥ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΤΗ ΓΡΙΑ?
  ΤΙ ΗΠΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ?

  ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ... (ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ...)

 10. Factorx avatar
  Factorx 25/12/2008 01:57:27

  Μου φαίνεται οτι δεν είστε για σοβαρές συζητήσεις. Πάντως, αισθάνεστε κι εσείς αυτό που αισθάνομαι εγώ; Ένα ...τίποτα. Λέω να βγω έξω και βαριέμαι να ντυθώ. Και που να πάω; Τα ίδια και τα ίδια. Έχουμε πάθε κομπιουτερίαση, η αυτός ο κόσμος εδώ ειναι ο κανονικός και ο άλλος ο εικονικός;

 11. M avatar
  M 25/12/2008 02:17:05

  factoras είπε
  >>Έχουμε πάθε κομπιουτερίαση, η αυτός ο κόσμος εδώ ειναι ο κανονικός και ο άλλος ο εικονικός;>>

  Ωχ... Εκείνο το χάπι που πήρε ο "X. My name is Factor X" δεν ήταν για τριγλυκερίδια...

  Σε λίγο θα μας πει "I know kung fu" !


  Αγαπητέ κ. anti,

  Μπορεί να το έχουμε κάνει ήδη το ταξίδι αυτό και απλά να μην το θυμόμαστε...
  Ξανά και ξανά, πολλές φορές, ακριβώς για να δοκιμάσουμε όλες τις εμπειρίες και να πετύχουμε την πολύτιμη πληρότητα. Ή τελειότητα.

 12. tiramola avatar
  tiramola 25/12/2008 03:45:14

  Ειχα διαβασει ενα διηγημα ΕΦ οπου στο μακρινο μελλον διοργανωνταν ταξιδια στο παρελθον με γκρουπ...
  Ενα απο τα δημοφιλεστερα ταξιδια ηταν η παρακολουθηση της σταυρωσης του Ιησου....
  Μεσα σε ενα απο τα γκρουπ ειχαν διεισδυσει οπλισμενοι ισλαμιστες τρομοκρατες με σκοπο την απαγωγη και δολοφονια Του για ευνοητους λογους...

 13. tiramola avatar
  tiramola 25/12/2008 03:56:55

  Προτιμω τα ταξιδια στο διαστημα , τα ταξιδια στο χρονο δεν με ενθουσιαζαν σαν ειδος ΕΦ.
  Μου ειχε κανει εντυπωση ομως το "ΙΔΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ" οπου ενας βαθεια χριστιανος χρονοταξιδιωτης πεφτει πανω στον Ιωαννη τον Προδρομο ο οποιος εντυπωσιαζεται με το θεαμα και πειθεται οτι ηρθε ο μεσσιας...
  Ο χρονοταξιδιωτης παιζει τον ρολο μεχρι τελους οπου και πεθαινει πανω στο σταυρο.

 14. Νίκος avatar
  Νίκος 25/12/2008 05:05:20

  Τι σε επιασε χρονιαρες μερες; κριση υπαρξιακη;

  πρωτα πρωτα, δεν πιστευω οτι απο μονος μου θα μπορουσα να αλλαξω κατι, εκτος του εαυτου μου, και αυτο δυσκολο. δεν ειμαι τοσο εγωκεντρικος.

  δευτερον, αν ομως μου δινοταν η ευκαιρια θα προσπαθουσα να δημιουργησω ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ λυσης για τα προβληματα της επι πολλων προβληματων περιπεσουσης ελλαδικης κοινωνιας.

  χρειαζομαστε ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, αλλοιως θα μας παρει και θα μας σηκωσει, αν με εννοειτε, και τοτε να δειτε που θα πανε οι βαρυγδουπες αναλυσεις μας.

  α ναι, και θα "βολευα" τον Σορο, το διεθνοφασιστικο σκουληκι.

 15. Οργή avatar
  Οργή 25/12/2008 05:39:35

  ΠΠ γράφεις: Ας απαντήσουμε για αλλαγές στην κοινωνία και τον κόσμο και όχι για τη ζωή του καθενός μας.

  Μια απάντηση ΙΣΩΣ αποτελεί το παρακάτω προ 20ετίας κείμενο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗ, ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (117 - 118)το οποίο το αφιερωμένο σε όλους τους αναγνώστες και σχολιαστες του ιστολογίου με τις καλύτερες ευχές

  'Σήμερα μία μυλόπετρα πλακώνει την παιδεία των παιδιών μας. Ένας βραχνάς γράφει το παρόν μίζερο, και διαγράφει απαίσιο το μέλλον της χώρας.

  Γιατί η αγωγή των νέων είναι κακή. Και η αγωγή των νέων είναι το θεμέλιο της πολιτείας. Και κρίνει τη σωτηρία και την ικμάδα της από το Α ως το Ψ.
  Αφήνω σκόπιμα έξω τα Έκτορος λύτρα, γιατί εκεί ο χαλασμός και ο θρήνος είναι μέγας.

  Η παιδεία των νέων είναι το δυνατό αίμα και ο αέρας του ιωδίου για το μέλλον των λαών. Επένδυση πιο ασφαλή για προοπτική μακρόπνοη δεν πρόκειται να βρεις.

  Την αλήθεια αυτή τη λαλούν και την κράζουν από τους νόμους του Λυκούργου μέχρι τους χάρτες του ΟΗΕ. Όμως της δικής μας παιδείας το αίμα έχει αιματοκρίτη λευχαιμίας.

  Χρειάζεται να στηθούν οδοφράγματα στους δρόμους. Να στηθούν δικαστήρια στις αίθουσες, και ίσως ίσως γκιλοτίνες στις πλατέες. Για να σταυρωθεί το κακό, και να πάψει η βασκανία.

  Από τον καιρό του Σχινά και του Μαυροκορδάτου μας βαραίνει ο σοφολογιότατος και ο φαναριώτης. Το δίκαιο του μέλλοντος όμως χρειάζεται πολλούς δικαστές σαν τον Τερτσέτη τίμιους. Και σαν τον Πολυζωΐδη. Για να εξαλειφθούν κάποτε οι αιτίες της δίκης του Κολοκοτρώνη.

  Τονίζοντας το δρόμα στους ιδικούς μου τόνους, έχω να κλείσω σε μία πρόταση που δεν δυσωπείται. Είναι πικρή όσο το παλαιό εκείνο "εάλω η Πόλις", που ακούστηκε κάποτε σε όλη τη Ρωμανία, και κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει.

  Η πρόταση λέει: εμείς, οι νεοέλληνες, αγνοούμε παντάπασι την κλασική Ελλάδα.
  Λέγοντας παντάπασι φωνάζω μία πράξη. Εννοώ δηλαδή τις λέξεις με την ακρίβεια του δύο και δύο ίσον τέσσερα.

  Την πρόταση αυτή θα την εξηγήσω σε τέσσερα σημεία, για να δείξω την αλήθεια της. Βρίσκω πως φτάνουν. Επειδή τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα δείχνουν παντού.

  Προτού πιαστώ να περιγράψω τούτα τα αγρίμια στο "σκοτεινό δάσος" του Δάντη, είναι χρεία να επισημάνω κάτι που είναι ομόλογο σε μιζέρια με την πλάνη μέσα στην οποία οι δάσκαλοι μας μαθαίνουν να ζούμε για τους έλληνες.

  Το στοιχείο αυτό είναι πως δεν αγνοούμε μόνο την αλήθεια για την κλασική Ελλάδα, αλλά η εικόνα που αποχτήσαμε γι' αυτήν είναι παράμορφη και αντίστροφη.

  Η παράσταση που έχουμε για τους έλληνες έχει μεταξιώσει το σύνταγμα των αξιών, τη φυσικότητα, και την τάξη. Αναποδογύρισε τα πράγματα, και το άσπρο τό 'καμε μαύρο."

 16. pk avatar
  pk 25/12/2008 09:01:23

  Καλημέρα.
  Ενδιαφέρουσα η πρόταση - ερώτηση.
  Θα την σκεφτώ σε ένα μισάωρο που θα βγώ γιά ποδήλατο. 3 ώρες φτάνουν;

  Πάντως το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φυσικοί (και κυρίως οι κοσμολόγοι) είναι ότι οι εξισώσεις δεν επιβάλλουν συγκεκριμένο εύρος τιμών στον χρόνο. Ισχύουν είτε είναι θετικός, είτε αρνητικός. Το μόνο που 'μοιάζει' να ρυθμίζει σε μιά θετική κατεύθυνση του χρόνου, είναι ο 2ος θερμοδυναμικός νόμος γιά την 'αύξηση της εντροπίας'.

  -Τις γιαγιάδες μου δεν θα τις σκότωνα ούτε γιά πλάκα.
  -Βέβαια έχω κάποιους υπ' όψιν μου.
  -Όσο γιά την αύξηση της εντροπίας : δεν μπορώ πιά να γράψω ούτε μιά φράση σωστή, χωρίς εκ των υστέρων διορθώσεις. Λέω ότι φτσαίει το πληκτρολόγιο, αλλά ήδη κάνω πράξεις από μνήμης.

 17. pk avatar
  pk 25/12/2008 09:02:18

  'φτσαίει' είδατε;

 18. osaperas avatar
  osaperas 25/12/2008 09:39:48

  Τι θα άλλαζε κάποιος από εμάς και γιατί;

  Δεν θα άλλαζα τίποτε.

  Ποιος είμαι εγώ για να ξέρω τι είναι το "σωστό" για τον κόσμο ώστε να προσπαθήσω να το αλλάξω;

 19. Xase avatar
  Xase 25/12/2008 09:47:21

  ΠΠ
  Το νεο μοντελο της κοσμολογιας δεν ειναι αυτο του παλλομενου συμπαντος. Το συμπαν διογκωνεται επιταχυνομενο και οχι επιβραδυνομενο λογω της υπαρξης της σκοτεινης ενεργειας. Αλλωστε και αυτη η ενεργεια να μην υπηρχε, η μαζα του συμπαντος δεν αρκει για να το σταματησει η βαρυτητα.( Ακομα και αν βρουν οτι τα νετρινα εχουν μαζα παλι δεν αρκει για να γινει το συμπαν παλλομενο). Επομενως θα διαστελλεται στο απειρο. Τα ταξιδια στον χρονο ειναι εφικτα μεσω σκουληκωτρυπων οπως υποστηριζει ο Χοκινγκ. Την γιαγια δεν μπορουμε ομως να την καθαρισουμε λογω αιτιου και αιτιατου. Πρωτα παταμε τον διακοπτη και μετα αναβει το φως. Αναποδα δεν γινεται.

  @7

  Ο χωρος παραμορφωνεται παρουσια ισχυρων ηλεκτομαγνητικων πεδιων. (Αινσταιν, πειραμα της Φιλαδελφειας.) Για τον χρονο δεν υπαρχει κατι σχετικα. Ολες ομως οι εξισωσεις της θεωριας της σχετικοτητος ισχυουν και για αρνητικο χρονο.

 20. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 25/12/2008 10:29:36

  Χρόνια πολλά!!

  έτοιμη η ιστορία των χριστουγέννων!

  http://voice.pblogs.gr/2008/12/ta-hristoygena-toy-kwstakh-mia-hristoygenniatikh-istoria.html

 21. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 25/12/2008 10:48:09

  Κι όμως είναι από τα πιο ενδιαφέροντα φιλοσοφικά ερωτήματα. Όταν το μελετήσεις, το διυλίσεις και το τσιφτεντελίσεις κάμποσο, καταλήγεις στο συμπέρασμα πως το να γυρίσεις στο παρελθόν για να «ξεκάνεις» το τάδε ιστορικό κάθαρμα πριν ενεργοποιήσει στην πράξη τις σκέψεις του, να ενημερώσεις τον δείνα παράγοντα για μια μελλοντική εξέλιξη και γενικότερα να επέμβεις στην πορεία των πραγμάτων, είναι ηθικά κολάσιμο και πρακτικά επισφαλές.

  Αυτό, σου δίνει με την σειρά του να καταλάβεις πως η ανθρωπότητα δεν «άγεται και φέρεται» από συγκεκριμένα πρόσωπα. Η ανθρωπότητα πάει προς τα εκεί που ορίζουν οι (χαοτικοί) νόμοι του σύμπαντος, με άλλοθι τους «μπροστάρηδες» των καιρών είτε αυτοί στην δική μας συνείδηση έχουν καταγραφεί με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο ως παρουσίες. Για τους οποίους ισχύει το κλασσικό «αν δεν ήταν ο Γιάννης, θα ήταν ο Ανέστης, αν δεν ήταν ο Hitler θα προέκυπτε κάποιος Johan να καλύψει το κοινωνικά δημιουργημένο κενό».

  Πρόσωπα και καταστάσεις σε θέσεις κλειδιά μέσα στην κοινωνία, δεν είναι αιτία των εξελίξεων, αλλά αποτελούν το καθένα από και σύμπτωμα προηγούμενων διεργασιών.
  Με άλλα λόγια, όλα έχουν γίνει όπως θα μπορούσαν να είναι. Ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα. Όπως ακριβώς πρέπει. Κι αν λάβουμε υπ’ όψη το ρητό «ουδέν κακόν αμιγές καλού», δεν ξέρεις τι μπορεί να επηρεάσεις αρνητικά και σε πόσο μεγάλο βαθμό. Φαντάσου να αλλάζεις την πορεία των πραγμάτων, βγάζοντας από τη μέση τους αρχι-σφαγείς Ταμερλάνο ή Τζέγκις Χάν. Είσαι σίγουρος πως αυτό θα ήταν καλό για την πορεία του είδους? Αν αυτά τα δυο ονόματα, αντικατασταθούν από τον Μ. Αλέξανδρο ή τον Μ. Κωνσταντίνο που είναι «δικοί μας», το θεωρητικό πρόβλημα γίνεται ευκολότερα και πιο άμεσα ορατό.

  Εξ’ άλλου δεν αρκεί να «ξεκάνεις» τον Hitler (όπου «Hitler», ας βάλει ο καθένας ότι νομίζει ανάλογα τα μυαλά που κουβαλάει). Για να είσαι σοβαρός και για να έχει εγκυρότητα η πράξη σου ηθικά και πρακτικά, θα πρέπει να φροντίσεις να τροποποιήσεις τις προϋπάρχουσες συνθήκες που οδήγησαν στην δημιουργία και δράση του προσώπου αυτού. Κι αν φτάσεις εκεί, θα δεις οτι πρέπει να στοχεύσεις σε προηγούμενη κατάσταση, που οδήγησε στην δημιουργία των συνθηκών αυτών, κ.ο.κ. Φτάνεις αναπόφευκτα στο σημείο της Μεγάλης Έκρηξης και μετά θα πρέπει να επέμβεις στον τρόπο που ήταν διαμορφωμένο το πλάσμα κουάρκ-γλουνίων στο «σημείο μηδέν» καθώς και στην τοποθέτηση που είχαν τα υπόλοιπα αρχέγονα πυκνώματα ενέργειας του σημείου, ακριβώς τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης. Δηλαδή, χαιρέτα μου τον πλάτανο και Νικολό καρτέρα.

  Το παρελθόν είχε την πορεία που έπρεπε να έχει. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Αν με κάποιο τρόπο στο μέλλον μπορέσεις, τότε θεωρητικά δημιουργείς «απόσχιση» πραγματικότητας μέσω ξεχωριστού σύμπαντος. Ότι καταφέρεις να αλλάξεις, θα αφορά κάποιο άλλο σύμπαν. Αυτό το οποίο άφησες πίσω όμως, θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται πάνω στον πρωταρχικό του σχεδιασμό ανεπηρέαστο. Οπότε, ποιο το νόημα για όσους άφησες πίσω πριν μπεις στην χρονομηχανή?
  Στο παρόν, μέσω των πράξεών σου, βλέπεις στην πράξη την τωρινή διαμόρφωση του μελλοντικού «παρελθόντος». Βάζοντας το λιθαράκι σου κι εσύ, όσο έχεις και όσο μπορείς ανάλογα το πόστο σου στην κοινωνία, συμμετέχεις ενεργά στην πορεία των πραγμάτων. Η οποία αν και εξακολουθεί να έχει ντετερμινιστικό χαρακτήρα επί του παρόντος, είναι όμως ηθικά εξαγνισμένη και πρακτικά έγκυρη. Κάνεις ότι νομίζεις οτι πρέπει να πράξεις και το ταμείο, γίνεται στο μέλλον.

 22. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 25/12/2008 11:40:50

  Ο/Η "Το μώλυ" είπε...

  "Το Διαδίκτυο είναι εφάμιλλο της ανακάλυψης της Γλώσσας"

  Ο γιος μου γεννήθηκε το 1977. Μετέφραζε και μιλούσε αγγλικά απο τα 12, λόγω, κυρίως, του εκπεμπομένου ελεύθερα δορυφορικού SKY (Θεσσαλονίκη). Τότε, μου ζήτησε για δώρο χριστουγεννιάτικο μια παιγνιδομηχανή ATARI. Την άλλη χρονιά, με πήγε σε ένα μαγαζάκι στην Καλλιθέα, (που έπαθα την πλάκα μου βλέποντας την ουρά, μια και ο νεαρός τύπος ήταν ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος!), για ένα GAMEBOX.

  Το βράδυ, μου είπε μια κουβέντα που άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου και, ΑΡΑ, την ζωή μου:

  - "Σε δέκα χρόνια απο σήμερα, όποιος δεν ξέρει την γλώσσα των κομπιούτερ, θα είναι σαν τους σημερινούς αναλφάβητους"!..

  Έκτοτε, άρχησα να μην είμαι αρνητικά διακείμενος απέναντι στο ..."Τέρας της Αποκαλύψεως", όπως οι περισσότεροι παλαιο-Hippies και Αντισυστημικοί φίλοι μου.

  Μετά απο 5 χρόνια, και σε κάποια φάση που είχα φράγκα, του είπα τι θέλει για δώρο. Μου έγραψε κάτι σε ένα χαρτί και μου είπε ότι κάνει 72000 δρχ. Πήγα να το πάρω. Έδωσα το χαρτί στον υπάλληλο της ασφυκτικά γεμάτης "ΓΡΑΜΜΗΣ", "μια στιγμή" μου είπε αυτός και σάλταρε δυο-δυο τα σκαλιά προς το πατάρι. Γυρνάει και μου δίνει κάτι που χώραγε σε ανοικτή παλάμη, ενώ εγώ ήμουν, ήδη, προβληματισμένος πως ...θα βάλω στο μηχανάκι κάτι που, για να κάνει 72000, θα είναι αντίστοιχου όγκου!

  Ήταν ένα modem. Γυρνόντας σπίτι, ο Σταύρος έκανε την σύνδεση για το Internet... Τσίριζε ιδιοτροπομυστήρια και στην οθόνη αναβόσβηνε η ένδειξη "initializing modem", "initializing modem"... Γνωρίζαμε το "initial", αλλά όχι, ακριβώς, το "initilize". Άνοιξα το λεξικό και ...μου 'πεσε το σαγόνι στο πάτωμα: "ΙΔΡΥΣΙΣ- ΜΥΗΣΙΣ και ΙΔΡΥΩ- ΜΥΩ"!!!

  *****

  ΣΗΜΕΡΑ,

  με το Διαδίκτυο, μπορούμε να ξαναστήσουμε το πρότυπο Διοίκησης των αρχαίων Ελλήνων, που πυρήνας του ήταν η "ΠΟΛΙΣ-κράτος". Οι Έλληνες ήταν "και όλοι μαζί και όλοι χώρια". Όπου αυτοί είχαν "Ελλάδα", ΕΜΕΙΣ θα βάλουμε "Οικουμένη" κι όπου "Πόλις", το κάθε σημερινό κράτος- χώρα- έθνος. Οι Αμφικτυονίες, οι Ολυμπιακοί, η Δήλος (θησαυροφυλάκιο), οι Δελφοί (Ανώτατο Δικαστήριο) κι ό,τι άλλο θεσμό είχαν, μπορούμε να τον προσαρμόσουμε στα μέτρα μας.

  Το σπουδαιότερο, ΟΜΩΣ, απ' όλα είναι ότι μπορούμε να επανασυστήσουμε, -επαναστατώντας, εν Ανάγκη, (: "Ανάγκα και θεοί πείθονται")-, το τελειότερο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης, την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η οποία είχε αναιρεθεί εκ των πραγμάτων (υπερπληθυσμός + εγκατάλειψη ελληνικού κσοσμοειδώλου- κοσμοθεωρίας- φιλοσοφίας).

  Η Άμεση Δημοκρατία για να "λάβει χώρα" χρειάζετα:

  α) ΚΟΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ. Υπάρχει, είναι τα Αγγλικά, (: που τα "μορφωμένα" τους είναι όλα Ελληνικά. Πρβλ: "It's all ...Greek to me!"),

  β) ΑΓΟΡΑ = "topos" συνάντησης (ΠΟλιτών-ΟΠλιτών, (: αλλάζει, απλώς, η σειρά των δυο πρώτων γραμμάτων!!!), κι όχι παζάρι ...μικροπωλητών). Υπάρχει, κι είναι το Διαδίκτυο, και

  γ) ΠΟΛΙΤΕΣ. Αντικειμενικά, υπάρχουν, -είμαστε όλοι οι ενήλικες, ως φυσική παρουσία. Υποκειμενικά, όμως, "πνευματικά", δηλαδή, δεν υπάρχουν έτοιμοι έτυμοι (= αληθινοί) Πολίτες-Οπλίτες, ή πρόσωπα που έχουν κριτική σκέψη και είναι έτοιμοι μέχρι αυτο-θυσίας να την υπερασπίσουν (= "ανδρεία", αρχαιοελληνιστί, ή ...νδο-ευρωπαίο-φοινικιστί). Πλην ελαχίστων.

  ΑΝ, ΟΜΩΣ, αυτοί οι ..."ελάχιστοι" ΣΥΝ- ΑΣΠΙΣΘΟΥΝ υπό κοινή Πολιτική ιδεολογία και ΑΦΥΠΝΊΣΟΥΝ τους εν υπνώσει, ή "ματιασμένους", τηλεθεατές, όλα είναι πιθανά, μετά απο 30 χρόνια εκ-Παίδευσης στα "Γνώθι σαυτόν", "Μηδέν Άγαν", "Χαλεπά τα Καλά", "Μολών Λαβέ", "(δι)ότι πολιτικόν δε ο άνθρωπος ζώον" κ.ά.!

  Θυμήσου: Τα αποτελέσματα εξαρτούνται απο τον παρατηρητή-υποκείμενο, όπως και ότι απειροελάχιστη αλλαγή των αρχικών δεδομένων, ΑΛΛΑΖΕι όλως δι' όλου το τελικό αποτέλεσμα, κατά την "Θεωρία του ΧΑΟΥΣ". Αυτή που ανακαλύψαμε καθώς περνάμε απο την Εποχή των 2000 ετών τού Ι.Χ.Θ.Υ.οΣ., στην του Υδρο-ΧΟΟΥ.

  Το ...γνωστόν-άγνωστον ΧΑΟΣ-CHAOS, παρεμπιπτόντως, είναι η αρχή της Αρχής τού Κοσμο-idol, ή Cosmo-θεωρίας, των "Ελλήνων τού Λόγου". Ο δε ΙΧΘΥΣ, είναι εκ φύσεως ά-ΛΟΓΟΣ, "τουμπεκής", κρυψ-ί-νους...

  THINGS CHANGE, αδέρφια!

  "Αν δεν ελπίζεις στο ανέλπιστο, δεν πρόκειται να σε βρει", είπε ο "τα πάντα ρει" Ηράκλειτος.

  Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, είπε ο Μάης του '68.

  "IMAGINE", είπε η μεγαλύτερη φυσιογνωμία του 20ου αι., ο ...Γιάννης, τo "σκαθάρι", απο το Ζαγκ-λιβερpool.

  IΜAGINE, ρε, φίλε, IMAGINE! Τι σου ζητάνε, -"στην τελική";

  ------------

  e- ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

  Η e- ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ!

  ΕΤΟΙΜΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ Vs ΕΤΥΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


  Επιμύθιον:

  "Ένθα σοφίης δει, βίης έργον ουδέν"- "Όπου υφίσταται σοφία, η βία (πόλεμος, στην περίπτωσή μας) μένει άνεργη", Ηρόδοτος


  "Να έχετε ό,τι αγαπάτε
  και
  να αγαπάτε ό,τι έχετε",

  ΕΜΕΙΣ

  31 Ιανουάριος 2008 2:16 μμ

 23. Γιάννης Γιαννακόπουλος avatar
  Γιάννης Γιαννακόπουλος 25/12/2008 11:45:46

  Εγώ απάντησα, αλλά η απάντηση δεν μού άρεσε και γύρισα πίσω στο χρόνο και την έσβησα. Καλά Χριστούγεννα είναι αυτά που το pc όπως και η τηλεόραση κλείνουν.

 24. Extra Terrastrial Biological Entity avatar
  Extra Terrastrial Biological Entity 25/12/2008 11:56:18

  Οι επιστήμονές σας ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησης, έχουν ήδη απαντήσει. Οι παρατηρούμενοι γαλαξίες απομακρύνονται επιταχυνόμενοι κάτω από την έλξη μιας "μυστηριώδους" δύναμης, αρκετά ισχυρής ώστε να υπερνικήσει την βαρύτητα της ύλης, ορατής και σκοτεινής. Στο σύμπαν που τώρα αντιλαμβάνεστε δεν θα υπάρξει σύνθλιψη.

  Την αιτία αυτής της σκοτεινής δύναμης θα την ανακαλύψετε πολύ σύντομα.

  Στο δεύτερο ερώτημα και το παράδοξο που θέσατε, μπορώ να σας πω πως στο σύμπαν δεν υπάρχουν παράδοξα. Τα παράδοξα υφίστανται μόνο εκεί που υπάρχει ατελής πρόσληψη της συμπαντικής πληροφορίας. Το σύμπαν, πολύ σύντομα θα κατανοήσετε ότι είναι εκ φύσεως επιτρεπτικό. Επιτρέπει πολλά πράγματα να συμβούν με μέτρο το ελεύθερο της θεικής σας θέλησης. Όταν στην εξέλιξη του είδους σας αρχίσετε να προσεγγίζετε τον ορίζοντα της συμπαντικής επιτρεπτικότητας, τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι προς το συμφέρον σας να πράξετε ό,τι σας επιτρέπετε.

  Για να το θέσω και κάπως διαφορετικά, το σύμπαν γνωρίζει να λέει μόνο ΝΑΙ. Δεν γνωρίζει το όχι. Ότι κι αν του αιτηθείς είναι δυνατόν να το πραγματοποιήσει. Στους υπερεξελιγμένους πολιτισμούς εκεί έξω, τα αδέλφια σας τα οποία σύντομα θα κληθείτε να γνωρίσετε, το μεγαλύτερο θαύμα και ερωτηματικό δεν είναι στο τι μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά στο από που προέρχεται η δύναμή του σύμπαντος να ενεργοποιεί τα πάντα.

  Άλλωστε και σεις πριν 150 χρόνια αιτηθήκατε ταξίδια στην σελήνη, αιτηθήκατε τεχνολογία για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη. Το σύμπαν άκουσε και σας έδωσε ότι κι αν του ζητήσατε. Ζητήσατε πολλά, και στην πορεία του χρόνου σας έδωσε τα πάντα.
  Ξεχάσατε όμως μέσα στην παραζάλη των θαυμάτων σας να ζητήσετε και λίγο Αγάπη. Δεν πειράζει όμως, έτσι κι αλλιώς όλα σας επιτρέπονται. Ο χρόνος σας δόθηκε και είναι δικός σας να τον αξιοποιήσετε όπως νομίζετε.

 25. Papanakos avatar
  Papanakos 25/12/2008 12:01:50

  Ψηφίζεις υποτίθεται άτομα ικανά να διοικήσουν αυτόν τον τόπο, μα αυτή μεταβάλλονται σαν μια γροθιά εναντίον σου. Ψηφίζεις κόμματα υποκρισίας, τα οποία μετα τις εκλογές συμπεριφέρονται ως μεσάζοντες εξυπηρετώντας την διαπλοκή και το κεφάλαιο. Η ανικανότητα οργάνωσης και διοίκησης του κράτους, το πλιάτσικο και η σπατάλη εις βάρος του φτωχού λαού από την εκάστοτε κυβέρνηση του δικομματισμού φτάνει στο όριο φρενίτιδας.
  Λαέ της Ελλάδος πρέπει να αντισταθείς!
  Έχεις φωνή!
  Στύλε το μήνυμα σου, ειρηνικά και δημοκρατικά!
  http://www.enosikentroon.gr/

  http://www.enosikentroon.gr/

 26. αιμίλιος avatar
  αιμίλιος 25/12/2008 12:15:56

  Η απάντηση του T.S. Elliot:

  Time present and time past
  Are both perhaps present in time future,
  And time future contained in time past.
  If all time is eternally present
  All time is unredeemable.
  What might have been is an abstraction
  Remaining a perpetual possibility
  Only in a world of speculation.
  What might have been and what has been
  Point to one end, which is always present.
  Footfalls echo in the memory
  Down the passage which we did not take
  Towards the door we never opened
  Into the rose-garden. My words echo
  Thus, in your mind.

  ........

  Then a cloud passed, and the pool was empty.
  Go, said the bird, for the leaves were full of children,
  Hidden excitedly, containing laughter.
  Go, go, go, said the bird: human kind
  Cannot bear very much reality.
  Time past and time future
  What might have been and what has been
  Point to one end, which is always present.

  [Burnt Norton]


  ΥΓ Τα ταξίδια στο χρόνο ήταν της μόδας την δεκαετία του 1970. Σήμερα "παίζει" το μποζόνιο Higgs, η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια.

 27. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/12/2008 13:10:33

  Ευχαριστώ την ΟΡΓΗ 17, και τον Νηπιο 25, αρχικα αλλα και ολους τους φιλους με τα σχολια τους.

  Πιστευω στην Φιλοσοφικη διασταση του Σημερα. Μετλετωντας πολλα σχετικα βιβλια και αρθρα - χομπυ - οπως του Michio Kaku kai toy AL-Khalili ερχεται η στιγμη οπου αισθανομαι Σημαντικα Ασημαντος και Μονος. Ενας κοκκος αμμου αναμεσα σε ολες τις ερημους και παραλιες της Γης μας.

  Ερχεται το παραδοξο του ταξιδιου πισω στο χρονο. Οσο απιθανο και να ακουγεται τοσο εχει αποδειχθει επιστημονικα στον μικροκοσμο της υλης.
  Ξαφνικα αισθανθηκα οτι δεν ειμαι πια ασημαντος.
  " θα παω πισω σε εκεινη τη χρονικη στιγμη και θα κανω κατι σημαντικο - για το φτωχο μυαλο μου ! "

  100δες χρονικες στιγμες εχω επιλεξει στα 50-80.000 χρονια υπαρξης του Ανθρωπου και δυστυχως δεν καταφερα να επιλεξω μια με απολυτους ορους.

  "Θα εσωζα απο το θανατο το Μ Αλεξανδρο" αυτη μου εμεινε.

  ΠΠ

 28. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/12/2008 13:17:42

  http://www.youtube.com/watch?v=BBsOeLcUARw

  Ετσι για να παρουμε μια ιδεα στην πραξη του που βρισκομαστε σε σχεση με το συμπαν αλλα και το μικροκοσμο!!

  Απολαυστε !

  ΠΠ

 29. kanis avatar
  kanis 25/12/2008 13:25:02

  Go, go, go, said the bird: human kind
  Cannot bear very much reality.
  Time past and time future
  What might have been and what has been
  Point to one end, which is always present.

 30. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 25/12/2008 13:44:03

  Α, δεν κατάλαβα οτι η ερώτηση ήταν «τι θα αλλάζατε εσείς για το καλό του έθνους», νόμιζα οτι με τον όρο «κοινωνία» μιλούσαμε για το καλό όλης της ανθρωπότητας.
  Ok, ανασκευάζω το σχόλιο, επαυξημένο με κατάθεση των δικών μου (με εθνικά κριτήρια) πιθανών ενεργειών:
  Θα έσωζα τον Μ. Αλέξανδρο, θα ενημέρωνα τον Λεωνίδα για την δράση του Εφιάλτη, θα πήγαινα οδηγίες κατασκευής ατομικής βόμβας στον Μεταξά, θα έδινα σχέδια μαχητικών Spitfire και αυτόματων Kalasnikov στον Ε. Βενιζέλο, ή θα έδινα μια σακούλα μεθυλτριενολόνη στον Νικηταρά να είναι ντούρασελ, μαζί με ένα γιαπωνέζικο κατάνα δώρο στη συσκευασία να μη μένει από λεπίδι. Κάτι από όλα αυτά.
  Αλλά αν η ερώτηση είχε να κάνει με «το εθνικό», τότε αφού το βλέπω που το βλέπω εγωιστικά και κάλπικα, γιατί να μην εστίαζα καθαρά στην προσωπική μου ζωή να έχω και το κεφάλι μου ήσυχο?
  Γιατί ποτέ δεν ξέρεις, αν π.χ έσωζα τον Αλέξανδρο και αυτός πάνω στην φούρια του να «εκπολιτίσει τον γκοσμάκι» σύμφωνα με το θεϊκό σχέδιο που του έβαλε στο κεφάλι η ξιπασμένη μάνα του, συνέχιζε να «εκπολιτίζει» μπροστά στα μάτια μου και άλλους ανθρώπους, τότε ίσως σκεφτώ πως αν δεν είχα σώσει αυτόν, ίσως να είχαν σωθεί και κάποιοι βαρ-βαρ από τον «εκπολιτισμό». Γιατί, να, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που όταν πέθαιναν στα χέρια του Αλέξαδρου ίσως σκέφτονταν οτι είναι καλύτερο να έχεις βάρβαρα άντερα αλλά να βρίσκονται μέσα σου, παρά να χύνονται «εκπολιτισμένα» στο έδαφος. Κι έτσι, ίσως νιώσω απύθμενα γελοίος, θλιβερός και πένθιμος. Γι αυτό, τώρα που το ξανασκέφτομαι, καλύτερα να εστίαζα στενά στην προσωπική μου ζωή αφού θα έκανα που θα έκανα τη μαλακία. Οπότε ας έτρεχα να παίξω ένα στοίχημα με εκ των προτέρων γνωστά για ‘μένα αποτελέσματα και τελειώνει εκεί ο φιλοσοφικός στοχασμός.

 31. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 25/12/2008 14:00:14

  Αλλά για να μη τα μπερδεύουμε και όλα, το παράδειγμα του Λεωνίδα είναι ηθικά αμόλυντο και άσπιλο (οι σφαγές που έκανε ήταν αμιγώς αμυντικού χαρακτήρα).
  Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση ίσως πράγματι τον ενημέρωνα για τα έργα και τις ημέρες του Εφιάλτη. Αλλά και πάλι θα επηρέαζα όλο το ντόμινο του οικοδομήματος και θα κατέληγα να παρεμποδίζω τις διεργασίες που οδήγησαν μελλοντικά στην γέννηση π.χ ενός Λεον Τολστόι ή Καβάφη. Ή ακόμα και την ύπαρξη της Κατερίνας που τόσο πολύ αγάπησα και ερωτεύτηκα σφοδρά όταν πηγαίναμε σχολείο. Αρά και πάλι, γρήγορα στο πρακτορείο για κουπόνι «πάμε στοίχημα» έχοντας το κεφάλι μου ήσυχο, τον Τολστόι στη ιστορική του θέση, την Κατερίνα στο κρεβάτι μου και τις τσέπες μου γεμάτες χαρτί. Άντε εβίβα.

 32. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 25/12/2008 15:11:59

  Sorry, θα επιμείνω λίγο γιατί οι άλλοι τρωνε μέσα κι εμένα εδώ με βαράνε μοναξιές.
  Φαντάστηκα προς στιγμήν το παράδειγμα των Θερμοπυλών και σκέφτηκα πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, αν βοηθούσα τον Λεωνίδα, καταστρέφω την ύψιστη ιστορική πολεμική στιγμή-αναφορά της παγκόσμιας ιστορίας. Αυτό που έγινε εκεί δεν έχει προηγούμενο ούτε και επόμενο μέχρι τώρα και στέκει περίτρανα στο χρονοντούλαπο των ανθρώπινων εκείνων ενεργειών που αποτελούν «ωδή εις την γενναιότητα» πάσας ιστορικής στιγμής και παντός εδάφους.
  Καπάκι σκέφτομαι ότι η τραγική αυτή μάχη, συνέβαλε και στην προετοιμασία των υπολοίπων ελληνικών στρατευμάτων για την διεξαγωγή του grant finale της ναυμαχίας στη Σαλαμίνα. Άλλη παγκόσμια παρακαταθήκη και αυτή. Με τις οριστικώς λυτρωτικές Πλαταιές που ακολούθησαν.
  Άρα, τροποποίηση συμπεράσματος: Μάλλον δεν πειράζουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ.

 33. kanis avatar
  kanis 25/12/2008 15:21:25

  Θερμοπύλες

  Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
  ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
  Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
  δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
  αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·
  γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
  είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
  πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
  πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
  πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

  Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
  όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
  πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
  κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

  K.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ

 34. Νίκος avatar
  Νίκος 25/12/2008 18:03:58

  Νηπιε (#25),

  συμφωνω με τα περισσοτερα και επαυξανω, που λεμε νεοελληνιστι.

  Αλλα, ξεχασες το πιο σημαντικο στοιχειο. Την συγκολλητικη ισχυ του κοινου των ελληνων, που λειπει. Σαν κλασσικος μαρξιστης, αν δεν λανθανω, περιεβαλλες ολα τα υλικα στοιχεια που χρειαζομαστε, αλλα διχως την ιδεα του κοινου, της κοινης μοιρας, της συναινεσης, που λειπει, ειμαστε απλα συσσωματωματα νεκρης υλης που την περιδερνει ο (πολιτικος) καιρος.
  Η ΙΔΕΑ φιλε μου αυτη στην οποια συμμετεχουν ΟΛΟΙ οι ελληνες, και δεν ειμαι πλεον βεβαιος οτι ισχυει καθ' οτι η υπαρξη της κλεπτοκρατιας αυτο υπογραμμιζει, ειναι η σημαντικοτερη και η βαθμιαια εκλειψη της αγροτιας θα εξαφανισει ο,τι μας κρατα μαζι ως ελληνες και μπορει ν αντικατασταθει απο τις ατομικες "ιδιαιτεροτητες" του καθε "διεστραμμενου". Ινα πληρωθει το ρητον του προφητου Φουκουγιαμα, και αυτο των Αλαβανοτσιπρογιωργακηδων...

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 35. k ή σύντομα Γιόζεφ Κ. avatar
  k ή σύντομα Γιόζεφ Κ. 25/12/2008 19:16:36

  Επειδή το ιδανικό μου είναι μια όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένη αναλογικά κοινωνία κι επειδή ως κοινωνία αντιλαμβάνομαι το σύνολο των έμβιων όντων και ενδεχομένως φυτών και μυκητων, μάλλον θα σκότωνα τους πρώτους ανθρώπους, τα πιο ιδιοτελή, άπληστα και παρασιτικά όντα στη φύση.

 36. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/12/2008 20:03:44

  Φιλε Γιόζεφ,

  θα εμενες μονος με τους μυκητες? Αντιλαμβανομαι την ανησυχια σου φυσικα, αλλα θα το ριξεις στη φωτοσυνθεση !

  Χρονια Πολλα !

  ΠΠ

 37. k ή σύντομα Γιόζεφ Κ. avatar
  k ή σύντομα Γιόζεφ Κ. 25/12/2008 20:07:35

  Δε βγάζω "την πάρτη μου" απόξω, δε με θεωρώ εξαίρεση, μέρος του καρκίνου είμαι.

  Χρόνια Πολλά και καλά, ό,τι επιθυμεί ο καθείς, αρκεί να μην κάνει κακό σε άλλους :-)

 38. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/12/2008 20:20:07

  Μεγαλη και ουσιαστικη κουβεντα το " να μην κανει κακο σε αλλους". Ας ευχηθουμε ολοι να εχουμε την ιδια ερμηνεια του "κακου" !

  ΠΠ

 39. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 25/12/2008 21:15:32

  @π.π.31

  Χθές μόλις, καθώς στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια μιλούσαμε για χρόνους, κύκλους της ζωής και σχετικότητες, αναφέρθηκα σε αυτό το βιντεάκι που το ειχα δεί σε ενα μεγάλο Μουσείο Τεχνολογίας και ειχε αλλάξει τον τρόπο που σκέφτομαι κάποια πράγματα.Εκτοτε αναφέρομαι σ΄αυτό, περιγράφοντάς το αλλα δεν ήξερα οτι κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο. Ευχάριστη έκπληξη λοιπον, νάσαι καλά

 40. popolaros avatar
  popolaros 25/12/2008 23:12:53

  "Εν Αρχή Ην ο Λόγος" a.k.a. Λογική
  ------------

  Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο κάποιος, 'μετακομίζει' από το Παρόν στο Παρελθόν.
  Το βασικό γνώρισμα του Παρελθόντος είναι ότι έχει Πάψει να Υπάρχει.
  Όλοι οι μετέχοντες έχουν ανακυκλωθεί υλικά και ενεργειακά και συνεχίζουν την πορεία τους στο Παρόν.

  Το παράδοξο δεν ξεκινάει όταν κάποιος 'ταξιδιώτης' σκοτώσει την γιαγιά του.
  Το παράδοξο είναι το ίδιο το ταξίδι στο Παρελθόν.

  Για να συμβεί θα πρέπει το Παρελθόν να συνεχίζει να υφίσταται σε κάποιο χωρόχρονο και σε άπειρα loops.
  Παράλληλα με το Παρόν...και με το Μέλλον τελικά.

  Όταν ο 'ταξιδιώτης' θελήσει από το παρελθόν να επιστρέψει πίσω, ουσιαστικά ταξιδεύει στο Μέλλον.

  Προσωπικά καλύπτομαι από τον Ερμή τον Τρισμέγιστο.
  "Αυτό που είναι ψηλά μοιάζει με εκείνο που είναι χαμηλά και ότι το ελάχιστο μοιάζει με το μέγιστο"

  Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω το γνωστό ρητό ενός σύγχρονου αμερικανού φιλόσοφου.

  "Well, opinions (a.k.a theories) are like assholes. Everybody has one."
  1971-Dirty Harry

  Σε ελεύθερη δικιά μου μετάφραση.
  Η κάθε αυθεντία του επιστημονικού κατεστημένου, πετάει και από μια παπαρδέλα και το πλήθος εκστασιάζεται.

 41. siddhartha avatar
  siddhartha 26/12/2008 01:01:05

  Αγαπητέ factorx κατ αρχήν Χρόνια Καλά και Ευτυχισμένα.
  Σκέφτηκα το ερώτημα σου.
  Από όπου όμως και αν το έπιασα, ότι και αν άλλαζα πάντα έφτανα στο συμπέρασμα ότι πάλι κάτι θα στράβωνε στη πορεία από μία άλλη δύναμη και τα πράγματα θα ίσως γινόντουσαν και χειρότερα.
  Δεν τείθεται θέμα, το ταξίδι σίγουρα θα το επιχειρούσα. Στην πορεία όμως ανακαλύπτω, ότι η πηγή όλων των κακών είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.
  Όλα αυτά που έχουν διατυπώσει διάφοροι αρχαίοι φιλόσοφοι για την διαστρεβλωμένη φύση του ανθρώπου, για την απώλεια ανάμνησης του πραγματικού εαυτού, είναι πέρα για πέρα αληθινά.
  Αν θελήση κάποιος, να αλλάξει κάτι από το σήμερα ή το γνωστό παρελθόν θα πρέπει πρίν ξεκινήσει, να έχει τη δύναμη να εμφυσήσει στούς ανθρώπους άλλες αξίες και να τους θυμήσει τον πραγματικό τους εαυτό και τις δυνατότητες του.
  Η αλλοίωση του σημερινού ανθρώπου έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που πολύ φοβάμαι ότι αυτός ο κάποιος, με καμμία γνωστή μέθοδο θα μπορούσε να το πετύχει.
  Για να μην το κουράζω, βρήκα ότι το μόνο που θα μπορούσα να κάνω θα ήταν να προσπαθήσω να προλάβω το προπατορικό αμάρτημα. Πώς??
  Δείχνοντας στους πρωτόπλαστους, στό φορητό μου μονιτοράκι, εικόνες του σημερινού κόσμου, της Αφρικής, της Χιροσίμα, της Κόλασης.

 42. kazanias avatar
  kazanias 26/12/2008 11:07:02

  ΤΥΡΙ ΡΥΖΙ ΓΑΛΑ ΚΑΜΠΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.