#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/10/2012 12:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συγχώνευση Εθνικής - Eurobank με «προίκα» το Ταχυδρομικό ΤαμιευτήριοΠρο των πυλών βρίσκεται το μεγαλύτερο τραπεζικό deal που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Εθνική και Eurobank βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη μεταξύ τους συγχώνευση και για το λόγο αυτό ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τραπεζών. Επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει, όμως, πηγές από τις τράπεζες έλεγαν ότι η Εθνική θα συνέλθει μετά το τέλος της συνεδρίασης στο ΧΑ για να ενημερώσει για τις εξελίξεις. Το ίδιο θα κάνει και η τράπεζα του Λάτση.

Η εξέλιξη με την Εμπορική τράπεζα που περνά στα χέρια της Alpha επιτάχυνε τις εξελίξεις καθώς Εθνική και Λάτσης δεν μπορούσαν να μείνουν πίσω στις εξελίξεις.

Η συγχώνευση των δύο αυτών τραπεζών θα δημιουργούσε μια υπερτράπεζα η οποία μετά την ανακεφαλαιοποίηση φυσικά θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη χώρα αλλά και στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Εθνική διαθέτει περί τα 580 καταστήματα στην Ελλάδα και η Eurobank περισσότερα από 400.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τριπλή συγχώνευση Εθνικής - Eurobank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο η κάθε τράπεζα κατέχει ποσοστό της τάξεως του 6%. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κάτι που δεν μπορεί να συμβεί πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Μια τέτοια συμφωνία, επίσης, μπορεί να αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες. Και σε βάθος χρόνου είναι πλέον σίγουρη η δημιουργία ενός τραπεζικού χάρτη με 2,5 τράπεζες. Από τη μια η Alpha και από την άλλη η Εθνική με τη Eurobank και πιθανότατα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ισχυρός πόλος φυσικά και η τράπεζα Πειραιώς που αποκτά δύναμη με την ΑΤΕ και τη Γενική. Οι μικρότερες, FFB και Milennium είναι θέμα χρόνου να αναζητήσουν στρατηγικές συμμαχίες.

 

Στις 11.05 ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών και των παραγώγων των Εθνική Τράπεζα και Eurobank, όπως και η διαπραγμάτευση του παραγώγου του 20. Μέχρι εκείνη την ώρα η μετοχή της Εθνικής κέρδιζε 4,48% στα 2,1000 ευρώ και ο τίτλος της Eurobank ενισχυόταν κατά 5,50% στα 1,1500 ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση : «Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.»  σήμερα 5 Οκτωβρίου 2012 και έως ότου ενημερώσουν επαρκώς το επενδυτικό κοινό σχετικά με ερώτημα της  Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αναστέλλεται ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των εταιριών «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.»  , καθώς και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20, NBGAM ETF ΓΔ Χ.Α. και NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30».

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/10/2012 13:57:41

  Ότι αυξάνει η όρεξη για ρίσκο, στις συνθήκες του σήμερα, είναι καλό σημάδι.
  Αρκεί να μην κλωτσήσουν την καρδάρα, όπου αρχίζει να στάζει γάλα.

 2. Inno avatar
  Inno 05/10/2012 14:14:08

  συγχώνευση τύπου πετρόλα? χοχοχο

 3. Crocodile avatar
  Crocodile 05/10/2012 15:30:21

  Ωραία! Έχω κάρτα στη eurobank με 16% επιτόκιο. Τώρα που θα ενισχυθεί, θα πέσει το επιτόκιο στο 10%, στο 7%, στο 5%;

 4. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 05/10/2012 15:35:23

  Τίποτα καλό γιά την Εθνική Οικονομία δεν προοιωνίζει αυτή η συγχώνευση.

 5. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 05/10/2012 16:46:03

  Πλάκα-πλάκα, τελευταίες μέρες μόνο ο τραπεζικός τομέας δίνει καλές ειδήσεις στην Ελλάδα. Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα είναι προαπαιτούμενο για μια σταθερή οικονομία. Οι συγχωνεύσεις μόνο ως θετικές κινήσεις μπορούν να χαρακτηριστούν

  • Inno avatar
   Inno @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 05/10/2012 19:46:57

   πλακα πλακα, οι εξελίξεις αυτές μονο δυσοίωνες μπορεί να είναι.
   προετοιμασία για να αντέξουν.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/10/2012 17:12:17

  Τρείς τράπεζες είναι αρκετές για την Ελλάδα.
  Δεν έχουμε μέγεθος Ισπανίας ή Γαλλίας.

 7. Φανη avatar
  Φανη 05/10/2012 19:02:54

  Η Εθνικη τα τελευταια χρονια [Καρατζας και μετεπειτα] εκσυγχρονιστηκε πληρως και ειναι ενα πολυ καλο μαγαζι με εξαιρετο δυναμικο υπαλληλων.Ας προσεξουν μη τη χαλασουν κι αυτη....

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Φανη 05/10/2012 20:15:43

   Eθνική Τράπεζα "Της Ελλάδος" ΔΕΝ υφίσταται πλέον. Έχει προ 3ετίας απαληφθεί. Για δε τις τωρινές ώρες αναμονής στις ουρές, ούτε δωρεάν χρήματα η Εθνική να.. χάριζε. Μένει να δούμε, πόσους πελάτες η Eurobank EFG θα χάσει έτσι και "υιοθετήσει" τη χρόνια γραφειοκρατική αρτηριοσκλήρωση από την οποία μέχρι και σήμερα πάσχει, η πάλαι ποτέ Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.