24/07/2012 21:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συγχωνεύονται οι πρώτοι 21 φορείς του Δημοσίου

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι πρώτοι 21 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Όπως σημειώνεται, οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις έγιναν σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αποτελούν «οδηγό» για την ευρύτερη αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Όπως τονίζεται, «καμία υπηρεσία πραγματικά παρεχόμενη προς τον πολίτη δεν παύει να παρέχεται».

Οι 21 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται αποτελούνται από 213 νομικά πρόσωπα. Σε αυτούς απασχολούνται 5.256 εργαζόμενοι και η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Από τη διαδικασία προκύπτουν 9 ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 34 νομικά πρόσωπα.

Έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχει εκτιμηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το σύνολο των 1.500 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ποιοι οργανισμοί συγχωνεύονται

Οι οργανισμοί που συγχωνεύονται παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες. Μετά τη συγχώνευση θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες στον πολίτη, με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αφού επόμενο βήμα είναι η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε έναν ενιαίο εθνικό φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη συγχωνεύονται ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η HELEXPO.

Σε ενιαίο φορέα συγχωνεύονται το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας και ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης.

Σε ένα φορέα συγχωνεύονται το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Σε ενιαίο φορέα συγχωνεύονται το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ένα φορέα συγχωνεύονται ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Αγορά Ρέντη) και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε 14 φορείς, αντίστοιχους των Περιφερειών, συγχωνεύονται οι 29 φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Από το υπουργείο Εργασίας, σε 13, κατ' αντιστοιχία των Περιφερειών, συγχωνεύονται οι 39 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας.

Σε ενιαίο φορέα συγχωνεύονται τα 65 Κεφάλαια Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ένα φορέα συγχωνεύονται οι 63 Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων.

Ποιοι οργανισμοί καταργούνται

Σε ό,τι αφορά τους οργανισμούς που καταργούνται, όπως σημειώνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι οργανισμοί που είτε έχουν περιορισμένων διαστάσεων πραγματικό αντικείμενο ή το αντικείμενό τους μπορεί να υπηρετηθεί αποτελεσματικότερα από τις κεντρικές υπηρεσίες του εποπτεύοντος υπουργείου.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, καταργείται το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών. Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους απορροφάται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας - Πληροφόρησης και Πολιτισμού - Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς - Εθνική Χαρτοθήκη.

Στο υπουργείο Παιδείας, ενσωματώνεται στις κεντρικές υπηρεσίες το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων.

Στο υπουργείο Τουρισμού, ενσωματώνεται στις κεντρικές υπηρεσίες ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Ελληνικής Θαλάσσιας Ένωσης.

Όπως διευκρινίζεται, το πλεονάζον προσωπικό δεν απολύεται αλλά μετακινείται σε θέση αντίστοιχη των προσόντων του και των αναγκών του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. θΩΜΑΣ avatar
    θΩΜΑΣ 25/07/2012 08:15:10

    Προτείνω συγχώνευση επιμελητηρίων σε ένα ανά περιφέρεια,κατάτγηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων που συστήθηκαν με τον νόμο 4071/2012 και επαναφορά τους στα κρατικά λιμενικά ταμεία και κατάργηση των προβληματικών ΔΕΥΑ οιυ έχουν υπερφορτώσει με σκάνδαλα και κακοδιαχείρηση τους προυπολογισμούς τους

  2. Πέρης avatar
    Πέρης 25/07/2012 08:36:39

    Μείζον ζήτημα αποτελεί και η συγχώνευση των νεοσύστατων εφετείων ,δημιουργήματα της πασοκικής νομεκλατούρας που ήθελε να εξυπηρετήσει πασοκικά και ψηφοθηρικά τοπικές κοινωνίες.Απαράδεκτο να υπάρχει εφετείο στην Χαλκίδα που είναι κοντά στην Αθήνα,να δημιουργείται δεύτερο εφετείο στην Κρήτη όταν υπάρχει ήδη ένα στα Χανιά και να δημιουργείται δεύτερο στην ίδια περιφέρεια και στο Αγρίνιο σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Πάτρα προκειμένου να εξυπηρετηθεί η τοπικιστική έξαρση και η μεγαλομανία των πασόκων Σώκου και Μωραίτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.