#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/08/2012 22:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την παράτασηΔύσκολη αλλά όχι αδύνατη η επαναδιαπραγμάτευση. Αυτό είναι το κλίμα που διαφαίνεται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες του Αντ. Σαμαρά στην Ευρώπη. Από την πλευρά της κυβέρνησης και ορθώς, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Ελλάδας από Μέρκελ και Ολάντ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα καταθέσει το σχέδιο της κυβέρνησής του για το τι προτίθεται να κάνει και για το ποια μέτρα δεσμεύεται να πάρει.

Θα συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο παράταση του χρόνου προσαρμογής, ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις είναι αδύνατο να ληφθούν τώρα, κάτι που θα γίνει τον επόμενο μήνα, αφού δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικας και συνεδριάσει η Σύνοδος Κορυφής για να ολοκληρώσει το σχέδιο για την Ελλάδα. Φυσικά, στο τραπέζι βρίσκεται ξανά και το σχέδιο για νέο κούρεμα, κάτι που όμως απαιτεί πολύ συζήτηση και έχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες.

Κρίσιμο θεωρείται για την Ελλάδα, αλλά και γενικά για την ευρωπαϊκή κρίση, η συνάντηση που θα έχουν Μέρκελ και Ολάντ στις 23 Αυγούστου, μια ημέρα πριν το ραντεβού Σαμαρά – Μέρκελ.

Κι ενώ οι πιέσεις, από μέσα ενημέρωσης ειδικά, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και χρεοκοπία, αυξάνονται, επίσημοι αξιωματούχοι δείχνουν να αλλάζουν στάση, δίνοντας ελπίδες επίλυσης του προβλήματος. Στο πλευρό του Σαμαρά και στο αίτημά του για επιμήκυνση, στέκεται τώρα και ο Γερμανός υπουργός Eξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ελληνικού αιτήματος. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον χρόνο που χάθηκε με τις ελληνικές εκλογές» δήλωσε. Και αυτό επιβάλλει ευελιξία σε χρονικά θέματα. Αυτό δεν αγγίζει ωστόσο τους όρους του μνημονίου. «Είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές σε αυτό» είπε.

Πρόκειται για μια διαφορετική φωνή στον κυβερνητικό συνασπισμό και έρχεται την ίδια ημέρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Μέρκελ θα ακούσει τον Σαμαρά, θα ζητήσει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις αλλά αφήνει ανοικτό παράθυρο για διετή παράταση εφαρμογής των μέτρων.

«Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος των κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών) Στέφαν Μίλερ. Για εμάς, πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρο ότι «δεν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις ούτε σχετικά με την ουσία ούτε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Κάθε εβδομάδα παράταση κοστίζει στους φορολογούμενους ένα “κάρο” χρήματα». Σαφής η απάντηση που έδωσε στον Βεστερβέλε και δείχνει ότι στη Γερμανία επικρατεί διχασμός για το ελληνικό πρόβλημα.

Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ εν όψει της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ

Σε όλον τον γερμανικό τύπο υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση αποτυχίας του τρόπου προσέγγισης της κρίσης που υιοθέτησε η Καγκελάριος, όπως π.χ. στην Frankfurter Allgemeine, αλλά και μια βεβαιότητα για την σκληρή στάση που θα τηρηθεί. Δεδομένου του μέχρι χθες κλίματος, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζεται ουδέτερα, χωρίς σχόλια, μάλλον συνεπάγεται πως παρουσιάζεται θετικά, χωρίς αμφισβήτηση της σοβαρότητάς του όπως σαφέστατα συνέβαινε π.χ. με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτές τις ημέρες κυριαρχεί στα μέσα σχετικά με την Ελλάδα κατά πρώτον το δημοσίευμα των Financial Times, ότι ο Σαμαράς θα ζητήσει επιμήκυνση μέχρο το 2016, κατά δεύτερον η παρέμβαση του Σρέντερ και κατά τρίτον η ίδια η επικείμενη επίσκεψη Σαμαρά.

Το Spiegel γράφει –πλην του γνωστού άρθρου, ότι η Ελλάδα πρέπει να πτωχεύσει- ότι η Καγκελάριος θα αρνηθεί το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για επιμήκυνση, κυρίως λόγω εσωτερικών, εσωκυβερνητικών και εσωκομματικών ισορροπιών. «Η επιστροφή της Σιδηράς Καγκελαρίου»: σύμφωνα με το άρθρο, στους κυβερνητικούς κύκλους αποκτά έδαφος η άποψη ότι σε περίπτωση ανάγκης «η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί». Με το σκεπτικό: πρέπει να διατηρήσουμε αλώβητο τον πυρήνα της Ευρωζώνης, στον οποίο ανήκουν Ισπανία και Ιταλία. Αλλά για να μπορέσει η Μέρκελ να εξασφαλίσει κυβερνητική υποστήριξη για τυχόν βοήθεια εκεί, θα πρέπει να μην έχει δοθεί προηγουμένως περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα. Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι μια ελλαδική πτώχευση καθίσταται όλο και πιο πιθανή. Σε άλλο άρθρο σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεργασίας βλέπει την Ελλάδα και τα αιτήματά της όλο και πιο αρνητικά, με διακριτικές κουβέντες για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Το Tagesspiegel περιγράφει τον Σαμαρά ως έναν άνθρωπο, η θέση του οποίου μόνο αξιοζήλευτη δεν είναι. Έναν άνθρωπο που του ζητείται να κάνει θαύματα αλλά δεν μπορεί, που έχει περιορισμένες επιλογές λόγω των αντικειμενικών συνθηκών, ο οποίος όμως δεν περιστέλλει τον δημόσιο τομέα με την ταχύτητα και δραστικότητα που θα μπορούσε και που έχει συμφωνηθεί.

Η Handelsblatt συμπαρατάσσεται διακριτικά με τον Σρέντερ και ζητά από την Μέρκελ να «μαζέψει» τον Ρέσλερ…

Η Welt και η Zeit επισημαίνουν την άρνηση του Σαμαρά να πραγματοποιήσει την παρέμβαση στην ΔΕΘ με τον συνηθισμένο «πληθωρικό» τρόπο.

Το Focus παρουσιάζει, φυσικά, εξευτελιστικά την Ελλάδα, ως ανίκανο χαραμοφάη που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Η Ελλάδα «θα παζαρέψει περισσότερο χρόνο από τους Σωτήρες (σ.σ.:!) της». Σε άλλο άρθρο σημειώνει ότι το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, το CSU, πιέζει για πραγματικά σκληρή γραμμή.

Η αυστριακή Wiener Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Ο Σαμαράς πολεμά σε όλα τα μέτωπα» περιγράφει τον «πόλεμο των δηλώσεων» των τελευταίων ημερών μεταξύ Ρέσλερ, Σόϊμπλε, Σαμαρά και Σρέντερ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.