#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/02/2009 16:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συγκέντρωση και επεισόδια για το «έγκλημα στο πάρκο»

[youtube 1aIHKq21NsE&eurl] Επεισόδια έξω από το δημαρχείο Αθηναίων μεταξύ των ΜΑΤ και ομάδας νεαρών που έχουν παρεισφρήσει στους διαδηλωτές για το πάρκο στη συμβολή Πατησίων και Κύπρου. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης ενώ οι νεαροί πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν να τραυματιστούν τρία άτομα -δύο διαδηλωτές, σοβαρά, και ένας δημοσιογράφος. Οι δύο πρώτοι μεταφέρθηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται ο ένας με εσωτερικό έγκαυμα στο θώρακα και ο δεύτερος με κάταγμα στο πόδι. Τραυματίσθηκε επίσης στο πόδι και ένας αστυνομικός.

Νωρίτερα, κάτοικοι και μαθητές της Κυψέλης πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο όπου συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο με αντικείμενο - μεταξύ άλλων - το πάρκο στη γειτονιά τους. Την πρωτοβουλία ανέλαβε το «Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών» με αφορμή της «το έγκλημα στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων και οι επιθέσεις που δέχτηκαν η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και οι πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ για το Mall στο Βοτανικό».

«Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είναι η μεγάλη και συντονισμένη επίθεση που δέχεται το περιβάλλον και οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι με τις ευλογίες κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, δημάρχου και επιχειρηματιών» προσθέτει ανακοίνωση της συντονιστικής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. KaryID avatar
  KaryID 02/02/2009 16:55:35

  πλάκα πλάκα το ξεπάτωσαν το παρκάκι

 2. ataktos avatar
  ataktos 02/02/2009 17:15:35

  karyID

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  των βουλευτών
  Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Νίκου Τσούκαλη

  σχετικά με το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος της Πυρηνικής Ενέργειας και των Ενεργειακών Αναγκών της Ελλάδος
  Δυσάρεστη αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση (28/01/2009) των πορισμάτων της Ομάδας Εργασίας της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος της Πυρηνικής Ενέργειας και των Ενεργειακών Αναγκών της Ελλάδος.
  Πριν λίγους μήνες παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός. Βασικές αρχές του σχεδιασμού, όπως επισημαίνεται στον πρόλογο της έκθεσης, είναι να διασφαλιστεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός εφοδιασμός της εσωτερικής αγοράς, η προστασία του περιβάλλοντος, η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Από την έκθεση αυτή προκύπτει ότι μπορούν να πληρωθούν οι αρχές αυτές χωρίς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Μάλιστα, η πυρηνική ενέργεια απορρίπτεται από την έκθεση για λόγους κυρίως κοινωνικούς. Για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς οι λόγοι απόρριψης της πυρηνικής ενέργειας είναι ήδη γνωστοί και μάλιστα στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και όχι όπως υποστηρίζει μία «μικρή αλλά σκεπτόμενη μειοψηφία» ότι τάχα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία «στρουθοκαμηλίζει».
  Μας εξέπληξε λοιπόν που το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών, απασχόλησε τη 15μελή επιτροπή ενέργειας των έγκριτων καθόλα επιστημόνων για να μελετήσει το θέμα «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος». Μας εξέπληξε ο τίτλος και ως γνωστόν το περιεχόμενο του θέματος σχεδόν προκαθορίζει και τις διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις.
  Βασική μας απορία είναι γιατί το ερώτημα - θέμα προς την Επιτροπή ήταν «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος» αντί του επιστημονικά ορθού «Εθνικός Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός».

  Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να δείχνει το δρόμο για δομικές αλλαγές στο σημερινό ενεργοβόρο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας και θα πρέπει να συνδυάζει επιστημονικές, περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους. Εντύπωση μας προκαλεί η μη αναφορά στο μεγαλύτερο κοίτασμα ενέργειας δηλαδή αυτό της εξοικονόμησης καθώς και η μη αναφορά των υποχρεώσεων της χώρας (Κιότο και ΕΕ) για εξοικονόμηση και ΑΠΕ.

  Σαν κόμμα, ούτε κατά διάνοια δεν παρεμβαίνουμε ή υποβάλλουμε θέσεις και απόψεις επί των επιστημονικών θεμάτων. Ο προβληματισμός και η έρευνα είναι ελεύθερα και επιδιωκόμενα. Αυτό το οποίο όμως δεν θα ανεχθούμε πολιτικά, είναι η αντιστροφή των ρόλων αυτών και η υπαγόρευση πολιτικών αποφάσεων μέσω υπαγορευμένων επιστημονικά εισηγήσεων. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εκληφθεί το τελευταίο των συμπερασμάτων: «Να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι, «εν δυνάμει» έτοιμη για την όποια επιλογή» καθώς και η δεύτερη εισηγητική πρόταση για: «Θεώρηση από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδος» .

  Εμείς έχουμε ταχθεί αναφανδόν κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Την απορρίπτουμε για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικοτεχνικούς.
  29/01/2009

 3. KaryID avatar
  KaryID 02/02/2009 17:20:18

  το τσίμπησα θενκς

 4. ss_sk avatar
  ss_sk 02/02/2009 18:32:35

  Βρε κακομοίρη/α, τα αποσπάσματα από την Κακλαμάνειο συνέντευξη για καλό (του) τα έβαλες? Είσαι απολύτως σίγουρος/η? Κάνε ένα έλεγχο πάλι σε παρακαλώ!

 5. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 02/02/2009 19:14:53

  προσεξτε το σχεδιο για τον νεο "χωρο". γυρω γυρω "πρασινο", και το μεγαλυτερο κομματι του χωρου τσιμεντο
  τρεχει ο ευαγγελατος να "ενημερωσει" οτι "ααα θα εχει πιο πολυ πρασινο απο πριν"

  και παραδεχεται ο χριστουγεννιατικος δεντρος

  "οχι (η απολυτη παραδοχη, αποδεικνυοντας την "ανεξαρτησια του "δημοσιογραφου") αλλα θα ειναι πιο "συστηματικο"

  ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΟΙΗΤΗΣ;

  δειτε το:

  www(dot)tvxs(dot)gr/v4152

 6. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 02/02/2009 20:58:01

  7 δεν αντικρουεις εσυ το 6 που εισαι και πιο αρμοδιος;

 7. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 02/02/2009 21:15:19

  ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο...ΚΟΥΡΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ....ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΩΚΤΙΚΟ

  Τα πήρε στο κρανίο ο Νίκος Χατζηνικολάου και είπε όχι και λίγα με αφορμή την επικίνδυνη συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ από τότε που ανέλαβε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης!
  "Είναι τρελό αυτό που γίνεται. Να διαμαρτύρονται οι πολίτες για τα δεντράκια και οι αστυνομικοί να...

  πετάνε κροτίδες και χημικά ενώ τραυματίζουν σοβαρά δημοσιογράφο που πήγε να κάνει την δουλειά του. Κάτι έχουν πάθει και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται. Πρέπει το υπουργείο να επανεξετάσει την θέση του.

  ΔΕ ΠΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΡΗΣ? ΤΟ "ΑΝΤΙ" ΝΙΟΥΖ ΒΛΕΠΕΙ ΠΑΡΕΙΣΦΡΗΣΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ....

 8. Factorx avatar
  Factorx 03/02/2009 03:14:34

  Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας για το θέμα της δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο όπου βρίσκεται το πάρκο στη συμβολή της Πατησίων με την οδό Κύπρου.

  Την ίδια ώρα, έξω από το δημαρχείο, σημειώνονταν επεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων (οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το κόψιμο δέντρων στο πάρκο) και αστυνομικών δυνάμεων. Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τζάμια του δημαρχείου, έγραψαν με σπρέυ στους τοίχους και προκάλεσαν ζημιές στο ισόγειο του κτηρίου, όπου κατάφεραν να μπουν παραβιάζοντας την πίσω πόρτα.

  «Δυστυχώς, ρίχνετε "λάδι στη φωτιά" με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας", είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Αθήνα Αλλά-ζει», Κώστας Σκανδαλίδης, και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την υλοποίηση του έργου.

  Υποστήριξε ότι οι εργασίες «πρέπει να σταματήσουν, η μελέτη να αναθεωρηθεί και να υπάρξει συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής σε συνθήκες δημοκρατίας και συναίνεσης και όχι "εισβολές τα χαράματα εν κρυπτώ και απαραβύστω"».

  Σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον του δημάρχου Αθηναίων εξαπέλυσε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον κ. Κακλαμάνη ότι έχει επιλέξει την «πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής, της παραβίασης της νομιμότητας και της παράκαμψης των θεσμών και ελέγχων».

  Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Κακλαμάνης είναι «ήδη έκπτωτος ηθικά και πολιτικά στη συνείδηση του αθηναϊκού λαού» και τον κάλεσε να αλλάξει στρατηγική, αλλιώς «να παραιτηθεί τιμίως».

  «Η γη πρέπει να τύχει διαχείρισης προς όφελος των κατοίκων και όχι του κεφαλαίου», είπε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στ. Λάμπρου, συμπλήρωσε δε, ότι «ο αυταρχισμός που επεδείχθη με την αστυνομία δεν τιμά την δημοτική αρχή».

  Ο δήμαρχος τόνισε ότι ακούστηκαν «απίστευτες ανακρίβειες» για το πάρκο και πως κανείς από τους επικεφαλής δεν αμφισβήτησε τις μελέτες, που παρουσιάστηκαν. Πρόσθεσε δε, ότι θα επιδοτηθούν θέσεις, προκειμένου οι κάτοικοι να σταθμεύουν με καλύτερες τιμές στο πάρκινγκ.

  Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο κ. Κακλαμάνης τον κάλεσε να επαναφέρει όποτε θέλει το θέμα της διπλής ανάπλασης στο δημοτικό συμβούλιο, τόνισε πως θα είναι ξανά υποψήφιος και ότι «θα δούμε ποιον θα προκρίνει ο αθηναϊκός λαός». Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η επέμβαση των ΜΑΤ στο πάρκο, έγινε ύστερα από εντολή εισαγγελέα και μάλιστα όχι εναντίον κατοίκων.

  Νωρίτερα, το λόγο πήραν η κ. Βήχου, μέλος της επιτροπής κατοίκων της Κυψέλης, και η κ. Καραγιάννη, εκ μέρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου της περιοχής, οι οποίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία πάρκινγκ και τη δυσαρέσκειά τους για τον «τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι κάτοικοι από τη δημοτική αρχή» την περασμένη εβδομάδα.

  Αναφερόμενος σε δηλώσεις, που έκανε την περασμένη εβδομάδα η κ. Βήχου, για «μίζες που παίρνουν κάποιοι» σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας πάρκινγκ, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε την εκπρόσωπο των κατοίκων να πει συγκεκριμένα ονόματα για να λάβει την απάντηση ότι εκφράζει την άποψη των κατοίκων. Ο κ. Κακλαμάνης αντέτεινε ότι θα της υποβληθεί μήνυση, ώστε «να πει ποιοι είναι αυτοί που πήραν μίζες».

  Εν των μεταξύ, ο δήμαρχος Αθηναίων προέβη πριν αργά το απόγευμα σε δηλώσεις για τους βανδαλισμούς έξω από το δημαρχείο.

  «Ο κ. Τσίπρας αντί να απολογείται για την πατρωνία που προσφέρει στους φίλους του, οι οποίοι σήμερα προσέβαλαν βάναυσα το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βανδάλισαν το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης, είχε το θράσος να "διατάξει" την παραίτησή μου με τον πιο προπετή τρόπο», δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε ότι «φυσικά, δεν πρόκειται να του κάνω το χατίρι. Τον παραδίδω στην κρίση του Αθηναϊκού λαού».

  Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε πως «το ότι δεν θρηνήσαμε σήμερα θύματα, οφείλεται στη σύνεση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και την ψυχραιμία που επέδειξε η μεγάλη πλειοψηφία του».

 9. zapata avatar
  zapata 03/02/2009 09:18:27

  Ο κύριος Κακλαμάνης είναι πλέον ο εκπρόσωπος της χυδαιότητας και της διαπλοκής στην Ελλάδα... 2 χρόνια υπομονή ακόμα...

 10. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 03/02/2009 09:54:02

  Τι στο διάολο . Διωξτε τον πια τον Καραμανλή να ησυχάσουμε.

 11. Skoko :-) avatar
  Skoko :-) 03/02/2009 10:42:43

  Ο Κακλαμάνης παράγει έργο ....
  Είναι αλήθεια! Ρωτήστε και στο Υπουργείο Υγείας για το τι έργο παρέδωσε... Το καλό του είναι ότι είναι αρκετά επικοινωνιακός...

  Στο τέλος της 4ετίας του το έργο του θα κριθεί και με μετρήσεις ... π.χ. μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, μέτρα τσιμέντου ανά κάτοικο κλπ

 12. ss_sk avatar
  ss_sk 03/02/2009 12:54:02

  Τί να εξηγήσω και τί να αντικρούσω ρε κακομοίρη?

  Για να το κάνω σημαίνει ότι το κρανίο του άλλου περιέχει λίγα εγκεφαλικά κύτταρα ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί αυτά που θα πω και άρα να καταλάβει τα αυτονόητα (και αυτό όμως πλεονασμός - τα κύτταρα αν λειτουργούσαν δε θα χρειαζόντουσαν εμένα). Αλλά προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που στο κεφάλι τους μέσα έχουν άχυρο (για να μην πω την άλλη λέξη που αρχίζει με ''σκα'' και τελειώνει σε ''τα'' - προσπαθώ να έχω επίπεδο).

  Αρχιτέκτονας είμαι και ξέρω πολύ καλύτερα τις ανάγκες και τις λειτουργίες ενός πολεοδομικού συνόλου (προσωπικά στο τσακ δε διάλεξα ειδκότητα Πολεοδόμου γιατί ήξερα ότι καθάρματα σαν τον Κακλαμάνη δεν πρόκειται να μ' αφήσουν να κάνω τη δουλειά μου). Σαφώς και έχει ανάγκη η πόλη χώρους στάθμευσης. Αλλά έχει κι άλλες ανάγκες...που στην αντζέντα για ποιοτικότερο αστικό περιβάλλον και υψηλότερο επίπεδο ζωής έχουν προτεραιότητα.

  Παράλληλα ύψιστης σημασίας είναι και οι διαδικασίες που ακολουθούνται. Για το εν λόγω έργο προηγήθηκαν τόσα και τέτοια παρασκήνια που αυτόματα κατήργησαν την όποια ηθική και νομική του βάση. Έχεις τη Διεύθυνση Δασών που σου απαγορεύει την κοπή δέντρων ως αντισυνταγματική (sic) και αντί να αποδείξεις το αντίθετο ψάχνεις άλλους τρόπους. Η πρώτη ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου) σου λέει ''ναι μεν αλλά είναι ιδιαίτερο το θέμα (δηλ. σιγά μην πάρω την ευθύνη)'' και το μεταβιβάζει στη δεύτερη (δευτεροβάθμια ΕΠΑΕ) η οποία σου πετά ένα ωραιότατο ΟΧΙ! Και εσύ ρε λαμόγιο ξανακαταθέτεις τη μελέτη με κάποιες μικρές αλλαγές - την οποία μελέτη περνά τώρα με την ''πρώτη'' η ΕΠΑΕ που όμως έχει προλάβει να αλλάξει Πρόεδρο(!!!!!).

  Σου έφυγε η αγωνία? Ναι??? Περίμενε να στην επαναφέρω!

  Ακόμη και αν όλα γινόντουσαν σωστά υπάρχει και μια λεπτομέρεια συνθετικής/οικοδομικής υφής: τα μεγάλα δέντρα (διότι για αυτά ο ντόρος και ο...εφησυχασμός περί επαναφύτευσης) έχουν και μεγάλες, βαθιές ρίζες. Θες δηλαδή, για να ΄χεις το κεφάλι σου ήσυχο, 1,5 με 2 μέτρα χώμα ώστε να μπορέσει το δέντρο να πιάσει καλά και να μη σου φύγει με το πρώτο φύσημα (εγκυκλοπαιδικό: για αυτό και θέλει προσεχτικό πότισμα ώστε να το ''αναγκάζεις'' να ψάχνει βαθύτερα για να...στεριώσει). Ποια υπόγεια πάρκινγκ των λαμογιο-εργολαβο-κατασκευαστών με τους οποίους συνεργάζεται ο Κακλαμάνης (και ο κάθε Κακλαμάνης) κατεβάζουν τόσο την πρώτη στάθμη που σημαίνει μεγαλύτερες ράμπες και άρα χαμένες θέσεις?

  Εκτός αν η μελέτη προέβλεπε κανένα λοφάκι από πάνω(!).

  Από τα Κακλαμάνεια λεγόμενα θα μπω στον κόπο να διορθώσω μόνο τρία:

  - ''...αγοράσει τον χώρο από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90''. Ένας χώρος χαρακτηρισμένος ως Κοινόχρηστος Χώρος Πρασίνου από ρυθμιστικό σχέδιο ΔΕΝ αγοράζεται. Μπορεί να παραχωρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα προς ιδιωτική χρήση μετά αντιτίμου (καλή ώρα). Ένας δήμαρχος ΔΕΝ επιτρέπεται να κάνει τέτοια λάθη - τώρα που το ξανασκέφτομαι επιτρέπεται, ώστε να μπορούμε οι υπόλοιποι να διακρίνουμε το ποιόν του και την εκτίμηση που έχει για τον δημόσιο (δικό μας) χώρο!

  - ''...θα φυτευθούν 140 δέντρα.'' Με βάση τις κατσκευαστικές προδιαγραφές μάλλον εννοεί δέντρα bonsai.

  - ''...Είναι ένα άθλιο γήπεδο μπάσκετ. Ούτε ένα δέντρο. Εμένα το όνειρό μου είναι να ξεκινήσει ξανά το θεατράκι...''. Βρε ''άθλιε'' σκατόγερε, που να μη σώσεις να καλοκαιριάσεις και ούτε τα σκουλήκια να μην θέλουν να σε φάνε, υπαίθρια θεατράκια χρειάζεται η Αθήνα ή ΔΕΝΤΡΑ????

  Και σκέψου, κακομοίρη μου, ότι δε μένω στην Αθήνα αλλά καμιά πεντακοσαριά χιλιόμετρα μακρυά. Αλλά εκεί σπούδασα ο καημένος, κοντά στα δέκα χρόνια σύνολο έφαγα εκεί, την πονάω βλέπεις.

 13. ss_sk avatar
  ss_sk 03/02/2009 13:00:26

  Και ξέχασα, οι εν λόγω ''συνάδελφοι'' (τις ΕΠΑΕ αρχιτέκτονες τις συγκροτούν) οφείλουν να σκίσουν τα πτυχία τους και να τα φάνε (και αν τους κάτσουν στο λαιμό, καλύτερα). Θα έλεγα να τους διαγράψει το ΤΕΕ ή ο ΣΑΔΑΣ από τα κατάστιχά τους αλλά μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να τους χτυπήσει μετεωρίτης την ώρα που είναι όλοι μαζεμένοι και...συσκέπτονται.

  Αν είναι και ο Κακλαμάνης μαζί...θα μιλάμε για θαύμα!

 14. ss_sk avatar
  ss_sk 03/02/2009 13:21:22

  Και να το ποιηματάκι...ελπίζω κακομοίρη μου να μη σε λένε Γιάννη.

  «Γιάννη, γιατί έκοψες τον πεύκο; Γιατί; Γιατί;»

  Αγέρας θάναι, λέει ο Γιάννης και περπατεί.
  Ανάβει η πέτρα, το λιβάδι βγάνει φωτιά
  Να' βρισκε ο Γιάννης μια βρυσούλα, μια ρεματιά!
  Μες το λιοπύρι, μες στον κάμπο να ένα δεντρί...
  Ξαπλώθη ο Γιάννης αποκάτου, δροσιά να βρει.
  Το δέντρο παίρνει τα κλαριά του και περπατεί!
  Δεν θ΄ ανασάνω, λέει ο Γιάννης, γιατί, γιατί;

  «Γιάννη, που κίνησες να φτάσεις;»
  «Στα δυο χωριά.»
  «Κι ακόμα βρίσκεσαι δω κάτου; Πολύ μακριά!»
  «Εγώ πηγαίνω, όλο πηγαίνω. Τι έφταιξα εγώ;
  Σκιάζεται ο λόγκος και με φεύγει, γι' αυτό είμαι δω
  Πότε ξεκίνησα; Είναι μέρες... για δυο, για τρεις...
  Ο νους μου σήμερα δε ξέρω, τ΄ είναι βαρύς»

  «Να μια βρυσούλα, πιε νεράκι να δροσιστείς»
  Σκύβει να πιει νερό στη βρύση, στερεύει ευθύς.

  Οι μέρες πέρασαν κι οι μήνες, φεύγει ο καιρός,
  Στον ίδιο τόπο είν' ο Γιάννης, κι ας τρέχει εμπρός...
  Να το χινόπωρο, να οι μπόρες, μα πού κλαρί;
  Χτυπιέται ορθός με το χαλάζι, με τη βροχή.

  «Γιάννη, γιατί έσφαξες το δέντρο, το σπλαχνικό,
  που 'ριχνεν ίσκιο στο κοπάδι και στο βοσκό;»
  Ο πεύκος μίλαε στον αέρα - τ' ακούς, τ' ακούς;-
  και τραγουδούσε σα φλογέρα στους μπιστικούς.
  «Φρύγανο και κλαρί του πήρες και τις δροσιές
  Και το ρετσίνι του ποτάμι απ΄ τις πληγές.
  Σακάτης ήταν κι ολόρθος, ως τη χρονιά,
  Που τον εγκρέμισες για ξύλα, Γιάννη φονιά!»

  «Τη χάρη σου ερημοκλησάκι, την προσκυνώ,
  Βόηθα να φτάσω κάποιαν ώρα και να σταθώ...
  Η μάνα μου θα περιμένει κι έχω βοσκή...
  Κι είχα και τρύγο... Τι ώρα νάναι και τι εποχή;
  Ξεκίνησα το καλοκαίρι -να στοχαστείς-
  Κι ήρθε και μ' ήβρε ο χειμώνας μεσοστρατίς.
  Πάλι Αλωνάρης και λιοπύρι! Πότε ήρθε; Πώς;
  Αγιε, σταμάτησε το λόγκο, που τρέχει εμπρός.
  Αγιε, το δρόμο δεν τον βγάνω -με τι καρδιά;-
  Θέλω να πέσω να πεθάνω, εδώ κοντά.»

  Πέφτει σα δέντρο απ΄ το πελέκι... βογκάει βαριά.
  Μακριά του στάθηκε το δάσος, πολύ μακριά.

  Εκεί τριγύρω ούτε χορτάρι, φωνή καμιά
  Στ΄ αγκάθια πέθανε, στον κάμπο, στην ερημιά.


  *Από Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου*

 15. KaryID avatar
  KaryID 03/02/2009 15:06:56

  @ss_sk: σε αυτό που λες για τα δέντρα, η ρίζα τους δεν πρέπει να "αναπνέει" και προς τα κάτω, δηλαδή και μέσα στο έδαφος που έχει ένα "φυσικό αερισμό"; Ενώ στο "τυφλό" μπετόν δεν θα "αναπνέει" προς τα κάτω. Ή κάνω λάθος;

 16. ss_sk avatar
  ss_sk 04/02/2009 16:28:59

  Οι ρίζες βασικά (και από τα λίγα που ξέρω) δεν απορροφούν οξυγόνο - αυτή είναι βεβαίως η δουλειά των φύλλων - αλλά διοχετεύουν κάποιο ποσοστό για εμπλουτισμό του χώματος εκεί γύρω. Έτσι αποφεύγεται η συγκέντρωση όξινων συστατικών ή κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι να εμπλουτίζεται το χώμα με τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά και να μπορεί το οξυγόνο που είπαμε να κυκλοφορεί. Πλάκα πλάκα πρέπει να ρίξεις (και) σκουλήκια για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

  Ο βασικός κίδυνος στις περιπτώσεις εγκιβωτισμένου χώματος είναι το νερό (κυρίως βρόχινο γιατί το άλλο το ελέγχεις) να μην απομακρύνεται με αποτέλεσμα να σαπίσουν οι ρίζες. Πρέπει να κατασκευάζεις ''ντραινάζ'' σε διάφορες θέσεις που θα παραλαμβάνουν το περισσευούμενο νερό (παρεμπιπτόντως αυτό πρέπει να το κάνεις και στα υπόγεια κτηρίων περιμετρικά αλλά...πού!).

 17. KaryID avatar
  KaryID 04/02/2009 18:31:27

  Σε ευχαριστώ για την απάντηση, βέβαια θα σαπίζουν, όπως τα γλαστράκια μας αν δεν τα προσέχουμε με "απορροή".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.