#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/03/2011 17:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στόχος της επέμβασης στην Λιβύη είναι μία «Κυρηναϊκή Δημοκρατία» ;

 Ειδικού Συνεργάτη για το Antinews

Με την Δυτική Συμμαχία να αυξάνει συνεχώς τις αεροπορικές επιθέσεις  στις φάλαγγες αρμάτων μάχης του καθεστώτος Καντάφι, φαίνεται ότι το μέλλον της λιβυκής εξέγερσης θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες. Παρά την σθεναρή τους αντίσταση στις δυνάμεις του Καντάφι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις μπορεί να μην κατάφεραν να εισβάλουν στην Τρίπολη, είναι όμως  αποφασισμένες να  πάρουν υπό τον έλεγχο τους την Κυρηναϊκή και να προβούν στη δημιουργία μίας εναλλακτικής κυβέρνησης. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ντε φάκτο  διχοτόμηση της Λιβύης. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι στόχος του Καντάφι φαίνεται να είναι ο έλεγχος των πόλεων δυτικά της Ζιντάν και της Μιζουράτα, όπου μαίνονται οι μάχες, κάτι που θα του εξασφαλίσει τον έλεγχο της Τριπολίτιδας.

Η στρατιωτική δράση των αντικαθεστωτικών, εξαρτάται κυρίως από τον στρατηγό Αμπντελ Φαταχ Γιουνες αλ Ομπειντι , πρώην υπουργό Εσωτερικών και νυν «αρχηγό» της εξέγερσης.  Από την στιγμή που επιβλήθηκε η απαγορευτική ζώνη πτήσεων, ο στρατηγός προσπαθεί να ανακαταλάβει την Ατζαμπίγια, στρατηγικό σημείο μεταξύ της Κυρηναϊκής περιοχής και της Τριπολίτιδας, και στη συνέχεια να προχωρήσει προς την Μπρέγκα, την Ρας Λανούφ και την Σίντρα.

Εάν οι αντικαθεστωτικοί καταφέρουν να καταλάβουν αυτούς τους πετρελαϊκούς κόμβους, θα εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία που συνεπάγεται και μεγάλα οικονομικά οφέλη. Όμως, το πρόβλημα του Γιουνες αλ Ομπειντι  είναι ότι δεν διαθέτει  έναν τακτικό στρατό, αλλά μία «ανεκπαίδευτη» δύναμη εξεγερμένων πολιτών.

Ωστόσο, από την προηγούμενη εβδομάδα δέχεται την βοήθεια του συνταγματάρχη Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος διεύθυνε και την λιβυκή επίθεση κατά του Χισέν Χάμπρε στο  Τσαντ την δεκαετία του 80’. Ακούγεται ότι ο Χαλιφά Χαφτάρ έχει στενές σχέσεις με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Οι δύο αξιωματικοί, μπορούν επίσης να βασιστούν, στα όπλα και τα πυρομαχικά, τα οποία εισέρχονται  μαζικά μέσω Αιγύπτου. Μία «επιχείρηση» που χρηματοδοτείται εν μέρει από την Σαουδική Αραβία.

Πολιτικά, η τύχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, βρίσκεται στα χέρια του πρόεδρου του Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης), ο οποίος έδειξε ανεπάρκεια κατά την διάρκεια της αντεπίθεσης του Καντάφι και προσπαθεί τώρα να επιβεβαιώσει την εξουσία του. Στης 23 Μαρτίου διόρισε «πρωθυπουργό» τον  Μαχμούντ Τζιμπρίλ , ο οποίος στα μέσα Μαρτίου έγινε δεκτός από την Χίλαρι Κλίντον και τον Νικολά Σαρκοζί. Επίσης αναμένεται ο διορισμός και άλλων υπουργών και εκπροσώπων. Μεταξύ αυτών ενδέχεται να είναι ο Αλί Ισσάουι, πρώην υπουργός Οικονομικών, και ο Φατχί Τζιμπρίλ , δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής στις φυλακές Αμπού Σαλίμ.

Πως ο Καντάφι θα κρατήσει την Τριπολίτιδα

Η Τρίπολη βρίσκεται κυρίως στα χέρια του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας και των επαναστατικών επιτροπών και όχι των στρατιωτικών δυνάμεων. Οι βασικοί υποστηρικτές του   Καντάφι είναι ο Μούσα Κούσα , υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο πρωθυπουργός Μαχουντί Μπαγκαντί , ο πρώην υπουργός Υγείας Μουστάφα Ζαϊντι, ο Εζεντίνε αλ Χινκίρι, νούμερο δύο στις μυστικές υπηρεσίες, ο Μοχάμεντ Μεσράτι υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια και ο Αλί Κιλανί, υπεύθυνος για το κρατικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Οι παραπάνω «κρατούν τις πύλες» της Τρίπολης, οργανώνουν την προπαγάνδα, ενημερώνουν και επιβλέπουν τον ξένο τύπο, δωροδοκούν πολίτες και ελέγχουν τα νοσοκομεία.

Οι εν εξελίξει επιχειρήσεις στην Μιζουράτα  και την  Ζιντάν στην κεντροδυτική περιοχή, εποπτεύονται από τον Χαλίφα Χανίς και τον Ομάρ Ασκάλ. Για το  δυτικό κομμάτι, από   την  Ζαουίγια μέχρι και τα σύνορα με την Τυνισία, υπεύθυνος είναι ο ταγματάρχης Ελ Χαμίντι και ο γιος του Χαλέντ.  Για τον Ελ Χαμίντι, είχε ακουστεί ότι στις 17 Φεβρουαρίου είχε λιποτακτήσει. Η περιοχή Φεζάν στα νότια, διοικείται από τον στρατηγό Μασούντ Αμπντελαχφιντ. Πρόκειται για βετεράνο των πολέμων στο Τσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από   τον συνταγματάρχη Χασάν Αλ Φαρζανί.

Ο Αλ Φαρζανί βρίσκεται κοντά στον Σάλεχ Μπεσίρ Σάλεχ , πρώην διευθυντή του γραφείου του Καντάφι. Ο Σάλεχ είναι υπεύθυνος για την στρατολόγηση αφρικανών μισθοφόρων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 25/03/2011 17:31:34

  Άν τελικά προκύψει ντε φάκτο διχοτόμηση (με δυο κυβερνήσεις να ισχυρίζονται εκάστη ότι είναι η νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρης της χώρας αλλά να ελέγχουν διαφορετικά κομμάτια της χώρας) τότε μήπως αυτό σημαίνει ότι για την οριοθέτηση ΑΟΖ θα πρέπει να τα βρούμε με τους «Ανατολικούς» (Αντικανταφικούς);

 2. http://chomatery.blogspot.com avatar
  http://chomatery.blogspot.com 25/03/2011 18:19:06

  μήπως θα έπρεπε και η Ελλάδα να προχωρήσει αλά Σαρκοζύ σε αναγνώριση της νέας μετακανταφικής κατάστασης, ώστε να μη μείνουμε έξω από το νέο status quo

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 25/03/2011 18:28:00

  Άν είχαμε ηγεσία:

  Οριοθέτηση ΑΟΖ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής και λογαριάζοντας την Γαύδο έναντι αναγνώρισης!

 4. drider avatar
  drider 25/03/2011 18:34:00

  Μια ντε φάκτο διχοτόμηση της Λιβυής θα αποσταθεροποίησει την περιοχή και θα σημάνει επίσης αποτυχία εφαρμογής του ψηφίσματος του συμβουλίου ασφαλείας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εμμείνει στην παραδοσιακή θέση της ελληνικής διπλωματίας περί μη αλλαγής συνόρων.

  Νομίζω ότι όσο καιροσκοπισμό και ας διακρίνει την εξωτερική μας πολιτική αυτή την περίοδο (επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, αλλά και "μυστική διπλωματία" με τους Τούρκους), σύντομα θα γίνει αντιληπτό ότι δεν αποκομίζει κανείς διπλωματικά ωφέλη χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό...

 5. Y. avatar
  Y. 25/03/2011 19:59:43

  Στόχος της “Αυγής της Οδύσσειας” είναι μία “Κυρηναϊκή Μπανανία”

 6. Στάθης Δ avatar
  Στάθης Δ 25/03/2011 20:47:44

  Mιά ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι το άρθρο του Σ. Λυγερού στον σημερινό "Κόσμο του επενδυτή":

  Γιατί η Δύση θέλει να ρίξει το Καντάφι – Τι τρέμει η Άγκυρα – Γιατί οι ΗΠΑ ευνοούν τις εξεγέρσεις.

  '...Η κυβέρνηση Ερντογάν «πουλάει» στους Δυτικούς τη θεωρία ότι το τουρκικό μοντέλο είναι η λύση στο πρόβλημα μετάβασης που έχει προκύψει στον αραβικό κόσμο. Προσπαθεί να τους πείσει να της αναθέσουν την «εργολαβία», με το επιχείρημα ότι η νεοοθωμανική Τουρκία και ταιριάζει στους Άραβες και βολεύει τη λύση. Το διπλωματικό αυτό εγχείρημα δεν προσκρούει μόνο στην αντίθεση του Ισραήλ. Προσκρούει και στις επιφυλάξεις τόσο των Αμερικανών όσο και των Ευρωπαίων. Η επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τον χώρο που θα της αφήσει η Ουάσινγκτον"

  h--p://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_6783.html

 7. Σιφιλης avatar
  Σιφιλης 25/03/2011 23:53:06

  Πιστεύω πως είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτήν την ώρα να προβλέψει κανείς πως θα εξελιχτεί η κατάσταση. Εντός των ΗΠΑ υπάρχει διχογνωμία, και ενώ το υπεξ διακυρήσει την αποφασιστικότητα του, ταυτόχρονα μαθαίνουμε ότι θ' αφήσουν την πρωτοβουλία σε άλλους συμμάχους. Αν τελικά επικρατήσουν τα γεράκια, πιστεύω πως είναι στο συμφέρον τους να μην ανατραπεί ο Καντάφι, αλλά να αποδυναμωθεί ώστε να είναι πιο συνεργάσιμος. Η “ηγεσία” των εξεγερμένων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι αρεστή στους Λίβυους μετά τον Καντάφι. Επιπλέον έχουν κάποιο αντίκρισμα μόνο αν καταφέρουν να να σταθούν με τις δικές τους δυνάμεις (έστω και με εξωτερική βοήθεια). Το ότι συνδιαλέγονται μαζί τους οι δυτικοί δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι τους προορίζουν για μελλοντικούς ηγέτες (τουλάχιστον μέχρι να γίνει σαφές ότι ο Καντάφι φεύγει, και ότι οι φιλοδυτικοί ηγέτες επικρατούν). Αντιθέτως, οι πιο μετριοπαθείς στον Λευκό Οίκο θα'θελαν να αποκλιμακωθεί άμεσα η κατάσταση πριν πάρει φωτιά η Μεσόγειος, και ίσως προσανατολιστούν σε κάποια διεθνή συνδιάσκεψη για να δοθεί πολιτική λύση σε συνεργασία με τρίτες χώρες.

 8. Silverakos avatar
  Silverakos 26/03/2011 01:24:47

  Χρειαζόμαστε πιο μεγάλη εμπλοκή στην Λιβυκή κρίση. Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε γεμίσει τη Βεγγάζη στρατιωτικούς συμβούλους και να τους δώσουμε λεφτά και όπλα ώστε να μπορέσουμε κατόπιν να έχουμε μία ευνοϊκή ρύθμιση της ΑΟΖ.

  • Silverakos avatar
   Silverakos @ Silverakos 26/03/2011 13:41:22

   Τα έγραφα για ανεξάρτητη Κυρηναϊκή και κάποιοι έλεγαν ότι φαντάζομαι συμμάχους. Βέβαια είμαι σίγουρος ότι και εδώ θα μας καπελώσουν οι Τούρκοι αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

 9. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 26/03/2011 14:18:03

  Ειναι φανερό, ότι στη Λιβύη έχουμε να κάνουμε με πραξικόπημα και όχι με ξεσηκωμό του κόσμου. φαίνετε, επίσης, ότι το πραξικόπημα αυτό ήταν οργανωμένο, υποκινούμενο και ελεγχόμενα απο το μακρύ χέρι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Εχω την αίσθηση, ότι η γενική αναταραχή στον αραβικό κόσμο, ήταν προ πολλού προσχεδιασμένη και ότι τώρα έφθασε ο καιρός να εκδηλωθεί. Δεν πιστεύω, ότι πιάστηκε η Δύση στον ύπνο. Πολύ περισσότερο νομίζω ότι είναι συνέπεια ενός μεγάλου σεναρίου πλανητικού επιπέδου. Πού αποσκοπεί; Πάσα άποψη δεκτή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.